Banalnie prosty w przygotowaniu obiad. Wystarczy mięso, boczek, trochę przypraw i obiad gotowy. A chrupiący boczek, który wtopił się w kurczaka jest rewelacyjny. 1 kg pałek z kurczaka Przyprawa do mięsa 1 łyżka lubczyku 8 plastrów chudego boczku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Oliwa do skropienia Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz lubczykiem(...)Każdą pałkę owijamy szczelnie boczkiem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy słodką papryką oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 1 godzinę 20 minut
VioletoweKucharzeniedzisiejszy obiad polecam pyszne pieczone udka zawinięte w plastry boczku. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Udka możemy podać z frytkami i surówką. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 9 plastrów boczku, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki pieprzu, szczypta soli, 5 łyżek oleju, 3 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie(...)przyprawy razem mieszam. Mięso nacieram każdej strony przyprawami. Udka zawijam w plastry boczku, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiam olejem. Na udkach rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. 2. Udka piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia udka kilkakrotnie polewam wytworzonym sosem, a 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby boczek
Tradycyjna kuchnia Kasiblogu czas rozpocząć sezon na szparagi. Moja pierwsza propozycja to spaghetti w sosie szparagowo-serowym z dodatkiem boczku i suszonych pomidorów. Składniki: 300 g makaronu, np. spaghetti 100 g wędzonego boczku kilka suszonych pomidorów stary ser do posypania Sos: pęczek szparagów 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 1 łyżeczka mąki sól i pieprz 2/4 szklanki słodkiej(...)szklanki słodkiej śmietanki, zagotować. Dodać ser, puree ze szparagów oraz zmiażdżony czosnek. Gotować aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Na makaron wyłożyć sos, łebki szparagów, boczek i pokrojone drobno suszone pomidory. Na wierzch można zetrzeć dowolny ser żółty (twardy lub miękki
Czerwień i błękitwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Jeśli lubicie mięsa z nutą słodyczy, to ten przepis jest dla Was. Boczek wychodzi miękki, soczysty i doskonale łączy się z suszonymi owocami. 1,5-2 kg surowego boczku 100g suszonych moreli 80g suszonych śliwek 4-5 ząbków czosnku przyprawy wg gustu Wszystkie przyprawy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać(...)Umyty oraz osuszony boczek dokładnie natrzeć mieszanką przypraw i naszpikować czosnkiem oraz połową porcji moreli (zrobić niewielkie nacięcia w mięsie i powpychać w nie małe kawałki czosnku oraz moreli). Całość odłożyć do lodówki - na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śliwki i pozostałe morele zalać wodą i moczyć około 2 godzin. Mięso ułożyć na blasze (lub naczyniu żaroodpornym
Di gotujesposób na wykorzystanie sezonowej botwinki, a któ rą czas właśnie się zaczął. :-) K ilka prostych składników i na obiad jak znalazł! 2 pęczki botwiny 500g młodych ziemniaków 200g boczku parzonego w plastrach sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Liście botwiny siekamy, buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę plastry(...)boczku do momentu aż wytopi się tłuszcz. Boczek ściągamy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy liście i buraki z botwiny (w razie potrzeby można dodać odrobinę oleju). Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Dodajemy boczek, obrane i pokrojone ziemniaki. Mieszamy. 3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą
Szefowa kuchnijest parmezan - ja go nie dodaję gdyż jest za drogi. Staram się zamieniać go jakimś tańszym, ostrym serem lub w ogóle pomijam ten składnik. Dla mnie najważniejszy jest dobry boczek, czosnek i śmietana. ,,Boczuś" domowy (rodzice robią czasem wędliny sami) jest idealny. Duuużo czosnku to obowiązek. No i śmietana. Pychota! I jak tu przy takim daniu liczyć kalorie? Lepiej nawet(...)załamka murowana A jeszcze jeść się odechce i co wtedy? Nie, tego dania nie da się nie zjeść. Spaghetti carbonara dla 2 osób ok 25 minut Składniki: kilka plastrów boczku (ja lubię grube plastry pokrojone w sporą kostkę) 2-3 ząbki czosnku (to tak normalnie ja dodaję nawet 4) 250 ml śmietany 3-4 żółtka ser żółty - powinien być parmezan
sierotka maRysia w kuchniDziś przedstawiam przepis na bardzo smaczne i szybkie danie, które z pewnością sprawdzi się jako łatwy obiad w pracowitym tygodniu. Pyszne i łatwe spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem, śmietanką i grzybami, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ze składników, które są zazwyczaj w każdym domu i jest gotowe dosłownie w kilkanaście minut! Polecam(...)gorąco:) Oparłam się na przepisie z Kuchni Lidla Scroll down for recipe in English Spaghetti carbonara z pieczarkami (4 porcje) Składniki: 500 g makaronu spaghetti 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cebula, pokrojona w kostkę 100 ml białego, wytrawnego wina
karmelowynawet w piekarniku😉 A jak smakuje… my z moim łasuchem jemy po cztery szaszłyki na obiad. Plus sałatka😀 W przepisie nie używam żadnych przypraw, bo kurczak i boczek to połączenie samo w sobie doskonałe😉 Ale można doprawić solą, pieprzem czy słodką papryką – jak kto lubi😉 Składniki: Boczek bardzo cienko pokrojony – kilka plastrów (w zależności(...)dodatkowo jeszcze przekroić je na pół, żeby były węższe (mnie węższe bardziej smakują :D) Gdy kurczak jest przygotowany możemy zaczynać nadziewać. Kładziemy na desce płat kurczaka, na nim plasterek boczku i nadziewamy! Patyczek przechodzi nam raz z jednej, raz z drugiej strony (jak na zdjęciu). Gdy wszystkie szaszłyki będą gotowe wystarczy wrzucić je na grilla/gorącą patelnię/do piekarnika😀 Wszystko
Jak gotować i nie zwariowaćdigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szybkie, smaczne i niezbyt skomplikowane danie, które idealnie sprawdzi się jako (nie) zwykły obiad. Możecie użyć Waszego ulubionego makaronu. Co do rodzaju boczku, dodaję różnie - raz wędzony, innym razem surowy. Co prawda ma to wpływ na smak, ale w obu wersjach potrawa jest niezwykle smakowita. 100g makaron do dań chińskich (nie z zupek) 100g boczku(...)małego; ok 7 cm) 2 ząbki czosnku 2 łyżki prażonej cebulki 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 szklanki śmietanki 12% 1 jajko sól, pieprz Boczek, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. Mięso podsmażyć i po wytopieniu się tłuszczyku wrzucić pieczarki, cebulę oraz pora. (W razie potrzeby dolać oleju i lekko
Di gotujeFajna syta pizza z polskim akcentem - ogórkiem kiszonym i boczkiem. Ciasto na pizzę u mnie niezmiennie takie samo - zawsze się udaje :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 20 dag boczku 1 cebula(...)ogórki kiszone tarty żółty ser Sposób przygotowania: 1. Boczek kroimy w kosteczkę, obsmażamy na oleju. 2. Ogórki kiszone dowolnie kroimy, cebulę kroimy w piórka. 3. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną. 4. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. 5. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem. 6.Na
Kuchnia domowa Anichlebkiem:) Scroll down for recipe in English Portugalski gulasz z żołądków (4-6 porcji) Składniki: 450 g żołądków z kurczaka, oczyszczonych i każdy pokrojony na 4 części 4 plasterki boczku, pokrojone w paseczki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1 cukinia, pokrojona(...)czerwonego wina 1/4 szklanki octu z białego wina 2 łyżeczki sosu Worcestershire 4-6 liści laurowych posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu podsmaż na średnim ogniu boczek i gdy wytopi się z niego tłuszcz przełóż go na papierowe ręczniki. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmaż cebulę przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Zwiększ ogień
karmelowysoboty zaczyna się w mojej kuchni okres przedświąteczny. No i zbliżają się kolejne urodziny bloga, a wraz z nimi konkurs. Zapraszam. Składniki: • 2 udka kurczaka • 15 dag chudego boczku • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek pora i selera • kilka ziemniaków (5-6) • 1 średnia cebula • 1 ząbek czosnku • 1 listek laurowy • 1 ziele angielskie • 10 dag zacierki makaronowej (można zastąpić domową(...)wywaru. Gotować 15 minut. Dodać listek i ziele. 3. Miękkie udka wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od kości. Mięso podzielone na małe kawałki z powrotem włożyć do wywaru. 4. Boczek pokroić w kostkę, cebulę tak samo, podsmażyć na patelni do zrumienienia boczku. Odcedzić z tłuszczu, boczek z cebulką dodać do zupy. Tłuszcz zostawić. 5. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać
W mojej kuchnimały akcencik nowości. Być może w tym roku będą to krokiety wigilijne po rusku, które zrobiłam z przepisu jadwigi04. Kiedy przygotowałam je na próbę w wersji z kawałeczkami boczku, Dario zjadł ich nieprzyzwoitą ilość. Nie dziwię mu się, bo były pyszne. To świetna alternatywa dla pierogów, można je zrobić przed Wigilią, a tuż przed wieczerzą zapiec w piekarniku. Będą znakomicie(...)olej • szczypta soli Farsz: • 40 dag ziemniaków po ugotowaniu (u mnie 4 średnie) • 20 dag trzykrotnie mielonego sera białego • 2 duże cebule + 1 dodatkowo • sól, pieprz • olej • kilka plasterków boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone na Wigilię) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki
W mojej kuchnimielone, zobaczyłam „byle jakie” miny. Znaczy się – kotlety nie zostały zaakceptowane. Nie to nie, zrobiłam co innego, ale mięso mielone zostało. No to przyprawiłam je troszkę mocniej, owinęłam plastrami boczku i upiekłam. W takiej wersji mięso zostało zjedzone błyskawicznie. Smakowało. I to jak! Wprawdzie w tradycyjnej pieczeni w środek mięsa mielonego włożone jest jajko na twardo, które podczas krojenia, daje(...)wzbogacić podsmażonymi, pokrojonymi na kawałki grzybkami lub kawałeczkami papryki. Wszystko zależy od Waszej inwencji. Polecam. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego mielonego (z łopatki lub szynki) • 10 dag cieniutkich plasterków boczku • 1 cebula • 1 jajko • 1 mała bułeczka pszenna • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, Delikat do mięs Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać w drobniutką kosteczkę, dodać do mięsa. 2. Bułeczkę namoczyć
W mojej kuchniprzygotować i zjeść wspólnie z gośćmi. Jestem pewna, że każdemu przypadnie do gustu. Polecam. Składniki na 4 duże porcje: • 500 g mięsa mielonego z szynki • 150 g chudego boczku • 1 duża cebula • olej • sól, pieprz, oregano, cukier, chili • 1 duży ząbek czosnku • 1 dojrzały pomidor bez skóry • ½ puszki pomidorów bez skóry • 4 duże tortille Sposób przygotowania: 1. Boczek i cebulę(...)pokroić w kostkę. 2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić boczek, lekko podsmażyć. 3. Po chwili dodać pokrojoną cebulę, dokładnie rozdrobnić i smażyć. 4. Do boczku dodać mięso mielone, przyprawić całość i smażyć, aż wydzielony płyn prawie całkowicie odparuje. 5. Pomidora obrać ze skóry, pokroić miąższ (bez pestek) na kawałki. Do burrito, jeśli lubimy, można dodać kawałki świeżej papryki , pieczarki
W mojej kuchni