boczek - 14002 przepisów (strona:199/934)

Spaghetti bolognese z marchewką 120

cukinii, nawet kukurydza, fasolka czy groszek. Danie podaję także z tagliatelle lub krótkim makaronem, tak jak lubimy. Dziś padło na makaron spaghetti i dodatek w postaci słodkiej marchewki i boczku. Pycha! Spaghetti bolognese z marchewką podaję (klasyk! ) z serem, natką, rukolą, nawet koperkiem. Smacznego Składniki: 150 g boczku gotowanego lub parzonego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka(...)wina 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów 1/2 szklanki mleka makaron spaghetti (75 g / porcję) do podania: tarty parmezan, coś zdrowego zielonego Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić na małym ogniu aż się zrumieni. Przesunąć na bok, w wytopiony tłuszcz włożyć drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać drobno

Zasmakuj Kuchni
Makaron z boczkiem i śmietaną 210

Makaron z boczkiem to bomba kaloryczna a zarazem prawdziwa eksplozja smaku;). Makaron w tłustym sosie - czy jest ktoś kto tego nie lubi? 200g makaronu, u mnie rurki 300g wędzonego boczku  100g sera cheddar 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek(...)cebulę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce.  2. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy boczek. Dodajemy cebulę, smażymy do zarumienienia. Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wsypujemy natkę pietruszki. 3. Do przygotowane sosu dodajemy makaron i ser. Mieszamy do dokładnego połączenia składników

Szefowa kuchni
Nadziewane roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą 183

filetów z piersi kurczaka nadziewane pysznym farszem. Polecam smażony szpinak z fetą. Nadziewane roladki są mięciutkie i soczyste. Przed usmażeniem wyglądały jak mumie, bo owinęłam je cienkimi plastrami boczku. Boczek podkreśla smak kurczaka. Poza tym tłuszcz z niego wytopiony nawilża mięso, które staje się soczyste i aromatyczne. Roladki z kurczaka świetnie smakują z kurkami …Wiem, wiem niedawno pisałam(...)porcje 2 duże filety z piersi kurczaka 400 g szpinaku, mrożonego 100 g feta 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 6-8 plastrów wędzonego boczku masło klarowane do smażenia 250 g kurek ¼ łyżeczki suszonego tymianku zielona fasolka, opcjonalnie Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na maśle i dodaj szpinak. Smaż aż szpinak odparuje z wody

codojedzenia
CARBONARA 158

three ingredients and it isn’t low in calories, but it’s delicious! Enjoy cooking. SKŁADNIKI (2 porcje): 150 g makaronu, np.: spaghetti 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach 2 jajka 2 ząbki czosnku 40 g Grana Padano/Parmezanu sól, pieprz INGREDIENTS (2 portions): 150 g pasta, e.g. spaghetti 100 g raw, smoked bacon in thin slices(...)Grana Padano/Parmezan salt, pepper Wstaw wodę na makaron, żeby było szybciej możesz najpierw zgotować ją w czajniku. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Plastry boczku pokrój w 0,5 cm paski, rozgrzej sporą patelnię i wrzuć na nią pokrojony boczek, smaż aż się zrumieni. Dodaj posiekany/przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Ser zetrzyj

Martyna Cooks
BŁYSKAWICZNY KREM Z GROSZKU Z JAJKIEM I CHRUPIĄCYM BOCZKIEM 141

mrożonego groszku, 350 ml mleka, 70 ml wody, sól, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta pieprzu chili cayenne. Dodatkowo: 3 jajka ugotowane na twardo, kilka plastrów surowego boczku wędzonego. Przygotowanie: W garnku roztapiam masło (na małym ogniu), podsmażam posiekaną cebulę około 4-5 minut (nie zarumieniam). Wrzucam groszek, dodaję wodę i sól. Gotuję na średnim ogniu około 8 minut(...)międzyczasie podsmażam pokrojony w mniejsze kawałki boczek (tłuszcz ma się wytopić, a boczek powinien być chrupiący), osączam na ręczniku papierowym. Do garnka z groszkiem wlewam mleko i zagotowuję bardzo często mieszając. Miksuję na krem (można zostawić małą garstkę groszku do dekoracji). Jeszcze na chwilę stawiam garnek na małym ogniu, dodaję sok z cytryny, pieprz chili cayenne i ewentualnie doprawiam

JejKuchnia
Mini kokardki z brukselką 178

przekonać, jeśli jest dobrze zrobiona. Dzisiejszym przepisem śmiało można uwieść najzagorzalszych przeciwników brukselki. Dzisiaj proponuję brukselkę smażoną na maśle i czosnku z małymi makaronowymi  kokardkami od Lubelli , odrobiną boczku i sosem śmietanowym. W daniu brukselka jest chrupiąca co świetnie współgra z lekkim makaronem. Całość w smaku przypomina dobrze wszystkim znaną carbonarę. BRUKSELKOWE KOKARDKI  Składniki: 250 g makaronu małe(...)kokardki Lubella 15-20 szt brukselki (wybieramy raczej te małe) 3-4 plastry surowego boczku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 2/3 szkl śmietany kremówki parmezan do posypania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, przecinamy na połówki lub jeśli są większe to na ćwiartki. Boczek kroimy w drobną

Bon appetit mon amie
Kapuśniak po słoweńsku-Vipavska corba 135

Miłośnikom kapuśniaku z pewnością przypadnie do gust ta wersja bałkańskiej zupy. Składniki 300 g kapusty kiszonej 150 g białej fasoli 3-4 średniej wielkości ziemniaki 250 g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 5-6 ziaren pieprzu 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolę moczymy w wodzie (1,5 l) przez 12 godzin. Następnie gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem boczku. W osobnym garnku gotujemy kapustę w małej ilości wody, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i pieprz ( do miękkości). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy i robimy zasmażkę, dodając mąkę

R'n'G Kitchen
Pęczotto z pieczarkami i boczkiem 148

Ostatnio często robię dania jednogarnkowe, których przygotowanie zazwyczaj nie trwa długo:). Pęczotto to polska wersja popularnego risotto, gdzie ryż zastąpiła kasza. Boczek i pieczarki - z takim składem musi być pycha!  200 g kaszy pęczak 100g wędzonego boczku 500g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 100g sera cheddar 2 łyżki śmietany 18% posiekana natka pietruszki do dekoracji 1. Boczek(...)cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę, ser ścieramy na tarce.  2.   Na suchej patelni smażymy boczek do zarumienienia. Dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Podsmażamy do odparowania wody. Wsypujemy pęczak, smażymy chwilę.  Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż kasza wchłonie wodę. Kiedy kasza zmięknie całkowicie dodajemy śmietanę

Szefowa kuchni
Zupa kurkowa 306

użyłam niewielu składników. Efekt był niesamowity. Zupa miała delikatny, aromatyczny smak. Z powodzeniem można podać ją na obiad bądź na wykwintną kolację . Składniki: 30 dag kurek 20 dag wędzonego boczku 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 1,5 litra bulionu 2 łyżki mąki kremówka do zabielenia zupy pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2 łyżki masła  Sposób przygotowania: Boczek kroimy(...)kostkę. Podsmażamy na maśle. Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do zrumienionego boczku. Kurki dokładnie oczyszczamy, przepłukujemy pod bieżącą wodą. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do warzyw i boczku. Podsmażamy przez ok. 10 minut. Oprószamy mąką. Krótko przesmażamy. Zawartość patelni wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu

Pobite gary Barbary
Zupa cygańska 1101

charakteryzuje też oszczędną kuchnię, wykorzystującą to co zostało z innych posiłków. Moja zupa jest na bazie wczorajszego rosołu. Ty razem nie jest to poniedziałkowa pomidorówka , a cygańska zupa z boczkiem, kiełbasą, z papryką, z pomidorami i jest na ostro. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym podgrzaniu jest aromatyczna i bardzo wyrazista w smaku. Zupa cygańska(...)Składniki: 1,5 l rosołu, bulionu drobiowego lub ostatecznie 2 kostki warzywne 1 duża czerwona papryka 25 dag boczku wędzonego 1 sztuka ok. 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 duża cebula 1 papryczka chili 5 ziemniaków sól i pieprz 1 łyżka majeranku ½ szklanki przecieru lub koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki Do dekoracji: kwaśna śmietana natka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Carbonara po Włosku! 203

Pasta alla carbonara to potrawa kuchni włoskiej składająca się z makaronu oraz sosu na bazie jajek, czarnego pieprzu, parmezanu oraz boczku. Prawdziwa Carbonara nie zawiera śmietanki !   Składniki na 3 porcje: 230 g makaronu spaghetti 150 g wędzonego boczku ser parmezan lub grana padano - 4 łyżki 2 jajka + 1 żółtko 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki czarny pieprz - świeżo mielony(...)ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Makaron ugotuj w osolonej wodzie al`dente - ok. 10 minut. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Jajka sparz wrzątkiem, rozbij i wrzuć do miski, dodaj pieprz i starty ser - wymieszaj. Na patelnię z boczkiem dodaj makaron, pietruszkę i czosnek - zamieszaj i podsmażaj

Alutka-Gotuje
Flaczki pod francuską czapą 232

podoba się mój pomysł ?  Obiad pierwsza klasa,  wyszły takie,  że…Łoooo! #lowicz Składniki: ½ kg świeżych  flaków wołowych 15 dag świeżej dyni 15 dag chudego wędzonego boczku 1 słoik  ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 2 marchewki 1 łyżka startego selera 1 cebula biała 1 cebula czerwona Mały kawałek pora ½ papryczki chili Pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe(...)przyprawy do flaków 1 płat świeżego ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania Jak wykonać flaczki z sosem Łowicz? Flaki ugotować w osolonym wrzątku prawie do miękkości, odcedzić na durszlaku. Boczek pokroić w cieniutkie plasterki, cebulę, dynię  i marchewkę obrać , cebulę i dynię posiekać w kostkę, marchewkę i por  w cieniutkie plasterki. W naczyniu żaroodpornym włożyć dno połową boczku

Wanilia i Kardamon
Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi 242

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Dziś na obiad przygotowałam gulasz drobiowy z sosem uniwersalnym ciemnym Łowicz i boczkiem wędzonym. Gulasz podałam z kluskami śląskimi. Składniki : Gulasz : filet z kurczaka - 400 g boczek wędzony -100 g cebula - 1 szt tłuszcz sól i pieprz papryka ostra - szczypta natka pietruszki sos uniwersalny ciemny - Łowicz Kluski śląskie : ziemniaki ugotowane  -1 kg mąka ziemniaczana(...)sól. Przygotowanie: Gulasz : Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę. Boczek wędzony, również pokroić w kostkę. Na tłuszcz wrzucić mięso i boczek posypać papryką ostrą, solą, przesmażyć . Następnie obrać cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa. Sos ciemny wlać do mięsa, chwilę razem poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, pokroić. Kluski

Kuchnia Danusi
MAKARON BEZGLUTENOWY Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI 134

Dzisiaj... nie liczymy kalorii!! :))   Voilà!! - oto jest ( mój ulubiony makaron bezglutenowy -najlepszy jaki do tej pory jadłam,  kukurydziany, zakupiony z Biedronce 3,99) z dodatkami - boczkiem i pieczarkami. Polecam!! :)) PRZEPIS : (porcja dla 2-3 osób) makaron penne (pół opakowania) 200 g boczku (kupuje już krojony w pudełeczku) 6-7 większych pieczarek  cebula 1-2 ząbki czosnku(...)sól, pieprz, oliwa 4 łyżki śmietany 18% Boczek kroimy w drobną kostkę, cebulę i czosnek siekamy. Szklimy razem na patelni. (zaczynając od cebuli). Nie dodajemy dużo oliwy gdyż boczek sam w sobie jest tłusty. Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki (ja kroję bardzo drobno). Smażymy na patelni do momentu, aż z pieczarek odparuje nadmiar płynów. Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy solą

BezglutenowaIzabela
A NIECH TO GĘŚ KOPNIE!! GĘŚ FASZEROWANA 158

resztek piór - nacieramy ją solą (również w środku!) oraz majerankiem. Odstawiamy do lodówki na  1-2 h   FARSZ ok 1 kg  kiszonej kapusty 300g wędzonego boczku 2-3 duże  cebul 3-4 Ząbki czosnku pieprz Kapustę zalewamy wodą i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone cebule - kiedy(...)wszystko będzie ładnie zeszklone dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do naszego boczku dodajemy odsączoną kapustę i dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem - ewentualnie solą. Kiedy farsz przestygnie faszerujemy nim dokładnie naszą gęś, po czym zaszywamy jej otwory. Układamy w naczyniu żaroodpornym i "przykrywamy" plastrami  boczku.  Pieczemy  w temperaturze 200 stopni. Czas zależy od wagi

BezglutenowaIzabela