boczek - 14002 przepisów (strona:194/934)

Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami 209

faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami Podsyłam dziś pomysł na rewelacyjny obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Mięso schabowe nafaszerowane cebulą oraz wędzonym boczkiem i pieczone z ziemniaczkami na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Polecam!     Składniki: ok. 1,5 kg schabu 1 cebula 10dkg wędzonego boczku(...)Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać w całości). Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Cebulę oraz boczek kroimy w plasterki *** *** Następnie schab faszerujemy boczkiem oraz cebulą *** *** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Schab obkładamy dookoła kiszoną kapustą (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej przepłukać) *** *** Ziemniaki obieramy, większe

Blog z Apetytem
GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW 124

dość prostą zapiekankę ze śmietanką kremówką, która stanowi zwykle dodatek do dań mięsnych. Postanowiłam jednak, by gratin z fioletowych batatów stanowiła danie główne, dlatego urozmaiciłam ją smażoną cebulką z boczkiem i ciekawymi przyprawami. Jeśli lubicie dania z piekarnika, sycące i rozgrzewające, dzisiejsza propozycja powinna przypaść Wam do gustu. Oczywiście zamiast fioletowych batatów można użyć zwykłych, pomarańczowych lub normalnych ziemniaków. GRATIN(...)FIOLETOWYCH BATATÓW (porcja dla 6 osób) 350 g batatów fioletowych (lub zwykłych, pomarańczowych) 1/2 cebuli 100 g boczku 300 ml śmietany kremówki 1 jajko sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, tymianek Sposób przygotowania: Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieram i kroję w bardzo cienkie plasterki (za pomocą robota kuchennego).  Cebulę i boczek kroję bardzo drobno

W kuchni Karmel-itki
Boczek rolowany- parzony cyrkulatorem 154

SUROWIEC  -boczek bez skóry 1,5 kg /najlepiej cienki PRZYPRAWY -peklosól 17 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -kozieradka 1 g/kg -czosnek 3 ząbki WYKONANIE Płat boczku docinamy do prostokąta i pozbawiamy go skóry. Dobrze jest obie strony boczku oklepać trochę tłuczkiem do schabowych aby miały warstewkę mięsa która się klei. Ja tego nie zrobiłem(...)widać małe dziurki . Teraz peklujemy i przyprawiamy . Zwijamy bardzo ciasno pakujemy w ciasną siatkę i dodatkowo wiążemy. Teraz pakujemy w próżnię .Ja dodatkowo boczek dałem jeszcze do praski lecz to nie konieczne. Całość ląduje w lodówce w temp 4 stopnie na 7 dni. PARZENIE 12 godzin w 62 stopniach Następnie zdejmujemy docisk i studzimy 10 min w zimnej wodzie dalsze

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowe wędliny i mięsa na Boże Narodzenie 654

które warto wykorzystać jako element talerza wędlin albo podać na ciepło, na świąteczny obiad.   Na talerzu wędlin świetnie sprawdzą się na zimno peklowane szynki i peklowana rolada z boczku. Pasztet pieczony klasyczny sprawdzi się w obu wersjach – podany na zimno, z sosem chrzanowym lub żurawiną, albo jedzony na ciepło – po podgrzaniu. Podobnie piernikowa rolada z wieprzowej łopatki(...)nią uzupełnić półmisek wędlin drugiego dnia.   Pamiętajcie przy szykowaniu domowych wędlin, że peklowanie szynek należy rozpocząć już na 7-10 dni przed ich gotowaniem/pieczeniem. Na zapeklowanie cienkiego płata boczku wystarczy zaledwie kilka dni. Szczegóły jak zawsze znajdziecie przy każdym z przepisów. Udanego gotowania! Peklowana szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch

Karo in the Kitchen
Roladki drobiowe w boczku ze szczypiorkiem i papryką. 234

Roladki drobiowe owinięte boczkiem, a w środku szczypiorek i papryka. Pierwszy raz robiłam z takim nadzieniem :) Przeważnie robię z pieczarkami i cebulką, ale akurat nie miałam w domu pieczarek. Na szybko pokroiłam szczypior, dodałam kawałek papryki i wyszło nie źle. Tak naprawdę to boczek robi całą robotę, bo to on dodaje smaku. Polecam na obiad, a jeśli nie zjecie(...)dobrze smakują również na zimno, pokrojone na kanapki. Składniki: 1 duża pierś kurczaka lub 2 mniejsze boczek w plastrach papryka czerwona szczypior sól, pieprz czosnek granulowany suszone pomidory czosnek niedźwiedzi trochę oleju Wykonanie: Piersi pokroić na cienkie kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zostawić na pół godziny. Następnie na każdy plaster mięsa ułożyć kawałek papryki

Agusiowe smakołyki
Ziemniaki z boczkiem 112

tego szklana zsiadłego mleka z regionalnej kuchni i wszystko brzmi rewelacyjnie. Nie aż tak, jak czytacie. Smakuje o wiele lepiej <3 Składniki 500 g ziemniaków 300 g boczku surowego  wędzonego 4 cebule 100 g smalcu wieprzowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki. Na rozgrzanym smalcu smażymy ziemniaki, na rumiano. Następnie dodajemy pokrojony w większą(...)kostkę boczek. Dalej smażymy. Cebulę siekamy dodajemy do całości i dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem. I tutaj uwaga odnośnie boczku. Najpierw próbujemy danie, następnie doprawiamy solą. Boczek potrafi oddać wiele soli podczas smażenia, więc radzimy upewnić się

R'n'G Kitchen
BIGOS NA GOLONCE 239

bigos na golonce. Składniki na bigos: 2 kg kiszonej kapusty 1 golonka wieprzowa 4 średnie cebule 1/2 szklanki suszonych grzybów 1 duża marchew kilka wędzonych śliwek 300g karkówki 300g boczku wędzonego 300g wiejskiej, wędzonej kiełbasy nieduży kawałek słoniny (ok. 50g) 2 liście laurowe kilka ziarenek jagód jałowca po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego 1/2 szklanki czerwonego, słodkiego wina pieprz(...)przepłukać zimną wodą), pokroić. Marchew obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać : 2 cebule posiekać, a 2 pokroić w ćwiartki. Grzyby namoczyć w wodzie. Karkówkę pokroić w duże kawałki. Boczek i słoninę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry. Krok 2. Golonkę i karkówkę włożyć do garnka, dodać 2 cebule pokrojone w ćwiartki, namoczone wcześniej grzyby oraz liście laurowe

Moja Książka Kucharska
Fasolka po bretońsku 170

kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę znajdziemy w niej podsmażoną kiełbasę i odrobinę boczku :) Trzeba przyznać – pyszny obiad :) Składniki 400g suchej fasoli 125g boczku 250g kiełbasy 1 cebula 3 ząbki czosnku 300ml passaty pomidorowej 3 ziela angielskie 1 liść laurowy sól pieprz 2 łyżeczki(...)Następnego dnia fasolę odcedzamy i gotujemy ok. 1,5 godziny w 1 litrze osolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek , a następnie dodajemy go do fasoli. Na tej samej patelni szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jak będzie już prawie usmażona dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Po usmażeniu dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kapustą i grzybami na święta 177

Pierogi z kapustą i grzybami to u nas coroczny, nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia. Podane z cebulką i boczkiem, które dodają im dodatkowego blasku. Robię je z wnuczkami, gdyż rodzina zjeżdża do nas w pierwszy dzień świąt, a one uwielbiają je robić.  Polecam wypróbować :). Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: sól 1 kg mąki  2 łyżki masła woda(...)ciepła Farsz: 80 dag kapusty kiszonej 15 dag grzybów (np. prawdziwki) 1 cebula sól i pieprz margaryna lub masło Dodatkowo: 20 dag boczku 1 cebula Ciasto: mąkę przesiać przez sito, następnie dodać masło i sól. Wymiesza, a następnie dodać ciepłą wodę. Rozrobić do uzyskania ciasta. W miarę potrzeby dodawać mąki. Ciasto musi odchodzić od ręki. Grzyby podgrzać na patelni, dodać

Gotuję Testuję
Kurczak zapiekany z boczniakami i wędzoną śliwką / Chicken baked with oyster mushrooms and prunes 191

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na obiad na te chłodne jeszcze wieczory. Soczysty kurczak najpierw obsmażony na rumiano, a następnie zapieczony z cebulką, boczkiem, wędzonymi śliwkami i boczniakami oraz marynowanymi cebulkami wraz z aromatycznymi ziołami. To danie z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie, zapraszam! Przepis, który delikatnie zmodyfikowałam, znalazłam w czasopiśmie Moje Gotowanie. Scroll down for recipe in English Kurczak(...)zapiekany z boczniakami i wędzoną śliwką (4 porcje) Składniki: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki masła 4 udka z kurczaka garść wędzonych śliwek, posiekanych 10 marynowanych cebulek perłowych 500 g boczniaków pokrojonych w paseczki 2 gałązki tymianku 25 g mąki 600 ml bulionu drobiowego sól, pieprz, cukier do smaku posiekana natka

karmelowy
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami 340

bardziej ziemniaczano;) 4-6 większych ziemniaków około 8-10 pieczarek po 1 papryce: czerwonej, żółtej i zielonej 200 g startego żółtego sera 300 g cienkiej kiełbasy 100-150 g boczku 1 duża cebula sól, pieprz, słodka papryka mielona masło Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko (ok. 20 minut). Po odcedzeniu odkładamy do przestudzenia. Obieramy(...)kroimy na plasterki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy je na niewielkiej ilości masła doprawiając pod koniec solą oraz mieloną papryką. Cebulę kroimy w piórka. Boczek i kiełbasę kroimy na paseczki. Obsmażamy krótko na rozgrzanej patelni. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie paseczki. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy plasterki ziemniaków, oprószamy je szczyptą soli oraz mieloną słodką papryką. Następnie

Smaki Na Talerzu
Krupnik z kaszy gryczanej 120

zupy wracają do mojego menu. Krupnik Składniki: na 4 – 6 porcji 100 g kaszy gryczanej 2 l bulionu z kurczaka mięso z ćwiartki ugotowanego kurczaka 3 plastry wędzonego boczku 3 ziemniaki 1 duża marchewka 1 pasternak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 łyżeczki soli lub wedle smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki(...)Boczek zrumień i odłóż na talerz. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu z boczku. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.Obierz pasternak, marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zagotuj bulion, dodaj warzywa i kaszę. Włóż liść laurowy, dopraw zupę solą i pieprzem i gotuj przez 25. Na koniec dodaj kawałki obranego z kości mięsa

codojedzenia
Pstrąg pieczony z cytryną, czosnkiem i boczkiem 121

tylko mam okazję kupuję świeżego pstrąga zwykłego lub tęczowego. Przyrządzam go z dodatkiem prostych składników, które wspaniale podkreślają delikatny smak ryby. Cytryna, czosnek, pietruszka, odrobina koperku i chrupiący boczek - jest szybko, prosto i pysznie! Idealne danie na niedzielny obiad.  Pstrąg pieczony z boczkiem: 2 pstrągi patroszone 2 cytryny 100g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pietruszki suszonej(...)łyżeczka koperku suszonego 100g boczku surowego wędzonego sól i pieprz Jeśli macie taką możliwość kupcie już wypatroszoną rybę, jeśli jednak kupicie świeżego pstrąga to najpierw zajmijcie się jego oprawieniem. Pozbądźcie się wnętrzności przekrawając rybę wzdłuż brzucha. Oczyśćcie rybę pozostawiając 2 filety wzdłuż kręgosłupa. Oczyśćcie także rybę z łusek. Umyjcie ją pod bieżącą wodą i ułóżcie na desce. Ponacinajcie skórę

Cooking Monster
Ramen shōyu - japońska zupa z makaronem ramen i dodatkami 129

rosół z kurczaka z dodatkiem wieprzowiny i wołowiny wzbogacona o dodatek sosu sojowego. Bogaty wywar gotowałam aż 6h, ale każda sekunda jest tego warta! Zapraszam na mój ramen - z boczkiem, nóżkami wieprzowymi, wołowiną i kurczakiem - na bogato! Ramen gotujemy na wywarze z kości wołowych lub wieprzowych, mięsie i wodorostach konbu oraz innych aromatycznych dodatkach, wzbogacamy go także warzywami. Ja stworzyłam(...)duże ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 1 korzeń imbiru ok. 10cm 150g pieczarek 4 grzyby shitake 700g szpondru wołowego z kością 2 nogi wieprzowe (1,2kg) 600g boczku wieprzowego surowego 1 ćwiartka kurczaka (300-400g) ok. 100-150ml sosu sojowego  (9 łyżek) ok. 5l + 3l wody Potrzebujemy garnka o pojemności minimum 5-6l, a najlepiej

Cooking Monster