boczek - 14002 przepisów (strona:235/934)

Żurek Wielkanocny 142

północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa(...)osób 1.5 l do 2 l wywaru warzywnego * 0.5 l zakwasu do żurku ( może być już gotowy, lub sami możemy go zrobić)** 500 g białej kiełbasy 300 g boczku wędzonego surowego 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 5 ziarenek owoców jałowca 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka pieprzu mielonego białego 1 łyżka octu 1 szklanka

ClauditteMissCooking
Krem z groszku z wędzonym boczkiem 114

Składniki: 500g mrożonego groszku 2 średnie cebule 1l bulionu warzywnego  3 plasterki chudego wędzonego boczku grzanki łyżka masła Przygotowanie: W garnku roztopić masło dodać pokrojoną w większą kostkę cebulę, zeszklić. Dodać mrożony groszek i jeszcze ze 2 min smażyć.  Wlać bulion - tak aby nie zakrył groszku - w miarę redukcji dolewać bulion. Nie podjadać :-) Groszek gotować do miękkości(...)wolnym ogniu ( pod p okrywką ). Nie może być za dużo bulionu bo nie wyjdzie krem tylko zupa.  Na patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek. Zdjąć z ognia zmiksować na gładki krem, dodać grzanki, boczek na górę i.... Smacznego Zamiast boczku można dodać pokrojoną w kosteczkę fetę, też fajnie się komponuje

Gaździnka warzy
Chaczapuri z wędzonym boczkiem 154

Składniki: 300g mąki łyżeczka drożdży suszonych szczypta gałki muszkatołowej, soli, pieprzu 100ml mleka ciepłego 1/2 kostki fety żółty ser kilka plasterków wędzonego boczku  1 cebula kilka plasterków szynki  kilka suszonych pomidorków Sos: gęsty jogurt naturalny ( fajny jest grecki ) mały ząbek czosnku koperek, natka pietruszki, szczypiorek ( opcjonalnie ) kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek(...)przykryć ściereczką ( ciepła kąpiel ułatwi nam rozwałkowanie ciasta i ładnie nam wyrośnie ) Po 10 min rozwałkować  ciasto na 1/2 cm i położyć wszystkie dodatki, żółty ser, feta, boczek z cebulką i plasterki szynki, suszone pomidorki, zawinąć ciasto i smażyć na tej samej patelni co smażyliśmy boczek ( nie myć patelni, wtedy nie będziemy musieli już dodawać tłuszczu ). Po 2min

Gaździnka warzy
Ziemniaki z grilla 200

Składniki:  Ziemniaki Boczek wędzony Cebula Przyprawa do grilla Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. 2. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w grubsze plastry. Rozdzielić warstwy. 3. Boczek pokroić w niezbyt grube plastry. 4. Na dość sporym kawałku folii aluminiowej ułożyć składniki w kolejności : ziemniak, boczek, cebula, ziemniak, boczek, cebula. 5. Całość posypać przyprawą

A Ty Smakuj Mnie
Bigos z roladą 167

Pewnego dnia chciałam zrobić Gościom przyjemność i upiekłam pierwszą w życiu i zapewne ostatnią roladę nadziewaną z boczku. Gościom bardzo smakowała, ale mi została po tej wizycie jako zamrażarkowy balast. Sama boczku nie jem….wymyśliłam więc zupełnie inny w smaku bigos. Rolada (majranek, grzyby, cebula) nadały mu wyjątkowy charakter i o dziwo boczek uszlachetnił smak bigosu . Porcja dla 4 osób(...)plasterków rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka świeżej kapusty 2 małe laski kiełbasy drobiowej 1 mały (mini) koncentrat pomidorowy 1,5 szklanki wody 3 łyżeczki mielonych kani 2 łyżeczki wegety pół łyżeczki majranku pół łyżeczki cząbru 5 kropli tabasco pieprz, sól Do garnka wlewamy wodę. Kapustę szatkujemy,  dodajemy do wody. Zaczynamy gotować na średnim ogniu

Humanistka w kuchni
Szynka duszona z żurawiną i boczkiem 267

Przepis znalazłam na jakiejś ulotce i stwierdziłam, ze to zrobię. Na początku zdziwienie jak można połączyć boczek z żurawiną i szynką! Jednak się da i jest przeeepyszne! Podpisuje się obiema rękoma pod tym. :)  Szynka duszona z żurawiną i boczkiem SKŁADNIKI: - ok. 6 ząbków czosnku (2-3 ząbki pokrojone w grubsze paski, 3 ząbki drobno posiekane) - 1 szynka wieprzowa(...)całości (ok. 1 kg-1,2 kg), umyta i osuszona - 4 średnie lub 2 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka - niewielka ilość oleju rzepakowego - 1 opakowanie boczku (80 g) w kawałku, pokrojonego w paseczki - 80 g żurawin suszonych - ok. 2 szklanek bulionu wołowego - 300 ml śmietany 30% - 100 g masła (+ 20 g masła do smażenia) - Gałązką świeżego tymianku - Gałązką świeżego

Zainspiruj się kuchnią
Carbonara z bekonowymi plastrami 136

Carbonara - kremowy, włoski sos z boczkiem, zwykle podawany z makaronem spaghetti, stąd też nazwa spaghetti carbonara. Ja podaję ten sos z makaronem penne lub farfalle. Tak mi poprostu bardziej smakuje. Natomiast w porównaniu do innych przepisów, ja upraszam go do minimum. Nie korzystam z dodatku w postaci jajek, nie ma takiej potrzeby, a sos i tak wyjdzie przepyszny.  Czego(...)więc potrzebujemy?  makaron małą śmietankę 30 % 8 plastów chudego boczku 2 łyżki startego parmezanu 3 ząbki czosnku pół małej cebuli sól, pieprz, zioła prowansalskie Boczek (6 plastrów) kroimy w paski i bez dodatku tłuszczu smażymy na patelni. Wlewamy śmietankę dodajemy sól, pieprz i zioła. Często mieszamy i czekamy aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy tarty parmezan. Na drugiej

Mój Smak na Życie
Q... quiche z ricottą&fetą&porem&papryką&boczkiem. 305

byśmy nie dodali, to kombinacja smakowa będzie pyszna i zadowoli nasz mały głód. Dziś podstawiłam na moje ulubione połączenie papryki i pora, mniam! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g boczku 1/2 czerwonej papryki 1 duży por 100g sera startego Emmentaler 1/3 kostki fety 2 łyżki sera ricotta 2 jajka 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka masła pieprz, sól(...)łyżka bazylia, 1 łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190'C. Na łyżce masła podsmażamy boczek na złocisty kolor.  Do miski wbijamy 2 jajka, umyte i pokrojone warzywa (papryka w kostkę, por w półksiężyce), dodajemy sery (1/2 Emmentalera, resztę użyjemy do posypania), szczyptę soli (uwaga! feta i boczek są słone!), pieprzu, bazylię i paprykę ostrą.  Gdy boczek

Kitchens Alphabet
Smarowidło babuni 4159

zawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku.  Składniki 1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego 30 dag wątróbki drobiowej 3 białe cebule Liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz niezielony, papryka chilii, gorczyca Majeranek, lubczyk, ostra papryka Sposób przygotowania Boczek gotujemy(...)takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren Czernego pieprzu. Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru

Pyry na Gaz
Żurek tradycyjny 393

Tradycyjny polski żurek na domowym zakwasie z białą kiełbaską i boczkiem, podawany z gotowanym jajkiem i/lub ziemniakami. Idealny na Wielkanoc, ale pysznie smakuje również na co dzień... Składniki: 500 ml zakwasu na żurek 3 surowe białe kiełbasy 100 g boczku cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 ząbki czosnku łyżka majeranku pieprz, sól 3 łyżki śmietany na zakwas(...)gazą z gumką i odstawić np. na blat kuchenny. Można przemieszać raz dziennie. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy do użycia.  Aby przygotować żurek należy najpierw pokroić boczek i cebulę w kostkę, a kiełbasy nakłuć w kilku miejscach. Ugotować je razem z boczkiem i cebulką (można ją ewentualnie podsmażyć wcześniej) na małym ogniu w 1,5 l wody

wyzwania kuchenne
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 127

które dość "hucznie" spędziły ostatnie dwa dni. Kochani życzę Wam spokojnego, radosnego i obfitującego w smakołyki roku. SKŁADNIKI: 50 dkg kiszonej kapusty 50 dkg żeberek wieprzowych 25 dkg wędzonego boczku ziemniaki 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera  1/3 pora sól  pieprz  liść laurowy  ziele angielskie majeranek słodka papryka (mielona(...)można zostawić w całości), marchewkę pokroić w talarki i przełożyć z powrotem do wywaru. Dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotować całość, aż zmiękną. W tym czasie boczek pokroić i podsmażyć na patelni. Do wywaru dodać obgotowaną wcześniej kapustę i boczek. (Jeśli zupa ma być mocno kwaśna, można jeszcze dolać trochę wody, w której gotowała się kapusta) Cebulę obrać

Kuchnia w opałach
SPAGHETTI CARBONARA 118

rozpieszcza :) Szkoda zatem, pół dnia siedzieć w kuchni. Szybki smaczny posiłek, a później rower, albo spacer. Polecam wam wszystkim takie rozwiązanie. SKŁADNIKI: 250 g makaronu spaghetti 100 g wędzonego boczku 125 ml śmietanki 30 % 50 ml białego wina (wytrawnego) 1 żółtko  1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka drobno startego sera grana padano  świeża bazylia sól pieprz(...)zrobić: Makaron ugotować al dente i odcedzić. Boczek drobno pokroić i podsmażyć na patelni, mieszając, aby się nie przypalił. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Z patelni ściągnąć boczek, a na wytopionym z niego tłuszczu podsmażyć cebulkę, podlewając ją winem. Dodać czosnek i dusić całość około 5 minut. W miseczce wymieszać żółtko z połową śmietany i serem. Drugą połowę

Kuchnia w opałach
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 233

zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól(...)Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi pokrojone w około

OstryKęs
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem 285

smażonego bekonu, awokado i startego sera. SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól pieprz posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól(...)Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi pokrojone w około

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania