boczek - 14002 przepisów (strona:241/934)

Makaron orecchiette z wiosennymi warzywami 209

pierwszy ogień poszedł bób. Powiem szczerze, że nie przepadam za ugotowanym i podanym z masełkiem bobem, dla mnie jest troszkę za gorzki.., ale w towarzystwie fasolki szparagowej, cukinii, wędzonego boczku i parmezanu zyskuje nowe oblicze i wyrazisty charakter. Dzieci ten bób nie zachwycił, możne innym razem dadzą się przekonać. Dorośli natomiast bardzo zagustowali w tym prostym wiosennym daniu. Wybrałam makaron(...)wiosennymi warzywami Składniki na 4 osoby: 300 g makaronu orecchiette 200 g fasolki szparagowej 200 g obranego bobu 1      cukinia 100 g wędzonego boczku Parmezan pokrojony w płatki Przygotowując to danie trzeba zwrócić uwagę aby zgrać czas ugotowania warzyw i samego makaronu. Warzywa gotujemy ok. 10 min, muszą być twardawe, makaron zgodnie z zaleceniami

Mia Cucina Sofieta
Wołowe roladki mojej Mamy 183

robię ich zbyt często, ale jak mnie najdzie smak na pyszne domowe roladki z kaszą i ogóreczkiem, to nie ma przeproś. Przygotowuję je tak jak moja Mama, z plasterkiem boczku, ćwiartką cebuli i musztardą. Z tego względu, że przygotowanie ich wymagało trochę czasu, z reguły gościły u nas na niedzielny obiad. Wciąż mam przed oczami flash z dzieciństwa: mamine zraziki(...)roladki mojej Mamy Składniki na 4 osoby: 4 podłużne płaty mięsa wołowego po około 150 g (najlepiej z udźca) 1 cebula 4 łyżeczki musztardy 4 plastry wędzonego boczku  1 marchewka ½ łodygi selera sól, pieprz, 3 ziarenka ziela anglielskiego, 2 listki laurowe świeży rozmaryn i szałwia(opcjonalnie) margaryna/olej/smalec do smażenia Sposób przygotowania: Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Połowę cebuli

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna włoska crostata 202

naszych lasach rośnie mnóstwo kurek:) Dlatego bardzo często dodaję je do różnych potraw. Tym razem przygotowałam pyszną włoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste i zarazem chrupiące(...)folię i włożyć na 20minut do lodówki.  Następnie rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy. Farsz:   150g boczku- najlepiej pancetta,  1/2 szklanki startego żółtego sera,  300g kurek, szalotka,  1/2 pęczka natki pietruszki,  szczypta świeżego tymianku,  jajko,  50g parmezanu,  sól, pieprz. Boczek pokroić

Z miłości do słodkości
Mielone zraziki 271

naprawdę bardzo smaczne. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,  2 łyżki bułki tartej,  sól, pieprz,  cebula (ja użyłam czerwoną), 100 g wędzonego boczku,  ok. 10 dużych ogórków kiszonych, 3 suszone grzyby, łyżeczka mąki, 3 łyżki oleju rzepakowego ( użyłam Rapso). Przygotowanie   Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również(...)pokroić w paseczki.  Do mięsa dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić. Z mięsa formować kotleciki, spłaszczać je i nałożyć po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zakleić tak jak zrazy.  Obsmażyć z wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli

Z miłości do słodkości
Chłopskie szaszłyki 189

przerwie świątecznych wpisów podrzucę Wam przepis na pyszne sycące szaszłyki. Chrupiące ziemniaki, soczysty boczek i kapusta. Całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Do tego jakaś pyszna warzywna sałatka i smaczny obiad gotowy:) Składniki:  5 dużych ziemniaków, 3 liście kapusty, 200g świeżego boczku, ostra papryka, sól morska, pieprz młotkowany z kolendrą, rozmaryn, bazylia, oregano. Przygotowanie Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut(...)wrzątku. Odcedzić i pokroić w ósemki.  Boczek pokroić w kostkę. Po 1/3 łyżeczki wszystkich przypraw dokładnie wymieszać, mieszanką posypać mięso i ziemniaki.  Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i pokrojone w paski, zwinięte liście kapusty.  Szaszłyki piec około 25-30minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Carbonara trochę inaczej- a'la Edyta 252

się makaronu spaghetti, fetuccinne lub rigatoni . Stworzona nie tak dawno, bo w połowie XX wieku. Pierwszy opis carbonary możemy znależć po wojnie , kiedy Włosi jedli dużo jajek I boczku dostarczonego przez żołnierzy amerykańskich. Dzisiejszy obiad został trochę przeze mnie zmieniony. Wiem, wiem...Włosi nie przebaczają takiej profanacji ...ale co się nie robi by urozmaicić domownikom posiłku :) Dlatego(...)carbonara jest a'l Edyta. Zaczynamy :  Składniki *: 2-3 piersi z kurczaka 100 gr boczku 1 łyżka masła 500 gr makaronu 5 jaj 200 ml śmietany 30 gr startego parmezanu 50 gr startego żółtego sera sól, pieprz, paprika, suchy czosnek, bazylia * na 100 gr makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Nacieramy piersi z kurczaka przyprawami( sól, pieprz

Smaki Edyty
Żurek wielkanocny z jajkiem 119

moim stole Wielkanocnym nie może zabraknąć żurku. Robiony kilka dni temu zakwas tak kusił zapachami, ze musiałam już ugotować żurek. Delikatny, na wędzonym boczku i pysznej białej kiełbasie z dodatkiem jajka i łyżką gęstej, wiejskiej śmietany. Nie wyobrażam sobie świat bez żurku czy białego barszczu, a Wy? Składniki : * domowy zakwas na żurek * włoszczyzna * 4 jajka ugotowane na twardo * 4 białe(...)kiełbasy surowe * plaster wędzonego boczku  * śmietana wiejska * majeranek * pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Zagotować białą kiełbasę z boczkiem i warzywami. Gdy warzywa będą miękkie dodać zakwas, zagotować. Na talerzach ułożyć plasterki białej kiełbasy, boczek pokrojony w kostkę oraz połówki jajek. Zalać gorącym żurkiem i dodać po łyżce śmietany. Przyprawić majerankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Garnek  otrzymałam

Magiczne Życie Marty
Pomyslowe sniadanie 161

Kilaka pomyslow na ciekawe sniadanko dla naszych mezow i pociech  Jajecznica ze szpinakiem, boczkiem i cebula 8 jajek  trzy plastry boczku  15 lisci szpinaku  polowka cebuli  jarzynka  Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno  Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak  Wbic jajaka

Klaudynkowa kuchnia
Kapusniak z mlodej kapusty 172

mala pietruszka kawalek selera  por  1 zabek czosnku  ziemniaki  mala glowka kapusty cebula   20 dag zeberek  30 dag kielbasy wedzonej  30 dag boczku   3 liscie laurowe 8 ziarenek pieprzu  6 ziarenek ziela angielskiego  jarzynka  pieprz sypany maslo maka   Myjemy mieso i zagotowywujemy je  W tym czasie(...)Wsypujemy 2 lyzki jarzynki, wrzucamy lisc laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie Gotujemy wywar ok 45 min W tym samym czasie szykujemy kapuste i odstawiamy  Kielbase, boczek i cebule kroimy w kostke Podsmarzamy na rozgrzanej patelni stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu kielbase  Kiedy wywar juz sie zrobi wyciagamy zeberka, pora i selera  Teraz dorzucamy

Klaudynkowa kuchnia
Zapiekanka chińska 157

stanie, ważne aby przez większość czasu odpowiednio bilansować dietę, wówczas raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na małe grzeszki jedzeniowe     Składniki: 2 zupki chińskie 20dkg boczku wędzonego kilka sztuk pieczarek 1 czerwona papryka pęczek szczypiorku 150g żółtego sera Sos: 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku     *** Boczek kroimy w kostkę(...)mieszamy *** *** Odkładamy na kilka minut, do momentu, aż makaron napęcznieje *** *** W międzyczasie przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z ketchupem oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Sos dodajemy do makaronu *** *** Mieszamy *** *** Dodajemy wcześniej przygotowany boczek z pieczarkami i warzywami *** *** Mieszamy i całość posypujemy startym żółtym serem (u mnie gouda i mozzarella) *** *** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut

Blog z Apetytem
Domowy tradycyjny bigos – w sam raz na Święta i inne okazje 47

pysznie i można go podać na awaryjny obiad. Składniki na domowy tradycyjny bigos: 1 kg łopatki wieprzowej 500 g kiełbasy (np. jałowcowa, albo bardziej tłusta typu podlaska) 500 g boczku wędzonego 2 kg kapusty kiszonej 30 g suszonych grzybów 100 g suszonych śliwek łyżka miodu po 5-6 liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i owoców jałowca sól, pieprz Domowy tradycyjny(...)piasek, zalej ponownie wodą i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Następnie wodę z gotowania grzybów dodaj do bigosu, a grzyby pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni na złoty kolor. Kiełbasę również pokrój w kostkę i smaż na patelni z rozgrzaną łyżką oleju, aż nabierze złotego koloru. Śliwki pokrój

e-PrzepisyKulinarne
Klopsiki w sosie carbonara 215

czerstwa bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Sos: 10 dkg boczku wędzonego 1,5 szklanki bulionu pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36% pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz     *** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek wędzony, a gdy się zrumieni(...)rozgrzanym oleju na rumiano *** *** Podsmażone mięso zalewamy bulionem, zagotowujemy. Klopsiki dusimy w bulionie, na małym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem *** *** Po tym czasie dodajemy zrumieniony wcześniej boczek. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut *** *** Do potrawy wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy *** *** Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około -3-2 minuty, aż sos zgęstnieje *** *** Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy *** *** Potrawę podajemy

Blog z Apetytem
Grochówka 59

pozwala postać mu w wodzie przez cała noc. Następnego dnia groch płuczę w czystej wodzie i gotuję do miękkości. W osobnym garnku podgotowuję warzywa, natomiast na patelni podsmażam boczek z kiełbasą, cebulą oraz w końcowym etapie także z czosnkiem. Na sam koniec wszystkie składniki zupy wkładam do jednego garnka, tego w którym podgotowuję warzywa, doprawiam i gotuję zupę do momentu(...)wody 60 dkg ziemniaków 15 dkg cebuli 1 łyżka oleju 1 łyżka suszonego majeranku 25 dkg marchwi 15 dkg pietruszki 35 dkg kiełbasy wędzonej np. śląskiej 25 dkg surowego boczku 3 liście laurowe 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego Zupa grochówka Jak zrobić grochówkę. Do miski wsypać groch , zalać zimną wodą i odstawić

MeCooks
Kotlety mielone jak zrazy 80

klik) przepisu. Polecam!       Składniki: ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 cebula 2 ogórki kiszone 10dkg boczku wędzonego Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 2-3 łyżki musztardy 1 łyżka masła garść suszonych grzybów 1 szklanka mąki(...)smażenia     *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle *** *** Ogórki i boczek wędzony kroimy w kostkę *** *** Masę mięsną dzielmy na 6 części i każdą z nich kolejną rozpłaszczamy na płaski placek, który następnie smarujemy cienką warstwą musztardy *** *** Na mięsie układamy porcję ogórków

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania