Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem). W moim domu uwielbia się dania z makaronem i kapustą. Dziś inna wersja popularnych łazanek. Połączenie makaronu łazankowego, białej kapusty, kabanosów, boczku i kilku innych składników okazało się naprawdę pyszne. Dobre doprawione danie, które doskonale nadaje się na rodzinny obiad. Syci i smakuje. Kto się skusi? Składniki:* 100 g makaronu jajecznego łazanka z kurkumą(...)Makaron Babuni EkoMak (2 x 50 g) 125 g boczku parzonego 1 duża cebula 3/4 główki białej kapusty + sól (u mnie około 3/4 łyżki) 240 g kabanosów wieprzowych klasycznych 12 pieczarek 2 i 1/2 łyżki czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku 3 łyżki przecieru / domowego ketchupu większa szczypta soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego olej do smażenia
Słodkie okruszkiŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 6 większych ziemniaków, opakowanie mozzarelli. Składniki farszu: 35 dag pieczarek, 30 dag boczku, 3 czubate łyżeczki mascarpone, sól, pieprz, słodka papryka, oregano Cykoria. Dodatkowo: garść posiekanego szczypiorku. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie, przekrawam na połówki, wydrążam środek. Na patelni podsmażam(...)boczek pokrojony w małą kostkę (bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się z boczki). Nadmiar wytopionego tłuszczu odlewam. Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do boczku wraz z przyprawami - solą, pieprzem, papryką i oregano. Smażę do momentu wyparowania wody, często mieszam. Na koniec dodaję mascarpone, dokładnie mieszam i trzymam na ogniu do czasu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby
JejKuchniabyliśmy do końca przekonani. Ale efekt jest piorunujący. Kanapka smakuje bardzo ciekawie. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Składniki (2 porcje) -2 glazurowane donuty -4 plastry boczku -2 plastry sera amerykańskiego lub innego żółtego dobrze rozpuszczającego się -300 g mielonej wołowiny -sól, pieprz -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Plastry boczku usmażyć na chrupko (najlepiej na grillowej patelni(...)dodatku tłuszczu). Wyłożyć na ręcznik papierowy. Donuty przekroić wzdłóż na pół. Podsmażyć je na patelni, na której smażony był boczek - rozciętą stroną do dołu. Wołowinę doprawić solą i pieprzem według uznania. Uformować 2 burgery. Usmażyć na oleju. Po ostatnim odwróceniu burgery przykryć plastrami sera i chwilę smażyć aż się rozpuści. Na talerzyki wyłożyć połówki donutów glazurowaną stroną do góry. Wyłożyć
Zielona Kuchniaaromatyczne. Poniżej sprawdzony przepis na to pyszne danie: Spaghetti Carbonara – przepis Składniki dla 2 osób: 200g makaron spaghetti 3 jajka 1 ząbek czosnku Oliwa z oliwek 100g boczku wędzonego 40g sera parmezan Sól Pieprz Spaghetti Carbonara – przepis Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10min, odcedzamy. W czasie gotowania makaronu przygotowujemy sos. Jajka sparzamy(...)oliwy z oliwek, wrzucamy jeden rozgnieciony ząbek czosnku i chwilę smażymy, po czym wyciągamy czosnek, który zdążył oddać swój aromat do oliwy a w zamian dodajemy pokrojony w kostkę boczek, który smażymy przez dwie minuty. Odcedzony i jeszcze gorący makaron spaghetti przekładamy na patelnię z boczkiem, mieszamy i około jedną minutę podsmażamy na małym ogniu, po czym patelnię zdejmujemy
Księga-SmakuPomysł na niedzielny obiad. Drobiowe roladki z farszem z kapusty owinięte w boczek i tak zapieczone. Sporo pracy, ale warto spróbować filetów w takiej wersji. ROLADKI z KURCZAKA w BOCZKU Składniki: 1 duży filet z kurczaka 300 g kapusty kiszonej 1 garść grzybów suszonych 1 cebula liść laurowy 3 łyżki masła pieprz i sól do smaku 12 plastrów boczku kilka(...)solą i pieprzem i mieszamy. Filet kroimy na 4 plastry, które lekko rozbijamy. Filety smarujemy miękkim masłem, na środku układamy farsz zawijamy w roladkę , a następnie owijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym (można upiec od razu z lekko podgotowanymi ziemniakami polanymi oliwą) dodajemy kilka gałązek rozmarynu,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku
Bon appetit mon amiechleba tostowego -2 pomidory -4 liście sałaty -6 łyżeczek majonezu -2 łyżeczki dobrej jakości sosu BBQ + 1/2 szkl. do marynowania mięsa -1 pojedynczy filet z kurczaka -6 plastrów wędzonego boczku Przygotowanie Filet z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Razem z plastrami boczku marynować w sosie BBQ minimum godzinę, a najlepiej pozostawić w lodówce na całą(...)Sałatę i pomidory umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię grillową (mięso tradycyjnie przygotowuje się na grillu BBQ). Smażyć boczek na chrupko, odłożyć na ręcznik papierowy by obciekł z tłuszczu. W międzyczasie podpiec na ruszcie chleb tostowy delikatnie posmarowany majonezem lub masłem (można użyć tostera, ale idealnie jest gdy chleb jest delikatnie chrupki, ale nie spieczony
Zielona Kuchniakonkursie www.olejkonwenanse.pl 50 dkg fasoli 1 batat 40 dkg kiełbasy domowej 50 dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 marchewki 1/4 selera 2 papryki czerwone 1 garść grzybów suszonych leśnych sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 papryczki chili 1 litr przecieru pomidorowego natka pietruszki 2 ząbki czosnku olej rzepakowy Wielkopolski Fasolę moczę w zimnwj wodzie przez całą noc.Grzyby(...)wodę od grzybów i fasoli i gotuję osobno do miękkości a garnkach. Grzyby po odcedzeniu kroję na małe kawałki. Marchewkę i seler obieram, ścieram na tarce jarzynowej. Kiełbasę i boczek kroję w kostkę. Cebule obieram i też kroję, przesmażam na oleju, dodaję boczek i dalej smażę, na końcu dodaję kiełbasę, paprykę pokrojoną, czosnek sprasowany i smażę. Wykładam na talerz
wesoła kuchniazbyt wiele czasu na gotowanie. To uniwersalne danie, nie wymaga umiejętności kulinarnych a smakuje wszystkim. Zapiekankę podaję z czerwonym barszczem do picia lub z żurkiem. Składniki : 25 dkg wędzonego boczku 1 kg ziemniaków ser tarty ok 3 łyżek -Ja użyłam sera grana padano śmietana 30 % – 200ml 1 jajko przyprawy-sól ,pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa(...)cebule olej Wielkopolski – 2 łyżki Boczek kroję w kostkę, cebulę drobno siekam. Boczek wytapiam na suchej patelni. Dodaję olej Wielkopolski, cebulę i podsmażam z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej. Ziemniaki kroję w grube plastry, gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem majeranku, przez 4 minuty. Śmietanę mieszam z jajkiem, 1 łyżką tartego sera i przyprawami . Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Układam
Kasia i jej kobiecy światdnia, to można poszaleć, bo do wieczora i tak spali się wszystkie kalorie :) To nie jest prawdziwy burger (wiem o tym!), bo nie ma kotleta, ale jest mięso - boczek :) A za kotleta robi jajko sadzone z rozpływającym się żółtkiem. Po prostu tak nazwałyśmy tę bułkę na śniadanie i tak u nas funkcjonuje od samego początku :) BUDOWA BURGERA Podstawa burgera(...)każdej kategorii: zielone - liść sałaty lub garść mieszanki sałat, awokado, ogórek świeży, różne kiełki czerwone - pomidor, rzodkiewka, papryka SKŁADNIKI: bułka - duża, kajzerka lub inna ulubiona boczek surowy lub wędzony w cieniutkich plastrach - po 2 plastry na kanapkę jajko dodatki w zależności od tego, co lubimy PRZYGOTOWANIE: Na suchą patelnię kładę boczek i smażę, aż się zrobi chrupiący
dobra gospodyni dom wesołym czyniZaplanowałam sobie przygotować kopytka. Kiedy ziemniaki ostygły, okazało się, że z mąk pszennych mam tylko razową. Zaryzykowałam i zrobiłam kopytka. Podałam je ze smażoną dynią, cebulą, boczkiem i suszonymi pomidorami. Składniki: 1,2 kg dobrej jakości ziemniaków (polecam odmianę Jelly) 2 jajka 2 szklanki mąki razowej sól do smaku mąka pszenna do podsypywania (zwykła) 200 g boczku 1 duża cebula(...)suszonych pomidorów 250 g dyni olej 1 łyżka masła Ziemniaki ugotować w mocno osolonym wrzątku. Odcedzić, utłuc i odstawić do ostygnięcia. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekane drobno suszone pomidory oraz obraną i pokrojoną na kawałki dynię. Smażyć aż dynia zmięknie. Pod koniec dodać łyżkę masła. Odstawić. Do ostudzonych ziemniaków dodać jajka, 2 łyżki oleju
Czerwień i błękitCoś nowego na kanapki-proszę bardzo -pyszna pasta kanapkowa tym razem z wędzonego boczku mniam.... polecam gorąco bo przepis jest bardzo prosty Składniki: 700 g boczku surowego wędzonego 8 jaj 2 łyżeczki musztardy 1 cebula sól pieprz Przygotowanie: Boczek gotujemy w wodzie do miękkości,jajka gotujemy na twardo,studzimy i obieramy. Boczek po wystygnięciu rozdrabniamy blenderem
Swojskie jedzonkokończąc na pysznych deserach. Natomiast lubię tradycyjne dania śniadaniowe w związku z tym, często na moim stole pojawia się jajecznica i omlet, ale przyrządzony na przeróżne sposoby. Możesz podsmażyć boczek na patelni i wbić do niego jajka, ale będzie to smakować zupełnie inaczej niż omlet z boczkiem! Moja koleżanka ostatnio opowiedziała mi o swojej siostrze, która nie lubi ani sera(...)oraz utartym serem, to zjada kanapkę aż uszy jej się trzęsą. Mnie też np. bardzie smakuje pieczone awokado niż „surowe”. Wszyscy mamy swoje ulubione smaki. (Nie)zwykły omlet z boczkiem to odsłona „starych” składników przygotowanych w nowy sposób, które pobudzą Twoje nowe kubki smakowe. Serdecznie polecam! Czas całkowity: 25 minut Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 10 minut Wartości odżywcze
Keto PrzepisyPyszny makaron penne z pistacjami, boczkiem, suszonym pomidorem i rukolą. Takie połączenie bardzo lubimy. W tym daniu każdy ma coś swojego ulubionego: ja pistacje i suszone pomidory, mąż boczek i suszone pomidory, a syn pistacje i makaron oczywiście. Jak muszę przygotować coś na szybko, żeby wszystkim smakowało, to śmiało mogę zrobić makaron z takimi właśnie dodatkami :-) Prosto o i bardzo(...)smacznie :-) Też macie takie ulubione danie ? Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie boczku wędzonego w plasterkach około 300 g makaronu penne od #Lubella kilkanaście suszonych pomidorów w oleju z ziołami około 150 g pistacji bez soli świeża rukola sól pieprz 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na głęboką patelnię wlewamy około 2 łyżki oleju z ziołami w którym
kruche babeczkiWspaniały aromat i smak bez zbędnych składników. Składniki na 4-5 porcji: 20 dag drobnej czerwonej soczewicy (polecam z Lidla) 20 dag cienkiej kiełbasy np. śląskiej 15 dag chudego boczku wędzonego 2 cebule Około 1 litr wody lub bulionu domowego ½ czerwonej papryki 3 duże pieczarki 2 średnie marchewki 2 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 1 łyżeczka przyprawy do dań(...)fasoli Prymat 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ketchupu ostrego Szczypta ostrej papryki do smaku Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w pół plasterki, boczek i cebulę w kostkę. Wrzucić do garnka i przesmażyć razem pod przykryciem aż boczek się wytopi a cebula zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę oraz
Wanilia i Kardamonmnie były tym razem podgrzybki) Jajka – ilość wg uznania i potrzeb 4 przegrzebki (samo mięso oczywiście) ok. ½ kg wołowiny – użyłam pieczeniowego Solidna garść poszatkowanej kapusty pekińskiej 20 dag wędzonego boczku 2-3 łyżki pasty miso 1 cebula Masło klarowane Kawałek pokrojonego na drobniutkie krążki pora Cebulka dymka Odrobina przyprawy do steków 2 łyżeczki masła Przygotowanie: Składniki „na bulion” oczyściłam, warzywa(...)się – mięso i warzywa nie poszły na zmarnowanie: pierożki z mięsa z rosołu. Grzyby obrałam i pokroiłam na plastry. Przesmażyłam krótko wraz połową posiekanej cebuli na odrobinie masła. Wędzony boczek oraz część wołowiny pokroiłam na cieniuteńkie paseczki. Resztę cebuli w piórka. W osobnym garnku na małym ogniu podsmażyłam pokrojony boczek tak, aby „puścił” trochę tłuszczu. Następnie dodałam pokrojone paseczki wołowiny
Kate's Kitchen