restauracji ( koreańskiej , japońskiej) lub ukisić samodzielnie. Przepis na kiszoną kapustę pekińską zamieściłam tutaj . Jeśli lubicie zupy z mięsem, można dodać chudej karkówki wieprzowej lub schabu, ja użyłam wędzonego boczku. Zupę kimchi podaje się z dodatkiem gotowanego ryżu lub w wersji polskiej - z bagietką. Składniki (na 2 porcje zupy): 1,5 szkl. kimchi z sokiem (dobrze ukiszonej) 10 dkg plastrów wędzonego(...)boczku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty chili Mae lub 1/2 łyżeczki chili w proszku 3,5 szkl. wody 1/2 łyżka oleju 1/2 łyżki oleju sezamowego 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 czubata łyżeczka cukru 20 dkg tofu naturalnego 2 cienkie dymki ze szczypiorkiem Przygotowanie: Boczek pokroić na kawałki, czosnek na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć
Codziennik Kuchennypokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej). Dodatkami do zupy mogą być: świeże grzyby leśne lub suszone marchew, cebula, czosnek boczek wędzony, kiełbasa skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku usmażona na rumiano cebula do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka Przepis na żuru znajdziecie tutaj . Składniki: 500-700 ml żuru 6 średnich(...)ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki) 1 średnia cebula 2 ząbki 20 dkg wędzonego boczku 9 szkl. wody 3 łyżki śmietany (18% gęstej i kwaśnej) 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1-2 łyżeczki majeranku sól, pieprz (czarny i ziołowy) do smaku Przygotowanie: Grzyby oczyścić z piasku, umyć pod bieżącą wodą, pokroić
Codziennik Kuchennysmaczną zupkę, której nie jadłam od… hmmm… no kilku lat na pewno ;) Zupę grochową popularnie zwaną „grochówką” przyrządza się z łupanego grochu z dodatkiem wędzonego mięsa (ja użyłam boczku), ziemniaków, czosnku i obowiązkowo majeranku. Często podawana jest na różnych imprezach masowych, czy w przydrożnych kuchniach polowych (osobiście nie odważyłam się spróbować). Jest też jedną z potraw chętnie serwowanych w wojsku(...)grochówka wojskowa). To tyle tytułem wstępu, a teraz przejdźmy do konkretów: grochówka, którą ugotowałam obłędnie wręcz pachniała wędzonym boczkiem i majerankiem, w smaku wyczuwalna była też nuta czosnku i cebulki. Gęsta za sprawą rozgotowanego grochu, bardzo energetyczna, z dnia na dzień coraz smaczniejsza. W chłodne, jesienne dni, kiedy temperatura oscyluje w granicach kilku kresek powyżej zera, nie ma nic lepszego
MyCookBook.plRoladki te nadziane są sałatką kartuską i owijane boczkiem. Koniecznie musicie ich wypróbować, niby zwykłe roladki a smakują wyśmienicie. Kruche, soczyste mięso z kurczaka, sałatka z ogórka i papryki oraz boczek to połączenie idealne. Do roladek użyłam sałatki kartuskiej od Dagoma . Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sałatka kartuska * plasterki boczku * sól, pieprz, przyprawy do smaku Wykonanie(...)kurczaka rozkroić wzdłuż na pół, rozbić tłuczkiem, doprawić do smaku. Na każdy kawałek mięsa ułożyć kilka plasterków ogórka i papryki, zawinąć w roladkę. Owinąć boczkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 30-35 minut. Po około 20 minutach pieczenia roladki odwrócić na drugą stronę
Zrób to smacznieMożesz także zakwas przykryty gazą wstawić do lodówki i przechowywać przez kolejne dwa tygodnie. Składniki na żur: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 200 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz(...)smaku niewielka ilość oleju śmietana do zup zakwas na żur (ilość według uznania) jajka kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Białą kiełbasę i boczek zalej wodą, zagrzej, zdejmij szumy. Gotuj około 20-25 minut. Wyjmij kiełbasę i boczek z powstałego wywaru, obierz włoszczyznę i dodaj razem z pozostałymi przyprawami oraz jedną cebulą i czosnkiem do wywaru. Gotuj do miękkości warzyw
Garniec Magaliemiłośniczką, latem uwielbiam chłodniki, wiosną warzywne, a jesienią najbardziej zupy krem. Dzisiaj przepis na rozgrzewający krem z ziemniaków, do którego można dodać śmietankę, prażone ziarna słonecznika, a zamiast boczku, podsmażaną szynkę. A Wy jaką najbardziej lubicie zupę? Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1 duża cebula 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku kawałek boczku sól(...)podsmaż na patelni. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę wrzuć do bulionu. Dodaj podsmażoną cebulę, czosnek do zupy i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Zupę przypraw solą i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Ugotowaną zupę zblenduj na gładki krem i podaj z kawałkami boczku lub grzankami
Kukuleczkipył – posłużą jako aromatyczna przyprawa. Kaszę orkiszową gotujemy na sypko – w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 12-15 minut (sprawdzajcie!). Po ugotowaniu kasze odcedzamy i dokładnie studzimy. Boczek drobno kroimy i wysmażamy na patelni na chrupko. Cebule drobno kroimy, przesmażamy na patelni po smażeniu boczku, dodając jeszcze odrobinę oleju. Do przesmażonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)ciepła cebuli stracił swój mocny, surowy aromat. Wszystkie elementy nadzienie po ostudzeniu przekładamy do dużej miski – kaszę, boczek, mielone grzyby, cebulę z czosnkiem, mięso. Wbijamy jajko, dodajemy od razu wszystkie przyprawy i ręcznie wyrabiamy składniki na jednorodną masę. SKŁADANIE, PIECZENIE, SOS Farsz dzielimy na odpowiednią ilość porcji i nakładamy od strony najgrubszego nerwu liścia, zawijamy na niego boki
Karo in the Kitchenmoim menu. Dobrze smakuje od razu po przygotowaniu, ale odgrzewana nie traci nic ze swego smaku. Do przygotowania fasolki po bretońsku potrzebujemy tylko białej fasoli, dobrej kiełbasy i/lub boczku oraz pomidorów. Fasolę najlepiej wykorzystać taką w ziarnach, którą trzeba moczyć, według mnie taka w tej potrawie lepiej smakuje. Zachęcam do gotowania tej potrawy z moczonych ziaren fasoli, gdyż mamy wtedy(...)Składniki: (porcja dla co najmniej 4 osób) 500 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś karłowy) 400 g dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie Toruńska) 300 - 400 g dobrego chudego boczku wędzonego lub świeżego ze skórą (u mnie świeży) 2 duże dojrzałe pomidory 1 duża marchewka 1 duży ziemniak 2 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie Dawtona) 2 duże cebule 3 ząbki
Kuchcik gotujełyżeczki oleju 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej kilka plastrów surowego wędzonego boczku (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso umyj i lekko osusz. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Natrzyj filety z każdej strony i polej resztą. Zawiń talerz z mięsem folią i schowaj na ok 2 godziny(...)lodówki. Wyciągnij przynajmniej 20 minut przed pieczeniem, aby piersi nieco się ociepliły. Każdy filet owiń 2-3 plastrami boczku wędzonego, ale nie jest to konieczne. Niemniej będą się różniły w smaku od tych bez boczku. Ja zrobiłam w dwóch wersjach, z boczkiem dla mnie, bo miałam smaka, a mąż nie lubi. :) Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i polej resztkami
Anioszek w kuchnisoczyste danie, a nie ” makaron osobno i sos osobno ” Uwielbiam takie jedzonko Jeżeli użyjemy makaronu spaghetti, będziemy mieli spaghetti carbonara Składniki: 250g makaronu tagliatelle 300 g wędzonego boczku 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego drobniutko sera żółtego 1 większa cebula sól, pieprz świeża bazylia ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente, odcedzamy(...)Boczek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na rumiano. Podsmażony, ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki. Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do boczku. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą połowę śmietanki, żółtka, ser żółty i przyprawy ( sól, pieprz ). Wlewamy to na patelnię i dodajemy wcześniej obsmażony boczek i cebulę. Mieszamy dokładnie
NiePieprz.plLeczo - węgierska potrawa składająca się głównie z pomidorów, papryki, cebuli oraz boczku (a nawet słoniny). W Polsce leczo przygotowywane jest z dodatkiem cukinii oraz kiełbasy. Klasyczne leczo to bardzo pożywne i szybkie danie łączące w sobie nieskomplikowane składniki. Potrawa idealna na codzienny, błyskawiczny i smaczny obiad. Leczo - Najlepszy Przepis - Składniki: 2 duże cebule 4 duże ząbki czosnku 100 g wędzonego(...)boczku ok. 500 g wędzonej kiełbasy (u mnie kiełbasa śląska, głogowska oraz kiełbaski ostródzkie) ok. 500 g papryki (najlepiej 3 kolory) ok. 500 g pomidorów ok. 700 g cukinii ( po obraniu i wydrylowaniu) przyprawy: oregano, bazylia, słodka papryka, rozmaryn, pieprz, sól Leczo - Najlepszy Przepis - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Pomidory sparzamy
Słodka Stronaniepowtarzalny sposób. Ja wyczarowałam w kuchni przepyszne danie, rodem z kuchni francuskiej. Bardzo aromatyczna i korzenna tarta z dużą ilością orzechów, karmelizowaną czerwoną cebulą, mięsem z pieczonej kaczki, chrupiącym boczkiem i chrupiącymi zielonymi jabłuszkami kaparowymi. Tą tartę po prostu trzeba chociaż raz zrobić podczas jesieni, jest bardzo chrupiąca, bogata w smaku i obłędnie dobra. Tarta jest łatwa w wykonaniu, dobrze(...)łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sól NA FARSZ: - 1 słoiczek Czerwonej cebuli Premium marki Stovit - 1,5 szklanki orzechów włoskich - 1 upieczone udko kacze - 10 plastrów boczku surowego - 6 łyżek oleju orzechowego bądź rzepakowego - 2 białka - sól - pieprz - wrzątek do sparzenia orzechów ponadto na wierzch: Jabłuszka kaparowe marki Bulerias dodatkowo do podania możesz użyć: Jarzębiny do mięs
SMYKWKUCHNIzestaw do wyrabiania domowego pasztetu w sklepie Tradismak --> tutaj możecie również się w niego zaopatrzyć! Potrzebujemy: 1 kg królika (waga jeszcze z kośćmi) 0,5 kg surowego boczku wieprzowego 0,5 kg podgardla wieprzowego 3 liście laurowe, ja użyłam liści ze sklepu Tradismak 5 kulek ziela angielskiego, ja użyłam ziela ze sklepu Tradismak 3 kulki jałowca, ja użyłam jałowca(...)sklepu Tradismak 1 łyżka przyprawy do pasztetu typ wielkanocny, dostępnej TUTAJ szczypta imbiru pieprz, sól 2-3 foremki aluminiowe, takie jak te ---> foremka aluminiowa Mięso z królika, boczek wieprzowy i podgardle zalewamy zimną wodą, aby je przykryć i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. W międzyczasie ściągamy "burzyny" i zaraz po tej czynności dodajemy liście laurowe, jałowiec
MamaOskarka