boczek - 14002 przepisów (strona:211/934)

Polędwiczka wieprzowa z groszkiem cukrowym, suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 191

350g) 8 liści czosnku niedźwiedziego 100g strąków groszku cukrowego 4 suszone pomidory pęczek szczypiorku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 50g wędzonego twarogu (lub mozzarelli) 5 szerokich plastrów chudego wędzonego boczku sól pieprz czerwona papryka oregano 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca, następnie od środka jeszcze raz naciąć - wyjdzie prostokątny(...)strąki groszku zmiękną. Doprawić do smaku. Na mięso ułożyć liście czosnku, szalotkę z groszkiem z patelni, suszone pomidory w rządku, pokrojony w kostkę twaróg. Mięso zwinąć w roladę. Plasterki boczku położyć na desce, żeby trochę zachodziły na siebie. Na boczku położyć roladę, końce boczku zawinąć, okręcić nicią kuchenną. Na patelni rozgrzać olej, roladę zrumienić z każdej strony. Włożyć do rękawa

Obiad gotowy
Bób z boczkiem i jajkiem 192

bobu. Wyłuskałam go i od razu ugotowałam. I wtedy przypomniałam sobie, że u Ewy widziałam pomysł na bób z cebulą i pietruszką. Zapowiadał się bardzo smakowicie, więc dorzuciłam jeszcze boczku i chorizo. Taki bób z cebulką, boczkiem i pietruszką smakuje wprost genialnie. A do tego jajko i chorizo - rozkoszny obiad!  Składniki: 500g bobu 100g boczku 50g chorizo 1 duża(...)czosnku pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz 4 jajka Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Ba maśle zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i boczek. Dodać bób. Osobno podsmażyć plastry chorizo, żeby wytopić z nich tłuszcz, dodać do bobu. Pietruszkę posiekać, wymieszać z bobem, doprawić do smaku. Jajka usmażyć lub ugotować w koszulkach. Na talerz

Obiad gotowy
Wytrawny sernik z boczkiem u Aleex 154

namawiali mnie wszyscy imprezowicze. Jeśli zaś chodzi o przepis na moje ulubione danie, to nie będzie to sałatka. Ostatnio moim numerem jeden jest mój autorski sernik wytrawny z boczkiem, gruszką, orzechami włoskimi, serem z niebieską pleśnią i szpinakiem. To fantastyczne, niebanalne i bardzo eleganckie danie, które zaskakuje swoim fenomenalnym smakiem zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki(...)słonych krakersów • 40 g roztopionego masła • 300 g boczku surowego wędzonego • 1 szklanka orzechów włoskich • 2 gruszki • 150 g sera z niebieską pleśnią • 3 garści liści szpinaku • 350 g twarogu półtłustego (wiaderko) • 250 g sera mascarpone • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 4 jajka • sól himalajska • świeżo mielony pieprz • 4 łyżki płatków migdałowych Sposób przygotowania: 1. Krakersy wraz z masłem wrzucamy

W mojej kuchni
Roladki drobiowe z boczkiem i suszonymi pomidorami 197

drobiowe! Naszym noworocznym postanowieniem było zdrowsze odżywianie i sprawianie sobie radości. To danie niekoniecznie wpasowało się w pierwsze założenie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę boczku. Poza tym w roladkach znalazło się wszystko, co lubimy - ser, suszone pomidory, włoskie przyprawy, pierś z kurczaka i boczek. Do tego sporo warzyw, sos jogurtowy i pyszne danie gotowe! :) Roladki(...)drobiowe: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 100 g boczku w plastrach kilka łyżek pasty z suszonych pomidorów 30-40 g sera żółtego lub mozzarelli w plastrach przyprawa do pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa włoska/do pizzy sól i pieprz Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu

Cooking Monster
Przekąski karnawałowe na bazie z upieczonego boczku 155

boczek upieczony Hańderek oliwki ser pleśniowy papryka daktyle ser długo dojrzewający sezam czarny i biały do panierowania jajko tarta bułka tłuszcz do smażenia Boczek kroimy na cienkie i grube plastry , w cienkie owijamy daktyle i spinamy wykałaczką. Panierujemy w jajku i tartej bułce a potem szybko smażymy na złoty kolor obracając. Sery i boczek kroimy w kostki lub wycinamy foremkami(...)stół jako przekąski do alkoholu podczas spotkań karnawałowych. Wędliny Hańderek są świetnymi dodatkami do różnych dań, ciepłych i zimnych.  Na przekąski możemy wykorzystać wszystkie rodzaje tych wędlin.  Boczek upieczony - Hańderek  ma znakomity smak, jest miękki i łatwo się kroi a zapach zachęca do tworzenia kolejnych przekąsek

Gotowanie jest łatwe
Rozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege 309

wywarem do słoików i po wystygnięciu przechowywać w lodówce.  Jest to bezpieczna alternatywa na zdrową potrawę z fasoli.  Moja dzisiejsza wersja tego dania będzie bezmięsna, zastąpię boczek produktem wegańskim. Zapraszam.   Składniki:  1 litr ugotowanej fasoli typu Jaś 75 g wegańskiego boczku (albo suszone pomidory) 1 cebula 4 ząbki czosnku  4 łyżki oliwy 4 łyżki pasty(...)cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czarnuszki Wykonanie:  W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulkę, czosnek, oprószyć solą i cukrem, podsmażyć na zloty kolor, dodać pokrojony wegański boczek w paseczki, następnie resztę przypraw. Połączyć z fasolką i jej wywarem, dodać pastę pomidorową, sos pomidorowy, sojowy oraz sos Worcester. Gotować na małym ogniu 10 minut. Boczek wegański można zastąpić

Wino Francja Kuchnia
Jaja po miastrzowsku 167

Dzisiaj pomysł na śniadanie. Zamiast jajek na miękko czy jajecznicy proponujemy jajka sadzone na boczku z pysznymi dodatkami. Jajka w takiej formie w towarzystwie świeżutkiej kajzerki z masłem to po prostu poezja... Po jajka warto sięgać, choć nie za często - optymalnie 4-5 sztuk w tygodniu. Jedno jajko ( ok. 50 g ) zawiera ok. 75 kcal, przy zawartości białka równego(...)która wspomaga prawidłowe widzenie. A wracając do śniadania - jest tak smaczne i kolorowe, że gwarantuje dobry humor do końca dnia :) SKŁADNIKI (patelnia 20 cm) : 3 jajka 1 gruby plaster boczku 3 plastry pomidora 1 duży plaster sera żółtego szczypiorek pieprz sól DODATKOWO: pieczywo masło Boczek kroimy w małe kawałki i przesmażamy na patelni do zrumienienia.  W czasie gdy boczek

Kuchnia od dwojga
Gołąbki z ziemniakami i kiszką ziemniaczaną 194

Gołąbki z surowych ziemniaków, kiszki ziemniaczanej oraz smażoną cebulką na boczku przygotowałam i z chrupiącym czosnkiem podałam. 🍴⛄ 🍴 Gołąbki z ziemniaków to podkarpackie danie regionalne, proste, a w smaku niebanalne,  ale kiedy kiszkę ziemniaczaną dodałam, to jeszcze lepszy smak uzyskałam.  Kiszka sprawiła, że farsz stał się delikatniejszy i smaczniejszy.   Składniki: Farsz: 2 kg   polskich ziemniaków, ½ kg kiszki(...)ziemniaczanej Gzella ( 5 szt. kiszki), 150 g chudego boczku wędzonego, 1 duża biała cebula, 2 płaskie łyżeczki pieprzu (ma być ostre), sól do smaku, pozostałe składniki: 1 duża kapusta włoska, sól, 1 płaska łyżeczka cukru, masło klarowane, główka czosnku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce. Ziemniaki tarte

Moniki Smakołyki
Paprykowe penne z boczkiem 163

wiele nie ma;) Zapraszam na obiad;) Składniki: 200 gram makaronu penne 2 papryki czerwone 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku kawałek boczku o grubości około 1-1,5 cm Przygotowanie: Papryki kroimy na pół, wydążamy gniazda nasienne, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 stopni C przez(...)minut. Boczek kroimy w grubszą kostkę lub plasterki w zależności od upodobań. Podsmażamy do wytopienia się tłuszczu. Zdejmujemy boczek z patelni na osobną miseczkę, a na tym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek posiekane w kostkę. Upieczoną paprykę zostawiamy na kilka minut pod przykryciem np. w garnku, obieramy ze skóry i przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodajemy

Życie zaczyna się w kuchni
Tortellini z boczkiem i serem Mozzarella 156

Proponujemy inną wersję tortellini, tym razem z boczkiem, mozzarellą i sosem pomidorowym a wszystko zapieczone w piekarniku.       Składniki: -opakowanie tortellini -ok. 35 dkg wędzonego boczku -15 dkg sera mozzarella w wiórkach -1 cebula -duży ząbek czosnku -500 ml przecieru pomidorowego -1 pikantna papryczka -sól, pieprz Kroimy: -boczek w kostkę -cebulę i czosnek w kosteczkę -papryczkę w bardzo(...)drobne kawałeczki W osolonej wodzie lub w bulionie warzywnym gotujemy tortellini wg przepisu na opakowaniu i odcedzamy. W międzyczasie na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy przecier pomidorowy, papryczkę, przyprawy do smaku i mieszamy. Dodajemy tortellini i mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy 1/3 sera, mieszamy, przykrywamy pozostałym serem i wstawiamy

Maminek kulinarny
Bigos 167

około 15 osób. Można zrobić z połowy porcji. SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty 3 duże woreczki kiszonej kapusty 1,3 kg mięsa wieprzowego z karczku 600 g boczku wędzonego 5 kiełbas śląskich 4 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 7 liści laurowych 7 ziaren ziela angielskiego margaryna do pieczenia mięsa sól, pieprz, papryka WYKONANIE Kapustę posiekać i ugotować(...)miękkości (ale nie powinna być za miękka). W osobnym garnku ugotować boczek wędzony i w kolejnym posiekaną kapustę kiszoną. Mięso z karczku przyprawić solą, pieprzem i papryką, po czym upiec na margarynie wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości (ale tak by mięso się nie rozpadało). Upieczone mięso wyciągnąć i pokroić w kostkę. Kiełbasy śląskie obrać ze skórki

Passions hobbies life
Modro kapusta 523

innym mięskiem również dobrze smakuje.  Tak więc  zapraszam na modro kapusta, dla mnie najlepsza. Składniki: 1 czerwona kapusta średniej wielkości 1 cebula 100-150 g wędzonego boczku smalec ocet sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę umyć, przekroić na pół i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka zalać wodą i ugotować do miękkości. Boczek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić(...)razem na patelni, gdyby boczek miał mało tłuszczu dodać smalcu. Gdy nasza kapusta będzie gotowa, odcedzić i dodać do boczku z cebulą, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem cukrem i octem, dokładnie wymieszać.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kopytka zapiekane z sosem 169

mąki pszennej -1 czerwona papryka -słoiczek suszonych pomidorów w oleju -ząbek czosnku -2 pikantne papryczki -100 ml wody -2 łyżki oleju  -2 szt. sera mozzarella -20 dkg wędzonego boczku -sól Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zgniatamy w prasce. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy  3 łyżki mąki(...)pszennej i mąkę ziemniaczaną, dodajemy odłożoną część ziemniaków i wyrabiamy. Boczek kroimy w dużą kostkę. Podobnie kroimy ser. Paprykę kroimy na kawałki. Z masy ziemniaczanej formujemy małe kluseczki. Czosnek dzielimy na części. Do naczynia wkładamy suszone pomidory, paprykę, pokrojone papryczki ( bez nasion ) i czosnek, dolewamy wodę i 2 łyżki oleju ze słoiczka po pomidorach i wszystko blendujemy. Doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
paszteciki z ciasta francuskiego 178

wiele lepsze będzie własne ( na przykład zrobione według tego  przepisu  )  farsz pasztetowy na około 30 szt pasztecików 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 200 g boczku 300 g wątróbki drobiowej 1 łyżka bułki tartej 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej szczypta lubczyku sól, pieprz Sposób wykonania Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy go na dużą  rozgrzaną(...)patelnię ( z przykrywką), lekko wysmażając mięso. Następnie do boczku dodajemy  drobno posiekaną cebulę, oraz ząbek czosnku, całość wpierw smażymy  na niewielkim ogniu, a później nakrywamy patelnię i dusimy mięso prze 30 minut. Do podduszonego boczku dodajemy umyte i oczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy   przez dziesięć minut

Miód i pieprz
Sałatka z dyni, orzechów i koziego sera 170

Lekka sałatka z dyni piżmowej o smaku klonowego syropu i balsamicznego octu. Słodka dynia i słony kozi ser to super kombo. A do tego jeszcze prażone orzechy pekan, wędzony boczek i wspaniały dressing z dodatkiem sherry…Jak pisałam wcześniej sherry to moje ostatnie odkrycie. Idealna sałatka na Sylwestra ! Łatwa w przyrządzeniu i bardzo smaczna. Przyjemnie zacząć Nowy Rok lekko(...)łyżki oliwy 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sherry 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo 100 g orzechów pekan 200 g koziego sera 150 g wędzonego boczku z indyka lub wieprzowego 100 g rukoli Podziel dynię na pół, a potem każdą połówkę na ćwiartki. Usuń twardą skórkę i nasiona z miękkim miąższem. Pokrój dynię na grube plasterki

codojedzenia