boczek - 14002 przepisów (strona:213/934)

Pierogi z bobem i boczkiem 157

mąki 1 jajko 1 cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 400 ml wrzątku nadzienie; 1 kg bobu 400 g boczku wędzonego sól pieprz garść natki pietruszki Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. 300 g boczku kroimy i przysmażamy z cebulą. Bób razem z boczkiem przepuszczamy przez maszynkę na dużych oczkach. Przyprawiamy do smaku dodajemy posiekaną natkę pietruszki(...)łyżką , po przestudzeniu wybijamy jajko i zagniatamy ciasto podsypując mąką. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki i lepimy pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy z przysmażonym boczkiem z cebulką

Gotowanie jest łatwe
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 277

niezdrowych składników kostki wołowe). Możecie też kupić goleń, łopatkę czy rozbratel. Warto zapytać w sklepie, który kawałek polecają do długiego gotowania – no i kupować mięcho w sprawdzonych miejscach. 1. BOCZEK (5-10 min) Z boczku odkrawamy skórę (nie będzie nam potrzebna) i kroimy go w cienkie plastry (ok. 1cmx4cm). Jeśli jest mocno wędzony, to możecie go ugotować kilka minut(...)odsączyć (niektórzy tak robią, aby smak wędzonki nie był zbyt intensywny w stosunku do innych składników), chociaż wg nas to zbędny zabieg. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki boczku i smażymy, co jakiś czas mieszając do uzyskania zarumienionych skwarek. Tłuszcz powinien w większości się wytopić. Usmażone skwarki przekładamy do garnka w którym będziemy gotować gulasz (możecie je też zachować

Nerds Kitchen
Piwne naleśniki z nadzieniem ruskim 245

Składniki na 6-8 sztuk naleśników: odrobina oleju 1 jajko 1 pełna szklanka mąki szczypta soli około 1 i 1/2 szklanki piwa Składniki na nadzienie: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 mała cebula, drobno posiekana 500 g ziemniaków, ugotowanych, ugniecionych 275 g półtłustego/tłustego twarogu sól, sporo świeżo mielonego pieprzu Dodatkowo: 2 łyżki oleju masło lub kwaśna(...)masy. Odstawiamy na 15 minut. Przy pomocy ręcznika papierowego nacieramy patelnię odrobiną oleju. Z ciasta przygotowujemy 6-8 naleśników, przekładamy na talerz. 2. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy wędzony boczek, aż do zarumienienia. Przekładamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia boczku wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości (około 5-7 minut). Przekładamy do boczku i odstawiamy do ostygnięcia, następnie mieszamy

My Culinary Art
Spaghetti carbonara 188

Makaron spaghetti - 40 dag wędzony boczek - 10 dag ser żółty - 10 dag śmietana 18% - 200ml cebula - 2 szt żółtka 4 szt sól ziołowa pieprz kolorowy Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni na małym ogniu. Cebulę obrać, opłukać i drobno pokrojoną dodać do podsmażonego boczku i smażyć dalej razem, oprószyć sola i pieprzem. Śmietanę 18% wymieszać z roztrzepanymi(...)żółtkami oraz startym serem. wlać na patelnię do boczku z cebulą. Składniki razem wymieszać i dusić na małym ogniu razem aż powstanie gęsty sos. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do sosu, wymieszać razem i podawać

Camilla w kuchni
Prosta kanapka z jajkiem w koszulce i chipsem z boczku 161

daje kopa na resztę dnia. Dlatego to właśnie w Śniadaniach czuję się najlepiej. Pyszna, prosta kanapka. Na chlebku całym z mąki migdałowej i ziół, z bobem, z boczkiem w formie chrupiącego chipsa i z jajkiem w koszulce ugotowanym w punkt i rzodkiewką co by nie było nudno i musztardą co by dodać ekstrawagancji, bo w sumie nie pasuje(...)nią. To taka kanapka, którą zdecydowanie je się za pomocą noża i widelca. I zdecydowanie smakuje wyśmienicie. Składniki: 2 kromki pieczywa ulubionego garść ugotowanego i obranego bobu 2 plastry boczku 2-3 rzodkiewki 2 łyżki musztardy dijon 2 jajka 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Boczek smażymy na suchej patelni do momentu aż stanie się chrupki. W średniej wielkości

Mango Papaja
Jajko w koszulce z chipsem z boczku, bobem i awokado 128

mnie zdecydowanie sexifood i pornfood zarazem. Obłędnie smaczne, przyciągające uwagę i kubki smakowe a zarazem tak genialne w swej prostocie. Idealnie ugotowane jajko w koszulce, chips z boczku, rozgnieciony bób i kremowe awokado. Wszystko to podane na pysznej, domowej bułeczce. Chrupiącej i jeszcze ciepłej. Czy można lepiej zacząć dzień? Składniki (na 2 porcje): 2 pszenne bułeczki 2 jajka 4 plastry(...)boczku garść ugotowanego i obranego bobu 1/2 awokado szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu masło Boczek smażymy na suchej patelni do momentu aż stanie się chrupki. Bułki kroimy wzdłuż na pół i opiekamy w tosterze, również na chrupko. Bób rozgniatamy widelcem, doprawiamy. Awokado kroimy w plastry. W tym czasie gotujemy jajko w koszulce. Jajko wbijamy do niewielkiej miseczki

Mango Papaja
Ogórki z ziemniakami 160

ogórków, 1 cebula, 100 g boczku wędzonego parzonego, sok z 1/2 cytryny, szczypta pieprzu, sól, 150 ml bulionu (warzywny, drobiowy – oczywiście domowy najlepszy), 500 g ziemniaków (sałatkowe), garść posiekanego koperku, mniejsza garść posiekanej natki pietruszki, Czasem lubię przeglądać stare książki z mojej biblioteczki. Mam tych książek całkiem sporo, więc jest co przeglądać. Ostatnio znalazłam kilka, bardzo ciekawych i smacznych przepisów(...)wykorzystaniem świeżych ogórków. Dzisiaj przedstawię przepis z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. W oryginalnym przepisie użyta jest słonina, ja dodałam boczek wędzony parzony. Danie jest zagęszczone mąką, uznałam mąkę za zbędny dodatek. Użyłam natomiast mniej bulionu. Ogórki z ziemniakami , według Marii Disslowej mają być oddzielnym daniem, według mnie, dobrze się sprawdzą w roli dodatku do dań mięsnych

królestwo garów
Szaszłyki na grilla z kurczakiem 166

Marynowany kurczak, boczek, cukinia, papryka i cebula, stworzyły połączenie idealne. Szaszłyki z grilla podawane z chlebkiem czosnkowym to niebo w gębie Pamiętajcie, że mięso z kurczaka warto zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, a będzie bardziej soczyste. Składniki na około 10 szaszłyków: podwójna pierś z kurczaka kilka plasterków boczku jedna średnia cukinia jedna czerwona papryka 2 cebule Marynata do kurczaka: łyżka(...)warzyw: łyżeczka oregano łyżeczka tymianku łyżeczka bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='podwójna pierś z kurczaka kilka plasterków boczku jedna średnia cukinia jedna czerwona papryka 2 cebule łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku łyżeczka

Kuchnia Bazylii
Leczo prosty przepis na pyszny obiad ! Przepis na danie z wolnowaru. 232

dokupienie pozostałych składników i zaczynamy.  Leczo  3 małe cukinie  2 cebule  4 białe papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku 50 dkg kiełbasy  25 dkg boczku  1 opakowanie sosu pomidorowego ( 250 ml – mojego ulubionego z Lidla Freshona Passata di pomidoro) – ale może wymienić na inny 2 łyżki oleju rzepakowego  2 łyżki ziół(...)musimy obierać wystarczy ją tylko umyć po zimną wodą i pokroić na niewielkie kawałki. Paprykę myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w kostkę.  Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.  Wersja standardowa gotujemy wszystko w garnku.  W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i czosnek, po chwili dodajemy boczek i kiełbasę przesmażamy, po jakiś

Kuchnia na wzgórzu
Drobiowe roladki z papryką otulone boczkiem 211

lubię przygotowywać z dwóch względów. Po pierwsze są one najszybszymi roladkami, a po drugie lubię wszelaki drób. Dla odmiany dzisiejsza propozycja została przygotowana bez dodatku tłuszczu. Roladki zostały otulone boczkiem i opieczone na patelni, a następnie umieszczone w piekarniku i upieczone. W ten sposób powstało pyszne mięso na obiad.  Drobiowe roladki z papryką otulone boczkiem Składniki : 1 duży filet(...)kurczaka 1/4 papryki czerwonej  6 długich chudych plastrów boczku surowego sól i pieprz do smaku  Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy, rozcinamy na pół, przyprawiamy solą i pieprzem, rozklepujemy.  Na jednym końcu układamy paseczki czerwonej papryki i zwijamy w roladkę. Gotową roladkę owijamy starannie plastrami boczku aby na siebie nachodził.  Gotowe roladki opiekamy na rozgrzanej patelni. Przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kiełbasa grillowa z serem ( pieczona w niskiej temperaturze) 200

Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 6 mm) -podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 8 mm) -ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki) -jelita wieprzowe 10 m. Przyprawy Podane są w gramach do całości surowca -sól(...)czarny mielony 14 g -woda 150-200 mil. Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i mielimy.Następnie łączymy ze sobą karkówkę i chudy boczek.Do karkówki i chudego boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 mil wody i dokładnie wyrabiamy.Dalej dodajemy tłusty boczek i podgardle i ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na 24-48 godz mieszając

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mloda kapusta z boczkiem 187

lodówce.  Kapusta w ten sposób przygotowana jest smaczna zarówno solo jak i jako dodatek. My jedliśmy ja po prostu w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem. Młoda kapusta z boczkiem 1 główka młodej, białej kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 plasterków wędzonego boczku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka sosu worcestershire listek laurowy 2 ziela angielskie garść posiekanego(...)koperku Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w paseczki. Kapustę szatkujemy dość drobno. W rondlu podsmażamy na łyżeczce oliwy boczek. Powinien wytopić trochę tłuszczyku i lekko się zrumienić. Dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy 2 minuty mieszając. Dorzucamy kapustę. Solimy odrobinę, mieszamy i przesmażamy 1 minutę. Dolewamy ok 200 ml wody, wrzucamy listek i ziele angielskie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cygański kociołek 211

Pyszne, bardzo pożywne danie jednogarnkowe z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą i pieczarkami. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych pokrojonych w plastry 1 cebula, pokrojona w krążki 100 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plastry 300 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry 1 kiełbasa podwawelska (ok. 200g) kilka dużych liści białej kapusty 6 łyżeczek ostrej przyprawy do grilla(...)tego przeznaczone). Na dnie układamy kilka liści kapusty. Układamy połowę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami ostrej przyprawy do grilla i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Układamy połowę pieczarek, cebuli, boczku i kiełbasy. Całość przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i ponownie układamy warstwy - ziemniaki, sól, pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do grilla, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieczarki, cebula, boczek kiełbasa. Przykrywamy liśćmi kapusty

My Culinary Art
Bób smażony z boczkiem i czosnkiem 278

Bób z boczkiem i czosnkiem to dość popularna ostatnio przekąska. Świetnie sprawdza się na domówkach, lub jako przekąska przed telewizorem. Z dodatkiem koziego sera ten bób smakuje wręcz wybornie, całość ma słonawy posmak z zewnątrz, który sprawia, że nie sposób poprzestać na jego jedzeniu. Zdecydowanie polecam tę wersję bobu. Gwarantuję, że jeśli spróbujecie, na pewno nie będziecie żałowali, a wręcz(...)przeciwnie, stanie się on Waszą ulubioną wersją bobu Składniki na bób: 1kg bobu 250g boczku parzonego 6 ząbków czosnku sól, pieprz odrobina koziego sera ( opcjonalnie ) Przygotowanie bobu: Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki cukru i łyżeczki soli. Ugotowany przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek

NiePieprz.pl
FASOLKA PO BRETOŃSKU 183

kuchni polskiej. Świetna na imprezy lub jako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją  z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem.  Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree.  Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą.  Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków(...)koniec gotowania, gdy będzie już zupełnie miękka. SKŁADNIKI 400 g drobnej suchej fasoli 700 g passaty pomidorowej/ polecam  CIRIO 200 g suszonej kiełbasy dobrej jakości 100 g boczku parzonego / oczyszczonego ze skóry i kostek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 duża cebula  1 łyżka masła 2 łyżki oliwy   PRZYPRAWY  3 ziarna ziela angielskiego

cool and minty