Wielkimi krokami zbliża sie jesień, a wraz z nią czas drożdżowcow ze śliwkami, szarlotek i jablecznikow. Czas przepełniony zapachem cynamonu, pomarańczowej skórki, miodu i pieczonych jabłek. Dawniej cynamon kojarzyłam tylko z niedobrym przedszkolnym makaronem. Teraz z radością witam dzień ciepła cynamonowa jaglanką, szczególnie gdy za oknem mgła, deszcz i babie lato. Dzisiaj przedstawię Wam jeden z kilku bardzo stary przepisów
Zapiski Młodej ŻonyZastanawiałam się dlaczego ja tak rzadko piekę jabłeczniki i szarlotki. Przecież lubię je zarówno ja jak i moja rodzina. Trzeba to będzie nadrobić. Ostatnio wygrzebałam stare gazety z modą i okazało się że na przykład „Burda” oprócz wykrojów i zdjęć z modą zawiera również wiele wspaniałych przepisów do których na pewno wrócę. Dzisiaj pochodzący z tej gazety jabłecznik
Na słodko lub wytrawniewięc trzeba je wykorzystać. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi w smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast jabłek dodałam porzeczki. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-) Składniki na ciasto : 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 jajko
Na słodko lub wytrawnieRobiłam szarlotkę i z ciasta zostały mi białka. Zrobiłam więc bezy w dwóch wersjach. Pierwsze bezy zrobiłam o smaku kawowym. Wyszły naprawdę przepyszne. Trochę mi popękały bo było już późno i skróciłam czas pieczenia. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże blachy bez. Składniki: 3 białka Szczypta soli 190 g cukru pudru 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Na słodko lub wytrawnieroku jabłonie na działce u moich teściów tak obrodziły, że przez cały czas mam lodówkę zawaloną jabłkami i jak tylko jednych się pozbędę to zaraz nowa dostawa :-) Po szarlotkach i jabłecznikach, które mi się nieco przejadły postanowiłam upiec coś innego. Na tej stronie znalazłam przepis na murzynek z jabłkami. Proste i szybkie wykonanie, a tak murzynek tak smakował rodzicom
Na słodko lub wytrawniesię dlaczego nikt się nie wpisuje. Dopiero po kilku dniach zauważyłam jakieś dziwne ustawienia. Jeżeli nie mogliście się wpisać pod postem, to przepraszam za utrudnienia. Kupiłam nową książkę „ Serniki, szarlotki, makowce” z biblioteki poradnika domowego , więc postanowiłam upiec z niej sernik. Prawie godzinę siedziałam nad przepisami i nie wiedziałam co wybrać. Postanowiłam upiec sernik z dwukolorowym kruchym ciastem. Sernik wyszedł
Na słodko lub wytrawnieminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} To już mój kolejny ( i nie ostatni) wypiek z książki „Serniki szarlotki, makowce” Biblioteczki Poradnika Domowego. Tym razem postanowiłam upiec sernik z ananasami. Już dawno nie jadłam tak pysznego sernika. Niesamowicie delikatny, puszysty, nie za słodki, po prostu idealny
Na słodko lub wytrawnierehabilitacji, to analogicznie każde zajęcia z gotowania powinien prowadzić co najmniej Auguste Escoffier. Szkoła potrafi zniechęcić do wszystkiego. Ale oczami wyobraźni już widzę grupkę dzieci w cudownych fartuszkach, piekących szarlotkę i rozprawiających o kuchni i będących w przyszłości szefami kuchni. Widzę też w kącie grupkę, która doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że ich CV ani wiedza nie będą weryfikowane
ladykitchenkuchni unosi się zapach jabłek i cynamonu, można by pomyśleć, że piecze się szarlotka. Nic bardziej mylnego. Jabłka pieczone w cieście cynamonowym równie smaczne i aromatyczne. SKŁADNIKI: 2 duże jabłka 1 jajko 3 łyżki gęstej śmietany odrobina mleka 2-3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka cukru przyprawa do dań słodkich Kamis dżem malinowy (lub inny
Kuchnia w opałachJakie jest najpopularniejsze ciasto z jabłkami ? Oczywiście szarlotka. U mnie dzisiaj wersja francuska, która nie tylko cieszy oko, ale i podniebienie. Szybki prosty deser, najlepszy z polskich, słodkich i soczystych jabłek. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany farsz 1 kg słodkich i soczystych jabłek 80 g cukru
Kuchnia w opałachAmelią z Pierwsze primo . W zamian za piosenkę żołnierską lub harcerską będziecie mogli skosztować : 1. Babki ziemniaczanej z wędzonym boczkiem i sosem z leśnych grzybów 2. Szarlotki polskiej 3. Pischingera 4. Gorącej czekolady 5. Tortu czekoladowego (jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni "Ziemiańska") 6. Łazanek (z kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem boczku i pieczarek) 7. Bigosu na gęsinie
Kuchnia w opałachrecytowały: Kto Ty jesteś ? Polak mały... Radość na ich twarzach po otrzymaniu w nagrodę smakołyków - BEZCENNE :) A było w czym wybierać. Nasze menu: - Babka ziemniaczana z sosem grzybowym - Szarlotka polska - Pischinger - Gorąca czekolada - Tort czekoladowy - Łazanki - Bigos na gęsinie Było smacznie i wesoło, humory dopisywały, apetyty też :) Dziękuję Urzędowi Miasta Opola za możliwość czynnego uczestnictwa w imprezie. Dziękuję
Kuchnia w opałachziemniaczano-selerowym z warzywami julienne Tu z racji tempa w jakim wydawaliśmy dania, musicie uwierzyć mi na słowo, że wszystko wyglądało smacznie, bo nie zdążyliśmy zrobić zdjęć. Obiad zakończyliśmy szarlotką Pomimo małych nieporozumień w naszym zespole, obiad uważamy za nasz sukces. Dowodem były talerze, które wracały puste i miłe słowa od gości :) To była niezła szkoła, bo nikt
Kuchnia w opałachtrzeba wyrabiać ciasta, zagniatać, czekać.. nic z tych rzeczy. Wystarczy pomieszać składniki i gotowe. Wyśmienity jest również, choć słowo to nie oddaje chyba w pełni smaku tej szarlotki. Jest ona miękka, delikatna, rozpływająca się w ustach o aromacie jabłek i cynamonu.. pełnia szczęścia po prostu. Dopiero po jakimś czasie zorientowałyśmy się, ze przepis ten pochodzi ze strony Moje
Kolizje SmakówJak już wiele razy mówiłam moja mama jest wielką miłośniczką serników! To właśnie z myślą o niej przygotowuję co jakiś czas te słodkości , starając się , by
Ostra na Słodko