boczek - 14002 przepisów (strona:272/934)

Forszmak 68

sentymentu do tych studenckich lat. Posmakował całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: ? 250 g mięsa z karkówki ? 250 g mięsa z szynki wieprzowej ? 150 g boczku wędzonego ? kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej ? 4-5 ogórków kiszonych ? 1 cebula ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 selera ? 4 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego ? sól, pieprz(...)smaku ? 4 łyżki oliwy ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 1 łyżeczka mąki ziemniacanej Wykonanie: ? Na 1 łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostce boczek i odłożyć do garnka. ? Następnie na 2 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z karkówki i szynki, dodać do boczku. ? Na koniec podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. ? Połączyć wszystko w garnku, podlać

To co kocham
Babka ziemniaczana 77

śmietaną i łososiem wędzonym. Jeśli ma to być babka, należy użyć znacznie mniejszej formy do pieczenia, wtedy babka będzie prawdziwą wysoką babką ziemniaczaną. Składniki: ? 1 kg ziemniaków ? 200 g boczku wędzonego ? 1 cebula ? 3 jajka ? 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ? sól, pieprz do smaku ? szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: ? Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub w malakserze. Przełożyć na sitko(...)odstawić na 30 minut, aby odsączyć wodę. ? Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem przesmażyć. ? Połączyć ziemniaki, boczek z cebulą, jajka i skrobię ziemniaczaną. Przyprawić solą i pieprzem. ? Masę ziemniaczaną przełożyć do formy na tartę lub tortownicy. Moja miała średnicę 26 cm. ? Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut

To co kocham
Zupa chlebowa z jajkiem 69

chleb do ugotowania zupy chlebowej, o której nieraz słyszałam, ale nigdy nie jadłam. Pierwszy raz więc gotowałam zupę chlebową i tak właśnie ją sobie wyobrażałam, jako gęstą zupę z boczkiem i jajkiem. David powiedział, że to „prawie barszcz”, bo rzeczywiście tak smakuje po dodaniu soku z ogórków kiszonych. Myślę, że równie dobrze można dodać sok z kiszonej kapusty(...)Składniki: – 2 cebule małe – 2 ząbki czosnku – 200 g miąższu z chleba – 1/5 litra wody – 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych – 100 g boczku wędzonego – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy – 4 jajka gotowane na twardo   Wykonanie: – Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie

To co kocham
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 85

jedną trzecią. Składniki: – 3 kg kapusty białej – 3 kg kapusty kiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka – 1 szyja z gęsi – 2 szklanki wina(...)minut, odcedzić. – Grzyby suszone namoczyć w wodzie na noc, na drugi dzień gotować ok. 10 minut. – Obrane cebule pokroić w półplastry, posolić i obsmażyć na oliwie. – Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu. – Żeberka pokroić na pojedyncze kostki z mięsem. – Obie kapusty wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami, śliwkami

To co kocham
Co zrobić na wielkanocny obiad? Pomysły na niedzielę i poniedziałek 108

kaczkę, polędwiczki wieprzowe z chrzanową nutą. To nie wszystko! Polecam też pozostałe przepisy, które świetnie pasują jako obiad na Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny: polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie z boczkiem , indyk po cygańsku , żeberka w sosie miodowym , schabowe z curry , polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , filety z kurczaka w cieście naleśnikowym , krem z pomidorów i papryki , krem z pora , pierś(...)Zobacz, jak go przygotować. Składniki na tradycyjny żur: 1 litr warzywnego wywaru 500 ml zakwasu żytniego do żurku 250 g białej kiełbasy parzonej pokrojonej w plasterki 250 g wędzonego boczku surowego pokrojonego w drobną kostkę 2 ząbki czosnku ½ cebuli 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren kolendry sól, pieprz i majeranek do smaku 3 łyżki śmietany 18% Boczek

Rozdomowiona
Barszcz chrzanowy 67

twardo i ziemniakami. Barszcz chrzanowy będzie idealny na Wielkanoc, ale chętnie gotuję go też bez okazji. Barszcz chrzanowy na wywarze mięsno-jarzynowym z ziemniakami, tartym chrzanem, czosnkiem i podsmażonym boczkiem. Barszcz jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a składniki są proste i łatwo dostępne.  Barszcz chrzanowy Barszcz chrzanowy. Oto składniki i przyprawy potrzebne do ugotowania barszczu: 1,5 litra(...)wywaru z kości i warzyw 150g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę około 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 2 roztarte z solą ząbki czosnku listek laurowy po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego sól i pieprz do smaku  posiekana natka pietruszki 100ml śmietany 30% jajka ugotowane na twardo Przepis na barszcz

Moja Książka Kucharska
Babka ziemniaczana z papryką 83

PAPRYKĄ Składniki: 1,5 kg ziemniaków 4 cebule 50ml oleju, oliwy lub smalcu 50ml oliwy aromatyzowanej chili – można zastąpić zwykłą 5 łyżek suszonych płatków papryki 250g (lub więcej) boczku wędzonego 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej w wersji bezglutenowej 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki suszonej papryki w proszku 1 łyżka przyprawy zioła babci Jadzi 1 łyżeczka czosnku(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie obieramy cebule. Jedną z cebul ścieramy na tarce do ziemniaków. Dwie pozostałe kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na oleju. Potem boczek kroimy drobno i dodajemy do cebuli na patelnię, przesmażamy minutę. Zaraz potem do startych ziemniaków dodajemy przyprawy, oliwę, płatki papryki, majeranek roztarty w dłoniach, podsmażoną cebulę z boczkiem, jajka

Dorota Smakuje
PIEROGI Z TWAROGIEM I ZIEMNIAKAMI - RUSKIE + FILMIK 67

Pyszne pierogi z bardzo smacznym farszem ziemniaczano - twarogowym. Dodatek boczku i cebuli sprawia że są nadzwyczaj smaczne. Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu lub po ostudzeniu podsmażamy na złoto.          CIASTO :  1 kg mąki pszennej  około 500 ml gorącej wody  szczypta kurkumy 1 jajko  odrobina soli  4 łyżki oleju(...)FARSZ :  200 g wędzonego boczku 2 cebule  2 duże łyżki smalcu sól i pieprz do smaku  1 i 1/2 ziemniaków ( waga ze skórką przed ugotowaniem) 500 g twarogu półtłustego sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Kiełbasa wieprzowa SMACZNA 172

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm -boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz czarny 3g/kg -pieprz ziołowy 2g/kg -czosnek 4-5g/kg -gorczyca 4g/kg -woda 10% ilości miesa -jelita wp. 28/30 mm WYKONANIE  Z boczku zdejmujemy skórę tniemy(...)kostkę około 3 cm, szynkę docelowo kroimy w kostkę 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie boczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości.  Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
KIEŁBASA WIANKOWA -wieprzowo drobiowa 82

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE   Mieliłem na maszynce nr.8  -szynka 1kg/ krojone w kostkę 1-2 cm -boczek bez skóry 1 kg/10 mm -indyk 1kg  (tzw. mięso gulaszowe) 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz biały 1g/kg -pieprz czarny 2g/kg -chili jalapeno grys czerwone ostre 1-2g/kg osobiście dałem 1g/kg -papryka płatek mix 10g/kg -gorczyca(...)ziarno biała 4g/kg -czosnek 4g/kg -woda 10% ilości mięsa -jelita wołowe wiankowe WYKONANIE    Mięso boczek i indyka kroimy w kawałki około 3-4 cm, szynkę natomiast w kostkę już docelowo 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2-3 dni. Po tym czasie mięso boczek i indyk mielimy zalecanymi siatkami, dodajemy szynkę, wodę i mieszamy następnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczeń ze schabu z boczkiem i jabłkiem 91

Pieczeń ze schabu z boczkiem i jabłkiem to propozycja na smaczny nie banalny obiad z piekarnika dla całej rodziny który robi się praktycznie sam. Około 1 kg schabu w kawałku 1-2 jabłka wybrałam szarą renetę 1 duża cebula 5-6 grubszych plastrów boczku wędzonego parzonego Przyprawy sól pieprz 1 łyżeczka (płaska) słodkiej papryki czerwonej duża szczypta suszonego czosnku(...)olejem następnie dokładnie nacieramy schab. Jabłka kroimy na połowę, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na grube plasterki. Cebulę kroimy również na grubsze plastry. W każde nacięcie wkładamy plaster boczku wędzonego, plastry jabłka i cebuli. Tak przygotowany schab związać sznurkiem, zawinąć w folę spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę a najlepiej na noc. Po tym czasie schab przełożyć

Andzia Pichci
Zupa chlebowa z ogórkiem 82

się na zdrowie. Zupa jest mega sycąca, aromatyczna i delikatna w smaku. Oczywiście, zamiast wody, możecie użyć niedzielnego rosołu. Wtedy smak będzie bardziej intensywny. Nie zapomnijcie też, że wędzony boczek puszcza sól, więc za bardzo nie doprawiajcie. Najlepiej doprawcie na talerzu.     Składniki:         300 g czerstwego chleba 300 ml soku z kiszonych ogórków(...)wędzonego boczku 2 ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz         Przygotowanie:         Chleb kroimy w kostkę, zalewamy wodą (1,5 litra), dodajemy posiekany czosnek, zagotowujemy i miksujemy. Pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i przekładamy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy

R'n'G Kitchen
Zrazy wołowe –  roladki wołowe 82

Prosto, bardzo smacznie i treściwie, praktycznie zawsze wychodzi, idealne z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty naprawdę polecam. Zrazy wołowe: Składniki 750g wołowiny pieczeniowej (rostbef, zrazowa, krzyżowa) 200g boczku wędzonego, surowego 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 cebule 15g suszonych grzybów leśnych Musztarda Sól Pieprz 200ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki pszennej Olej do smażenia(...)Zrazy wołowe Przygotowanie: Boczek kroimy cienkie plasterki, ogórki i paprykę kroimy w słupki a czosnek przeciskamy przez praskę, następnie cebulę kroimy w ćwierć plasterki a suszone grzyby leśne zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w salaterce do namoczenia. Umyty i oczyszczony kawałek wołowiny dzielimy na pięć plastrów średnio po około 150g każdy, po czym każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Rozbite

Księga-Smaku
Kapuśniak 139

Zapraszam Wam po pyszny, aromatyczny, tradycyjny kapuśniak gotowany na żeberkach, boczku z dodatkiem kiełbasy. Kapuśniak ten jest gotowany z dużą ilością kapusty kiszonej, z dodatkiem ziemniaków. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Danie jest przygotowywane z kiszonej kapusty i zwykle mieszane z innymi składnikami, takimi jak kiełbasa, cebula, marchew i różne przyprawy, aby aromatyczny bulion. Zupa kapuśniak może być(...)bardziej aromatyczna. Jeśli Wasz kapusta jest duża, możecie ją pokroić na mniejsze kawałki. Zupę z kapustą gotujemy przez około 20 minut. W tym czasie ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Do zupy dodajemy marchewkę i ziemniaki. Natomiast na patelnią dodajemy boczek i podsmażamy. Jak się wytopi tłuszcz to dodajemy cebulę i kiełbasę. Całość razem podsmażamy i dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na zrazy wieprzowe zawijane ze schabu 103

Zrazy wieprzowe z boczkiem i cebulką    Zrazy, to takie małe roladki. Bo to co rolujemy dzielimy na duże ROLADY i małe ROLADKI.     Ja kiedyś uwielbiałem Devolay. Już sama nazwa jest fajna, a smak jeszcze lepszy.     W ramach czegoś zawijanego Agnieszka zrobiła zrazy wieprzowe zawijane.  👉Jak zrobić zrazy wieprzowe ze schabu(...)Zapraszamy na przepis na zrazy wieprzowe w sosie własnym. Link do filmu z przepisem Jak zrobić ZRAZY wieprzowe ze SCHABU? -Przepis na DOMOWE zrazy zawijane z boczkiem i cebulką - 422       Składniki: 1 kg schabu ok. 200g boczku wędzonego lub wędzonego-parzonego 2 duże cebule 1 niepełna szklanka wody 6 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe

Dieta Rozdzielna i Zdrowie