www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło i po ostygnięciu - ze świeżym pieczywem. 1-1,5 kg boczku wieprzowego 3 łyżki oliwy 3-4 ząbki czosnku 1/2 opakowania przyprawy do karkówki 1 łyżka soli Przyprawę do karkówki i sól - dokładnie połączyć z olejem. Umyty i osuszony boczek natrzeć przygotowaną mieszanką(...)wysmarować olejem, podlać odrobiną wody i umieścić w nim mięso (bez folii). Piec około 1-1,5 godziny w 180 stopniach. (Początkowo pod przykryciem, a pod koniec - bez, aby boczek stał się rumiany
Di gotujestrąkach), 50 g młodego groszku cukrowego w strączkach, 300 g fasolki szparagowej, 200 g bobu łuskanego, 200 g młodego bobu w strączkach*, 200 g boczku wędzonego, papryczka chili, 1 dymka (cebula ze szczypiorem), 2 ząbki czosnku, masło lub olej rzepakowy tłoczony na zimno sól, cukier, pieprz, Ziemniaki dokładnie umyć (można oskrobać, obrać, jak kto lubi). Ugotować w lekko osolonej wodzie(...)umyć, obrać, pokroić w poprzek w cienkie paski. Cebulkę dymkę pokroić w piórka, szczypior pokroić w paski grubości około 3-4 mm. Chili pokroić w cienkie plasterki. Czosnek posiekać. Boczek pokroić w plasterki a następnie w zapałki. Boczek podsmażyć na rumiano, przełożyć do miski. Na patelnię dodać 3 – 4 łyżki tłuszczu, podsmażyć dymkę, czosnek i chili. Dodać groszek łuskany, chwilę
królestwo garówProste, smaczne danie. Makaron, szpinak i boczek to dla mnie trio doskonałe :) Do tego ciągnący, dobry ser ... Pychota! Jeśli chcemy odchudzić odrobinę danie zastąpmy boczek chudą szynką. Będzie równie smacznie. Składniki: makaron penne ok. 250g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 150g chudego boczku 2-3 łyżki startego żółtego sera olej sól pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron(...)ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Na suchej patelni rozgrzać olej, wrzycić pokrojony w drobną kostkę boczek. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać wcześniej rozmrożony szpinak, oraz posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu mieszając ok. 10 minut. Na koniec wsypać starty ser, wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem. Podawać gorący
Walijskie PichcenieSurowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 4 mm) -podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 2 mm) -ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki) -jelita wieprzowe 10 m. Przyprawy Podane są w gramach do całości surowca -sól(...)czarny mielony 14 g -woda 150-200 mil. Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i mielimy.Następnie łączymy ze sobą karkówkę i chudy boczek.Do karkówki i chudego boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 mil wody i dokładnie wyrabiamy.Dalej dodajemy tłusty boczek i podgardle i ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na 24-48 godz mieszając
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kolację lub jako przekąskę. Podczas oglądania futbolowych zmagań mogą być świetne do piwa, nadają się również na grilla. Koniecznie je wypróbujcie. Składniki: • 4 krótkie bagietki pełnoziarniste • 10 dag chudego boczku • 1 cebula • 1 jajko • 30 dag pieczarek • 10 - 15 dag sera żółtego • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany • 1 łyżka masła • olej Sposób przygotowania: 1. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę(...)Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Jeśli boczek jest dość tłusty, oleju nie używamy. Tłuszcz wytopi się z boczku. 3. Na patelnię włożyć obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. 4. Farsz smażyć do całkowitego odparowania płynu. Przełożyć do miski. Ewentualnie doprawić do smaku. 5. Przygotować bagietki. Odciąć cieniutką warstwę z wierzchu i wydrążyć miąższ. Środek
W mojej kuchniwyroby są nie tylko smaczne, ale również... - na prawdę proste w przygotowaniu. Wystarczą chęci, małe wskazówki i możemy się rozkoszować pysznym smakiem mięska. Poniższy przepis jest bardzo łatwy, a boczek reeewelacyjny w smaku. Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję. Doskonale się kroi, nie rozpada i posiada smakowitą galaretkę. Jeśli nie macie szynkowara, to mogę polecić Wam sklep(...)kulinarnych poczynaniach z domowymi wyrobami. Osobiście posiadam zestaw Singiel , który w pełni spełnił moje oczekiwania. Z przypraw dołączanych do zestawu również jestem zadowolona. ( Szynkowar o pojemności 900g ) 850g boczku wieprzowego ze skórą 7g soli 7g peklosoli Przyprawy: 5 ząbków czosnku 5 ziarenek jałowca 1 łyżka majeranku 1 łyżka wędzonej papryki w proszku (słodkiej) 1 szczypta tymianku (solidna
Di gotujeSurowa Na gorąco. Na zimno. Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 4 mm) -podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 2 mm) -ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki) -jelita wieprzowe 10 m. Przyprawy Podane(...)czarny mielony 14 g -woda 150-200 mil. Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i mielimy.Następnie łączymy ze sobą karkówkę i chudy boczek.Do karkówki i chudego boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 mil wody i dokładnie wyrabiamy.Dalej dodajemy tłusty boczek i podgardle i ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na 24-48 godz mieszając
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.użyłam karpia) 1 cebula 3 czerstwe bułki 20 dag mięsa wołowego mielonego 6 jajek 1 szklanka mleka 1 łyżka musztardy sól i pieprz do smaku 20 dag wędzonego boczku tłuszcz do formy Wykonanie: Trzy jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Bułki namoczyć w mleku, następnie dokładnie odcisnąć. Boczek pokroić w cienkie plastry. Rybę oczyścić, wyciąć filety, zmielić w maszynce(...)następnie połączyć z rybą, mięsem, dodać dwa jajka, musztardę i przyprawy do smaku. Wyrobić ręką masę bardzo dokładnie. Połowę masy rybnej przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej połową boczku. Następnie położyć cztery ugotowane jajka, przykryć resztą masy a na górze ułożyć resztę boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. Smakuje zarówno na ciepło
Tradycyjna Kuchniagotowanych ziemniaków 1,5 kg ziemniaków surowych jajko łyżka mąki ziemniaczanej sól nadzienie: ser twarogowy sól, pieprz do smaku ponadto: mąka pszenna do obtoczenia ok 100 g wędzonego boczku odrobina oliwy cebula Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć wodę. Wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami gotowanymi, dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Ser pokruszyć lub zetrzeć(...)dłoni, na środek nakładać ok łyżeczki sera, formować owalne kluseczki. Lekko obtaczać w mące. Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek. Gotować ok 10 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, wytopić, w razie konieczności dodając nieco oliwy. Dorzucić cebulę, smażyć aż się zrumieni. Kluski wyjmować łyżką cedzakową, podawać
6nieboStarte słodkie ziemniaki czyli baty z mąką, jajem wymieszałam, przyprawy i posiekany szczypiorek do nich dodałam. Formę na tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam. Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam. Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe. Składniki: 450 g batatów (ok. 2 szt.) 1 biała cebula, 300 g surowego(...)boczku, szczypta cukru brązowego, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy smakowy - papryka ostra, pomidory i bazylia, pęczek szczypiorku, świeżo mielona papryka chili do smaku. serek kremowy o smaku - pomidory i bazylia. Przygotowanie: Bataty obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane, lub miksujemy bardzo drobno za pomocą
Moniki Smakołykiprzygotowywać od teraz. Przepis jest autorski, dlatego śmiało mogę się nim chwalić i z dumą Wam przedstawić. Najlepsze połączenie szparagów, suszonych pomidorów, liści botwiny i fety, chipsów z boczku, dymki, świeżego groszku oraz pestek dyni. Całość uwieńczyłam jedynie świeżo zmielonym pieprzem i olejem z pistacji. Moim zdaniem nie potrzeba tu niczego więcej. Polecam! Składniki (na 2- 3 porcje(...)główki sałaty lodowej 6-7 szparagów zielonych 4-5 suszonych pomidorów z oleju 1 cebula dymka kilka plastrów boczku surowego lub surowej, wędzonej szynki 5 łyżek świeżego, wyłuskanego groszku 30-40 gram sera feta 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki oleju pistacjowego świeżo zmielony pieprz 7-8 liści botwiny Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję i kroję w plastry. Liście botwiny
Mango Papajaśrodowe przedpołudnie prezentuję przepis pieczone ziemniaki zawinięte w boczek i cebulę. Ziemniaczki wybornie smakują za szklanką zimnego kefiru. Są doskonałe na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 10 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków, 10 plastrów boczku, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)mieszam z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą smaruję przestudzone ziemniaki. 2. Cebulę obieram i kroję w piórka. Ziemniaki obkładam dookoła cebulą i zawijam w plastry boczku. Zawinięte ziemniaki układam w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Ziemniaki piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie
Tradycyjna kuchnia Kasischabowy z kapustą, ale wcale nie mniej smaczny :-) no i oczywiście zaleta: to danie jednogarnkowe (nie licząc używanej przez chwilę patelni ;-) ) SKŁADNIKI 4 - 5 plastrów schabu 100 g wędzonego boczku 1/2 główki kapusty 3 cebulki + szczypior z jednej z nich 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki smalcu 3 - 4 łyżki mąki zielony koperek sól, pieprz Kapustę siekamy w cienkie paski(...)cebulki kroimy w plasterki, szczypior i koperek siekamy, boczek kroimy w kostkę. Boczek wysmażamy na patelni, dodajemy cebulkę i przez chwilę smażymy. Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy boczek z cebulką, zalewamy wodą i gotujemy. Plastry schabu rozbijamy na cieńsze, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Gdy kapusta zacznie mięknąć wkładamy do garnka mięso
Czary - gary w kuchnipełni i zapewne wszyscy smażą już te kiełbaski i karkówki Warto zadbać też o dodatki do grillowanych dań, dlatego proponuję dziś przepis na pyszną sałatkę z młodych ziemniaków, z boczkiem, cebulką i ogórkami kiszonymi w delikatnym sosie majonezowym. Doskonała na ciepło jak i na zimno, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do klasycznego obiadu domowego w te gorące dni. Polecam(...)Scroll down for recipe in English Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkami kiszonymi (4-6 porcji) Składniki: 150 g boczku pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 kg młodych ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 średnie ogórki kiszone, pokrojone w kostkę lub plasterki (opcjonalnie małosolne lub korniszone) 1 pęczek koperku, posiekany 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej, gęstej
karmelowyDzisiaj zachęcam Was do przygotowania piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem szparagów, boczku i suszonych pomidorów. Proste i smaczne połączenie składników. Takie danie możecie podawać, np. z młodymi ziemniakami. Jeżeli macie ochotę na inne dania z wykorzystaniem szparagów to przygotujcie pizzę wegetariańską z jajkiem lub makaron z piersiami kurczaka i pomidorami . Składniki na 4 porcje: 2 piersi(...)kurczaka (wagowo ok. 0,5 kg) 2 łyżki posiekanego, wędzonego boczku 3-4 pomidory suszone (bez zalewy) 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% masło klarowane do smażenia kurkuma sól, pieprz ostra papryka Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Każdy kawałek przeciąć na 2 części. Przygotowane mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wstawić do lodówki
Ugotować