boczek - 14002 przepisów (strona:246/934)

Tarta z szynką na cieście francuskim 70

200ml \u015bmietanki 12%,\r","gar\u015b\u0107 tartego sera \u017c\u00f3\u0142tego,\r","p\u00f3\u0142 cebuli szalotki,\r","2 kabanosy,\r","10 plasterk\u00f3w szynki i\/lub boczku,\r","10 pomidork\u00f3w koktajlowych.\r","s\u00f3l, pieprz,\r","s\u0142odka papryka"],"name":"Tarta z szynk\u0105 na cie\u015bcie francuskim","recipeCategory":"szybkie przepisy, zapiekanki","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions(...)u0105.\r","Posypa\u0107 serem.\r","Piec ok 30minut w 180st (g\u00f3ra-d\u00f3\u0142) a\u017c do ca\u0142kowitego \u015bci\u0119cia si\u0119 masy jajeczno-\u015bmietanowej."],"keywords":"boczek,ciasto francuskie,pomidorki,szynka,tarta"} Drukuj Tarta z szynką na cieście francuskim Składniki: ciasto francuskie (ok pół rolki), 3 jajka, 200ml śmietanki 12%, garść tartego sera żółtego, pół cebuli szalotki

Bardzo Gruby Smok
Schabowe + kiszona kapusta z jabłkiem i śliwkami 39

komponuje z kiszoną kapustą. Zdecydowanie polecam, jeśli jeszcze nie znasz tego połączenia. 4 kotlety schabowe granulowany czosnek lub 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz olej Kapusta: 150-170 g boczku (u mnie parzony) około 300-400 g kiszonej kapusty 5 suszonych śliwek 2 jabłka 1 cebula Kapustę przelewamy zimną wodą (im kwaśniejsza kapusta, tym dłużej), dokładnie odciskamy, po czym siekamy(...)desce na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w grubszą kostkę. Suszone śliwki kroimy na ćwiartki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na cząstki (na ósemki). Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy boczek i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aż cebula się

Smaki Na Talerzu
Zraziki dworskie 3046

bulionu lub wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu opcjonalnie 1 łyżka suszonych pomidorów – sypkich Farsz: 15dkg boczku wędzonego ok 10 cm pora 2-3 łyżki suszonych pomidorów w zalewie olejowej pół pęczka zielonej pietruszki         *** Przygotowujemy farsz. Boczek wędzony kroimy w kostkę i wytapiamy(...)patelni, na małym ogniu *** *** Pora dokładnie myjemy, drobno kroimy i dokładamy do boczku na patelnie, mieszamy i podsmażamy całość przez chwilkę. Zdejmujemy z ognia *** *** Pietruszkę drobno siekamy. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę *** *** Pomidory i pietruszkę dodajemy do farszu, mieszamy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, namoczoną oraz odciśniętą bułkę (lub bułkę tartą) i przyprawy –do smaku. Wszystko

Blog z Apetytem
Makaron w sosie śmietanowym z parmezanem i boczkiem 58

TUTAJ ). Ja przygotowałam to danie z moim ulubionym makaronem linguine , Wy śmiało możecie dorzucić ten, który Wy lubicie albo akurat macie w kuchennej szafce. Połączenie soczystego, smażonego z cebulką boczku i kremowego, śmietanowego sosu z parmezanem i pieprzem tworzy fantastyczną całość, która z całą pewnością posmakuje wszystkim. Danie nie jest wykwintne, ale jest bardzo smaczne i mega szybkie w przygotowaniu(...)Gorąco polecam! Niech będzie inspiracją na dzisiejszy obiad. Smacznego! SKŁADNIKI: * makaron np. linguine – 300 g * boczek wędzony – 250 g * cebula – 2 szt * masło – 2 łyżki * czosnek – 4 ząbki * śmietana 30% słodka – 500 ml * ser parmezan ( lub inny wyrazisty) – ok. 50 g * sól, pieprz * świeża pietruszka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: makaron gotujemy na półtwardo. Boczk podsmażamy

Ostra na Słodko
Rozgrzewająca zupa z fasolą i mięsem mielonym 199

sycąca, gęsta i pyszna. Wspaniale rozgrzewa, więc idealnie sprawdzi się jesienią i zimą gdy temperatury na zewnątrz są coraz niższe.     Składniki: ok 30dkg fasoli Piękny Jaś 20dkg boczku wędzonego 30dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 ziemniaki 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, 2 łyżki(...)łyżki oleju do smażenia 1,5 -2 litra bulionu lub wody 1 łyżka posiekanej natki pietruszki       *** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin *** *** Boczek wędzony kroimy w średniej wielkości kostkę, a cebulę drobno siekamy. W dużym garnku podsmażamy boczek z cebulą *** *** Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone *** *** Mieszamy i smażymy do momentu

Blog z Apetytem
Kurczak a’la carbonara 137

jednym garnku (lub patelni). Świetnie smakuje podane z makaronem, ale można też zaserwować je z ryżem albo ziemniaczkami. Polecam!     Składniki: 1 filet z kurczaka 10dkg boczku wędzonego pół cebuli 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody 150ml śmietanki kremówki 30% sól, pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki       *** filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie(...)paseczki *** *** Boczek wędzony również kroimy w paseczki *** *** Cebulę kroimy w kostkę *** *** Na patelni podsmażamy boczek na niedużym ogniu, tak aby zaczął się wytapiać *** *** Dodajemy cebulę i smażymy ciągle mieszając, aż się zeszkli *** *** Następnie dodajemy filet z kurczaka, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i całość smażymy ciągle mieszając, aż mięso straci surowy kolor. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy *** *** Wlewamy wodę

Blog z Apetytem
Sos z grzybów leśnych i wędzonego boczku. 44

grzybów leśnych doskonale podkręca aromat wędzonego boczku. Jego największym atutem jest smak świeżozebranych  grzybów. Jak widzisz nie szlalałam z przyprawami. Te produkty, które dodałam miały tylko podkręcić smak grzybów leśnych. Tu nie trzeba nic udoskonalać, jedynie wydobyć naturalne piękno smaku grzybów. Sos grzybowy będzie świetnym dodatkiem do kasz, ziemniaków, makaronów, pieczywa. W wersji keto można go podać do omleta(...)pieczywa keto, pieczonych mies. Składniki: 0,5 kg świeżych grzybów leśnych 0,2 kg boczku wędzonego 1/2 średniej, białej cebuli 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny ½ szkl. bulionu warzywnego 1 łyżka masła klarowanego ½ łyżeczki pieprzu ziołowego sól himalajska do smaku kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło klarowane

Codziennik Kuchenny
Naleśniki ruskie 118

osób bardzo takie nadzienie chwali, więc postanowiłam spróbować z naleśnikami. I teraz Was zaskoczę – nie są to do końca chyba nasze smaki. Wyszło ok, zjedliśmy, fajnie, że był boczek ale zanim zrobię je ponownie, pewnie minie trochę czasu. 6-8 naleśników około 500-550 g ziemniaków 250 g twarogu 1 duża cebula szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz opcjonalnie(...)surowego boczku Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości masła lub oliwy. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Po przestudzeniu przeciskamy przez praskę wraz z twarogiem. Dodajemy cebulę, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Masę dzielimy na 6-8 części. Nadzienie rozprowadzamy na usmażonych naleśnikach, zwijamy. Opcjonalnie można podać posypane wysmażonym na chrupko boczkiem

Smaki Na Talerzu
Zrazy drobiowe 945

całej rodziny. Świetnie smakują podane z ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i surówką z kiszonej kapusty. Polecam wypróbować ten przepis!     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 ogórki kiszone (u mnie małosolne z powodu braku kiszonych) 2-3 łyżki musztardy opcjonalnie kilka suszonych grzybków 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 350ml(...)wody Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek olej do smażenia 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki       *** Boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulę drobno siekamy *** *** Ogórki kroimy w kostkę *** *** Filety przecinamy wzdłuż na połówki *** *** Mięso cienko rozbijam. Najlepiej robić to przez folię spożywczą *** *** Filety oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem

Blog z Apetytem
Zupa krem z bobu 50

Zupa krem z bobu z dodatkiem cukinii i ziemniaków to doskonała, kremowa i subtelna w smaku zupa. Podałam ją z posiekanym bobem i zrumienionym boczkiem, który nadaje chrupkości. Można też udekorować ją grzankami usmażonymi na maśle, kwestia gustu. Polecam zupkę, szczególnie teraz w sezonie bobowym Składniki: 3 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1 malutka cukinia (1,5 szklanki pokrojonej(...)bulionu 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól pieprz Dodatkowo: posiekany bób pokrojony i zrumieniony boczek Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Chwilę podsmażać. Do garnka wlać bulion i dodać zawartość

Oryginalny smak
Papardelle primavera 33

ząbki czosnku 2 – 3 listki mięty sól, pieprz 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki smietanki kremówki 80 g tartego parmezanu 5 – 6 małych pieczarek 50-80 g boczku Wykonanie 1. Do rondelka o grubym dnie przekładamy gotowa pulpę pomidorową. Dodajemy do niej czosnek, zioła, cukier, listki mięty i dusimy na wolnym ogniu. Gdy sos się zagrzeje,dodajemy tarty(...)parmezan i śmietankę. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w duże plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dorzucamy pokrojony w słupki boczek. Całośc razem podsmażamy na złoty kolor. 3. Makaron wrzucamy do gotującej sie osolonej wody. Gotujemy al dente. 4. Wstążki makaronu wykładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem pomidorowym, a następnie na wierzch przekładamy pieczarki z boczkiem

Raj dla Podniebienia
Frytki z bekonem i żółtym serem [PRZEPIS] 81

przygotowanie proste składniki fantastyczny pomysł na szybką przystawkę idealna przystawka do sosu czosnkowego Składniki 250g mrożonych frytek 0,5 l oleju 100g sera żółtego, najlepiej Cheddar 6-7 plasterków boczku wędzonego Jeśli nie macie pod ręką tego klasycznego angielskiego sera Cheddar to wykorzystajcie zwykły żółty ser. Frytki z bekonem i żółtym serem – jak szybko przygotować Na suchą patelnię(...)nieprzywierającym dnem kładziemy plasterki boczku. Smażymy go, aż będzie chrupki. W tym samym czasie do większego rondelka wlewamy olej, rozgrzewamy i smażymy na nim frytki. Frytki po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i układamy na talerzu, półmisku na którym będziemy je zapiekali. Usmażony boczek kroimy na mniejsze kawałki i układamy między frytkami. Całość posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!