boczek - 14002 przepisów (strona:192/934)

Roladki z udźca indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami. Risotto z suszonymi pomidorami. 111

wszystkich tych, którzy lubią jeść mięso. Udziec indyka nie jest tak suchy jak filet, nie jest też w smaku tak specyficzny jak typowe białe mięso. Udźce przygotowałam z boczkiem, suszonymi śliwkami, śródziemnomorskimi przyprawami i suszonymi pomidorami. Boczek nawilżył mięso podczas pieczenia, a przyprawy nadały lekkiego i ciekawego smaku.  Mięso podałam z risotto i dodatkami. Wyszedł fajny i ciekawy obiad(...)Polecam! Udźce z indyka, przepis: - 3 udźce z indyka - suszone pomidory - kilka plastrów boczku surowego - 15 suszonych śliwek - oliwa z oliwek - szalotka - czosnek - sól, pieprz - jabłko Wydryluj mięso, każdy udziec, natrzyj ziołami, dodaj śliwki i pomidory, całość mocno zroluj. Owiń plastrami boczku i zepnij wykałaczką.  Na dno garnka żeliwnego ułóż posiekaną cebulkę, czosnek, ćwiartki jabłka, kilka suszonych śliwek, ułóż

SMYKWKUCHNI
Risotto z cukinią i boczkiem 182

SKŁADNIKI (na 4 porcje) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki masła  1 biała cebula 300 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina 150 g wędzonego boczku 2 male cukinie (ok. 600g) 750 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki serka mascarpone 4 łyżki startego parmezanu  natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE Warzywa i boczek kroimy w drobną kostkę(...)dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i szklimy cebulę. Dodajemy boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy ryż i przesmażamy na dość dużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty. Dolewamy wino, mieszamy i chwilę czekamy, aż alkohol odparuje. Dodajemy po chochli bulionu (który cały czas powinien być gorący!) - i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną chochlę

Moje Kuchenne Rewelacje
śniadanie Wielkanocne z kresów wschodnich... 128

Składniki: boczek wędzony 30 dag, kiełbasa wiejska 50 dag, smalec 2 łyżki, korzenie chrzanu 2 sztuki średnie, twaróg chudy w kostce 25 dag, jajka "M" 6 sztuk, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sól - ile potrzeba Korzenie chrzanu całą noc moczyć w zimnej wodzie - dzięki temu jest mniej gorzki, na smalcu dobrze zrumienić, usmażyć pokrojony w kostkę większą wędzony boczek, kiełbasę(...)cienkie wiórki, jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Na patelnię na tłuszcz po kiełbasie wsypać wiórki chrzanu i podsmażać z 4 minuty mieszając, następnie dodać kiełbasę z boczkiem, pokrojony w kostkę twaróg, ćwiartki jajek "L" lub połówki "M". Podsmażać z 3 minuty mieszając, następnie patelnię nakryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, potem dodać pieprz

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaki nacinane (Hasselback) nadziewane serem i boczkiem 175

dosyć cienko nacięte ziemniaki, które należy przyprawić ulubionymi ziołami, polać oliwą i upiec je w piekarniku. Aby wzbogacić podstawową wersję ziemniaków po upieczeniu nadziałam je kawałkami żółtego sera i boczku, a całość została polana sosem śmietanowym. Takie ziemniaki możecie podać na obiad zamiast tradycyjnych gotowanych w wodzie lub jako osobne danie.  Składniki na porcję dla 3-4 osób(...)średniej wielkości młodych ziemniaków przyprawa do ziemniaków 100 g boczku wędzonego surowego kilka mini kulek sera mozzarella (lub starty, żółty ser) 100 g sera żółtego w plasterkach 1 opakowanie śmietany 18% (150 g) oliwa oliwek sól, pieprz słodka papryka Ziemniaki bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Ziemniaki (pojedynczo) układać na łyżce i dosyć cienko nacinać. Uwaga: nacięcie nie może być zrobione

Ugotować
Polędwiczki z wędzonką w pomidorach 100

zbliżające się święta sprawiły,że zajrzałam do starych zeszytów z przepisami,które skrywają jeszcze parę innych smacznych dań. SKŁADNIKI: 0.5kg polędwiczki wieprzowej 20 dag wędzonej słoniny lub boczku 2 parki cienkiej wędzonej kiełbasy 4 świeże pomidory obrane ze skórki lub 1 puszka 1 szalotka sól,pieprz WYKONANIE: boczek kroimy w kostkę i smażymy, polędwiczkę i kiełbasę kroimy(...)kawałki, polędwiczki ugniatamy ręką, kawałki polędwiczek smażymy na na tłuszczu z boczku,  dodajemy kiełbasę, podsmażamy, dodajemy pokrojone pomidory, cebulę i skwarki boczku, dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa

Kuchnia Beaty
Boczek z próżni-surowy 159

SUROWIEC: -boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej PRZYPRAWY: -peklosól 22 g/kg -kozieradka 1g/kg -jałowiec mielony 1g/kg -czosnek świeży w plasterkach ilość według uznania WYKONANIE Boczek nacieramy wszystkimi przyprawami kroimy czosnek w cieniutkie plasterki i układamy na boczku. Pakujemy próżniowo. Czas 5 miesięcy w temperaturze 4-6 stopni, po 1-2 tygodniach w zależności kto jak lubi czosnek(...)wyjmujemy boczek i zdejmujemy czosnek i ponownie w próżnię. Dajemy nowe woreczki. Osobiście otwierałem co miesiąc i sprawdzałem czy wszystko ok, czy nie widać jakiś niespodzianek i czy zapach jest w porządku. Wyrób jest smaczny, kruchy i delikatny. Taki wyrób najlepiej pokroić w cienkie plasterki i do tego jakiś porządny dobry alkohol. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pizza farmera - dla mięsożerców 122

Kolejna odsłona domowej pizzy - tym razem wersja "farmera", czyli nadziana pieczarkami, cebulką, kukurydzą, ogórkiem małosolnym, wędzonym, surowym boczkiem i wędliną. Aby dodać jej lekkiej ostrości - wierzch pizzy możecie posypać pieprzem cayenne.  Spód pizzy posmarowałam sosem pomidorowym przygotowanym na bazie koncentratu pomidorowego.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: ciasto na pizzę (przepis TUTAJ ) kilkanaście plasterków wędliny (cienko pokrojonej(...)plastrów wędzonego, surowego boczku 1 mała puszka kukurydzy 1 duży ogórek małosolny 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 1 garść rukoli 200 g żółtego sera (startego na tarce o średnich oczkach) zioła prowansalskie pieprz cayenne sos pomidorowy 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka łyżek wody sól i pieprz do smaku zioła prowansalskie Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie

Ugotować
Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym, groszkiem i boczkiem 154

Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym, groszkiem i boczkiem Niesamowicie smaczna, bardzo łatwy przepis. Dużą zaletą jest fakt, że można sobie przygotować szybciej to danie i później tylko odgrzać. Jeśli nie potraficie zrobić sosu beszamelowego, to tutaj w przepisie podam uproszczony sposób na jego przygotowanie. SKŁADNIKI opakowanie makaronu rurki -rigatoni 1/2 l sosu beszamelowego 200 g boczku mała cebula(...)doprowadzić do wrzenia. Ugotować groszek: podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać groszek, szklankę wody, sól do smaku i gotować do miękkości ( około 15 minut ) Na patelni podsmażyć pokrojony w drobne kawałki boczek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odcedzić makaron. Wymieszać dokładnie z boczkiem a następnie dodać groszek, sos beszamelowy i dokładnie wymieszać. Wysmarować blaszkę masłem lub olejem, napełnić całym makaronem i posypać obficie startym

zielonacukinka
Babka bawarska 83

Babka bawarska – babka z jajek, czerstwych bułek, z boczkiem – lub bez i szczypiorkiem. Świetna na śniadania, może również na świąteczne. Upiekłam ją w formie babki, ale można ją piec w każdej formie, jaką posiadamy. Przepis zaczerpnięty z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku. Babka bawarska to świetny sposób na wykorzystanie suchych bułek. 2 suche bułki kajzerki(...)mleka, 4 jajka, 100 g wędzonego boczku surowego, pęczek szczypiorku, sól, pieprz świeżo zmielony, masło do wysmarowania formy, bułka do wysypania formy, Bułki włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić do rozmoczenia (około godziny). Dokładnie je rozmieszać – rozdrobnić. Szczypiorek posiekać. Boczek pokroić w niewielką kostkę. Jajka rozbić i rozbełtać, dodać do bułek i dokładnie z nimi wymieszać. Dodać do nich

królestwo garów
Proste obiady na 7 dni #10 - Przepisy na obiady w PDF z listą zakupów! 116

żaroodpornego posmarowanego oliwą. Zapiekaj przez 20 minut w 200 stopniach C. Podawaj na ciepło lub na zimno (wtedy smakuje trochę jak makaronowa sałatka).  Niedziela - Szaszłyki z kurczaka w boczku Na niedzielę proponuję coś specjalnego - szaszłyki z kurczaka zawiniętego z boczek, z dodatkiem pieczarek i papryki. Do tego pieczone ziemniaki i sałatka. ➤czas przygotowania: 45 minut w 1 porcji(...)Składniki /na 2 porcje: 400 g ziemniaków 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 plasterków boczku 100 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka oliwy lub oliwa w sprayu na sałatkę: 1/2 czerwonej papryki (tej co została z szaszłyków), 1 pomidor, 2 garści liści sałaty, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz dodatkowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z boczkiem, orzechami, owocami i sosem winegret / Salad with bacon, nuts, fruits and vinaigrette sauce 96

Składniki / Ingredients: 200 g boczku / 200 g bacon mix sałat / mix lettuces sos winegret / vinaigrette sauce   szklanka 100% soku Hortex jabłko / glass of 100% Hortex apple juice 250 g truskawek / 250 g strawberries 100 g orzechów włoskich / 100 g handfuls of shelled walnuts  250 g borówki amerykańskiej / 250 g blueberries 100 g sera pleśniowego typu niebieskiego(...)blue cheese Sposób przygotowania / Preparation: Smażenie: ok. 15 min, przygotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 4 Najpierw smażymy plastry boczku. Po przygotowaniu boczku myjemy oraz suszymy warzywa i owoce. Orzechy kroimy na połówki. Truskawki kroimy na cztery części. Ser kroimy w kostkę. W misce mieszamy mix sałat, kawałki truskawki, borówki, orzechy i ser. Na górze układamy plastry boczku. Całość skrapiamy

Projekty ze smakiem
Wiejski kociołek - z fasolą, kiełbasą i wędzonym boczkiem 156

Wiejski kociołek to jednogarnkowe danie przygotowane wraz z dodatkiem pomidorów, białej fasoli, kiełbasy i boczku.  Całość jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna.  Składniki na 4-6 porcje: 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli białej 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 1 szalotka 0,3 kg wędzonego parzonego boczku (bez skóry) 3 laski kiełbasy  olej(...)smażenia pieprz z chilli sól  papryka słodka majeranek Szalotkę obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę pozbawić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Następnie przesmażyć szalotkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać boczek. Całość chwilę ze sobą smażyć

Ugotować
Polędwiczka w boczku z sosem grzybowym, marynowana w Martini cukinia i puree z musztardą francuską 124

świece działają cuda. I zdecydowanie wystarczą.  Zatem poniżej przepis na kolację nie tylko dobrą, ale doskonałą. Marynowana w Martini cukinia jest świetnym pomysłem. Do tego polędwiczka w boczku z tymiankiem, grzybowy sos z ziołami i puree z musztardą francuską. Oczywiście, my kobiety, byśmy oszalały gdyby mężczyzna naszych snów zaserwowął nam kaszę jaglaną z warzywami na parze lub przynajmniej bezę(...)Walentynkowego buziaka i życzę Wam miłości, miłości i jezcze raz miłości. Na wikipedii przeczytałam, że podobno nadaje sens naszemu życiu.   Składniki na 2 porcje: Polędwiczka wieprzowa w boczku 1 duża polędwiczka wieprzowa (około 250- 300 g) 6-7 cienkich plastrów boczku  łyżka oleju rzepakowego i masła do smażenia  sól, pieprz  świeży tymianek  rozgneciony ząbek

Mango Papaja
Zrazy z karkówki wg Aleex 113

karkówkę, aby przygotować nowe danie. I co? Było na tyle pyszne, że spokojnie mogę je Wam polecić. Składniki: • kilka plastrów karkówki • 1 cebula • musztarda sarepska • 2-3 ogórki kiszone • boczek wędzony parzony • mąka pszenna • olej • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na grubsze plastry. Rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Ja robiłam to, wkładając porcje mięsa między folię. 2. Cebulę(...)pokroić w piórka, ogórki kiszone na cienkie paski. 3. Boczek pokroić w plasterki, ilość boczku zależy od kształtu kawałka. Plasterki powinny być długości plastra mięsa, jeśli są krótkie (jak u mnie), trzeba kilkoma przykryć płat karkówki. 4. Plaster mięsa oprószyć lekko solą i pieprzem z obu stron. Z jednej strony posmarować musztardą. 5. Na musztardzie ułożyć plastry boczku, paseczki cebuli

W mojej kuchni
Kurczak w sosie serowym zapiekany pod ciastem francuskim 118

smak – czego chcieć więcej. Dużo miłości na Walentynki i przez cały rok! Składniki (na 4 porcje): 1 średni filet z kurczaka połowa brokuła 10cm kawałek pora 100g surowego boczku w plastrach 200ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju 200g kremowego serka połowa arkusza ciasta francuskiego sól i pieprz do smaku jajko do posmarowania ciasta   Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy(...)kroimy w małą kostkę. Pora przekrawamy na pół, dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Boczek kroimy w drobną kostkę. Brokuła myjemy, rozdzielamy różyczki – duże kroimy na ćwiartki, małe na pół.   Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i gdy się rozgrzeje, wrzucamy boczek. Smażymy boczek na chrupiąco, po czym ściągamy go z patelni zostawiając cały tłuszcz na patelni

Smaczna Strona