boczek - 14002 przepisów (strona:243/934)

Perliczka po staropolsku 231

pozorom przygotowanie takiego dania nie jest zbyt skomplikowane, a efekt jest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku, tymianku, rozmarynu, 2 marchewek, 2 pietruszek, 1/2 selera, 2 szalotek, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowanie danie rozpocząłem od odpowiedniego oporządzenia i przyprawienia(...)mocno upychałem wewnątrz ptaka, starając się zmieścić ich jak najwięcej. Kiedy tuszka perliczki była już pełna farszu pozostałą ilość owoców rozmieściłem dookoła perliczki. Perliczkę z góry przykryłem plasterkami parzonego boczku - można użyć również boczku wędzonego, lub cienko krojonej szynki. Zabieg ten ma na celu uniemożliwienie nadmiernego wysuszenia się delikatnego mięsa perliczki. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem

Wyprawy kulinarne
Jajka zapiekane z serem brie i pieczarkami 212

Składniki: 1-2 porcje 4 plastry cienko pokrojonego boczku (2 plastry pokrojone na drobne kawałki) 1 łyżka oliwy plus odrobina do natłuszczenia naczynia 1 dymka, pokrojona ukośnie w plasterki 4 małe pieczarki 30g sera brie, pokrojonego w małe kawałki 2 świeże jajka sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i natłuszczamy oliwą filiżankę(...)cappuccino. Dwa całe plastry boczku układamy na kratce do podpiekamy, aż do uzyskania złotej barwy i chrupkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Na średniej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy pieczarki i pokrojony boczek; podsmażamy mniej więcej 5 minut, do zrumienienia. Dorzucamy dymkę, doprawiamy i podduszamy kolejne 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy połowę sera. Dokładnie mieszamy. Powstałą

Gorący kąsek
Makaron w sosie śmietanowym 306

Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania Makarony Międzybrodzkie.  Nadszedł czas, by je wypróbować:) Przygotowałam makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem chrupiącego boczku i odrobiny sera. Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu okazało się też bardzo smaczne i sycące:)) Użyłam makaronu w kształcie wstążki ząbkowanej, który świetnie pasował do tego dania, ponieważ był odpowiedniej wielkości.  Składniki: 400g makaronu(...)wstążka ząbkowana (użyłam Makaronu Międzybrodzkiego),  200g wędzonego boczku,  2 żółtka,  szklanka śmietanki 30%, sól, pieprz,  ząbek czosnku,  szczypta startej gałki muszkatołowej,  100g startego żółtego sera.  Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Śmietanę zmieszać z rozkłóconymi żółtkami, startym serem, drobno posiekanym czosnkiem

Z miłości do słodkości
Boeuf Bourguignon 159

małe kawałki - 3 duże cebule, pokrojone w piórka - 250 g marchewki, pokrojonej w plasterki - 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasteki - 750 ml wytrawnego wina czerwonego - 180 g wędzonego boczku - 70 g przecieru pomidorowego - 2 gałązki świeżego tymianku - 2 listki laurowe - 20 g natki pietruszki - 250 g małych pieczarek (większe kroimy na pół) - 250 g cebulek koktajlowych - duży garnek z grubym(...)lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie 2 godzin wyjmujemy z lodówki i pozwalamy przez minimum 30 minut dojść mięsu i warzywom do temparatury pokojowej. W międzyczasie kroimy boczek w paseczki lub kostkę i bez masła lub oliwy smażymy na małym ogniu w żeliwym naczyniu.  Mięso oraz warzywa odcedzamy z wina (wina nie wylewamy!!!).  Gdy boczek się zrumieni

W mojej holenderskiej kuchni
Spaghetti Carbonara 141

ponieważ nie wymaga gotowania sosu. Przygotowanie go wymaga dosłownie kilka chwil, a może być naprawdę smacznym i sycącym obiadem. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti 125 g boczku wędzonego 1/2 szklanki śmietany 2  żółtka 2 łyżki startego parmezanu 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz natka pietruszki - ewentualnie Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żółtka(...)parmezan wymieszać ze śmietaną. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, pod koniec dodając wyciśnięty ząbek czosnku. Boczek powinien być rumiany i chrupiący. W dużej misce wymieszać makaron z przygotowanym sosem i boczkiem, doprawić zmielonym pieprzem i podawać. Danie można udekorować pietruszką

wyzwania kuchenne
Spaghetti alla carbonara 133

Zaległy przepis..moje córki lubią makarony pod różną postacią.. 20 dkg  makaronu spaghetti 10 dkg  wędzonego boczku lub kiełbasy 2 jajka 1 mała cebula 30 g parmezanu sól, pieprz Boczek , kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Rozgrzać oliwę, wrzucić boczek i podsmażyć, zdjąć z patelni, wrzucić cebulę i smażyć . Jajka  roztrzepać(...)dodać do nich starty drobno ser (część odłożyć do posypania po wierzchu) , doprawić i wymieszać. Do cebulki dodać boczek oraz odcedzony makaron (może być jeszcze trochę wilgotny). Dokładnie wymieszać,dodać jajka z serem i wymieszać. Nie podgrzewać, ponieważ jajka powinny zagrzać się od makaronu (a nie ściąć) tworząc kremowy sos. Nałożyć na talerze, oprószyć pieprzem oraz pozostałym serem

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym 380

brokułu (użyłam mrożonych) ·        5 pieczarek ·        papryczka chili ·        150 g chudego wędzonego boczku ·        kulka sera mozzarella ·        50 g żółtego sera lub parmezanu ·        oliwa(...)tabasco (opcjonalnie) ·        papryka słodka   Przygotowanie: Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i chili drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki obrać i pokroić również w kosteczkę.   Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać krojone pomidory, koncentrat lub przecier i przyprawy.   Dusić

Mania Gotowania
Babka dyniowa z bekonem! Przepyszna 185

łyżki mąki - 2 plastry żółtego sera (delikatnego) - 15 dag kiełbasy krakowskiej - 1 jajo - łyżka serka mascarpone - 100ml śmietanki - świeży imbir - 4 ząbki czosnku - 1/ 2 cebuli - 15 cieniutkich plasterków boczku surowego wędzonego - 1/4 kostki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - świeży rozmaryn, koniecznie! W gorącym garnku, rozpuszczamy masło i oliwę (najlepsza będzie hiszpańska), podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy pokrojony imbir(...)zdecydowanie zgęstnieje. Ale nie może być bardzo gęsta bo babka wtedy będzie twarda po upieczeniu, a ma mieć konsystencję kremową. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek, układamy plastry boczku, całą powierzchnię wykładamy plastrami tak aby, cała baka, z góry, z dołu, i po bokach,w trakcie pieczenia, była obłożona boczkiem. Na wierch babki, pod plastry boczku układamy świeży rozmaryn

SMYKWKUCHNI
Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 232

robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną, barszcz biały na zakwasie żytnim, czy też uwielbiany przeze mnie barszcz z buraków z ziemniakami i skwarkami z boczku. Babcia ma swoje wyjątkowe wyczucie smaku, i dzięki niej znam niejedną sztuczkę kuchenną. Ale nauka robienia "gołów" wciąż przede mną. Dzisiaj zapraszam na barszcz ze świeżych buraczków z botwinką, taki(...)jaki pamiętam z mojego dzieciństwa! Zapraszam! Składniki: - 3,5 litra wywaru drobiowego  - pęczek botwinki - 4 buraki młode - 2 marchewki młode - 1 cebulka - 1 korzeń pietruszki mały - 3 plastry boczku wędzonego surowego - ziemniaki młode (gotujemy w osobnym garnku) W garnku zagotuj wywar, dodaj pokrojone warzywa, gotuj na malutkim ogniu 55 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną botwinkę, gotuj

SMYKWKUCHNI
Pyszne domowe hamburgery. 150

Czasami mam ochotę na coś mniej zdrowego, troszkę bardziej tłustego, co na pewno odłoży się w boczkach. :) Nie znaczy to, że od razu muszę jechać do Mc Donaldsa, oto moja propozycja domowych przepysznych hamburgerów. Składniki: bułki do hamburgera; sałata karbowana; pomidor; boczek w plastrach; ser żółty;  ketchup  kotlety: mięso mielone wieprzowe łyżeczka świeżego tymianku drobno posiekanego 1 mała(...)doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i formułujemy  kotlety w kształcie mięsa do hamburgera. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i smażymy. Na drugiej patelni smażymy plastry boczku. W międzyczasie podgrzewamy w piekarniku bułkę przekrojoną na pół, po czym układamy: kotlet, plaster sera żółtego, 2 plastry smażonego boczku, ketchup, cebulę pokrojoną w krążki. Wsadzamy na chwilę do piekarnika

Brzuszki Łakomczuszki
Pierwszy wiosenny obiad w tym roku. 146

więc pora na młodą kapustkę, młode ziemniaczki, schaboszczaka i maślankę! Ojej aż nie mogłam się powstrzymać i zjadłam na balkonie. Let's go! Składniki: młode ziemniaczki młoda kapusta 200g boczku wędzonego łyżka mąki 3 szklanki wody trochę oleju schab jajko bułka tarta 2 pęczki koperku ziele angielskie liść laurowy sól i pieprz No to po kolei zacznijmy od informacji(...)szklankami wody i wstawiamy na gaz. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Raz na jakiś czas należy kapuchę zamieszać. W tym czasie kroimy boczek w kostkę i podsmażamy, gdy jest on już gotowy zasypujemy łyżką mąki, robiąc tym samym zasmażkę. Gdy kapucha jest już gotowa odlewamy z niej większość wody (chyba, że ktoś lubi

Brzuszki Łakomczuszki
Spaghetti alla carbonara 198

Spaghetti alla carbonara to włoskie danie z makaronem, boczkiem, jajkami i pietruszką. Proste w składnikach lecz mimo to każdy ma na nie swój sposób. Mój z pewnością jest jakąś modyfikacją oryginału, ponieważ dodaje do carbonary dodatkowo śmietanę. Dlatego też pragnę się z Wami podzielić tym pomysłem.  Składniki: (na dwie porcje) 200 gram makaronu 2 jaja 100 gram boczku pół(...)posiekanej natki pietruszki 100 gram startego sera żółtego Makaron gotujemy w dużej ilości wody z solą. Po ugotowaniu przecedzamy makaron (nie przelewamy zimną wodą!!!) i odstawiamy. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na suchej patelni przez 2-3 minuty aby wytopił się nadmiar tłuszczu. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Do miseczki wbijamy

Mango Papaja
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 241

zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól(...)Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi pokrojone w około

OstryKęs
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem 287

smażonego bekonu, awokado i startego sera. SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól pieprz posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól(...)Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi pokrojone w około

OstryKęs
Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 401

takiego wymyśliłam? Klopsiki curry w pysznym sosie z podanych składników wyszły 22 spore klopsiki Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) 1 bułkę kajzerkę 5 plasterków boczku ok. 5 cm świeżego imbiru 3 małe ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, curry, cynamon płatki owsiane 200-300 ml mleka 200 ml płynnej śmietanki 12/18% (może(...)być samo mleko) 1 kopiastą łyżkę mąki olej do smażenia Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. Boczek kroimy w małą kostkę (jeśli jest ze skórą, to ją odkrawamy), imbir i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni najpierw podsmażamy boczek, a gdy zmieni się w chrupiące skwarki, dodajemy imbir i czosnek i przesmażamy całość jeszcze minutkę. Zestawiamy z ognia. Płatki owsiane mielimy

Ratunku obiad