boczek - 14002 przepisów (strona:227/934)

Paluszki bekonowe 234

Składniki: Ciasto francuskie Boczek w plasterkach Białko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto ułożyć na płaskiej powierzchni, poukładać na nim plasterki boczku. Pociąć ciasto z boczkiem w paski. Następnie poskręcać i posmarować białkiem. Piec w temperaturze ok. 180*C do momentu, kiedy ciasto ładnie się zarumieni a boczek ładnie upiecze. Paluszki idealnie sprawdzają się na imprezie

The Sweet Damsel
Rolady myśliwskie z boczkiem 127

pyszne rolady o pysznym aromacie leśnych grzybów i boczku Składniki - 1,2 kg szynki wieprzowej - 1 cebula - 30 dkg wędzonego boczku surowego - 2 duże ząbki czosnku - 3 łyżki czubate mielonych grzybów suszonych - sól - pieprz - 4 kulki ziele angielskie - 2 liść laurowy - kilka kulek kolendry - tymianek szczypta - musztarda - mąka - olej - maggi Sposób przygotowania 1. - Z szynki odkroić 6 plastrów mięsa roztłuc(...)czosnkiem dodać sól pieprz  utłuczoną w moździerzu kolendrę tymianek i 1 czubatą łyżkę grzybów mielonych  razem dobrze wymieszać  - Dać farsz na plastry mięsa zwinąć rolady boczek kroić jeden raz aby nie przeciąć do końca  i drugi plaster do końca Tak aby powstał po rozłożeniu duży płat boczku obłożyć każdą roladę  związać nitka  - Obsmażyć

W królestwie smaków Beaty
Ziemniaki z boczkiem, z grilla 185

Jedna z prostszych grillowanych potraw.     Składniki: -młode ziemniaki -wędzony boczek    Ziemniaki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Boczek kroimy w plastry - tyle plastrów, ile mamy ziemniaków. Ziemniaki kroimy na pół i układamy w nich plastry boczku. Zawijamy w aluminiową folię. Układamy na grillu. Pieczemy do czasu, kiedy boczek zacznie się wytapiać. Smacznego

Maminek kulinarny
Klopsiki cukiniowo orkiszowe z boczkiem 123

jakiejś nowej potrawie. Wertować książek kucharskich i stron internetowych nie miałam ochoty, tak więc zdałam się na własną intuicję i przygotowałam klopsiki. Wyszły pyszne. Dodany w niewielkiej ilości boczek oddał cukinii i płatkom swój aromat, tak więc z powodzeniem danie będzie smakowało zatwardziałym mięsożercom. Wegetarianom proponuje pominięcie boczku - będą równie pyszne. Dla 3 osób 1 mała cukinia 1/2 szklanki płatków(...)orkiszowych (lub owsianych) 3 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, bazylia, oregano, cząber Olej do smażenia Płatki zalać 1/2 szklanki wrzątku i odstawić na około 30 minut a następnie odcedzić od nadmiaru wody. Cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki, lekko posolić i odstawić na sicie aby powstająca woda ściekała, tak na około

Jadło i czytadło
Ziemniaki z kociołka (pieczone ziemniaki, duszonki) 208

ilość składników na kociołek o pojemności 3,5l. Składniki: 2 duże liście kapusty 2 - 2,5 kg ziemniaków 2 marchewki 2 średnie buraki 4 - 5 cebul 250 - 300 g boczku 500 g kiełbasy 1 liść laurowy sól pieprz ok. ½ opakowania smalcu Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra. Marchew i buraka obrać i pokroić(...)cienkie plastry. Kiełbasą pokroić w plastry. Boczek pokroić w słupki. Dno kociołka wyłożyć liśćmi kapusty następnie włożyć kilka plastrów smalcu. Następnie układać warstwami ziemniaki, marchew, buraki, cebulę. Doprawić solą i pieprzem, włożyć liść laurowy i kilka plastrów smalcu. Następnie włożyć warstwę boczku i kiełbasy. Ułożyć po jeszcze jednej warstwie ziemniaków, marchwi, buraków i cebuli. Doprawić solą i pieprzem, włożyć kilka

Mama Gotuje
Sałatka z kaszą gryczaną i bobem 147

Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 300 g bobu 100 g boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Bób wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok 10 minut. Przelewamy zimną wodą, odcedzić i obrać. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Cebulę kroimy w półksiężyce, boczek w kostkę, a pietruszkę drobno(...)siekamy. Boczek podsmażamy na patelni razem z cebulą, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę jeszcze podsmażamy. W misce wymieszać kaszę, bób oraz boczkiem z cebulą. Doprawić solą oraz pieprzem i posypać posiekana natką pietruszki

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekane roladki 136

zapiekankę warzywną   Składniki 100 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej) 1/2 pęczka marchwi 1 pęczek cebulki dymki 1 fenkuł (koper włoski) sól 1 cebula 250 g wędzonego boczku 100 ml śmietany 100 ml mleka 200 g serka topionego gałka muszkatołowa tłuszcz do formy Przygotowanie   Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż na 4 części. Fasolkę opłukałem , odciąłem końcówki. Zieleń cebulek(...)części , umyłem i pokroiłem w podłużne kawałki. Fasolkę z fenkułem blanszowałem ok. 6 minut we wrzącej osolonej wodzie , po czym przełożyłem na durszlak i osączyłem. Obrałem cebulę na sos. Boczek pokroiłem na cienkie plasterki (1 trochę grubszy do pokrojenia). Cebulę i jeden plasterek boczku pokroiłem w drobną kostkę , przełożyłem na patelnię i zeszkliłem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodałem śmietanę

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z brukselką 144

Makaron jak zwykle daje się połączyć z różnymi dodatkami. Z brukselką też smakuje wybornie. Składniki 400 g tagliatelle 150 g brukselki 100 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżeczka smalcu 125 ml bulionu warzywnego sól 125 ml śmietany pieprz biały gałka muszkatołowa Przygotowanie   Makaron ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i dokładnie odsączyłem. Brukselkę oczyściłem, opłukałem, i pokroiłem w ćwiartki(...)Boczek pokroiłem w cienkie paski. Cebulę po obraniu pokroiłem w piórka. Boczek zrumieniłem na roztopionym smalcu. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem brukselkę i krótko smażyłem. Wlałem bulion i śmietanę, kapustę gotowałem na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Makaron dodałem do brukselki, podgrzałem, wyłożyłem na talerze, podałem z boczkiem

R'n'G Kitchen
Jarzyna z endywii i pieczarek 115

pasują , a bagietka nie pogniewa się , kotlet schabowy ? nigdy ! Kolacja ? obroni się na bank Składniki 400 g liści cykorii 300 g pieczarek por , ok. 350 g 150 g wędzonego boczku tłustego 2 łyżki oleju pieprz 1 łyżeczka oregano sól 100 ml śmietany gęstej Przygotowanie   Warzywa umyłem i oczyściłem . Liście cykorii pokroiłem na paski, pieczarki i pory pokroiłem na cienkie(...)plasterki. Boczek pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem na patelni olej, na dużym ogniu wysmażyłem z boczku skwarki, które potem wyjąłem z patelni. Na pozostałym na patelni tłuszczu na małym ogniu przez 3 minuty dusiłem pieczarki razem z porami. Dodałem pokrojone paski cykorii, sól, pieprz i oregano , dusiłem 3 minuty. Wymieszałem ze śmietaną, szybko zagotowałem, doprawiłem do smaku. Posypałem pysznym skwarkowym boczkiem

R'n'G Kitchen
Boczek po tajsku 171

Przepis ten znaleźliśmy kiedyś na stronie Interii...czekał długo w kolejce ,ale się doczekał. Świetny jako dodatek do ryżu ,jak i do kanapek. Składniki 1 kg boczku 80 g świeżego imbiru kilka ząbków czosnku 1 papryczka chili 4 łyżki oleju sezamowego 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 5 łyżek miodu wielokwiatowego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Imbir ,czosnek i chili drobno kroimy. Mieszamy z olejem sezamowym ,miodem ,sosem sojowym i kolendrą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Boczek przekładamy do worka ,wlewamy marynatę ,dokładnie go w niej obtaczamy. Workiem owijamy boczek (szczelnie ,żeby marynata nam się nie wydostała. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnie boczek wyjmujemy ,przekładamy do brytfanki i zapiekamy

R'n'G Kitchen
Bucatini all'Amatriciana bianca 138

górach ,centralnej części kraju. Tutaj prezentujemy Wam białą wersję ,tego pysznego dania. Składniki 500 g makaronu bucatini 4 łyżki oliwy z oliwek 1 papryczka chili 150 g surowego boczku 1 cebula pęczek natki pietruszki 200 g parmezanu Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy(...)posiekaną papryczkę i pokrojony w kostkę boczek ,smażymy aż się zrumieni. Boczek zdejmujemy z rondla i na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę.   Boczek wkładamy z powrotem ,mieszamy z cebulą ,dodajemy odcedzony makaron. Całość smażymy na średnim ogniu 5-7 min cały czas mieszając. Na koniec obficie posypujemy posiekaną natką ,mieszamy i rozkładamy na talerze. Przed podaniem każdy talerz

R'n'G Kitchen
Zapiekanka fasolowa 133

bułką tartą. Ale warto czasami przyrządzić ją inaczej. Proponujemy przepis na zapiekankę fasolową. Składniki 400 g zielonej fasolki szparagowej 400 g żółtej fasolki szparagowej 100 g wędzonego, przerośniętego boczku 4 łyżki bulionu mięsnego 40 g masła 200 g sera gouda 2 pomidory sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka suszonego cząbru masło do formy Przygotowanie   Fasolkę opukałem, odciąłem końcówki, osączyłem(...)durszlaku a następnie pokroiłem na kilkucentymetrowe kawałki. Cebule obrałem i razem z boczkiem pokroiłem w drobna kostkę. Boczek podsmażyłem na patelni bez dodatku tłuszczu, dodałem cebulę i stale mieszając, lekko zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Dodałem fasolę i bulion. Dusiłem na niewielkim ogniu przez Około 15 minut, po czym przyprawiłem do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Nieco przestudziłem. Żaroodporną

R'n'G Kitchen
Kasza owsiana z boczkiem, szpinakiem i twarogiem 155

bazie tej kaszy przygotowałam proste danie, gotowe w pół godziny. Do popicia koniecznie proponuję maślankę. Składniki: 200 g kaszy owsianej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kawałek chudego wędzonego boczku 50 g świeżego szpinaku łyżeczka majeranku 100 g twarogu 1 łyżka klarowanego masła sól i pieprz Kaszę ugotować z dodatkiem soli według przepisu na opakowaniu. Cebulę, obrać i razem(...)boczkiem pokroić w kostkę, smażyć na łyżce masła na małym ogniu. Dodać obrany i posiekany drobno czosnek. Szpinak umyć, osuszyć, odciąć ogonki i pokroić w paseczki. Dodać do boczku. Kiedy zmięknie, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gorącą kaszę odcedzić, wyłożyć na talerze, na kaszę rozłożyć boczek ze szpinakiem, a na wierzchu rozkruszyć twaróg. Delikatnie posolić i popieprzyć. Podawać z maślanką

Czerwień i błękit
Szaszłyki z białą kiełbaską i warzywami 198

Szaszłyki idealne dla wielbicieli mięsa - białe kiełbaski otulone w plasterkach boczku i sera z dodatkiem warzyw. Poniższe szaszłyki przygotujecie w zaledwie kilka minut. Lubię smak i zapach grillowanego mięsa oraz warzyw, więc te szaszłyki bardzo przypadły mi do gustu. Składniki: białe cienkie kiełbaski (300 g) kilka sztuk szalotek po 1 papryce: czerwonej, żółtej i zielonej 100 g boczku wędzonego(...)sera w plasterkach patyki szaszłykowe sól, pieprz Kiełbaski przekroić na 2 części. Szalotki obrać i przekroić na pół. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Plasterki boczku i sera przekroić na dwie części. Białe kiełbaski owinąć serem i boczkiem. Następnie wszystko nabić na patyki szaszłykowe w następującej kolejności: biała kiełbaska, papryka, szalotka, biała kiełbasa itp. Przed grillowaniem

Ugotować
Penne all’amatriciana 197

calvadosu, bo niedawno tamto było... Wreszcie wybrały. Penne all'amatriciana, które kilka dni wcześniej pierwszy raz jadłam we włoskiej tratorii. Składniki proste, wykonanie nieskomplikowane, smak wspaniały i trochę polski; boczek i cebula w narodowym, przaśnym duecie przy akompaniamencie makaronu penne oraz parmezanu.                   Niefortunnym okazało się przegrzebanie kilkunastu stron w necie(...)propos świni; w tym danku po raz pierwszy miałam styczność z oryginalną pancettą. Rzeczywiście, trudno ją porównać z naszym surowym wędzonym boczkiem, aromat pancetty jest dużo subtelniejszy, dodatkowo pancetta jest dużo tłuściejsza, w smaku jednak nasz boczek jest lepszy, moim zdaniem (na zdjęciach widoczny, dość tłusty, zrolowany, lekko wędzony boczek - to właśnie oryginalna pancetta). Notabene kupiłam tę pancettę we włoskich

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania