groszku, 150 g boczku wędzonego w plastrach, 1 pepperoni, 15 jajek przepiórczych, ocet jabłkowy, sól, pieprz, masło lub oliwa Boczek podsmażyć na chrupko. Pokroić w poprzek w paski szerokości około 0,5 cm. Pepperoni posiekać. Na patelni rozpuścić masło lub podgrzać oliwę, wsypać groszek, dodać pepperoni, zamieszać. Doprawić pieprzem i lekko solą – pamiętajmy o boczku, który jest słony. Groszek Dusić(...)kieliszka. Do wrzącej wody delikatnie wlewać jajka. Wodę przed wlaniem zakręcić i „w wir” „wpuścić” jajko. Gotować 1 minutę. Wyjmować łyżką cedzakową. Na talerz wyłożyć groszek, na wierzchu ułożyć boczek i jajka. zastawa
królestwo garówoczyszczone jelita, boczek, cebula, ziemniaki Augusta BC*, mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze(...)restauracji Bulaj . Oprócz kiszki ziemniaczanej, przygotowaliśmy jeszcze kilka innych potraw, oczywiście z ziemniaków :) kluski śląskie powałki - bułeczki z ciasta z ziemniaków gotowanych Augusta, z drożdżami, mąką, jajkami, boczkiem i kminkiem cepeliny –z ziemniaków Augusta babkę ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz z tartych, podmsażanych ziemniaków * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi
królestwo garówZiemniaki – około 4 kg, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 2 buraki, 5 marchewek, 2-3 liście kapusty, tłuszcz – najlepiej gęsi smalec, sól, pieprz, garnek żeliwny Prażonki przygotowuje się w żeliwnym garnku ustawionym w ognisku. Garnek szczelnie zakręcany. Przed przystąpieniem do robienia prażonek trzeba rozpalić ognisko :) Boczek pokroić w plastry. Kiełbasę i warzywa pokroić w plastry(...)grubości około 0,5 cm. Dno i boki garnka wysmarować tłuszczem. Następnie ułożyć boczek, na nim układać warstwami buraki, ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę. Oprószać solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejną warstwę boczku, buraków.... Warstwy układamy tak, aby składniki wystawały ponad brzeg garnka tworząc „kopczyk” – pokrywka nie jest płaska. Przykryć liśćmi kapusty i zamknąć garnek. Dokładnie zakręcić. Garnek ustawić w ognisku
królestwo garówprzepiórki, 50 g placka drożdżowego, 60 g wątróbki drobiowej, 50 ml brandy, 1 jajko 50 g rodzynek sułtanek, 8 plastrów boczku wędzonego. Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta i ptactwo. Lepiej przepiórki wyluzować, nie będzie problemu z jedzeniem, oraz będzie można pokroić je w plasterki. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam(...)delikatnie wymieszać. Wypełnić przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Naczynie do zapiekania wyłożyć połową boczku, na nim ułożyć przepiórki i przykryć resztą boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć boczek. zastawa
królestwo garówSzybko się robi i można też przy okazji wykorzystać zbędne żółtka pozostałe po słodkich wypiekach. składniki: 400 g makaronu spaghetti 200 ml śmietanki 30 % 4 żółtka 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach 1 średnia cebula sól,pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia ser do posypania-parmezan lub grana padano Wstawić wodę na makaron. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę(...)zeszklić na oleju. Boczek pokroić w cienkie paseczki. Gdy cebulka się zeszkli dodać boczek i smażyć aż się ładnie przyrumieni. W tym czasie żółtka wymieszać ze śmietanką. Doprawić solą,pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Gdy boczek się zarumieni na patelnię wlać masę śmietanowo-jajeczną. Podgrzewać aż masa zgęstnieje często mieszając. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku. Makaron ugotować al'dente
Monia miesza i gotujeRewelacyjne połączenie wędzonego boczku ze słodkim batatem i fasolką, zatopione w pomidorowym sosie. Wszystko dopełnia chrupiąca cieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku. 300 g wędzonego boczku 2 cebule 1 duży batat 100 g koncentratu pomidorowego 100 g ciecierzycy Piątnica (kupicie tutaj) 200 g żółtej fasolki szparagowej Hortex 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka bulionu Sól Pieprz(...)Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na noc (około 1 szklanka wody). Batata obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka, boczek w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulkę, dodajemy boczek. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około 10 minut. Przelewamy ciecierzycę z wodą, dodajemy pokrojonego batata i połamaną żółtą fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem
VioletoweKucharzeniesosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć ziemniaki, ale warto. To proste i bardzo dobre danie. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 200 g wędzonego boczku może być dodatkowo zapażony 2 duże cebule 200 g mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Boczek i 1 cebule pokroić(...)kostkę, cebulę zeszklić, dodać boczek i smażyć aż się zarumieni, ostudzić. Ziemniaki i 1 cebulę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć nadmiar wody. mnie ziemniaki ściemniały ale nie należy się tym zbytnio przejmować. Do ziemniaków dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajka i boczek, doprawić pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę lub keksówkę wysmarować masłem, przełożyć przygotowaną masę
Mama GotujeSzybka i łatwa tarta w klimacie wiosennego menu Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek białych szparagów 200g wędzonego boczku 200g białego sera 3-4 młode ziemniaki sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy(...)przez około 10 minut. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . Gdy już ostygną utłuc wraz z serem, następnie dodajemy uprażony boczek. Całość mieszamy doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto francuskie ułożyć do prostokątnej formy. Na tak przygotowany spód wlać farsz a następnie ułożyć szparagi. P Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
MarciochaKucharzyćwikły. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to z przyjemnością zapraszam do obejrzenia przepisu. SKŁADNIKI: mięso z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla 20 dag wątróbki drobiowej 2 udka z kurczaka włoszczyzna na rosół 1 cebula ziele angielskie, liście laurowe sól, pieprz gałka muszkatołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku(...)włoszczyznę, ziele angielskie oraz liścia laurowe, a także podpieczoną cebulkę cebulę oraz drobiową wątróbkę. Gotujemy wszystko, aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku. Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy z kości. Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce
W kuchennym oknie Ewyjest moje dzisiejsze danie obiadowe. Ale równie smaczne będzie na kolację :) Robi się je szybko, składników jest niewiele, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Spróbujcie sami :) Składniki : 5-20 dag boczku makaron, u mnie świderki, ale w przepisie podano - spaghetti 1 awokado pestki słonecznika, około 2 łyżek- według uznania 2 ząbki czosnku sól, pieprz rukola ( garść) ser żółty około 10 dag tłuszcz(...)smażenia Przygotowanie ; Makaron gotujemy Boczek kroimy w wąskie paski, smażymy tak, by wytopić ewentualnie tłuszcz Rukolę myjemy, suszymy w ręczniku papierowym, rozdrabniamy, z awokado wyjmujemy pestkę, obrany kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z połową sera Czosnek obieramy, słonecznik prażymy, część pozostawiamy do posypania na wierzch Awokado, czosnek i pokrojony ser oraz słonecznik przekładamy do miksera i chwilę razem rozdrabniamy
Proste PotrawyPieczemy pasztet! Pasztet mięsno-warzywny z chrupiącym boczkiem! SKŁADNIKI: - 1 udko indycze - 1 udko z kurczaka - 2 szt antrykotu - 1 szt skrzydło indycze - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - 4 jajka - 1 kajzerka - sól, pieprz - boczek surowy wędzony W/w ugotować do miękkości, wywar będzie idealny na zupę lub rosół. Mięso i warzywa z wywaru zmiksuj blenderem na gładką masę(...)masy wpij jajka i namoczoną kajzerkę w wywarze. Wszystko miksujemy na gładką masę. Formę wysmaruj olejem. Dno formy wyłóż boczkiem. Wylej masę. Na wierz wyłóż boczek. Pieczemy godzinę w temp około 210-220 stopni. Studzimy całkowicie
SMYKWKUCHNIDziś zapraszam wszystkich na pyszny pieczony boczek. Jest wiele razy smaczniejszy od wędlin kupowanych w sklepie. Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1,5 kg boczku surowego bez kości, 1 cebula, ½ łyżki papryki ostrej mielonej, ½ łyżki majeranku, 4 łyżki oleju, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę mieszam z olejem, papryką mieloną, majerankiem(...)oraz solą i pieprzem. 2. Do marynaty wkładam boczek. Mięso dokładnie nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 3. Boczek razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Piekę 2 godziny w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasikilka plasterków boczku, śmietana i jajka - oto cała zawartość lodówki. Dobrze, że w zamrażalniku miałam zamrożone kruche ciasto. Dzięki temu z niepozornych składników powstało naprawdę fajne danie. Uwaga! Sycące, ale też bardzo kaloryczne... Składniki: Kruche ciasto (przepis na najlepsze moim zdaniem ciasto do tarty znajduje się tu , oczywiście nie dodajemy cukru, bo to tarta wytrawna) Por Kilka plasterków wędzonego(...)boczku 4 jajka 3 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa parmezan do posypania Ciasto wałkujemy, wylepiamy nim formę do tarty i podpiekamy 10 minut. Kroimy w grube półplasterki pora, boczek w paseczki i na patelnię. Kiedy wędlina zacznie puszczać tłuszcz można dodać por - dusimy razem kilka minut. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy szczyptę soli, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy
Kulinarne InspiracjeDanie z kaszy jęczmiennej, pachnące boczkiem, grzybami i kminkiem. Pomysł na konkretny, męski obiad dla 3-4 osób. Świetnie pasuje do niego sos grzybowy. 100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) 300 g boczku w kawałku 2 cebule 3 ząbki czosnku 20- 40 g suszonych grzybów 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonego kminku oregano, sól, pieprz ½ kostki rosołowej lub grzybowej Suszone(...)grzyby zalać wrzątkiem 3- 4 cm powyżej poziomu grzybów i gotować około 45 minut. Wodę z odcedzonych grzybów zachować, a same grzyby pokroić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć dodając pokrojoną cebulę i czosnek. W głębokiej patelni roztopić smalec i wsypać kaszę. Lekko podsmażyć, a następnie dolać wywar z grzybów i dorzucić kostkę rosołową. Kaszę dusić na lekkim ogniu
Trzeci talerzszynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona) 0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną) 0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma) 0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe) 5 dużych mięsistych pomidorów(...)papryki oraz kminek i gotować około godziny. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić na patelni) dodać do kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata