SKŁADNIKI: 750 g świeżej białej fasoli łyżeczka soli liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 330 g boczku 330 g wędzonej kiełbasy wieprzowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 500 g passaty pomidorowej łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: 1. Białą fasolę wsypać do garnka. Zalać wodą - poziom wody powinien(...)siegać 2-3 cm nad fasolę. 2. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela oraz łyżeczke soli. Gotować ok 25 min do miękkości fasoli. 3. Boczek i wędzoną kielbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 4. Na patelni rozgrzać łyżke oleju i podsmażyć do zrumienienia kolejno: boczek, kiełbasę i cebulę. 5. Do garnka z odsączoną fasolą dodać podsmażony boczek
Atlas Smakówsię poddawać , głowa do góry i zaczynamy :) SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła Dodatkowo: 30 dag surowego boczku Słoik Czerwonej Kapusty(...)Nadwiślickiej Orzech PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę
Gotowanie PatkiManitoba) - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków - 600 g twarogu - 450 g wędzonego boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony(...)kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy
mojewypiekiinietylkoTradycyjne danie kuchni polskiej - zrazy wołowe nadziane cebulą, ogórkiem kiszonym i boczkiem. Nie ukrywam, że przygotowanie zrazów jest lekko czasochłonne w czasu (mięso musi być bardzo dobrze rozbite i zawinięte), jednak smak takiego mięsa wszystko wynagradza. Zachęcam do przygotowania 😊 Składniki na 12 sztuk: 1 kg wołowiny , np. łopatki, zrazówki 2-3 średniej wielkości cebulka kilka łyżek musztardy sarepskiej kilka(...)ogórków kiszonych 200 g wędzonego, surowego boczku (w plasterkach lub pokrojonego) 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz odrobina oleju Cebulę obrać, przekroić na pół i pociąć w półplasterki. Ogórki pokroić w słupki. Boczek pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą tłuczka rozbić, a następnie posmarować z jednej strony odrobiną
UgotowaćKtóż z nas nie zna smaku tego jednogarnkowego tradycyjnego dania... W jego skład wchodzi biała fasola tzw. Piękny Jaś, którą dusi się w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem podsmażonego boczku i kiełbasy. Do tego obowiązkowo kromka dobrego pieczywa lub kajzerka i mamy sycący zimowy obiad. Składniki na około 3 litry: 500 g białej fasoli 400 g kiełbasy 250 g boczku(...)namoczenia. Wylać wodę, przepłukać fasolę i zalać świeżą wodą. Dodać liście laurowe, ziele, ziarna pieprzu i łyżeczkę soli. Zagotować, przykryć i gotować ponad godzinę do miękkości fasoli. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Dodać do garnka z fasolą. Na tłuszczu pozostałym po boczku zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Wszystko razem
wyzwania kuchennesmaczne pierogi. Farsz przygotowany ze zmielonej soczewicy jest bardzo aromatyczny za sprawą suszonych grzybów, które po ugotowaniu również się mieli. Dodatkowo dodaje się do niego podsmażoną cebulkę z boczkiem, dzięki czemu farsz nie jest suchy. Pierogi z soczewicą i grzybami będą równie dobre jeśli zamiast boczku dodamy więcej cebuli. Polecam, bo miło czasem zrobić sobie odmianę od pierogów ruskich :) Przepis(...)mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na farsz: 500 g soczewicy (użyłam zielonej) 100 g grzybów suszonych 2 cebule 100- 150 g boczku pieprz, sól Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 40 minut). Soczewicę zalewamy wodą, solimy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Grzyby i soczewicę odcedzamy
Trzeci talerzkaszami mu nie po drodze, miałam wątpliwości czy w ogóle posmakuje chociaż jednego dla mojego świętego spokoju. Skończyło się na pełnym talerzu :) I była to zasługa ... boczku przede wszystkim. Kolejny sukces w moim jadłospisie :) Składniki na +/- 70 sztuk Ciasto: Ok 600g mąki 300ml gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 małe jajko Farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej białej 300g białego(...)sera 250g wędzonego, chudego boczku 1 średniej wielkości cebula biała 1 mała łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty ½ łyżeczki mielonego, kolorowego lub zwykłego pieprzu Sól do smaku Sposób przygotowania Ciasto: Przesianą mąkę siekamy z wodą i solą, następnie dodajemy roztrzepane jajko. Wyrabiamy na gładką kulę i odstawiamy, by odpoczęło pod szklaną miseczką. Farsz: Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy. Gdy troszkę się
Kuchnia w czekoladzieprzekąską zawsze robi furorę wśród męskiej części degustujących:). Filet z kurczaka owinięty boczkiem w wersji na jeden kęs - polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. 2 filety z kurczaka 200g wędzonego boczku w długich, cienkich plastrach sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Kurczaka kroimy w niedużą kostkę, około 3x3 cm. Posypujemy solą i przyprawami. 2. Każdy kawałek(...)owijamy plastrem wędzonego boczku. 3. Kurczaka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg by boczek się zarumienił
Szefowa kuchniziemniaków) 1 - 1,5 l bulionu drobiowego lub rosołu 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego chilli 0,5 łyżeczki tymianku sól pieprz DODATKOWO: 50 g wędzonego boczku 1 kromka ciemnego pieczywa lub gotowe grzanki koperek do posypania opcjonalnie kwaśna śmietana Bulion podgrzewamy. Ziemniaki i bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nie muszą być to idealne kostki(...)zostaną zmiksowane. Doprawiamy paprykami, tymiankiem, pieprzem i solą i gotujemy ok. 20 minut, aż wszystko zmięknie. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż się wytopi i zrumieni. Dobrze jest wrzucić boczek na zimną patelnię i stopniowo zwiększać temperaturę. Dzięki temu tłuszcz lepiej się wytopi. Ściągamy gotowy bekon na ręcznik papierowy, a na patelnię dolewamy kilka łyżek zupy. Mieszamy
Kuchnia od dwojgatradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie c iasta chlebowego cebuli,boczku ci ętego w drobne słupki i śmietany. Napotka ć można też flammekueche z różnymi dodatkami, jak tarty emmentaler,bialy ser czy inne, dodatki, ograniczone jedynie wyobraźnią kucharza. W dawnych czasach flammekueche by ła przyrządzana jedynie przez osoby posiadające kamienny piec do pieczenia chleba . Nazwa flammekueche oznacza "pieczona(...)ładniki: ciasto 250g m ąki 50 ml oleju 100ml ciep łej wody szczypta soli nadzienie 220ml g ęstej śmietany 100g sera bia łego 2-3 cebule 200g w ędzonego boczku świeżo zmielony pieprz 1 łyżka oleju startej ga łki muszkatołowej Wykonanie Po łączyć mąkę z solą ,dodać ciepłą wodę i olej ,ugniatać do uzyskania jednorodnej masy, lub wrzuci
w mojej kuchnitego warzywa, gdyż te dania były przepyszne. Postanowiłam więc eksperymentować dalej i takim też sposobem powstała pyszna, śmietankowa zupa krem ze skorzonery z fenkułem, którą podałam z chrupiącym boczkiem. Wyszła świetna! Delikatna, aksamitna i wyjątkowa w smaku. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Zupa krem ze skorzonery (6 porcji) Składniki: 4 łyżki masła 150 g wędzonego boczku(...)pokrojone w kostkę ½ szklanki śmietanki 36 % 900 ml bulionu drobiowego uprażone na suchej patelni różne nasiona do posypania Przygotowanie: W średnim rondlu podgrzej na średnim ogniu masło, dodaj boczek i smaż, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki. Do tego samego rondla włóż cebulę, fenkuła, selera i czosnek i dopraw solą i pieprzem
karmelowyPyszna oryginalna włoska carbonara Dzisiejsza propozycja na szybki pyszny obiad we włoskim stylu ! Zapraszam Składniki/2 porcje: – 2 jajka – ok. 150 g makaronu spaghetti – ok. 100 g boczku – ok. 30 g tartego parmezanu – olej rzepakowy – sól, pieprz, – opcjonalnie natka świeżej pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony(...)kostkę boczek. Podsmażamy kilka minut. W misce roztrzepać jajka. Do patelni z boczkiem dodać ugotowany makaron wymieszać. Ściągnąć patelnię z ognia i wlać jajka.Energicznie wymieszać z makaronem i boczkiem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Wykładamy makaron na talerze wszystko posypujmy tartym parmezanem i opcjonalnie posiekaną natka pietruszki. Smacznego ! Artykuł Spaghetti carbonara pochodzi z serwisu I LOVE
I LOVE LIFEsprawdzony przepis krok po kroku. 👌 Czas na solidną porcję rozgrzewającej kartoflanki 😋😋😋 Zobacz jak szybko możesz ją przygotować w domu. Absolutnie doskonała zupa ziemniaczana z kluseczkami, kurczakiem, podsmażoną cebulką i boczkiem. Tak, to prawda, w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na poczciwą kartoflankę - Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, tradycyjną, z kiełbasą, z boczkiem, a nawet bez mięsa i wszystkie są cudowne(...)drobiowego zacierki do zupy (przygotowane wg. przepisu poniżej) 1 udko lub ćwiartka z kurczaka 7 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 marchew, starta na tarce do jarzyn kawałek boczku, pokrojony w kostkę, podsmażony 1 cebula, pokrojona w kostkę, podsmażona na złoto 1 liść laurowy po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 1/2 łyżeczki nasion kminku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Moja Książka Kucharskapojęcia, ale lata temu w naszym domu każdy wiedział o co chodzi :) Tani placek z kilku składników, ale jaki pyszny! Składniki (4 porcje) -300 g surowego boczku -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. mleka 2% -2 jajka -1/4 szkl. oleju -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Boczek pokroić w małe plasterki, oprószyć solą i pieprzem. Mąkę, mleko, jajka(...)szklanki oleju, szczyptę soli zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste (gęstsze od ciasta naleśnikowego), jeśli jest taka potrzeba można dodać więcej mąki. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć plasterki boczku i przemsażyć je na chrupko. Gdy boczek będzie gotowy, zmnaijeszyć ogień i zalać go ciastem. Smażyć na małym lu srednim ogniu pod przykryciem aż się zetnie. Podawać na ciepło z ulubionymi
Zielona Kuchniakorzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam:) K.K. SKŁADNIKI : 1 główka włoskiej kapusty 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 szklanki ugotowanej kaszy 1 cebula, posiekana, podsmażona na złoto kawałek boczku, pokrojony na kawałki, podsmażone 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego posiekana natka pietruszki maggi do smaku dodatkowo: plasterki boczku do obkładania gołąbków gałązki pietruszki(...)kapusty, parzymy chwilę w gorącej wodzie. Krok 2. Wszystkie składniki farszu mieszamy, kładziemy porcję farszu na każdy liść, zawijamy. Krok 3. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty, na to plasterki boczku, następnie ciasno układamy przygotowane gołąbki. Ostatnią warstwę obkładamy gałązkami pietruszki, plasterkami boczku, podlewamy około 1 szklanką wody bądź bulionu, całość obkładamy liśćmi kapusty i przykrywamy. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego
Moja Książka Kucharska