makarony o wyszukanych kształtach. Od razu zaznaczam, że kształt nie wpływa na smak makaronu ale sos z jakim go się poda…he, he… Sos z grzybami, serem, boczkiem i kalafiorem to moje ostatnie odkrycie. Sos na bazie dwóch serów jest kremowy i aromatyczny. Do sosu wykorzystałam boczniaki. Są to bardzo smaczne grzyby. Rozrywam je na małe kawałki. Przypominają(...)makaron z kalafiorem to oryginalna kombinacja. Smaczny sos do makaronu Składniki: 4-5 porcji 400 g grzybów, 3 łyżki masła 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 125 g żółtego sera, u mnie provolone 1 mały kalafior 200 g philadelphia 150 g mleka lub śmietanki 1 doniczka świeżej bazylii ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka czarnego pieprzu
codojedzeniagulasz, jaki przygotowuje się na zakarpaciu. Ja zazwyczaj dodaję do gulaszu m.in. ogórki kiszone, pieczarki, kukurydzę - obok mięsa jednak, w tym daniu królują przede wszystkim ziemniaki i spora ilość boczku. Danie jest przez to bardzo treściwe i sycące...no i nie dla tych, co na diecie ;) Tradycyjnie, gulasz ten gotuje się na żebrach wołowych. Ponieważ nie udało mi się takowych(...)wołowym mięsie gulaszowym. Zapoznajcie się z przepisem, korzystajcie i oczywiście ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam! K.K. SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny gulaszowej (pokrojona na ok. 2-3cm kawałki ) 300g wędzonego boczku 600g ziemniaków 200g papryki czerwonej 1 no może 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki (ażeby było prościej i szybciej) 4 duże cebule 2 marchewki 1/2 ostrej papryczki chilli
Moja Książka Kucharskałopatki wieprzowej - 0,5 kg karkówki - 0,2 kg golonki bez kości i skóry (można zastąpić karkówką) - 0,9 kg podgardla (u nas dość chude) - 0,4 kg chudego boczku bez skóry - 3 łyżeczki dobrego czarnego pieprzu - 3 łyżki soli himalajskiej lub morskiej - 6-7 kopiastych łyżek dobrego, aromatycznego majeranku - 6 ząbków czosnku - ok.3/4 szklanki zimnej wody (max 400g(...)zależności od mięsa) - cienkie jelita wieprzowe (wymoczone w wodzie) Mięso umyć, osuszyć, okroić (gdy jest taka potrzeba) błony- od łopatki, chrzęści- od boczku, pokroić na mniejsze kawałki. Waga mięs jest już po ewentualnym okrawaniu. Mięso I gatunku (karkówkę, łopatkę i golonkę) zmielić na dużych oczkach sitka maszynki do mielenia. Mięso II gatunku (podgardle i boczek) zmielić dwukrotnie: raz na dużych
Smaczne ZdroweŻurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Oczywiście przygotowany na domowym zakwasie, ugotowany na białej kiełbasie z boczkiem i domowym chrzanem. Do tego tylko jajko na twardo i powiem... jest pysznie. Składniki: 4-5 białych surowych kiełbasek 200 g boczku wędzonego 1/2 L zakwasu żurkowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku(...)łyżki chrzanu 2 łyżki śmietany 18% 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek sól, pieprz dodatkowo jajka Wykonanie: Do garnka wkładam kiełbasę, boczek, cebulę i zalewam 2 l wody. Dorzucam liść laurowy, ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia. Gotuję ok 30-35 minut, po tym czasie wyjmuję kiełbasę, boczek, cebulę i wlewam zakwas. Zagotowuję, dodaję posiekany czosnek, chrzan
magiczna kuchnia KasiRolada z kaszanką i boczkiem będzie hitem na świątecznym stole. Dzięki dodatkom pierś z indyka nie jest sucha. Polecam bo robi się ją szybko. Można ją jeść i na ciepło i na zimno. 80 dkg piersi z indyka 20 dkg boczku wędzonego 4 kaszanki 1 cebula sól, pieprz papryka wędzona i papryka słodka olej Filet z indyka nacinam w jeden(...)lodówki. W tym czasie cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję kaszankę obraną z osłonki i pokrojoną. Przesmażam razem i studzę. Na filecie układam cienkie plastry boczku wędzonego, na nie rozsmarowuję kaszankę. Zostawiam po około 1 cm z każdego brzegu. Roladę zwijam. Żeby sobie to ułatwić dobrze jest mięso rozbić na foli spożywczej i na niej potem
wesoła kuchniaPrzepis na te domowe pierogi znają gospodynie z różnych regionów Podkarpacia, chyba jednak największą popularnością cieszą się w okolicach Rzeszowa. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków, najlepszej wędzonej kiełbasy, boczku oraz podsmażonej cebulki. Pierożki te świetnie smakują podane do barszczu białego z jajkiem. Polecam i pozdrawiam pięknie K.K :) P rzepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl(...)SKŁADNIKI : na farsz: 1 kg ugotowanych wystudzonych ziemniaków 300g dobrej, wędzonej kiełbasy 50g surowego, wędzonego boczku 1 posiekana cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia ziarenka smaku Winiary, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy 1 całe jajko + 1 żółtko szczypta soli Z podanych składników zagniatamy miękkie
Moja Książka KucharskaGRZYBY LEŚNE Z SALAMI I ORZECHAMI Nie masz pomysłu na szybki i niebanalny obiad? Co powiesz na grzyby w towarzystwie warzyw, boczku, salami i orzechów włoskich? Połączenie smaków niecodzienne, a efekt obłędny. W przygotowaniu tego dania pomógł mi Hortex i jego Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi - dzięki temu przygotowanie potrawy zajęło mi naprawdę niewiele czasu. Zamiast orzechów włoskich(...)polecam! :) Aby danie nabrało jeszcze bardziej intensywnego grzybowego smaku, należy dodać około 2 szklanki mieszanych grzybów leśnych (oczyszczonych, pokrojonych na kawałki i obsmażonych na patelni razem z szalotką i boczkiem). Potrawa idealnie wpasuje się w szybki, jednogarnkowy obiad. Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie Warzyw na patelnię z grzybami leśnymi (Hortex) 1 łyżka oliwy do smażenia
Moja Książka Kucharskakroku. Fantastyczne, a do tego ciekawie podane pierożki z mięsnym farszem. Kiedy uniesiecie pokrywkę z nad garnka, urzeknie Was cudowny zapach podduszonych ze śmietaną pierożków, okraszonych złocistą cebulą, boczkiem oraz grzybami. Najlepiej jeżeli macie kilka takich samych, niewielkich glinianych garnków z przykrywką - wówczas każdy dostanie porcję we własnym naczynku :) Przygotowanie pierogów zajmuje niestety sporo czasu, no chyba, że Ktoś(...)ściereczką, zostawiam, aby odpoczęło. dodatkowo: około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki) 2 cebule gęsta, kwaśna śmietana (świeża) - około 8 łyżek ( może być również kefir ) kawałek wędzonego boczku na skwarki posiekany szczypiorek lub natka pietruszki świeżo zmielony czarny pieprz (grubo-mielony) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz do pierogów z mięsem : Oczyszczone mięso obsmażam ze wszystkich stron
Moja Książka Kucharskasamo jak pancakes – na słodko, z sezonowymi owocami, dżemem, powidłami, słodką śmietanką, owocowym sosem, waniliowym kremem. Ja zrobiłam syrnikowy przegląd lodówki – świeży wiosenny szczypior i swojski wędzony boczek pasowały! Chciałam zrobić słodki obiad ale okazało się, że nie ma na niego chętnych Cóż, przyszło mi obrócić słodkie placuszki w wariant bardziej wytrawny, bo podstawowego konceptu nie zmieniłam – miało być szybko(...)był suchy. Ważne jest żeby ser tak rozdrobnić, by grudki były jak najdrobniejsze. Szczypiorek drobno siekamy. I tak samo siekamy albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wędzony na gorąco boczek. Im będzie drobniejszy tym lepiej – to nie skwarki, masa musi być zwarta, zbyt duże kawałki mogłyby sprawić że syrniki się porozpadają. Do twarogu wbijamy jedno jajko, wrzucamy sól i pieprz
Karo in the KitchenOstatnie dni karnawału przed nami, dlatego dzisiaj polecam ekspresową przekąskę. Pyszne gniazdka z ciasta francuskiego napełnione ciekawym farszem. Kurczak smażony na boczku z pieczarkami z dodatkiem śmietany, która scala farsz. Taką przekąskę przygotujecie bardzo szybko, najlepsze będzie oczywiście domowe ciasto francuskie, które znacznie lepiej rozwarstwia się niż to ze sklepu. Przepis znalazłam na opakowaniu przecieru pomidorowego. Polecam(...)Gniazdka z ciasta francuskiego z kurczakiem Składniki na 8 gniazdek: 2 płaty ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 10 pieczarek 50g boczku wędzonego 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki startego parmezanu przyprawy: sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko do posmarowania gniazdek Wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy okrągłą foremką koła o średnicy
Smak mojej kuchnimyśliwsku. Włoskie danie, którego podstawą są mięso, cebula, czosnek, zioła i pomidory. Danie bywa również wzbogacane grzybami, oliwkami i winem. U mnie z polskim akcentem w postaci wędzonego boczku, który można pominąć. Do przepisu można wykorzystać filety, udka lub pałeczki z kurczaka. U mnie danie podane z kaszą jaglaną, pysznie i zdrowo. Przepis z gazetki Biedronki. Polecam(...)Kurczak cacciatore Składniki na 4 porcje: 4 kawałki kurczaka (filety, udka, pałeczki) 1 cebula ząbek czosnku 200g pieczarek puszka krojonych pomidorów 100g wędzonego boczku, szynki lub cienkiej kiełbasy pół szklanki białego wytrawnego wina garść czarnych oliwek przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pieczarki kroimy
Smak mojej kuchniWitajcie Kochani Dzisiejszy przepis to danie dla miłośników makaronu w każdej postaci – tym razem z sosem z boczkiem, jarmużem i fasolką szparagową. Użyłam do niego mrożonego jarmużu oraz fasolki. Jest to danie sycące, a jego zaletą jest fakt, że składniki sosu możemy zmieniać – będzie również smakował z innymi warzywami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem(...)Składniki: makaron (około 300 g) 400 g boczku 200 g fasolki szparagowej 100 g jarmużu 1 cebula śmietanka 30% (około 50 ml) mąka ziemniaczana (około 1 łyżka) woda (około 100 ml) masło kalrowane lub olej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, czosnek granulowany Sposób przygotowania: Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek. Całość
Via Gustochętnie sięgam o każdej porze roku (jeśli chodzi o żurek nawet w listopadzie czy styczniu, niekoniecznie w święta od święta). Zupa z charakterem. Ma być na żeberkach, z boczkiem i kiszoną nie płukaną kapustą. Kwaśnawa, mocno mięsna, pieprzna. To dla mnie podstawa pysznego kapuśniaka. Składniki: 660 g kapusty kiszonej 680 g żeberek - użyłam paska, którego pokroiłam w większe kawałki(...)boczku pokrojonego w krótsze paseczki, bądź kosteczkę 3 marchewki 4 pietruszki seler duża cebula 2 większe ziemniaki ziele angielskie 3 sztuki 2 liście laurowe świeżo zmielony pieprz i sól do smaku szczypta ugniecionego w moździerzu kminku łyżka masła Przygotowanie: Kapustę odciskam, nie płuczę, średnio siekam. W zależności od jej kwasowości możecie lekko przepłukać lub nie - musicie spróbować i ocenić
Zasmakuj KuchniOstatnio pokazałam Wam przepis na knedle nadziane białym serem . Dzisiaj zachęcam do przygotowanie mięsnej wersji - knedli nadzianych mięsem mielonym i polanych podsmażoną cebulką wraz z dodatkiem wędzonego boczku. Pyszne połączenie składników :) Składniki na 20 dużych sztuk (4 porcje): ciasto co najmniej 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (np. z dnia poprzedniego) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g) 2/3 szklanki mąki pszennej(...)farsz 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 mała cebula sól, pieprz pieprz cayenne papryka słodka odrobina bułki tartej olej do podania 1 cebula 150 g wędzonego boczku *jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie wyrobić. Ciężko określić konkretną ilość mąki, ponieważ wszystko zależy
Ugotować