boczek - 14002 przepisów (strona:217/934)

Sałatka ze świeżego szpinaku ze słonecznikiem 353

domówkę. Autorką tego przepisu jest Monika F. Dziękuję za super prostą i smaczną sałatkę:-) Składniki: 1/2 op. świeżego szpinaku 2 - 3 garście słonecznika (prażonego i solonego) 150 - 200 g boczku w plastrach (opcjonalnie salami, ale z boczkiem wydaje mi się smaczniejsze) 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Boczek kroimy na paski i podsmażamy na patelni (na chrupko) Jogurt doprawiamy(...)smaku solą i pieprzem Na półmisku układamy liście szpinaku i  polewamy je jogurtem. Następnie szpinak z jogurtem posypujemy słonecznikiem i przestudzonym boczkiem (lub salami). I to koniec... możemy zajadać:-) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Roladki z boczku (z pieczarkami i fasolką szparagową) 174

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Boczek można zastąpić innym rodzajem mięsa - choć w tej wersji roladki smakują rewelacyjnie! 700g boczku wieprzowego (około 8 długich plastrów) Marynata: 1/2 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku (rodzaj wg gustu) 2 ziarna pieprzu sól (do smaku) suszone zioła (opcjonalnie) Farsz: 1 duża cebula 100g pieczarek(...)zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) sól, pieprz Składniki marynaty dokładnie wymieszać. (Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany, a ziarna pieprzu zmiażdżone.) Boczek umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i zalać marynatą. Całość odstawić na około 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa. Przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni

Di gotuje
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i boczkiem. Danie bezglutenowe 133

Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami  i boczkiem Składniki: 3 małe cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kawałek boczku kilka suszonych pomidorów oliwa z oliwek sól pieprz tymianek Boczek pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na patelni, aż lekko się zarumienił. Cebulę i czosnek pokroiłam na drobne paseczki i również podsmażyłam. Cukinię starłam na dużych oczkach. Suszone pomidory pokroiłam(...)kostkę. Wymieszałam boczek z cebulą i czosnkiem, dodałam 3 łyżki oliwy, startą cukinię i suszone pomidorki. Następnie sól, pieprz oraz tymianek. Całość dusiłam pod przykryciem ok 20 min. W międzyczasie ugotowałam makaron ryżowy, bezglutenowy

nietadieta
Zapiekanka chłopska 375

domu będą się unosić nieziemskie zapachy ;-) SKŁADNIKI Składniki podstawowe zapiekanki 1 brokuł (500 g) 1 kg ziemniaków 4 kiełbasy np. śląskie (430 g) 40 g słoniny wędzonej 40 g boczku wędzonego 1 mała cebula 125 g margaryny przyprawa do ziemniaków 1/2 kostki sera (125 g) Na beszamel 2 duże łyżki masła 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławska(...)dojdą w zapiekance). Zostawić do ostudzenia po czym obrać i pokroić w grubsze plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozpuścić margarynę, dodać słoninę i boczek pokrojone w cienkie plasterki, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojone w plasterki kiełbasy (wszystkie się nie zmieszczą, więc połowę porcji). Smażyć z każdej strony

Passions hobbies life
ZAPIEKANKA GOSPODARSKA 8388

piękną zapaską jaką otrzymałam od  KROPKA W KRATKĘ   Składniki: 500 g ziemniaków 3 duże marchwie 2 duże czerwone cebule 2 pętka kiełbasy np podwawelskiej 10 plastrów boczku wędzonego sól,pieprz, słodka papryka, tymianek Wykonanie: W naczyniu żaroodpornym układamy na dno jeden obok drugiego-plastry boczku. Ziemniaki obieramy kroimy w plastry, obraną marchew również w plastry. Cebulę kroimy(...)piórka. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w półplasterki. Na wyłożony boczek układamy warstwę ziemniaków, posypujemy przyprawami. Na ziemniaki wysypujemy marchew i cebulę, oprószamy przyprawami. Kolejną warstwą jest kiełbaska, następnie znów ziemniaki, które oprószamy przyprawami. Wierzch przykrywami pozostałymi plastrami boczku. Zapiekamy pod przykryciem ok godziny, po tym czasie odkrywamy na kilka minut do zrumienienia. Taką piękną, niezwykle dziewczęcą i uroczą zapaskę

Z Majeczką w kuchni
Zupa Kartoflana z Zacierką 177

pietruszka (około 60 g) 2-3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego oraz 2,5 litra wody do zupy: 2 litry czystego wywaru 250 g boczku wędzonego około 600 g ziemniaków 3 średnie cebule (około 150 g) do smaku sól, pieprz na zacierkę: 100 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Link do filmu z przygotowania(...)filmiku). Które układam na papierze lub na tacce, ściereczce. Zacierkę dodam do zupy pod koniec gotowania. Przygotowanie pozostałych składników: Obrane ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę. Boczek również kroję w kostkę. Po ugotowaniu wywaru, ugotowanego kurczaka, obrałam z mięsa, pokroiłam na mniejsze kawałki. Końcowe przygotowanie zupy z zacierką: Do 2 litrów czystego wywaru daję ziemniaki i gotuję

Uwaga Babcia Gotuje
Pizza góralska 250

Oscypki przywiozłam z Zakopanego i zastanawiałam się co dziś zrobić do jedzenia.  Dziś jest międzynarodowy dzień pizzy więc postanowiłam zrobić pizzę góralską, w połączeniu oscypka, boczku wędzonego cebuli i żurawiny okazało się że jest wspaniała w smaku. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży(...)Dodatkowo: 1 oscypek kilka plastrów wędzonego boczku 1 cebula garść suszone żurawiny sos pomidorowy lub ketchup  zioła do pizzy Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z wodą, 2 łyżkami mąki i cukrem. Pozostawiamy pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na jedno duże koło, odstawiamy na 10 minut

Bajeczna Kuchnia
Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 306

razem padło nie na boczek ale na schab, a że miałam jeszcze kawałek karkówki to upiekłam wszystko razem. Porcja obiadowa idealna a w dodatku jeszcze zostaje wędlina domowa do kanapek bo na ta sklepową obraziłam się  ostatnio. Przepis podpatrzyłam w jakiejś gazecie, później poszukałam trochę w necie i tak oto powstała rolada. Składniki 1 kg schabu (lepiej żeby był(...)dłuższy niż grubszy) 300 g pieczarek 100 g boczku wędzonego 1 garść startego na drobnych oczkach sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia papryczka chilli 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 100 ml wody Siatka do wędlin, lub sznurek Ja już chyba z przyzwyczajenia trzymam mięso w solance przed pieczeniem a robię

Piekielna Kuchnia Pati
Pierogi z warzywami i soczewicą 282

stole . Zazwyczaj są z nadzieniem mięsnym , kapuścianym , ruskim lub grzybowym , ale tym razem troszkę pozmieniałam i poeksperymentowałam . Z warzywami i soczewica są naprawdę wyśmienite , a okraszone prażoną cebulką lub boczkiem , nie mają sobie równych . Cudowne na świeżo , a obłędne po odsmażeniu . Polecam , wystarczy troszkę się pomęczyć i efekt jest wspaniały . Najlepiej zrobić więcej i po ugotowaniu zamrozić -starczą wtedy(...)soli 0,5 l wody Farsz : 2 szklanki zielonej soczewicy 2 średnie marchewki 2 cebule średniej wielkości 2 korzenie pietruszki- dość duże 3 łodygi selera naciowego 200 g wędzonego boczku lub szynki 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka jasnego sosu sojowego Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia . Cebulkę obieramy

Ogrodnik w podróży
Krokiety z ziemniakami serem i boczkiem 266

mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki po 1 minucie z obu stron. Farsz 4 duże ziemniaki 150 g twarogu 50 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka oleju sól pieprz papryka ostra papryka słodka Panierka 2 jajka sól bułka tarta olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować. Ugotowane zmielić przez maszynkę wraz(...)serem lub przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej  i zrumienić boczek po czym dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Chwilę smażyć i dodać do ziemniaków z serem. Doprawić solą, pieprzem , paprykami i wymieszać. Farsz nakładać na naleśniki i zawijać . Każdy krokiet obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju

O kuchni z uczuciem
Tagliatelle z karczochami 149

próbowaliście takiego połączenia ? Karczochy w polskiej kuchni zdobywają coraz większe powodzenie.  Składniki 300 g makaronu tagliatelle pół małej czerwonej cebuli 150 g surowego wędzonego boczku 300 g serc karczochów (użyłem mrożonych) 20 ml białego wytrawnego wina szczypta szafranu 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz starty parmezan   Przygotowanie   Boczek pokroiłem w kostkę, podsmażyłem krótko(...)gotowałem cały czas na małym ogniu przez około 15 minut. W miarę potrzeby, gdy na patelni zrobi się zbyt sucho można dolać trochę wody. W trakcie gotowania dodałem boczek, który wcześniej podsmażyłem. Wszystko doprawiłem solą i pieprzem. Ugotowałem tagliatelle w dużym garnku. Podczas gotowania makaronu nabrałem trochę wody z garnka, którą rozcieńczyłem szafran. Makaron ugotowałem al dente, odcedziłem i przełożyłem

R'n'G Kitchen
AROMATYCZNA ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z WARZYW 229

sklepowych "wynalazków".  Soczysta, aromatyczna, z nutą czosnku i cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki Wszystkie składniki drobno siekamy, delikatnie solimy(...)mieszamy ze sobą. Wykonanie:  Boczek oczyścić z ewentualnych chrząstek oraz odciąć skórę (jeśli kupimy ze skórą).Płat boczku przekroić poziomo (ale nie do końca!) i rozłożyć jak książkę.  Z obu stron lekko rozbić go tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą,pieprzem ziołowym majerankiem, słodką papryką. Na cały rozbity płat mięsa wykładamy równomiernie farsz. Następnie zwinąć  ściśle

Walijskie Pichcenie
Spaghetti Carbonara 191

goszczą w moim menu ;-). Szybko się je robi, nie wymagają skomplikowanych składników, smakują wyśmienicie.   Same plusy jak dla mnie . Dziś kolej na przepyszne Spaghetti Carbonara. Makaron z wędzonym boczkiem, kremowym sosem i koniecznie z dużą ilością świeżej natki pietruszki. Pycha !!! Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki ( na ok. 4 porcje): 200 g wędzonego boczku, 400 g makaronu spaghetti(...)jajko, 200 ml słodkiej śmietany, pęczek natki pietruszki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, parmezan   Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i  podsmażamy. Najlepiej bez użycia oleju.   W miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.   Makaron przekładamy na patelnię do boczku i zalewamy sosem.   Dokładnie mieszamy

Passion of Cooking
Żurek z ziemniakami i kiełbasą 204

mięsa. Zamówiony towar jest dostarczany w 24h, a wszystko zapakowane hermetycznie w styropianowym pudełku z wkładem chłodzącym. Produkty wysokiej jakości i świeże. Składniki: 600 g kiełbasy Befsztyk , 250 g boczku surowego wędzonego Befsztyk , 4-5 dużych ziemniaków, 2 duże cebule, 150-200 ml zakwasu na żurek, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie(...)kiełbaskę w kostkę lub półplasterki. Dodajemy ziele, listki laurowe oraz ząbki czosnku. W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek z cebulką. Skórę z boczku również podsmażamy, ale nie kroimy jej - tak, żeby tylko dodała smaku i żeby można było ją łatwiej wyjąć. Przekładamy boczek do zupy. Wlewamy zakwas- jego

Aga w kuchni
Kluski śląskie z mięsem mielonym 232

mąka ziemniaczane - 310 g jajko całe - 1 szt białka jaj - 2 szt Farsz : mięso mielone - 400 g cebula - 1 szt tłuszcz do smażenia sól i pieprz Do okraszenia: boczek surowy cebula   Przygotowanie : Farsz Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone, razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dobrze rozgnieść widelcem, ostudzić. Kluski : Ziemniaki(...)zlepiamy formując okrągłą kluskę. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.  Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Okrasa : Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Do podsmażonego boczku dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę, razem podsmażyć. Podawać kluski polane tłuszczem z boczkiem i cebulką. Smacznego ! Z tej porcji wyszło

Kuchnia Danusi