Pyszna,lekka porcja fasolki szparagowej z pomidorkami - idealna na letni obiad czy kolację. Składniki: 35-40 dag zielonej fasolki szparagowej 2 plastry wędzonego boczku 1 cebulka 20 dag pomidorków cherry bądź koktajlowych 2 - 3 łyżki oleju pieprz 1 łyżeczka czubrycy zielonej Umytą i oczyszczoną fasolkę szparagową gotować ok 8-10 min, następnie osączyć na sicie. Rozgrzać(...)patelnię z 1 łyżką oleju. Boczek pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Zrumienić boczek,dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i przesmażyć na jasnozłoty kolor. N patelnię z boczkiem wrzucić fasolkę szparagową i wlać jeszcze 1 łyżkę oliwy. Wymieszać i dorzucić przekrojone na pół pomidorki. Doprawić pieprzem oraz czubrycą zieloną. Wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarneChrupiące, rumiane efektowne i całkiem smaczne krokiety w letnim wydaniu czyli z młodą kapustą, boczkiem, koperkiem i serem żółtym, doskonały pomysł na letni rodzinny obiad, znikają szybko . To pomysł na krokiety w całkiem odmiennym wydaniu niż te z mięsem. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 40 dag mąki pszennej luksusowej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta(...)soli Farsz: 1 średnia główka młodej kapusty 30 dag wędzonego surowego boczku 20 dag sera żółtego np. gouda ½ szklanki wody 1 pęczek koperku 2 cebule 2 łyżki klarowanego masła Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Panierka; 2 jaja bułka tarta olej do smażenia lub masło Sposób przygotowania: CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy
Wanilia i KardamonKurczak pieczony na młodej kapuście Łatwy w przygotowaniu i pyszny obiad „jednogarnkowy” z piekarnika – filet z kurczaka pieczony z wędzonym boczkiem na młodej kapuście. Mięsko przygotowane w ten sposób wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne, a całe danie wygląda efektownie, więc spokojnie można je przygotować na przyjęcie Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , które jednocześnie(...)mięskiem możemy upiec w piekarniku. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 6 -7 plasterków wędzonego boczku 1 główka młodej kapusty 150ml wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietanki (użyłam śmietanki 30%) Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, bazylia, tymianek, cukier *** Kapustę szatkujemy i przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Mięso kroimy na cienkie oraz szerokie plastry
Blog z Apetytempełni, więc żal z niego nie skorzystać. Jeśli kochacie nowalijki tak mocno jak myślę, to nie możecie przejść obojętnie obok tego przepisu. Słodziutka, mięciutka, z ogromną ilością koperku, z boczkiem i kiełbaską - jak u mamy! Mniam! :) Młoda kapusta: 1 główka młodej kapusty ok. 350g boczku wędzonego parzonego 200g dobrej jakości kiełbasy wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży(...)uznania. Kapustę wkładamy do większego garnka i zalewamy ok. 1,5l wody. Po zagotowaniu odlewamy część wody i dolewamy ponownie nieco mniejszą ilość. Ponownie gotujemy. W tym samym czasie boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy do momentu aż będą chrupkie. Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do smażącego się
Cooking Monsterdłużej trzyma nasz żołądek w ryzach Smaczne, proste , polecam , lepiej zrobić i zjeść , niż się zastanawiać , czy warto . Składniki : 1 puszka czerwonej fasolki 1 kawałek wędzonego na zimno boczku ( około 0,2 – 0,3 kg ) 1 marchewka ,słusznej wielkości 1 główka młodej kapusty – mała 50 ml słodkiej śmietanki kremówki 1 cebula , dość duża 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej(...)łyżeczki , mielonego kminku 1 łyżka miodu sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę szatkujemy , drobno . Boczek kroimy w kostkę , lub paski . Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cebulę siekamy . Na gorącej patelni wytapiamy boczek , dokładamy do niego cebulkę i smażymy , aż wszystko zmięknie i zezłoci się . Następnie dokładamy kapustę , marchew , wyciśnięty praską czosnek , kminek , miód , sól i dalej
Ogrodnik w podróżykażdy wie, że można zrobić je w innej formie niż z ryżem i mięsem mielonym. Zapraszam na gołąbki z "ruskim" farszem, czyli ziemniakami, twarogiem i boczkiem. Można polać je dowolnym sosem . 1 główka młodej kapusty 1 kg ziemniaków 1/2 kg twarogu 150g boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki(...)masła 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z boczkiem do zarumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Ugniatamy je wraz z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz boczek z cebulą. Mieszamy. 2. Z kapusty wykrawamy głąb, umieszczamy ją w dużym garnku z wodą. Zagotowujemy. W trakcie gotowania ściągamy z kapusty wierzchnie liście, znowu gotujemy chwilę, ściągamy kolejne
Szefowa kuchniSzparagi z boczkiem mogą być ciepłą lub zimną przekąską. Możemy przygotować je na grillu lub w piekarniku dosłownie w kilka chwil. 1 pęczek szparagów 250g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasty sól, pieprz 1. Ze szparagów odrywamy twarde końcówki. Myjemy je, posypujemy solą. 2. Każdy szparag zawijamy w jeden plaster boczku. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut do zarumienienia boczku. Na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg
Szefowa kuchnimarynaty razem wymieszaj. Odstaw na minimum 1-2 godziny. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony. Marynata boczek: 600 g surowego boczku 30 ml oleju roślinnego 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości korka od wina 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki(...)słodkiego sosu chilli 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka ketchupu 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Boczek pokrój w plastry. Czosnek utrzyj, imbir pokrój w plastry. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Marynuj minimum 2-3 godziny, najlepiej całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu
kuron.com.plSzybki i prosty obiad z botwiną i kaszą bulgur w roli głównej. Obiad jest syty i zdrowy. Kaszę podaję z jajkiem w koszulce i chipsami z boczku. Wegetarianie mogą pominąć chipsy. Całość zrobimy w 30 minut, a obiad jest do tego tani i wiosenny. 1 szklanka kaszy bulgur 1 pęczek botwiny 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula(...)jajka 10 dkg boczku wędzonego plastry olej rzepakowy sól, pieprz 2 szklanki bulionu warzywnego Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę. Dodaję kaszę bulgur i dalej smażę razem minutę. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną marchewkę w talarki, i seler naciowy. Gotuje na wolnym ogniu aż kasza i warzywa wchłoną prawie cały bulion. Na końcu dodaję pokrojoną botwinę, sól, pieprz
wesoła kuchniaRozczarowałam się pozytywnie jej smakiem :D Kolorowa, syta i bardzo smaczna przypadła do gustu domownikom. Słodki smak batata przełamałam przyprawami i kwaśną śmietaną. Składniki: * 1 duży batat * 15 dkg boczku duńskiego albo surowego * 1 średniej wielkości cebula * 1 marchew * 3 ząbki czosnku * 1-2 łyżki kwaśnej śmietany * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kminek mielony Batata i marchewkę obrałam ze skórki(...)pokroiłam w kostkę. Przełożyłam do garnka i dolałam wody tyle, by przykryła warzywa. Gotowałam pod przykryciem do miękkości. Boczek pokroiłam w kostkę i usmażyłam do uzyskania złoto - brązowego koloru. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku zarumieniłam cebulę pokrojoną w piórka. Dopiero na koniec dorzuciłam grubo posiekany czosnek i przesmażyłam z cebulą przez chwilkę. Zawartość patelni przełożyłam do ugotowanych batatów
Pieprzyć z Fantazjączasie zajmuję się krojeniem mięsa i kiełbasy. Podsmażam i jak najszybciej wrzucam do gotującej się fasoli, żeby jak najbardziej przeszła smakiem mięsa. Wspomnę, że jak odkrawam skórę od boczku, wrzucam ją do potrawy. Dodaje to troszkę kleju. Pod koniec gotowania przed dodaniem pomidorów, wyciągam ją. Oczywiście w domu nie wyrzucamy czegoś takiego - zjadamy ze smakiem z kilkoma kroplami octu(...)Wrzucam trzy liście, pięć ziarenek i nie solę. Nie solę, ponieważ kiełbasa i boczek mają w sobie tyle soli, że bezpiecznie doprawiać jest na samym końcu. Nie dodaję marchewki ani cebuli. Widziałam też takie wykonania, ale mięsna fasola najbardziej nam odpowiada. Spokojnie można ją zawekować bez obawy, że się popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Kiedyś
Pieprzyć z FantazjąManitoba) - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków - 600 g twarogu - 450 g wędzonego boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony(...)kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy
mojewypiekiinietylkozimno, co jest ważną informację dla niektórych z Was. Swój zachęcający kolor zawdzięcza makaronowi kukurydzianemu, możesz jednak użyć każdy dowolny, który lubisz. Smak szparagów podkręciłam tutaj dodatkiem boczku i czosnku, całość zaś posypałam dodatkowo grana padano. Składniki na 4 porcji: 500g dowolnego makaronu (u mnie kukurydziany) 150g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku Pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku(...)kolor) wrzucić pokrojone szparagi i gotować je około 3-4 minuty. Odcedzić i opłukać pod zimną wodą, dzięki czemu będą jędrne. Czosnek posiekać, wrzucić na patelnię razem z boczkiem. Podsmażyć. Ugotowane szparagi i makaron wymieszać z boczkiem. Posypać serem i wymieszać. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówJednak dzisiaj polecam duszoną z kaszą gryczaną. Danie szybkie i proste. Skusicie się? Składniki: 200 g palonej kaszy gryczanej pół młodej kapusty 1 duża cebula 150 g chudego wędzonego boczku 1 łyżeczka kminku sól i pieprz, cukier do smaku olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojony w grubą kostkę boczek i smażyć do zrumienienia. Kapustę(...)poszatkować, dodać do boczku z cebulą oraz kminkiem i chwilę smażyć. Wlać szklankę wody i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. W dużym garnku zagotować wodę na kaszę, dodając pod koniec łyżeczkę soli. Wrzucić kaszę i gotować do miękkości. Kaszę po ugotowaniu odcedzić, wyłożyć do niego obsmażoną kapustę z boczkiem i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem
Czerwień i błękitCoś mięsnego dla wielbicieli połączeń mięsno owocowych. Nam bardzo zasmakowało takie połączenie - wyrazisty boczek, słodka śliwka i ciągnący ser. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Ostra wędzona papryka Garść suszonych śliwek 0,5 szklanki startego sera 10 plastrów wędzonego boczku Olej do skropienia Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso rozkładamy tak aby każdy płat zachodził(...)siebie i tworzył prostokąt. Kurczaka doprawiamy przyprawą do mięsa oraz ostrą wędzoną papryką. Na mięsie rozkładamy połowę wędzonego boczku, pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki oraz starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasną roladkę. Wierzch mięsa owijamy resztą boczku. Roladkę skrapiamy olejem i szczelnie owijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez 40-45 minut
VioletoweKucharzenie