mielone - 47549 przepisów (strona:253/3170)

Burrito z mięsem mielonym i warzywami 173

imprezę z przyjaciółmi. W następnej wersji zrobię ją z ryżem lub quinoa myślę, że też będzie pysznie J SKŁADNIKI: 8-10 placków pszennej  tortilli ½ kg  mięsa mielonego z szynki 25 dag ulubionej mieszanki warzywnej (meksykańska lub chinska) 1 duża cebula 1 mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku ½ szklanki przecieru pomidorowego 1 awokado 15 dag żółtego ostrego sera(...)Olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, chwilę smażymy aż cebula stanie się szklista.  Dodajemy mięso mielone oraz mieszankę warzywną , przykrywamy patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odparować nieco wody. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy

Wanilia i Kardamon
Sos mięsny z oliwkami i szpinakiem 122

przyprawiony ostrą papryką i ziołami. Jeden z ulubionych mięsnych sosów podawanych do makaronów wszelakich, ryżu i kasz. Pyszny! Sos mięsno-pomidorowy z oliwkami i szpinakiem SKŁADNIKI: 700 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 duży pomidor spora garść czarnych oliwek posiekanych drobno 6 kulek mrożonego szpinaku – użyłam tzw. brykietu 1 słoik sosu(...)zioła prowansalskie, sól, pieprz do podania tarty ser i świeża posiekana natka pietruszki lub rukola olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W dużej, głębszej patelni rozgrzewam olej. Przesmażam na nim mięso mielone z indyka. Gdy zmieni kolor dodaję posiekaną drobno cebulę, pomidora oraz paprykę. Smażę na średnim ogniu często mieszając. Po kilku minutach wrzucam mrożony szpinak. Gdy składniki się połączą

Zasmakuj Kuchni
Pieczone leczo 189

papryki pół łyżeczki mielonej chili 2 liście laurowe sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Kiełbasę kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy bez oleju do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy do tego papryki świeże pokrojone w paski, papryki mielone, smażymy

Kardamonovy
Pieczeń Drobiowo - Wieprzowa z Dodatkiem Pieczarek i Papryki 140

czerwona 1/2 papryki zielonej 2 łyżki natki pietruszki 2 cebule 2 jajka czosnek albo sól czosnkowa sól pieprz papryka słodka mielona WYKONANIE: 1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, wystudzić. 2. W dużej misce umieścić mięso mielone, filet z kurczaka pokrojony w grubszą kostkę, usmażoną cebulkę, pieczarki pokrojone w ćwiartki, papryki w kostkę, natkę, jajka, doprawić

Dziś Ja gotuje
Ziemniaki zapiekane z klopsikami 156

cebule • 2 łyżki majonezu • koperek, może być suszony • 20 dag wędzonego boczku • oregano • wegeta • przyprawa do ziemniaków • przyprawa chili • 3 ząbki czosnku Mięso mielone: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego • 1 mała cebula • ½ bułki pszennej • 1 jajko • 2 łyżki zimnej wody • sól, pieprz,  Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do ziemniaków dodać  majonez, cebulę pokrojoną(...)ziemniaków, oregano, wegetę, chilli.  Boczek pokroić w kostkę , ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.Dodać do ziemniaków i w szystko razem wymieszać, włożyć na blaszkę.  Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę i  kształtować kulki, zwilżając dłonie zimną wodą.  Na rozłożonych ziemniakach ułożyć kulki mięsne.  Piekarnik nagrzać

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z pulpecikami 106

mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka – 1 słoik sosu Patak’s Butter Chicken – pół szklanki mrożonego groszku – sól i pieprz – 2 łyżki oleju – 4-6 ziemniaków – 1 łyżka masła – 2 łyżki śmietany 12% lub 18% – 2-3 łyżki tartego sera mozzarella – świeża kolendra do podania Przygotowanie: Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, a następnie lep w dłoniach małe pulpeciki i odkładaj je na deskę. Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż pulpeciki przez około 8 minut do zrumienienia z każdej strony. Dodaj do pulpecików sos Patak’s Butter Chicken, zmniejsz płomień na kuchence i duś przez około 10 minut na niewielkim ogniu. 2 minuty przed

nietylkopasta.pl
CEBULARZE BEZ MĄKI (keto, LCHF, bez glutenu) 221

farsz: 300 g cebuli 40 g masła klarowanego 100 g sera żółtego dobrej jakości sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony inne przyprawy Oddzielić białka od żółtek. Twaróg, żółtka, babkę jajowatą lub odtłuszczone mielone siemię lniane  oraz przyprawy wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera. Można dodać także bezglutenowy proszek do pieczenia by pieczywo

Ola la LCHF
Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem 169

mniej niż 18 zakładek. Pewnie każdy, kto kiedykolwiek jadł chinkali, wie, że najlepiej smakują na gorąco, nie warto więc gotować ich na zapas. A do podania wystarczy świeżo mielony pieprz. Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Składniki (na ok 25-30 sztuk): ciasto: 500g maki (typ 650) 220ml wody  1 łyżeczka soli nadzienie: 500g wołowiny (karkówka, łata) 250g(...)żeby pierożki się nie posklejały i nie przywarły do dna. Gdy chinkali wypłyną na powierzchnię, gotować ok 3 minut. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, ułożyć na talerzu, posypać świeżo mielonym pieprzem. Podawać od razu. Smacznego

Obiad gotowy
Papkeni Szirakskie – ormiańskie kotleciki/paluszku z ryżem 139

Dziś mam dla Was potrawę kuchni ormiańskiej- Papkeni Szirakskie. Proste i smaczne danie z mięsa mielonego. W oryginalnej wersji potrawę tę robi się z baraniny, ale ja użyłam mięso mielone z indyka i wyszło równie pysznie Składniki: – 600g mięsa mielonego z indyka – 20g ryżu – 1 duża cebula – 1 jajko – 1 pęczek

Smaki Armine
Schaboburger 193

mielonego mięsa wołowego -2 jajka -pół małej cebulki -bułka tarta -mąka do panierowania -4 liście sałaty -4 plasterki sera żółtego -suszona cebula -2 ogórki konserwowe -2 łyżki majonezu -łyżka keczupu -kilka kropki sosu tabasco lub piri-piri -1 łyżeczka sosu worchester -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Plastry schabu rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Do miski włożyć mięso mielone(...)Majonez wymieszać z keczupem i sosem tabasco. w głębokim talerzu rozkłócić jajko. Kotlety schabowe panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Z masy z mięsa mielonego formować burgery i także usmażyć. Na talerzu formować "kanapkę" kładąc: kotlet schabowy, sos, suszoną cebulkę, plasterki ogórka konserwowego, ser, burger, ser, ogórek, suszoną cebulkę, sos i drugi kotlet schabowy

Zielona Kuchnia
Pierogi z mięsem z rosołu 135

kurczaka, plaster wołowiny, żołądki drobiowe) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku ok 100ml rosołu 1 łyżka masła ok. 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka majeranku po szczypcie słodkiej i ostrej papryki mielonej     *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprz(...)problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz: cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gotowane mięso mielimy lub blendujemy razem z podsmażoną cebulką, przeciśniętym czosnkiem oraz rosołem *** *** Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość wyrazisty w smaku, więc w razie potrzeby można

Blog z Apetytem
Środa: Szwedzkie pulpety z pure 145

przepis, że mięsne kulki podają w sosie, a Turcy zjadają saute. Mogłoby się wydawać, że ta cała heca z tureckim pochodzeniem pulpetów to zawracanie głowy, przecież to tylko mielone mięso, utoczone w kulki i usmażone. Takie podejście to jednak mocne uproszczenie tematu. Pulpety szwedzkie nie są specjalne wykwintnym daniem, to nie jest przepis w stylu polędwica Wellingtona(...)zrobiony na zasmażce, dla której bazę stanowi cały smak jaki pozostał na patelni ze smażenia pulpetów. To naprawdę są inne pulpety, które zasługują na uwagę! Składniki: 400 g mielonej wołowiny 400 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 2 kromki chleba bez skórki 1/3 łyżki zielonego ziela angielskiego ½ szklanki śmietany 1 mała cebula strata na tarce o drobnych oczkach

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana z farszem pieczarkowym 157

niewielką ilością farszu, zalana ciągnącym się serem. Oczywiście nie jest to jedyna „wersja” zapiekanki. Nasza propozycja jest równie smaczna i popularna. SKŁADNIKI: - 9 średniej wielkości ziemniaków - 500g mięsa mielonego (w naszym przypadku – indyka) - 500g pieczarek - 2 średniej wielkości cebule - 10 cienkich plastrów boczku - 10 plastrów sera żółtego - przyprawy (kminek, rozmaryn, ostra papryka, pieprz, sól)   Ziemniaki skrobiemy i gotujemy(...)mogą być nawet delikatnie niedogotowane. Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na maśle, aż do odparowania całej wody. Cebule siekamy i smażymy na oddzielnej patelni na złoty kolor. Mięso mielone smażymy, doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. Ziemniaki, po ugotowaniu, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. i układamy na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Posypujemy

Związek na patelni
Sałatka Fiesta de la Noche 175

sałatki spędziłam niewiele ponad 30 minut.  A nazwa pochodzi stąd ,że najlepiej smakuje na nocnych grillowych posiadówkach :)  Składniki   ( na 1 duuużą miskę)   : mięso mielone, ok. 350 g + przyprawy: czosnek w proszku, tymianek, pieprz ziołowy, majeranek, sól, pieprz, papryka 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 2 opakowania pomidorków koktajlowych(...)papryka czerwona sos słodkie chili 150 g rukoli Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju, Doprawiamy do smaku. Pestki dyni i słonecznika prażymy na małym ogniu. WYKONANIE: ostudzone mięso mielone + papryka pokrojona w kostkę + sos słodkie chilli do smaku ½ podprażonych pestek dyni i słonecznika   pomidory pokrojone w ćwiartki + sos słodkie chilli+rukola    ½ podprażonych pestek dyni

Domowe ciasta
Domowa vegeta - przyprawa do zup/sosów 144

smak daniom. Składniki: 1 opakowanie suszonej włoszczyzny 3 łyżki suszonej natki pietruszki 3 łyżki suszonego koperku 5 łyżek soli morskiej 1 łyżka pieprzu zielonego mielonego (lub pieprz czarny mielony) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka lubczyku suszonego 1 łyżka kurkumy Suszoną włoszczyznę kupiłam w polskim sklepie upewniając się, że w składzie(...)przyprawy by nie miały w składzie glutaminianu sodu i innych dodatków. Przepis jest prosty włoszczyznę, natkę pietruszki, koperek, sól morską wrzucamy do malaksera lub młynka i mielimy kilkanaście minut. Później dodajemy resztę przypraw mielonych i dokładnie mieszamy.  Dania przyprawione domową vegetą są Mmm Pyszne

Na moim talerzu