Soczysta pierś z kurczaka z pysznym lekko słonawym wnętrzem, otulona chrupiącym boczkiem :) Tyle w temacie Składniki: 3 piersi z kurczaka 100 g boczku wędzonego surowego w plastrach 100-150 g twarogu wędzonego chilli w płatkach Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż, tak by powstała kieszonka. Do powstałej kieszonki włożyć twaróg, całość zawinąć plastrami boczku(...)posypać chili. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C do zarumienienia boczku. W trakcie pieczenia podlewać piersi sokiem wypływającym z mięsa. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniDziś przepis na danie, które można przygotować w parę minut. W czasie w którym gotuje się makaron, kroimy i podsmażamy boczek. Całość nakładamy na talerz do tego ser i obiad gotowy. Prawda że szybko, polecam. Składniki: 400 g makaronu 350 g sera białego 300 g boczku 1 cebula sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Makaron ugotować(...)osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć razem na patelni. Gorący makaron wymieszać z boczkiem, wyłożyć porcję na talerz. Całość posypać pokruszonym twarogiem. Na koniec doprawić dużą ilością pieprzu
magiczna kuchnia Kasismakiem nowoczesnego, kremowego serka Arla Apetina i aromatycznych ziół. ZAPIEKANKI CHŁOPSKIE PESTO z RUKO LĄ Składniki: (3 porcje) 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 cebuli 6 plastrów boczku 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mleka opakowanie serka Arla Apetina o smaku pesto i rukoli opcjonalnie świeży rozmaryn i tymianek 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)Cebulę kroimy w pióra. Serek Apetina mieszamy ze śmietaną i mlekiem, opcjonalnie dodajemy posiekane zioła. Ramekiny (kokilki) smarujemy dokładnie masłem. Na dnie każdej układamy po 1 plastrze boczku. Na boczku układamy warstwę z plasterków ziemniaków obtoczonych w sosie z serka i śmietany, na nich układamy cebulę, 1 łyżkę sosu, następnie powtarzamy układanie warstw: boczek,ziemniaki,cebula, wlewamy resztę
Bon appetit mon amiedaniu może przyprawić o zawrót głowy. Co prawda moja naleśnikowa wersja też jest na bogato, ale zdecydowanie szybciej się ją przygotowuje. W środku znajdziecie sos a'la bolognese z boczkiem i pieczarkami, mozzarellę i parmezan. Użyłam odrobiny sosu beszamelowego, ale przy naleśnikach nie jest on potrzebny. Danie jest bardzo sycące i smakowite - warto wypróbować także z innymi nadzieniami! Lasagne(...)przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm. Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 250 g boczku surowego wędzonego 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru
Cooking Monstertego dania.Sekretem jest dobra (niestety czasochłonna)obróbka wołowiny i bardzo dobrej jakości czerwone, wytrawne wino, na którym nie wolno oszczędzać. SKŁADNIKI: 700-800 gr. wołowiny 150-200 gr. boczku wędzonego ok 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa 250 gr. pieczarek 2 średnie marchewki 6 szalotek lub 3 duże, czerwone cebule 1,5 szklanki bulionu wołowego, najlepiej własnej roboty(...)ziela angielskiego 2-3 listki laurowe sól, pieprz, po 2-4 gałązki rozmarynu i tymianku (ew. suszony) klarowane masło olej PRZYGOTOWANIE : Wołowinę kroimy na kawałki ok 2x2 cm,boczek w drobną kosteczkę, marchew w półksiężyce,szalotki i czosnek drobno, pieczarki na 4 części. Na suchej patelni wysmażamy boczek, jeżeli jest chudy dodajemy troszkę klarowanego masła lub oliwy. Wyjmujemy boczek
Kopystką po garachnatrafiliśmy, to płuczemy ją w zimnej wodzie. SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej cebuli kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe ok. 100 g. chudego boczku wędzonego Majeranek Zielona czubryca Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna lub słona, płuczemy ją. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, gotujemy. Boczek(...)cebule kroimy w kostkę. Na patelni przesmażamy boczek, dodajemy cebulę. Kiedy kapusta już jest ugotowana (osobiście nie lubię zbyt miękkiej ), odcedzamy ją, dodajemy boczek z cebula, doprawiamy solą (jeżeli jest taka potrzeba), pieprzem (oj, lubię sporo), majerankiem oraz czubrycą
Kopystką po garachbardzo lubię z różnymi farszami, nie mogę jeść mąki białej więc przygotowałam takie oto pyszne i sycące pierogi z mąki orkiszowej razowej. Farsz przygotowałam z kapusty grochu i podsmażonego boczku, swoim smakiem mnie urzekły. Polecam osobą będącym na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 4 łyżki oleju(...)rzepakowego Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 200 gram grochu żółtego 200 gram boczku 1 cebula Olej do smażenia 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu Sól, pieprz Majeranek Dodatkowo: Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę, i gotujemy do miękkości na małym
Bajeczna KuchniaZielone kluski śląskie szpinakowe z kapustą pekińską.Kluski podaję z boczkiem. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna i nie trzeba jej długo gotować. Dla miłośników klusek i nie tylko. Takie kluseczki można zrobić dzieciom ze szpinakiem. 80 dkg ziemniaków 80 dkg szpinaku świeżego mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate mąki pszennej sól kapusta: 1/2 kapusty pekińskiej 20 dkg boczku wędzonego 1 marchewka(...)wierzch. Kapustę drobno kroję. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej drobnej.Kapustę z marchewką wrzucam do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotuję dwie minuty, następnie odcedzam. Boczek pokrojony przesmażam na oleju. Przekładam go na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojony por. Do kapusty dodaję cebulę z porem, boczek. Doprawiam solą, pieprzem. Kluski podaję
wesoła kuchniaWielkanocy coraz bliżej i może wiele osób już zastanawia się nad świątecznym menu. Chciałabym podsunąć kilka pomysłów i pierwszym z nich jest przepis na schab pieczony w boczku z jabłkami. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, ale również jako zastępstwo wędliny do kanapek. Smakuje naprawdę rewelacyjnie. Gorąco polecam! A wkrótce na blogu kolejne propozycje Wielkanocne :) Składniki: 1,5 kg schabu(...)300g wędzonego boczku 4 jabłka masło (najlepiej klarowane) sól pieprz majeranek Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na godzinę. Boczek pokroić w plastry, owinąć nimi mięso i obwiązać nicią, aby boczek ściśle przylegał do mięsa. Jabłka umyć, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Posypać majerankiem. Mięso obsmażyć na maśle, przełożyć do brytfanki, podlać wodą i wstawić
kuchnia doskiSUROWIEC -boczek bez skóry w miarę chudy 5 kg -podgardle najlepiej z przyrostem mięsnym 1,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do boczku 19 g/kg -sól nie jodowana do podgardla 19 g/kg -czosnek dobrej jakości zgnieciony przez praskę 6 g/kg -gorczyca biała mielona 1,5 g/kg -pieprz czarny mielony 1,5 g/kg -pieprz ziołowy 1,5 g/kg -woda(...)wyrabiania masy mięsnej z przyprawami -osłonka białkowa fi 55 -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy i tniemy na kawałki około 4-5 cm. Peklujemy i solimy w osobnych pojemnikach boczek i podgardle. Czas peklowania 48 godzin. Następnie rozdrabniamy na sitkach boczek na szarpaku, a podgardle na 10 mm. Teraz przyprawiamy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości. Odstawiamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 1/2 średniej czerwonej kapusty 2 cebule 1 jabłko ok. 100 -200 g wędzonego boczku ok. 2 łyżki stołowe octu winnego jabłkowego - ja wybrałam firmę Jamar sól, pieprz, liście laurowe, angielskie ziele 1 łyżka oleju Wykonanie: Czerwoną kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka w wodą, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, pokrojone na mniejsze kawałki jabłko obrane wcześniej(...)skórki i pozbawione gniazda. Gotujemy tak długo aż kapusta będzie miękka. Kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na oleju aż boczek się zarumieni, cebulę kroimy w kostkę. Przecedzamy miękką kapustę i dodajemy do niej cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażony boczek. Doprawiamy octem winnym firmy Jamar , solą, pieprzem. Smak surówki doprawiamy według własnego uznania. W sam raz na obiad
W Moim Magicznym DomuKarczek tym razem przygotowałam nadziewany wędzonym boczkiem i cebulą. Duszony w szybkowarze z kiszoną kapustą. Jest to danie jednogarnkowe z którego wychodzą tak na prawdę dwa dania, pyszny bigosik i rozpływający, mięciutki, nadziewany karczek. Wszystko bardzo smaczne. Polecam. SKŁADNIKI : 1 kg karczku 300 g wędzonego boczku lub podgardla 3 - 4 cebule sól, pieprz i papryka słodka do smaku(...)bieżącą wodą. Jak jest mocno kwaśna to kilkakrotnie. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy na centymetrów plastry ale nie do końca. Dokładnie nacieramy przyprawami i czosnkiem. Cebulę i boczek kroimy w plastry, w przecięcia mięsa wkładamy po dwa plastry boczku i 3 plastry cebuli. Nadziewamy karczek aż składniki się skończą. Składam mięso w całość i lekko dociskamy
Kulinarne Fantazje Marioliktóry jest w naszej rodzinie od wielu wielu lat, spróbujcie koniecznie :) * 350g grochu łuskanego żółtego * 2 duże marchewki, 1 pietruszka * 1 liść laurowy * 300g wieprzowiny * 150g kiełbasy * 150g wędzonego boczku * 1 cebula * 6 ziemniaków * 5 litrów wody * majeranek, sól, pieprz 12 godzin przed gotowaniem naszej zupy, groch zalewamy wrzątkiem i zostawiamy go na te 12 godzin. Po upływie tego czasu(...)kostce, przez 10 minut, tak aby były lekko podgotowane. Do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew oraz pietruszkę i gotujemy 40 minut. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, boczek oraz kiełbasę. Na oleju podsmażamy boczek oraz kiełbasę, po czym zdejmujemy do miseczki. Na tym samym oleju (można dodać więcej, ważne żeby nie myć patelni) smażymy cebulę. Do gotującej się
Klasyka GotowaniaUwielbiam sobotnie i niedzielne śniadania, ponieważ nie muszę się z niczym spieszyć, a wspólnie jedzone posiłki jeszcze lepiej smakują :) Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania jajecznicy wraz z dodatkiem boczku oraz cebulki. Proste, a zarazem pyszne połączenie smaków! Taka jajecznica najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Jeśli macie ochotę na inne jajecznice to zajrzyjcie tutaj . Składniki(...)porcje: 100 g wędzonego boczku 1 mała cebulka 4-5 jajek sól Boczek pokroić w małą kostkę. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię. Dodać boczek. Smażyć, aż do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać cebulkę. Całość smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie jajka wbić do miseczki. Gdy cebulka lekko się zeszkli to dodać jajka. Całość
Ugotowaćregionalny smak Austrii w ustach. Pyszny obiad, który warto zjeść po ciężkim wysiłku na stoku ... sprawdzone, więc polecam ;) Składniki na 2 porcje: 4 średnie ziemniaki ok. 25 dag boczku parzonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól - tylko do gotowania ziemniaków pieprz - szczypta majeranek - 1 łyżeczka 3 łyżki masła 2 jajka ok. 2 łyżki posiekanej pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki obierz(...)ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie boczek i cebulę pokrój w kostkę a czosnek drobno posiekaj. Ostudzone ziemniaki pokrój w plastry. Na patelni podsmaż przez 3 min. boczek z cebulą (bez tłuszczu) - dopraw pieprzem i majerankiem. Następnie dodaj 2 łyżki masła, ziemniaki i czosnek - całość smaż na małym ogniu delikatnie mieszając. Na drugiej patelni, na łyżce roztopionego masła, usmaż
Alutka-Gotuje