1szklanka ciepłej wody (250 ml, szklanka do herbaty) 1,5 łyżki ciepłego i stopionego masła (dobrej jakości) farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek Jak przygotować? Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim drobno posiekaną cebulę wraz z boczkiem. Ugotowane ziemniaki połącz z twarogiem(...)przeciśnij przez praskę. Do gotowej masy serowo - ziemniaczanej dodaj przesmażone na patelni cebulę z boczkiem, dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Teraz przygotuj ciasto: Na stolnicę wysyp mąkę, w środku zrób wgłębienie, wlej wodę połączoną z ciepłym masłem. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto bez grudek, jeśli będzie trzeba dodać do ciasta odrobine wody to dodajcie. Gotowe ciasto owińcie
Zasmakuj Kuchniłatwy sposób zjeść nie brudząc się przy tym, bo wiadomo na pikniku stołu nie ma ;-). I tak o to powstał prawdziwy przysmak jesienny, śliwki pieczone z oliwkami, wędzonym boczkiem i papryczką piri piri do zaostrzenia smaku. Całość podałam z pysznymi konfiturami do wyboru borówką bądź żurawiną. I co tu dużo pisać, tym daniem skradałam podniebienia ;-))) Sprawdźcie poniższą listę składników(...)koniecznie przygotujcie jesienne zapiekane śliwki! SKŁADNIKI: - 15 dużych śliwek - 30 cieniutkich plastrów wędzonego boczku - hiszpańskie czarne oliweki Bulerias - 15 szt. papryczek piri piri Bulerias - oliwa z oliwek - po szczyptę na śliwkę ususzonego i roztartego w moździerzu rozmaryn ponadto do podania: - bagietka pszenna - żurawina Premium marki Stovit - borówka Premium marki Stovit (Obydwa produkty posiadają przepiękne zakrętki, obrazujące polskie miasta
SMYKWKUCHNIoliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem miętowym. Szaszłyki z warzyw i boczku marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek Na marynatę cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia(...)ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól'; document.write(" "); Warzywa kroimy w plastry/kawałki, boczek kroimy w 1-2 cm kawałki. Wszytko marynujemy – najlepiej kilka
Kuchnia BazyliiZiemniaki bardzo lubiane u mnie w domu w każdej postaci, ja tym razem proponuję zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem, bardzo fajnie się sprawdza jako dodatek do dań mięsnych , bądź można ją podawać jako samą zapiekankę i smakuje równie dobrze . Można robić z boczkiem wędzonym , z kiełbasą , jest dużo możliwości i dodatków na to smaczne i dość szybkie danie na obiad(...)duże ziemniaki 1 cebula boczek wędzony ( ilość według uznania ) sól pieprz czarny pieprz ziołowy Wykonanie
Mój SmakZapiekanka z cukinią i ziemniakami Składniki : 800 g ziemniaków 300 g surowego boczku 600 g cukinii ( może być mieszana zielona i żółta ) 6 łyżek śmietany kremówki 30 % 1 większy pomidor 10 dkg sera żółtego do utarcia 1 całe jajko świeża bazylia sól , pieprz , ulubione suszone zioła , gałkę muszkatołową łyżka(...)sosu sojowego łyżka oleju do podsmażenia boczku Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni , ziemniaki oskrobać i pokroić w grubsze plastry. A następnie przełożyć do garnka , zalać wodą , lekko osolić i zagotować (po zagotowaniu wody , gotować ok 5 minut ). Gotować aż ziemniaki będą miękkie , ale się nie rozpadały. Cukinię pokroić w plastry , rozłożyć na blaszce , lekko skropić oliwą
Aromatyczne PodróżeTego typu dania to jedne z tych, które lubię najbardziej w leniwe dni, kiedy mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. Przepyszne placki z cukinii podane z chrupiącym chipsem z boczku oraz moją ulubioną formą jajka- czyli w koszulce to idealny posiłek, który z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 200 gram cukinii 50 gram żółtego sera 1 jajko(...)łyżki mąki jaglanej (można użyć pszennej) szczypta soli i pieprzu 4 plastry boczku surowego 2 jajka gałązka świeżego rozmarynu olej do smażenia Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach i odstawiam na 15 minut, następnie odciskam nadmiar wody z cukinii. Ser ścieram na małych oczkach. Mieszam jajko, mąkę, posiekany rozmaryn, startą cukinię i ser. Doprawiam solą i pieprzem
Mango PapajaTarta na szybko, pomysł też spontaniczny był, z tego co w lodówce, a że zawsze kupię sobie kilka rzeczy, które czekają na swoją kolej, to można było pokombinować ;-). Cukinia, boczek, ser camembert i figi :-)). Mniam tak mi smakowało :-))). Udanego dzionka :-)) Składniki forma 26 cm: 1 płat ciasta francuskiego 1 mała cukinia 1 ser camembert naturalny 1 opakowanie boczku w plastrach(...)świeże figi Na spód, oraz boki naczynia wyłożyłam ciasto francuskie, to co mi zostało, to dałam podwójnie. Na ciasto ułożyłam pokrojoną w plasterki cukinię, następnie zwinięty w rulonik boczek, pomiędzy boczek, pokrojony w plasterki ser, na niego figi pokrojone również w plastry i miedzy nimi powtykałam jeszcze kilka plasterków sera, które mi zostały. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy
kruche babeczkibędzie. Pamiętajmy tylko o wyborze dobrej jakości wołowiny ,świetnie nada się ligawa, krzyżowa, a można także użyć polędwicy. To zaczynamy ;) Składniki : 500 g wołowiny 150 g wędzonego boczku 2 garście suszonych grzybów 4 ogórki konserwowe 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 1,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki 1,5 łyżeczki majeranku musztarda (ok 2 łyżek) mąka(...)cebulę, którą drobno siekamy po czym odcedzamy grzyby i razem z cebulą podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Następnie mielimy wszystko na gładką masę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Boczek i ogórki kroimy w słupki. Każdy plaster wołowiny posypujemy pieprzem i solą , rozsmarowujemy po jednej łyżeczce mieszanki grzybów z musztardą, następnie układamy pokrojony boczek i ogórek, może być więcej niż
Niezły Młynekrana nie doczekał nawet kawałek-bo była pyszna,podałam ją z pesto i sosem balsamicznym i wyszło na prawdę pysznie... Grillowana cukinia i papryka,do tego wędzony boczek,czerwona cebulka i ser-wszystko na pysznym cieście francuskim-mego kolorowo,mniam.... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 małe cukinie(najlepiej żółta i zielona) czerwona papryka 1 czerwona cebula, 10 dag boczku wędzonego(...)doklejamy odcięte paski żeby brzegi były trochę grubsze i również je smarujemy, na ciasto układamy naszą grillowaną cukinię,na przemian żółtą z zieloną,na to pokrojoną drobniej grillowaną paprykę,boczek wędzony i pokrojoną w paski cebulę,na wierzch ser feta i żółty pokrojony w kostki,doprawiamy jeszcze do smaku solą,pieprzem i ziołami i wkładamy do rozgrzanego
Swojskie jedzonkodynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania formy 250 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)łyżki zimnej wody szczypta soli Wypełnienie: 200 g kurek 1 cebula 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 150 g śmietany 100 ml mleka 3 jajka pieprz sól gałka muszkatołowa 200 g tartego żółtego sera Dodatkowo: szczypiorek pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Zimne masło kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, żółtkami i 3-4 łyżkami zimnej wody
Smakowity Blog Kulinarnyoliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem miętowym. Szaszłyki z warzyw i boczku marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek Na marynatę cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia(...)ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól'; document.write(" "); Warzywa kroimy w plastry/kawałki, boczek kroimy w 1-2 cm kawałki. Wszytko marynujemy – najlepiej kilka
Kuchnia Bazyliidanie tak najprostsze jakie można wymyślać zawiera w sobie cudowny smak pieczarek i kremówki,najpierw porusza nam zmysły dotyku , kremowe i wilgotne przechodząc do konkretnych smaków pieczarek i wędzonego boczku,cudowna gra trzech produktów,subtelnych i zmysłowych.Takie Dania najlepiej lubię.Zapraszam. 4 plasterki boczku wędzonego 1 duża cebula 1 łyżka masła 40 dag.pieczarek 150 g.kremówki śmietanki(...)makaronu penne( pióra) sól biały pieprz Szczypta GAŁKI muszkatolowej *************************************** BOCZEK ZWINĄĆ W RULONIKI I POKROIĆ NA CIENKIE PASECZKI. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ,PRZYRUMIENIĆ Z BOCZKIEM NA MAŚLE. DODAĆ POKROJONE W GRUBĄ KOSTKĘ PIECZARKI,DOPRAWIĆ. ZALAĆ ŚMIETANKĄ,DUSIĆ CHWILKĘ.MAKARON UGOTOWAĆ AL DENTE,ODCEDZIĆ,POLAĆ GORĄCYM SOSEM
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipolskich dań. Dla odmiany, w mojej kuchni, gołąbki pieczone. Składniki: - 2 główki kapusty włoskiej - 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego - 600 g ugotowanego na sypko ryżu - ok. 600 g boczku wędzonego - 3 średnie cebule - sól morska - pieprz czarny grubo mielony - 1 łyżeczka mielonego kminku - majeranek - czosnek granulowany - natka pietruszki - 1 i ½ szklanki bulionu (mięsny lub warzywny, do wyboru) Farsz(...)gołąbków można przygotować dzień wcześniej – wieczorem. Boczek i cebule pokrojone w kostkę przesmażamy na patelni – odstawiamy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany na sypko ryż oraz boczek z cebulą – mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy mielony kminek, majeranek, czosnek granulowany oraz posiekaną natkę pietruszki – wyrabiamy masę. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień – z główek kapusty oddzielamy liście. Pierwsze
mojewypiekiinietylkoSkładniki: Pół kilograma kiełbasy Polskiej 200 dag. wędzonego boczku 1 duża cebula 1 duża marchew 4 ząbki czosnku kilka pieczarek 2 małe słodkie papryki czerwona,żółta 6 łyżek majeranku Przyprawa do Fasoli 2 kostki rosołowe 2 łyżki oliwy liść laurowy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody natka pietruszki do dekoracji pieprz 3 szczypty Fasolka ja idę ostatnio na skróty(...)sztuk) w sosie pomidorowym jest super,i nie pochłania tyle czasu nasze danie całkowity czas około godziny Sposób: Kiełbasę kroimy na pół wzdłuż i pozniej na mniejsze kawałki, Boczek w kostkę,cebulę i czosnek. Pieczarki w plastry i paprykę. Marchew w na pół i w krążki *Na patelnie dodajemy Oliwę i smażymy naszą kiełbasę razem z boczkiem
Viola cooks with passionCzas na grilowanie ,uwielbiam szaszłyki Składniki: (w zależności ile szaszłyków robimy) Pierś z kurczaka wędzony boczek ogórki kiszone cukinia papryka żółta czerwona cebula czerwona i biała Do marynaty mięsnej : olej,czosnek,majeranek,słodka papryka,tymianek ,oregano,cząber ,sól,pieprz Sposób: Kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy na minimum godzinę im dłużej tym lepiej. Kroimy nasze warzywa wedle uznania(...)mogą być małe plus wędzony boczek w kostkę Dodaję boczek wędzony a nie surowy ponieważ szaszłyki będą z kurczakiem a on szybciej dochodzi niż inne mięso Zazwyczaj jest to boczek surowy i wieprzowa szynka. Ale tym razem inaczej,i jest równie pysznie. Na długie szaszłykowe patyki nadziewamy wszystkie składniki na przemian,ponieśmy się fantazji by było
Viola cooks with passion