mielone - 47549 przepisów (strona:256/3170)

Makaron z migdałowym pesto, pomidorami i mozzarellą 170

Składniki: 100 ml oliwy z oliwek 1 duża doniczka bazylii 50 g mielonych migdałów (polecam Skworcu ) 2 duże ząbki czosnku sól pieprz ---------------------------- 200 g makaronu farfalle (kokardki) 1 kulka mozzarelli 300 g małych pomidorków Wykonanie Wykonanie pesto: Do kielicha blendera wlewamy oliwę oraz dodajemy listki bazylii, mielone migdały, ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę oraz sól i pieprz

Smak mojego domu
Kmin rzymski – właściwości zdrowotne 198

W każdej kuchni znajduje się wiele aromatycznych przypraw, o których właściwościach niekiedy wiemy niewiele. Większość Pań, ma w swoich zasobach dziesiątki słoiczków z przyprawami, o których

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wieprzowa pieczeń rzymska 155

wykorzystać jako domową wędlinę. Ja najczęściej piekę ją właśnie z myślą o kanapkach Wieprzowa pieczeń rzymska Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 1 jajko 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej ulubione przyprawy (u mnie mielone ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek) 4 jajka ugotowane na twardo tłuszcz do wysmarowania formy pieprz(...)sól Wymiary formy 11 x 22 cm. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do mielonego mięsa. Doprawiamy go jajkiem, bułką tartą, przyprawami, pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Keksówkę dokładnie smarujemy tłuszczem. Do połowy wykładamy ją mięsem, następnie na środku układamy obrane ugotowane na twardo jajka, przykrywamy je resztą mięsa, dociskamy i formujemy. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku

PatiGotuje
Kotlety mielone drobiowe z papryką 269

dzisiejszy obiad polecam pyszne kotlety mielone z papryką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Można je podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: ½ kg mięsa mielonego drobiowego, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, oregano, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oraz cebulę kroję w małą kosteczkę. Warzywa dodaję do mięsa(...)mielonego. Następnie do mięsa dodaję jajko, 3 łyżki bułki tartej oraz sól, pieprz i oregano do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Z masy mięsnej formuję owalne kotlety. Obtaczam je w pozostałej bułce tartej. Kotlety smażę na oleju, na rumiano z każdej strony

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z klopsikami w sosie pieczarkowo-porowym 1666

jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra 1 średni por 10dkg pieczarek mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 2 ząbki czosnku pół pęczka posiekanego koperku 200g ugotowanego makaronu np. rurki       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami

Blog z Apetytem
Zupa pizza 180

pewno niejednemu, dobrze doprawiona, można dodać ulubione dodatki takie jak: kurczaka, kiełbasę, mięso mielone, paprykę, kukurydzę itd. to co lubimy na pizzy. U mnie zupa z mięsem mielonym wołowym, bo takie miałam w domu, do tego pieczarki i kukurydza. Pomidory w puszce, zioła, mozzarella i naprawdę wyszła smaczna zupka. Nawet mój syn, który ostatnio coś zrobił się(...)wybredny zjadł ze smakiem :-) Polecam i życzę Wam miłego czwartku :-) Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego  500 g pieczarek 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów po 400 g natka pietruszki puszka kukurydzy starta mozzarella 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 100-150 ml śmietanki

kruche babeczki
Kiełbasa firmowa 269

g/kg /do podgardla -gorczyca ziarno 4 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -pieprz czarny 3 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -liść laurowy mielony 0,5 g/kg -czosnek świeży 6 g/kg -jelita wołowe wiankowe -woda dodana do mielonego i krojonego mięsa podczas dodawania przypraw 400 ml do łaty wołowej,podgardla i boczku(...)WYKONANIE  Kupione mięso kroimy w większe kawałki aby zapeklować, łopatkę i karkówkę kroimy docelowo w kostkę 1,5-2 cm .Czas peklowania 48 godz. Po tym czasie mięso mielimy i przyprawiamy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości. Odstawiamy do lodówki na 8 godzin .Teraz nabijamy jelita ściśle i wieszamy na kije w chłodnym pomieszczeniu na 3 godz. Następie osuszamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Puree ziemniaczane z mięsem -zapiekanka 148

mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki bulionu mięsnego 6 pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyzki oleju koperek 1 łyzeczka słodkiej papryki sól pieprz Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę mieszając, a następnie dodać mięso mielone i smażyć przez około 5-6  minut. Dodać ketchup, bulion, paprykę słodką, doprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć mieszając. Gotowe mięso wyłożyć naczynia żaroodpornego. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać, śmietanę, gałkę muszkatołową i wymieszać. Całość wyłożyć na mięso. Łyżką można zrobić dekoracje i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Wtorek: Larb moo, czyli mięsna sałatka 208

sałatka kojarzy się z przystawką, dodatkiem do obiadu, względnie z lekką przekąską.. W Laosie podawana jest jako danie główne. I nic dziwnego, bo podstawowym składnikiem jest zesmażone mielone mięso. Takie jest larb moo, ziołowa, niesamowicie aromatyczna sałatka. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 2 Larb po laotańsku znaczy „szczęście”, ale również „drobno posiekany”. Larb(...)papryczek. Dodaliśmy je dla efektu wizualnego. Danie ze swej natury jest bardzo ostre. Dla złagodzenia ostrości sałatkę trzeba podawać z ugotowanym, klejącym się ryżem. Zamiast mięsa wieprzowego można użyć mielonego kurczaka, indyka, mięso wołowe, krewetki a nawet tofu. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny Sól do smaku Dresing 1 duża szalotka lub mała czerwona

Niedzielny kucharz
Środa: Enchilada 303

plus odrobina do posmarowania formy do pieczenia Opakowanie placków tortilla (6 sztuk) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mielonej papryczki chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki suszonego czosnku ½ łyżeczki oregano Szczypta cynamonu 2 szklanki bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od sosu. Rozgrzej(...)octem winnym, solą i pieprzem. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na tłuszcz posiekaną cebulę. Smaż 5 minut aż zmięknie. Wtedy dodaj pokrojoną paprykę i mielone mięso. Smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką do momentu aż ściemnieje i nie będzie w nim surowych kawałków. Dodaj czerwoną fasolę i kilka łyżek sosu enchilada. Posól i popieprz

Niedzielny kucharz
Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą 179

przepis wydaje się być idealny.  Składniki na 4-5 porcji: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli  1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 papryczka chilli sól do smaku około 15 cm średniej grubości pora  3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 średnie marchewki(...)posiekać jak najdrobniej. Jak ktoś lubi ostre smaki, to może pozostawić nasionka. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Posiekać. W garnku rozgrzać olej. Dodać mięso mielone i podsmażyć, cały czas mieszając i rozdzielając kawałki mięsa przy pomocy widelca. Dodać czosnek, por i marchewkę. Wszystko razem mieszając smażyć jeszcze przez około 1 minutę. Wsypać paprykę wędzoną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z indykiem w sosie serowym 164

pieprz, sól) około 140 g sera żółtego 500 ml mleka 2 łyżka masła 2 łyżka mąki 1 łyżki oleju czosnek granulowany pieprz sól Do podania: kilka pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz tarty ser np. parmezan drobno posiekana natka pietruszki Indyka kroimy w kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor na łyżce oleju. Makaron gotujemy(...)rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Do gotowego sosu dorzucamy usmażonego indyka. Makaron łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy gorący, obsypany tartym parmezanem, pomidorkami koktajlowymi i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Makaron z indykiem w sosie serowym pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Papryka faszerowana kaszą kuskus i mięsem mielonym 203

mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 duża marchewka 4-5 pieczarek 1 szklanka kaszy kuskus sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli w proszku 1 kulka sera mozzarella    Delikatnie odciąć górną część papryk, wyciąć z nich ogonek, a środki oczyścić z ziarenek. Dokładnie je umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej wrzucić na nie mielone mięso

Simply Food
Marokańskie klopsiki 183

mielonego z drobiu lub wołowiny garść oliwek ( u mnie czarne) pęczek natki pietruszki  ząbek czosnku Przyprawy: ilośc według upodobań-ale powinno być wyraziście imbir w proszku (następnm razem dodam świeżego, myślę,że będzie jeszcze lepiej się komponował ) kolendra kumin szczypta szafranu łyżka czerwonej papryki bulion sól pieprz sok z cytryny cebula mąka ok. 2 łyżek masła PRZYGOTOWANIE: Mielone przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą, imbirem oraz połową posiekanej natki. Oliwki siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę-również dodajemy do mielonego. Mięso wyrabiamy-ja dodaję 1/4 szklanki zimnej wody i dokładnie wtłaczam w mięso. Następnie robimy niewielkie kulki, które obtaczamy w mące.Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy klopsiki na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę-dalikatnie

Kopystką po garach