Kopczyki, zaraz po frytkach są moim ulubionym ziemniaczanym daniem. Ziemniaki 1 kg boczek 200 g 2 cebule 1/2 kostki masła mleko sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce masła. Z ugotowanych ziemniaków zrobić pure, dodać masło, mleko, cebulę z boczkiem i przyprawy. Dokładnie(...)wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaczaną masę włożyć do szprycy lub rękawicy kuchennej, ale bez dekoracyjnej końcówki, gdyż zawartość boczku skutecznie uniemożliwi nam wyciskanie masy. Tak więc wyciskamy masę szprycą przez duży otwór, lub tez nakładamy łyżką a potem ręcznie formujemy kopczyki lub kulki. Całość zapiekamy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Jeżeli chcemy aby kopczyki miały chrupiącą skórkę to musimy
Jadło i czytadłoduże cebule 1 l. bulionu z kostki lub prawdziwego ok. 200 g boczku 0,5 szklanki śmietany 2 łyżeczki mąki do zaciągnięcia zupy sól, pieprz 2 łyżki oleju 2 lekko czerstwe bułki Olej kujawski o smaku czosnkowym Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie dodać boczek pokrojony w kostkę(...)dalej smażyć do częściowego roztopienia boczku. Do gorącego bulionu dodać cebulę z boczkiem, gotować ok. 15 minut na małym ogniu, następnie zaciągnąć mąką i śmietaną. Bułkę pokroić w kostkę, wymieszać z olejem czosnkowym i smażyć a maśle do zarumienienia grzanek. Podawać z zupą
Jadło i czytadłoBardzo smaczna kapustka z dodatkiem boczku i koperku Doskonała do "nieśmiertelnego" schabowego ale nie tylko. Składniki - mała główka białej kapusty - boczek wędzony kilka plasterków - koperek świeży lub suszony - liść laurowy - sól, pieprz, cukier, ocet winny do smaku - łyżka mąki Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, zalewam wodą, tak aby tylko zakryła kapustę, dodaję liść laurowy i gotuję do miękkości(...)międzyczasie boczek kroję w mała kosteczkę i runienię na suchej patelni.Kiedy kapustka jest juz miękka, do boczku dodaje łyżkę mąki, podlewam odrobiną wody i mieszam na wolniutkim ogniu. Powstaje tzw. zasmażka, którą dodaje od kapusty. Chwilkę jeszcze gotuję dodaję trochę soli, pieprzu, octu winnego i cukru do smaku. Na koniec posypuje obficie koperkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródtylko sie zrobi odpowiedni przegląd lodówki. Kompletnie nie miałam dziś pomysłu na obiad.Otwarłam lodówkę i znalazłam tam dwa litrowe słoiki wywaru mięsnego, pół słoja kapusty kiszonej, kawałek kiełbasy, boczku i trochę warzyw. I powiem szczerze wyszła znakomita zupka, syta i pożywna. Obiad jednodaniowy. Składniki - wywar mięsny 2 litry - kapusta kiszona 30 dkg. - kiełbasa cienka - boczek wędzony 15 dkg. - marchewka(...)pietruszka, kawałek selera, - majeranek,kminek mielony - listek laurowy,ziele angielskie Wykonanie Wywar zagotowałam, dodałam do niego warzywa, kiełbasę i boczek. Kiedy warzywa zmiękły,dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Po ok. 30 minutach zupka była gotowa. Podałam z ziemniakami i pokrojoną kiełbasą z boczkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródróżne sposoby. U mnie dziś na obiad tortellini serowe na ciepło okraszone pysznymi dodatkami :) Składniki ( dla 4-5 osób ) - tortellini z serem 50 dkg. ( dwa opakowania po 25 dkg.) - boczek wędzony 10 dkg. - szynka wędzona lub konserwowa 15 dkg ( ja daję pół na pół ) - papryka czerwona 1 sztuka - pomidor 1 sztuka - zielona cebulka - łyżka oleju - sól - bazylia, majeranek Wykonanie Tortellini(...)gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Wszystkie składniki ( boczek, szynkę, paprykę,pomidora bez skórki) kroję w kosteczkę. Na dużej najlepiej głębokiej patelni podsmażam najpierw boczek, jak wytopi się tłuszczyk dodaje szynkę, po chwili paprykę, jak troszkę zmięknie to dodaję pomidory. Doprawiam majerankiem i bazylią. Kiedy pierożki są już prawie miękkie,przekładam je łyżką
Kuchnia z widokiem na ogródkolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością(...)wody ( tylko tyle aby przykryła kapustę ). Do kapusty dodałam listek laurowy i ziele angielskie i powolutku gotowałam na wolnym ogniu. Boczek pokroiłam w kosteczkę, kiełbasę w ćwierć plasterki. Na suchej patelni teflonowej podsmażyłam boczek, jak się wytopił dodałam kiełbaskę. W osobnym rondelku podsmażyłam pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy kapusta była już w półmiękka, dodałam do niej podsmażony boczek, kiełbasę, pieczarki
Kuchnia z widokiem na ogródMakaron podany z sosem serowym papryką i chrupiącym boczkiem. Bardzo smaczne danie i bardzo szybkie. Na jego przygotowanie potrzebujemy dosłownie tyle czasu, no może paru minutek więcej, ile gotuje się makaron :) Więc możemy się zasycić w kilka minut. Polecam :) Składniki ( dla 4 osób ) - makaron u mnie świderki ok. 35-40 dkg - papryka czerwona - boczek wędzony 25 dkg. - sól(...)żółty 15 dkg - gałka muszkatołowa, domowa wegeta Wykonanie Makaron gotuje w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Na patelni obsmażam pokrojony w większą kosteczkę boczek, kiedy się wytopi i lekko zrumieni dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. W osobnym rondelku podgrzewam bulion, do gorącego dodaję pokrojony na malutkie kawałeczki serek topiony, dokładnie mieszam. Kiedy serek się rozpuści dodaję starty
Kuchnia z widokiem na ogródsezonie przygotowuję je co najmniej kilka razy, kiedy tylko na grządkach pojawią się cukinie i dojrzeją pomidorki. Żeby nie było, "że same warzywa",dodaję do potrawy pachnący wędzony boczek i swojską kiełbaskę. Polecam :) Składniki - cukinia ( jedna duża lub dwie mniejsze ) - papryka 2 szt. ( najlepiej 1 czerwona, 1 zielona ) - pomidory 4- 5 szt. - cebula - czosnek 1 duży ząbek, lub 2 mniejsze(...)pieczarki 8-10 szt. - boczek wędzony 15 dkg. - dobra cienka kiełbasa 1 pętko - domowa wegeta ( ew. sól i pieprz do smaku) - majeranek, bazylia - olej Wykonanie. Boczek i cebulę kroję w drobna kosteczkę , kiełbasę i pieczarki w półplasterki i plasterki, paprykę, cukinię i pomidory ( sparzone i obrane ze skórki ) w większa kostkę. Cukinię przed krojeniem obieram ze skórki i jeśli jest
Kuchnia z widokiem na ogródwłaśnie jesienią i zimą. Kiedy syte, gęste potrawy doskonale nas rozgrzewają i zaspokajają głód :) Polecam :) Składniki - duża fasola jaś 80 dkg. - dobra najlepiej podwędzana cienka kiełbasa 30 dkg. - boczek wędzony 30 dkg. - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona - sos sojowy ciemny, cebulka prasowana w kostce - koncentrat pomidorowy - śmietana 18 % - mąka ok.3 łyżki Wykonanie Fasolę dokładnie płuczę, przekładam(...)godzin. Jeśli jest bardzo sucha to nawet całą noc. Kiedy fasolka jest namoczona, dodaję ok. pół łyżki soli i gotuję na wolnym ogniu. Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, boczek w paseczki lub kostkę. Na suchej patelni obsmażąm do wytopienia tłuszczu boczek z kiełbasą. Kiedy fasolka jest w pół miękka, dodaję do niej przesmażony boczek i kiełbasę i wszystkie przyprawy. Gotuję
Kuchnia z widokiem na ogródSyta i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienną i zimową porę. Podana z grzankami i zrumienionym boczkiem zasmakuje nawet wybrednym. Polecam :) Składniki - cebula 6 dużych sztuk - serki topione kremowe 150 gram - bulion drobiowy 2 litry ( może być także bulion warzywny ) - majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany Dodatki - kilka kromek białego pieczywa - kilka plasterków wędzonego boczku - natka pietruszki(...)uzyskania jednolitego kremu cebulowo-serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty. Grzanki i bekon: Na małej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiam na wolnym ogniu pokrojony w cienkie, małe paseczki boczek, kiedy jest lekko chrupiący przekładam go na talerzyk, a na tą samą patelnię wrzucam pokrojone w kosteczkę pieczywo. Podgrzewam, mieszając aż do zrumienienia i odpowiedniej chrupkości grzanek. Zupę przelewam do miseczek
Kuchnia z widokiem na ogródKapusta kiszona duszona z grzybkami i boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych typu kotlety schabowe, kotlety mielone, czy żeberka duszone. Ale w/g minie najlepiej smakuje w parze z smażoną kaszanką lub duszonym golonkiem. Polecam :) Składniki - 0.5 kg kapusty kiszonej ( może być z dodatkiem marchewki ) - garść suszonych grzybków - 5 dkg boczku wędzonego - 1 szt. cebula - listek laurowy, ziele(...)całości ). Wymoczone grzybki kroję w paseczki i dokładam do kapusty ( wraz w wodą w której się moczyły). Całość gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Cebulę wyjmuję i wyrzucam. Boczek kroje w kosteczkę , rumienię na patelni, kiedy się wytopi tłuszcz dodaję do boczku łyżkę maki, mieszam, dodaję trochę wody i robię zasmażkę. Zasmażkę przekładam do miękkiej kapusty. Całość gotuję
Kuchnia z widokiem na ogródnaprawdę jest dobre i szybkie ... szybkie i smaczne. Połączenie pora z czosnkiem, samo zdrowie i smaczny, podwędzony, wysmażony boczek do smaku. I dla równowagi sałata lodowa, skropiona cytryną i oliwą z oliwek + prażony słonecznik... Kolacja lub obiad w 30 minut! Dla jednej wygłodzonej pary : - 300-400 g makaronu bavette (takie spłaszczone spaghetti) - woda posolona do ugotowania(...)makaronu - 150 g boczku wędzonego - 1 por - 5-6 ząbków czosnku - pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu - pół szklanki parmezanu startego Wstaw wodę na makaron, ugotuj go w/g opisu na opakowaniu. W między czasie : Boczek pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż na gorącej patelni. Por oczyść, umyj i pociachaj w cienkie krążki. Czosnek posiekaj na drobno. Do podsmażonego boczku dodaj
Pasje JolkiPyszna, gęsta, bardzo pożywna i kwaśna zupa z kapustą kiszoną, ziemniakami i wędzonym boczkiem :) Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 6 osób: 1 ubita szklanka kapusty kiszonej 1/2 szklanki soku z kapusty 200 g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 mała cebula 1 łyżeczka mąki 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól(...)maggi do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę i kapustę drobno siekamy, boczek kroimy w kostkę lub paski. 2. Do garnka wlewamy litr wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dużą szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, gotujemy do miękkości
My Culinary Artnajbardziej lubimy. Zresztą nie tylko Święta, to czas gdy pieczemy własne wędliny, bo robimy je dosyć często, choć oczywiście w mniejszych ilościach. ; Składniki : 1 kg schabu 1,2 kg boczku bez skóry do zwinięcia 0,8 kg boczku ze skórą i żeberkami 1 kg karczku 1 kg szynki wieprzowej b/k Marynata : 2 duże główki czosnku 1/2 szklanki oliwy sól(...)Sposób przygotowania : Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam olej i porządnie wymieszałam.Tak przygotowaną miksturą natarłam mięso.Do boczku włożyłam wyjętą z jelita białą kiełbasę, zrolowałam i owinęłam sznurkiem.Schab wydrążyłam ostrym długim nożem i nafaszerowałam śliwkami. Zapeklowane mięso przełożyłam do dużego pojemnika i powkładałam w kilka miejsc liski laurowe
Gosia gotujePyszna i błyskawiczna sałatka, która posmakuje każdemu. Wystarczy usmażyć mięsko i boczek, dodać pokrojone ogórki kiszone, cebulę i fasolkę, wymieszać wszystko z kapustą pekińską i polać ulubionym sosem :) Przepis jest sprawdzony i polecany przez moją rodzinę :) Składniki : 400 g piersi z kurczaka lub indyka główka kapusty pekińskiej 3 łyżki oliwy 100 g chudego boczku puszka czerwonej fasoli(...)pieprzem. Wrzucić na patelnię i usmażyć. Gotowego kurczaka przełożyć do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odciekł z tłuszczu. Na tą samą patelnię wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek, smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił. Każdego ogórka przekroić na pół, a następnie na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę odsączyć z zalewy na sitku. Kapustę pokroić
Chocolate Muffin Blog