zimowy wieczór, chwytajcie za garnek. Ciągle zadziwia mnie jak w prosty sposób powstaje coś tak pysznego! Składniki 1kg części kurczaka, które lubicie 2 marchewki 300g pieczarek 250g szalotek 150g boczku pokrojonego w grubą kostkę olej 3 szklanki wina 2 szklanki bulionu drobiowego 1 suszony liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki(...)ćwiartki lub połówki. Obierzcie marchewki, przekrójcie na pół, a potem na 4 cm kawałki. Obierzcie szalotki i przekrójcie wszerz na pół. Rozgrzejcie garnek, w którym przygotujecie gulasz. Wrzućcie boczek i smażcie 5 minut aż się zarumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjmijcie boczek do miseczki, do pozostałej w garnku tłuszczu dolejcie 1-2 łyżki oleju. Wrzućcie osuszone ręcznikiem papierowym części kurczaka
W kuchni wieczoremadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z brokułów – Składniki: 2 małe cebule (ok. 110g) 1 ząbek czosnku boczek (150g) brokuł (500g) olej do smażenia (3 płaskie łyżki) ziemniaki (ok. 180g po obraniu; 2 średnie sztuki) 1 litr bulionu sól, pieprz śmietana gęsta 18% parmezan (mały kawałek do oprószenia) Zupa krem z brokułów – Wykonanie: Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać(...)pokroić w drobną kosteczkę. Boczek również pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić cebulę, czosnek, boczek i ziemniaki. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli (kilka minut). Następnie wlać na patelnię bulion (jeśli nie mamy takiej głębokiej patelni, to można przelać całośc do garnka) i gotować ok. 10 minut. Następnie dorzucić brokuły podzielone na mniejsze różyczki
Kulinarne PrzebojeSpaghetti Carbonara to jedno z najbardziej popularnych dań włoskich z kategorii makaronów. Ten przepis Carbonara łączy śmietanę, jajka, ser i boczek. Tradycyjna włoska wersja pomija krem ze śmietany, ale większość ludzi w krajach europejskich są przyzwyczajeni do podawania śmietany, śmietanki czy też kremów w formie sosów do makaronów. Składniki: 3 jajka 300 g boczku surowego(...)miękkości jeżeli jest jeszcze twardy (jak mówią w języku włoskim "al dente".) Tymczasem na głębokiej patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy pokrojony w cienkie paski boczek i drobno posiekany czosnek. Smażymy tak około 5-7 minut aby boczek stał się chrupiący i żeby wytopił się z niego tłuszcz. W misce ubijamy jaja ze śmietanką i parmezanem
ClauditteMissCookingpółnocnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa(...)osób 1.5 l do 2 l wywaru warzywnego * 0.5 l zakwasu do żurku ( może być już gotowy, lub sami możemy go zrobić)** 500 g białej kiełbasy 300 g boczku wędzonego surowego 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 5 ziarenek owoców jałowca 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka pieprzu mielonego białego 1 łyżka octu 1 szklanka
ClauditteMissCookingSkładniki: 500g mrożonego groszku 2 średnie cebule 1l bulionu warzywnego 3 plasterki chudego wędzonego boczku grzanki łyżka masła Przygotowanie: W garnku roztopić masło dodać pokrojoną w większą kostkę cebulę, zeszklić. Dodać mrożony groszek i jeszcze ze 2 min smażyć. Wlać bulion - tak aby nie zakrył groszku - w miarę redukcji dolewać bulion. Nie podjadać :-) Groszek gotować do miękkości(...)wolnym ogniu ( pod p okrywką ). Nie może być za dużo bulionu bo nie wyjdzie krem tylko zupa. Na patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek. Zdjąć z ognia zmiksować na gładki krem, dodać grzanki, boczek na górę i.... Smacznego Zamiast boczku można dodać pokrojoną w kosteczkę fetę, też fajnie się komponuje
Gaździnka warzySkładniki: 300g mąki łyżeczka drożdży suszonych szczypta gałki muszkatołowej, soli, pieprzu 100ml mleka ciepłego 1/2 kostki fety żółty ser kilka plasterków wędzonego boczku 1 cebula kilka plasterków szynki kilka suszonych pomidorków Sos: gęsty jogurt naturalny ( fajny jest grecki ) mały ząbek czosnku koperek, natka pietruszki, szczypiorek ( opcjonalnie ) kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek(...)przykryć ściereczką ( ciepła kąpiel ułatwi nam rozwałkowanie ciasta i ładnie nam wyrośnie ) Po 10 min rozwałkować ciasto na 1/2 cm i położyć wszystkie dodatki, żółty ser, feta, boczek z cebulką i plasterki szynki, suszone pomidorki, zawinąć ciasto i smażyć na tej samej patelni co smażyliśmy boczek ( nie myć patelni, wtedy nie będziemy musieli już dodawać tłuszczu ). Po 2min
Gaździnka warzySkładniki: Ziemniaki Boczek wędzony Cebula Przyprawa do grilla Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. 2. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w grubsze plastry. Rozdzielić warstwy. 3. Boczek pokroić w niezbyt grube plastry. 4. Na dość sporym kawałku folii aluminiowej ułożyć składniki w kolejności : ziemniak, boczek, cebula, ziemniak, boczek, cebula. 5. Całość posypać przyprawą
A Ty Smakuj MniePewnego dnia chciałam zrobić Gościom przyjemność i upiekłam pierwszą w życiu i zapewne ostatnią roladę nadziewaną z boczku. Gościom bardzo smakowała, ale mi została po tej wizycie jako zamrażarkowy balast. Sama boczku nie jem….wymyśliłam więc zupełnie inny w smaku bigos. Rolada (majranek, grzyby, cebula) nadały mu wyjątkowy charakter i o dziwo boczek uszlachetnił smak bigosu . Porcja dla 4 osób(...)plasterków rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka świeżej kapusty 2 małe laski kiełbasy drobiowej 1 mały (mini) koncentrat pomidorowy 1,5 szklanki wody 3 łyżeczki mielonych kani 2 łyżeczki wegety pół łyżeczki majranku pół łyżeczki cząbru 5 kropli tabasco pieprz, sól Do garnka wlewamy wodę. Kapustę szatkujemy, dodajemy do wody. Zaczynamy gotować na średnim ogniu
Humanistka w kuchniPrzepis znalazłam na jakiejś ulotce i stwierdziłam, ze to zrobię. Na początku zdziwienie jak można połączyć boczek z żurawiną i szynką! Jednak się da i jest przeeepyszne! Podpisuje się obiema rękoma pod tym. :) Szynka duszona z żurawiną i boczkiem SKŁADNIKI: - ok. 6 ząbków czosnku (2-3 ząbki pokrojone w grubsze paski, 3 ząbki drobno posiekane) - 1 szynka wieprzowa(...)całości (ok. 1 kg-1,2 kg), umyta i osuszona - 4 średnie lub 2 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka - niewielka ilość oleju rzepakowego - 1 opakowanie boczku (80 g) w kawałku, pokrojonego w paseczki - 80 g żurawin suszonych - ok. 2 szklanek bulionu wołowego - 300 ml śmietany 30% - 100 g masła (+ 20 g masła do smażenia) - Gałązką świeżego tymianku - Gałązką świeżego
Zainspiruj się kuchniąCarbonara - kremowy, włoski sos z boczkiem, zwykle podawany z makaronem spaghetti, stąd też nazwa spaghetti carbonara. Ja podaję ten sos z makaronem penne lub farfalle. Tak mi poprostu bardziej smakuje. Natomiast w porównaniu do innych przepisów, ja upraszam go do minimum. Nie korzystam z dodatku w postaci jajek, nie ma takiej potrzeby, a sos i tak wyjdzie przepyszny. Czego(...)więc potrzebujemy? makaron małą śmietankę 30 % 8 plastów chudego boczku 2 łyżki startego parmezanu 3 ząbki czosnku pół małej cebuli sól, pieprz, zioła prowansalskie Boczek (6 plastrów) kroimy w paski i bez dodatku tłuszczu smażymy na patelni. Wlewamy śmietankę dodajemy sól, pieprz i zioła. Często mieszamy i czekamy aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy tarty parmezan. Na drugiej
Mój Smak na Życiebyśmy nie dodali, to kombinacja smakowa będzie pyszna i zadowoli nasz mały głód. Dziś podstawiłam na moje ulubione połączenie papryki i pora, mniam! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g boczku 1/2 czerwonej papryki 1 duży por 100g sera startego Emmentaler 1/3 kostki fety 2 łyżki sera ricotta 2 jajka 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka masła pieprz, sól(...)łyżka bazylia, 1 łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190'C. Na łyżce masła podsmażamy boczek na złocisty kolor. Do miski wbijamy 2 jajka, umyte i pokrojone warzywa (papryka w kostkę, por w półksiężyce), dodajemy sery (1/2 Emmentalera, resztę użyjemy do posypania), szczyptę soli (uwaga! feta i boczek są słone!), pieprzu, bazylię i paprykę ostrą. Gdy boczek
Kitchens Alphabetzawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku. Składniki 1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego 30 dag wątróbki drobiowej 3 białe cebule Liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz niezielony, papryka chilii, gorczyca Majeranek, lubczyk, ostra papryka Sposób przygotowania Boczek gotujemy(...)takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren Czernego pieprzu. Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru
Pyry na GazTradycyjny polski żurek na domowym zakwasie z białą kiełbaską i boczkiem, podawany z gotowanym jajkiem i/lub ziemniakami. Idealny na Wielkanoc, ale pysznie smakuje również na co dzień... Składniki: 500 ml zakwasu na żurek 3 surowe białe kiełbasy 100 g boczku cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 ząbki czosnku łyżka majeranku pieprz, sól 3 łyżki śmietany na zakwas(...)gazą z gumką i odstawić np. na blat kuchenny. Można przemieszać raz dziennie. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Aby przygotować żurek należy najpierw pokroić boczek i cebulę w kostkę, a kiełbasy nakłuć w kilku miejscach. Ugotować je razem z boczkiem i cebulką (można ją ewentualnie podsmażyć wcześniej) na małym ogniu w 1,5 l wody
wyzwania kuchennektóre dość "hucznie" spędziły ostatnie dwa dni. Kochani życzę Wam spokojnego, radosnego i obfitującego w smakołyki roku. SKŁADNIKI: 50 dkg kiszonej kapusty 50 dkg żeberek wieprzowych 25 dkg wędzonego boczku ziemniaki 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/3 pora sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek słodka papryka (mielona(...)można zostawić w całości), marchewkę pokroić w talarki i przełożyć z powrotem do wywaru. Dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotować całość, aż zmiękną. W tym czasie boczek pokroić i podsmażyć na patelni. Do wywaru dodać obgotowaną wcześniej kapustę i boczek. (Jeśli zupa ma być mocno kwaśna, można jeszcze dolać trochę wody, w której gotowała się kapusta) Cebulę obrać
Kuchnia w opałach