tylko w Wielkanoc. Jest to tak smaczna zupa, że kosztowanie jej tylko raz w roku to za mało. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowaniu tego łatwego i dobrego przepisu. Przysmażony boczek dodaje świetnego smaczku zupie, a ugotowane jajka przypominają o wiośnie i o Wielkanocy :) Składniki dla 6 osób: – ok.2 l wody – włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule(...)ząbki czosnku – 2 laski białej kiełbasy – 10 dkg boczku – 2 ziemniaki – butelka zakwasu do żurku (0,5 l ) – 2 łyżki śmietany – 4 ziarna pieprzu – 3 ziarenka ziela angielskiego – 1 listek laurowy – 1 łyżka majeranku – maggi (opcjonalnie) – 2 czubate łyżki mąki – sól, pieprz dodatkowo: – 3 jaja ugotowane na twardo Do garnka wlać wodę (ok. 1,5 - 2 litry) włożyć
Wołowina od rekinainnymi kluski, na które ostatnio miałam wielką ochotę. Dawno nie robiłam kopytek, więc postanowiłam, że tym razem to one będą królowały na naszym obiedzie. Podałam je z podsmażonym wędzonym boczkiem i cebulką. Wyszło szybkie, niedrogie i na dodatek pyszne danie :) Składniki na 2-3 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 duże jajko mąka pszenna (tę zawsze sypię(...)tyle, aby ciasto nie było zbyt klejące, dało się wyrobić i wykroić z niego kopytka) osolona woda do ugotowania kopytek łyżka oleju lub oliwy ok. 200-250 g wędzonego boczku 1 cebula Ugotowane i dobrze wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, maszynkę lub z braku tych narzędzi porządnie roztłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jajko i mąkę, wyrobić gładkie
Simply Foodsię błyskawicznie, nie wymaga gotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec na wolnym ogniu. Składniki: • 2 młode kapusty • 4 plastry boczku wędzonego • 400 g kiełbasy wiejskiej • 2 duże cebule • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oleju • sól, pieprz, majeranek do smaku • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu(...)zielonego Wykonanie: • Kapustę umyć, przekroić na ćwiartki i pokroić w paski. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. • Czosnek obrać i drobno posiekać. • Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półkrążki. • W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć boczek. • Do boczku dodać cebulę, posolić aby puściła soki, dołożyć kiełbasę, czosnek
To co kochamNiby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny(...)boczku surowego • 2 jajka • 2 cebule • 1 bułka kajzerka • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1/2 łyżeczki majeranku • 1/2 łyżeczki słodkie papryki • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć. • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posolić i zeszklić. • Mięso zmielić przez maszynkę. • Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć
To co kochamDość kontrowersyjne połączenie słodkich daktyli i wędzonego boczku. Ja uwielbiam takie mezalianse w daniach, ale nie każdy przepada za tego typu połączeniami. Na dodatek sos jest lekko słodki, bo z dodatkiem miodu. Tak więc zapraszam na przekąski wbrew porzekadłu, że smakują jak miód z boczkiem, bo naprawdę są przepyszne. Składniki(...)porcje: • 12 sztuk suszonych daktyli bez pestek • 6 plastrów wędzonego boczku • garść różnych sałat Sos • 2 łyżki majonezu • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 łyżka płynnego miodu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Każdy plasterek boczku przeciąć na pół i w każdą połówkę zawinąć daktyla. • Spiąć wykałaczką i obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu. • Wymieszać wszyskie
To co kochamparty z wykorzystaniem grilla. Moja propozycja grillowa jest bardzo prosta, zarówno pod względem kompozycji, jak i smaku. Są to szaszłyki z ziemniaków i boczku. Prościej już nie może być, no chyba, że wrzucicie na ruszt nieśmiertelną kiełbasę, która też może być smaczna. Ja lubię eksperymenty i w tym roku(...)słoneczne weekendy do połowy lipca, bo wtedy Młody, nasz domowy grillboy, ucieka na wakacje. Składniki: • 6 młodych ziemniaków ok. 7 cm długości • 200 g chudego boczku wędzonego • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej czerwonej papryki • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Wyszorowane ziemniaki gotować 12-15 minut w posolonej wodzie. Nie mogą być całkiem ugotowane
To co kochamSezon na bób w mojej kuchni uważam za rozpoczęty. Dzisiaj przygotowałam bób z wędzonym boczkiem, który podczas ostatnich upałów doskonale sprawdza się jako samodzielne, obiadowe danie. Prostota sama w sobie i …pychota. Jutro zrobię taki sam. Gotowany bób w 100 g zawiera aż 110 kcal, jednak dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu(...)się więc Sławkowi na wczorajszym meczu Brazylii z Niemcami, do nerwowego zjadania stresu przy wyniku 1:7. Składniki: • 500 g bobu w łupinkach • 150 g boczku wędzonego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka oliwy Wykonanie: • Bób gotować w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić i po wystudzeniu obrać z łupinek. • Boczek pokroić
To co kochamSałatka z sałatą rzymską w zupełnie innym wydaniu, nie posztakowana tylko w całości, posypana różnymi dodatkami. Bez soli, bo boczek i feta są już dostatecznie słone, za to z oliwą i sosem balsamicznym, który nadaje sałatce wyrazistości. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu oraz całoroczna. Składniki(...)porcje: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 4 plastry pomidora • 100 g plastrów boczku wędzonego • kawałek sera feta • oliwa • sos balsamiczny Wykonanie: • Sałatę umyć i przeciąć wzdłuż na połowę, osuszyć. • Boczek pokroić w paski i obsmażyć na suchej patelni na chrupiąco. • Sałatę polać oliwą, położyć pomidory, posypać chrupiącym boczkiem. • Pokruszyć ser feta i posypać
To co kochammiękka. Z tego też powodu danie to można przygotować błyskawicznie. Mój kapuściany makaron został wzbogacony o pomidory suszone, co nadało mu śródziemnomorskiego smaczku. Zapach boczku i kapusty unosił się w całym domu, a danie cieszyło się ogromnym powodzeniem. Składniki: • 400 g dowolnego makaronu • 1 mała młoda kapusta • 200 g boczku wędzonego • 8 suszonych(...)łyżeczka majeranku • pęczek koperku Wykonanie: • Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. • Kapustę drobno pokroić, cebulę obrać i posiekać, pomidory pokroić w paski. • Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy się zrumieni, dodać cebulę i razem poddusić. • Do boczku dodać kapustę, podlać 1 szklanką wody
To co kochamNiedawno w warzywniaku rzuciły mi się w oczy duże, młode ziemniaki i od razu wyobraziłam je sobie upieczone z boczkiem w towarzystwie ostrego sosu. Tak też powstało to danie, czyli ponacinane ziemniaki w przyprawach i pachnące wędzonym boczkiem. Takie lekkie dane obiadowe najlepiej smakuje o tej porze roku. Składniki: • 4 duże(...)młode ziemniaki • 150 g boczku wędzonego • sól, pieprz, papryka do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • oliwa do skropienia Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% • 2 łyżki majonezu • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i gotować przez 10 minut. • Ziemniaki ponacinać, ale nie do końca
To co kochamKapusta zasmażana to dodatek idealny do golonki lub pieczonego mięsa. Aromatyczna, lekko kwaśna i świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula(...)boczku wędzonego 2-3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Kapustę kiszoną odsączyć, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać 2 szklankami wody. Gotować co najmniej 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając kapustę. Ewentualnie podczas gotowania dolać odrobinę więcej wody. W międzyczasie cebulę obrać
Ugotowaćjest szybsze do przygotowania, ponadto dodatek curry dodaje mu orientalnego smaku. Szybko, pożywnie i pysznie - na takie chłodne wieczory w sam raz! składniki: 800 g ziemniaków 100 g wędzonego boczku 2-3 kiełbaski myśliwskie 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 500 ml bulionu ząbek czosnku łyżka mąki pszennej sól, pieprz curry w proszku Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w plasterki(...)cebulę w piórka, obrane ziemniaki w grubą kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię (lub rondel), wrzucić boczek, smażyć mieszając aż tłuszcz się wytopi, w razie potrzeby dolać oliwę. Do boczku dodać cebulę, posypać lekko curry, gdy cebula się zeszkli dosypać kiełbasę i ziemniaki, wymieszać, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, dolać bulion. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok 15 minut (do chwili aż ziemniaki
6nieboSkładniki (na 2 osoby): 2 okrągłe bułki drożdżowe 250g boczku surowego pokrojonego w kostkę serek kanapkowy pieprz/sól/curry/zioła prowansalskie 2 garści żółtego sera tartego olej do podsmażenia boczku (u mnie olej kokosowy) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Boczek smażymy na patelni na ładny brązowy kolor Bułkę przekroić na pół i obie połówki posmarować serkiem kanapkowym, i obsypać(...)przyprawami, wedle uznania. Spód bułki włożyć do kokilki, następnie połówkę boczku i tartego sera, przykryć górną częścią bułki. Wierzch obsypać serkiem. Nasze kokilki włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowaniesycylijska rodzina. Jak to mają w swoim zwyczaju, nie pojawili się z pustymi rękami. Dostałam dużo dobrego jedzenia. Dzisiaj, po otwarciu lodówki, wpadła mi w ręce pancetta czyli słony boczek. Postanowiłam go zaserwować z makaronem rigatoni. Szybko i smacznie. SKŁADNIKI : makaron rigatoni – 200 gram włoska pancetta lub boczek ( najlepiej słony ) – 6 plasterków cebula – 1 sztuka przecier pomidorowy – mały słoiczek oregano(...)pieprz woda – pół szklanki – 100 ml śmietana 12% – 6 łyżek ser grano padano do posypania PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Boczek pokroić w paski i przesmażyć na patelni. Po chwili dodać cebulę i zeszklić. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę i cukier. Dusić pod przykrywką na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie
kuchniabellissima.wordpress.com