boczek - 14002 przepisów (strona:190/934)

Piersi z kurczaka zawijane w plastry boczku 75

Pyszne, soczyste piersi z boczkiem zadowolą niejedno podniebienie :) Składniki Pierś kurczaka 1 duża podwójna pierś Tymianek świeży Sól do smaku Pieprz do smaku Oliwa z oliwek Boczek parzony w plastrach Wykonanie: Pi The post Piersi z kurczaka zawijane w plastry boczku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Roladki schabowe z boczkiem i mozzarellą w sosie pomidorowym 66

Roladki mają w sobie to dobre, że można wsadzić do nich co się tylko chce i powstają całkiem smaczne wariacje ;-) Tym razem dodatek stanowił u mnie boczek parzony i mozzarella . Składniki Schab 10 plastrów Boczek parzony w plastrach 1 opakowanie The post Roladki schabowe z boczkiem i mozzarellą w sosie pomidorowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pieczarki faszerowane na grilla wg Aleex 88

faszerowane pieczarki. Dario upiekł je na grillu, ale można je także zrobić w piekarniku. Udały się znakomicie. Polecam. Składniki: • 1 opakowanie dużych pieczarek do faszerowania • 20 dag chudego wędzonego boczku (surowego lub parzonego) • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 serek camembert naturalny • masło • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, odciąć ogonki. 3 odłożyć(...)talerzyk. 2. 1 dużą pieczarkę i ogonki pokroić w kostkę. 3. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Włożyć boczek pokrojony w kostkę. Podsmażyć. 4. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do boczku. 5. Na patelnię wycisnąć przez praskę ząbek czosnku. 6. Na patelnię włożyć pokrojone w kostkę pieczarki. 7. Składniki na patelni doprawić solą (ostrożnie!!! Boczek może być słony

W mojej kuchni
Podgrzewacz do potraw — niezbędne wyposażenie każdej kuchni 93

dostępne podgrzewacze. Przepis na zapiekankę makaronową, którą można przygotować i podgrzewać w podgrzewaczu do potraw. Składniki: (na 4 - 5 porcji) 200 g makaronu pełnoziarnistego  250 g dobrego boczku wędzonego  1 brokuł  250 g mozzarelli (2 kulki)  1 puszka pomidorów krojonych bez skóry  100 ml śmietany 18%  2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę(...)łyżeczka bazylii  1 łyżeczka oregano  pieprz świeżo mielony  sól  garść listków świeżej bazylii (opcjonalnie) Przygotowanie: Boczek pokroić w słupki i podsmażyć do uzyskania brązowego koloru.  Makaron podgotować w osolonej wodzie około 5 minut, ma być al'dente, odcedzić i wrzucić do naczynia żaroodpornego, w którym będzie pieczona zapiekanka.  Brokuła gotować około 5 minut

Kuchcik gotuje
Wiejskie roladki drobiowe 7559

Wiejskie roladki drobiowe Kruche i soczyste roladki z kurczaka wypełnione pysznym farszem z kapusty kiszonej i wędzonego boczku oraz duszone w aromatycznym sosie. Podane z ziemniaczkami i ulubioną surówką to świetny pomysł na niecodzienny obiad. U mnie jako dodatek surówka z cukinią PRZEPIS TUTAJ .     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 20dkg kapusty kiszonej z marchewką 10dkg boczku wędzonego(...)350ml bulionu lub wody Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek olej do smażenia       *** Przygotowujemy farsz. Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i podsmażamy przez chwilę na patelni. Do boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz kapustę kiszoną i wszystko smażymy przez kilka minut. Na koniec całość przyprawiamy majerankiem

Blog z Apetytem
Makaron z grillowanym kurczakiem 183

Dziś przepis na aromatyczne danie makaronowe z grillowanym kurczakiem w sosie serowym. Chrupiący boczek, delikatny kurczak i to wszystko w kremowym sosie z mozzarelli i sera pleśniowego. Obiad wyszedł przepysznie... fajnie jest odkrywać nowe smaki ;-) Składniki na 2 porcje: 1 większy pojedynczy filet z kurczaka 2 duże plastry boczku parzonego 1/2 małej cebuli ząbek czosnku makaron wstążki - ilość wg uznania(...)Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do pojemnika - dodajemy przyprawę sól, pieprz i olej Całość mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz lodówki. 2. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i całość smażymy, czosnek wrzucamy po ok. 2min - odstawiamy. 3. Na patelni grillowej smażymy kurczaka - odstawiamy

Alutka-Gotuje
MŁODA KAPUSTKA NA WĘDZONCE 137

Najsmaczniejszy bigosik powstaje z młodej kapustki. Delikatny, pełen koperku i młodych warzyw. Pyszny! Przygotowany na wędzonym  boczku i żeberkach dostaje dodatkowego smaczku. Ja już nawet nie przygotowuje do niego ciężkiej zasmażki, jest idealny i bez niej. Spróbujcie Składniki: pasek wędzonych żeberek 20 dag wędzonego boczku pętko cienkiej kiełbasy 1 główka kapusty młodej 2 marchewki pęczek koperku 1 cebulka sól(...)ziela ang Wykonanie: Do garnka wlewamy ok 3 litry wody, wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki żeberka, dodajemy pokrojoną marchewkę,w rzucamy przyprawy. Gotujemy ok 20 minut. W tym czasie boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy, dodajemy posiekaną cebule, szklimy.  Kapustę szatkujemy, dodajemy do garnka z wywarem i żeberkami, dokładamy przesmażony boczek z kiełbaską. Dodajemy również posiekany koperek. Gotujemy

Z Majeczką w kuchni
Chłopski garnek z młodą kapustą 341

zaprosić na domowy " chłopski garnek ". A w zasadzie jego lżejszą, wiosenną wersję. Z młoda kapustą, młodymi ziemniakami, pomidorami malinowymi,  bez mięsa, a za to z dodatkiem kiełbasy i boczku. Bo jak sama nazwa wskazuje taki garnek musi być również pożywny . Polecam :) Składniki - 30 dag cienkiej kiełbasy ( dałam podwawelską i czosnkową ) - 20 dag boczku wędzonego - 1 duża cebula - 2 ząbki(...)średniej wielkości - pól dużej główki młodej kapusty - 2 duże pomidory - gałążka lubczyku - kminek mielony, majeranek, papryka mielona słodka i ostra - sól, pieprz - 0,5 litra bulionu lub wody Wykonanie Boczek kroję w paski, kiełbasę w pół plasterki, cebulę w drobna kostkę, paprykę w dużą kostkę, podobnie ziemniaki. Kapustę szatkuję na średniej grubości kawałki. Pomidory parzę, obieram z skóry i kroję

Kuchnia z widokiem na ogród
Kasza gryczana z warzywami 101

lodówce – czujcie się wolni przy modyfikowaniu tego dania. PRZEPIS NA KASZĘ GRYCZANĄ Z WARZYWAMI Składniki na kasze gryczaną z warzywami: 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej 250-300g boczku wędzonego 1 marchewka 2 pomidory lub pół puszki siekanych pomidorów pęczek rzodkiewek z natką natka pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka ulubionej przyprawy np suszone pomidory z czosnkiem i bazylią(...)zrobić kasze gryczaną z warzywami: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchewkę kroimy w kostkę, dorzucamy do boczku, minutkę przesmażamy. Korzenie rzodkiewki kroimy w kosteczkę dodajemy do boczku, przesmażamy. Dodajemy kaszę, posiekaną natkę rzodkiewki i pietruszki, przyprawy i pomidory pokrojone w kostkę. Całość mieszamy i dwie minutki przesmażamy. Doprawiamy do smaku. Artykuł Kasza gryczana z warzywami pochodzi

Dorota Smakuje
Makaron z bobem, pesto i boczkiem 86

ogóle teraz dopiero się zorientowałam skąd mam ten makaron. Z Chorwacji. Nie pytajcie się mnie więc jaki to rodzaj. Na pewno durum. Składniki: 200 g makaronu 100 g boczku 2 garści ugotowanego i obranego bobu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kawałek sera długodojrzewającego (bursztyn, parmezan) sól pieprz pesto: pęczek natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni 1 ząbek czosnku pół(...)ostudzeniu wrzucamy je do blendera. Dorzucamy do niego umyte liście natki, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy.  Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę lub paski i smażymy 4 minuty na wolnym ogniu. Jeżeli macie bardzo chudy boczek, wlejcie na patelnię odrobinę oleju rzepakowego. Pod koniec smażenia dorzucamy do niego pokrojoną

Kardamonovy
Zupa z młodej kapusty 133

zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania zupy z kapustą. 45 dkg młodej kapusty 10 dkg surowego boczku 2 łyżki masła 40 dkg młodych ziemniaków 2 średnie marchewki 1 duża biała cebula 1/8 otartej skórki z cytryny 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku w ziarnach 1/8 łyżeczki pikantnej(...)smaku 200 ml soku pomidorowego Jak zrobić zupę z młodej kapusty . Kapustę oczyścić, wyciąć głąb i posiekać lub pokroić w cienkie paski. Ziemniaki, marchew oraz cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić na małe kawałki lub w kostkę. Do garnka włożyć pokrojony boczek, masło oraz cebulę. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty. Do podsmażonej cebuli z boczkiem dodać mieloną paprykę

mecooks
Bób smażony 121

epoce kamienia łupanego znajdował się w menu. Znaleziony  w grobowcach egipskich z około 2400 r. p.n.e. Mieszkańcy Troi też się nim zajadali. 1 kg bobu, 300 g boczku wędzonego, 2 – 3 ząbki czosnku, pęczek dymki, chili. sól, pieprz świeżo mielony, masło, Bób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu. Gotować do wymaganej miękkości(...)minut, powinien być al dente. Ugotowany bób wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Obrać ze skórki, chociaż jak ktoś woli ze skórką, to może pominąć ten etap. Boczek pokroić w plasterki, a następnie w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Dymkę drobno pokroić – białą i zieloną część. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i przesmażyć. W przypadku gdyby tłuszcz się nie wytapiał

królestwo garów
Carbonara 165

zwrócić szczególną uwagę. Aby carbonara wyszła taka, jak należy, musimy uważać, aby jajka się nie ścięły, ale delikatnie zgęstniały, tworząc pyszny sos otulający makaron spaghetti. A w połączeniu z boczkiem oraz serem wszystko smakuje wyśmienicie! (function(){ var d = document, wid = 'tt-' + parseInt(Math.random() * 9999999).toString(16), se = d.getElementsByTagName('script'), se_f = se[0], se_l = se[se.length - 1], tt = d.createElement(...)d.createElement('div'); w.id = wid; se_l.parentNode.insertBefore(w, se_l); tt.type = 'text/javascript', tt.async = true, tt.src = 'https://rotator.tradetracker.net/?r=85424&t=js&wid=' + wid; se_f.parentNode.insertBefore(tt, se_f); })(); Składniki 160 g makaronu spaghetti 6-7 plastrów boczku wędzonego (pancetty) ząbek czosnku kilka gałązek tymianku 2 jajka 4 łyżki startego twardego sera (parmezan, Grana Padano) sól, pieprz Czas przygotowania: około 20 minut Liczba porcji: 2 Przygotowanie Makaron gotujemy

Analiza Smaku
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 132

pomidorami i koperkiem jest obowiązkowym dodatkiem do wielu letnich obiadów Młoda kapusta duszona z koperkiem i jabłkiem jest doskonała także jako samodzielne danie. Równie smaczna jest kapusta zasmażana z boczkiem, którą przygotowuję jeśli ma być głównym daniem na obiad. Przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem lub kiełbasą  różni się tylko dodaniem do kapusty  podsmażonej wędliny. Nieco rzadziej(...)liść laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego 1 pęczek koperku sól i pieprz do smaku Do kapusty zasmażanej można też dodać około 15-20 dag pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku albo około 4-5 łyżek śmietany kremówki. Jak zrobić zasmażkę do kapusty Na patelni roztopić masło, dodać mąkę pszenną i ciągle mieszając zrumienić na jasnozłoty kolor. Podlać wodą z kapusty

Cztery Fajery