boczek - 14002 przepisów (strona:276/934)

Zupa chrzanowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka 117

smaczny codzienny obiad. Nie wymaga wielu składników, a doprawiona według upodobań naszych domowników na pewno znajdzie swoich fanów. Poza ziemniakami i chrzanem do zupy dodaje się całkiem sporo wędzonego boczku i podsmażonej cebulki, co sprawia, że zupa jest naprawdę syta. Przepis Zespołu z Cieszacina Wielkiego został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie(...)Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Zupa chrzanowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka Składniki: 2,5 litra wody 6 ziemniaków 1 cebula 250 g boczku wędzonego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka świeżo startego chrzanu (lub więcej, zależnie od ostrości) 1 szklanka bulionu lub kostka bulionowa 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka śmietany sól i pieprz Wodę zagotowujemy i wrzucamy

Trzeci talerz
Szaszłyki wieprzowe z sałatką z kiszonymi burakami 148

wykorzystać tutaj dowolny miks sałat jaki lubicie. Całość można też posypać startym parmezanem i dodać odrobinę prażonej dynii. Składniki na szaszłyki 0,5 kg szynki 0,3 kg surowego boczku 9 pomidorków koktajlowych 2 cebule 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz szczypta oregano 5 łyżek oleju Jeśli lubicie inne smaki, to zastąpcie moją propozycję przypraw swoimi(...)sól i pieprz. Następnie marynujemy w niej pokrojoną na 2 cm kawałki szynkę. Zostawiamy ją w marynacie na około 30 minut. W tym czasie kroimy cebulę na grube plastry, boczek w kostkę wielkością podobną do szynki. Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie, a następnie nadziewamy na nie składniki – szynka, boczek, cebula, pomidorki koktajlowe. Kolejność nie ma znaczenia. Szaszłyki pieczemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Udo z kurczaka w sosie paprykowo-porowym z bulgurem podane 114

kuchni towarzyszy mi Kupiec i ich pyszna kasza bulgur Co nam trzeba? 1 kg mięsa uda bez kości 1 duży por 2 czerwone papryki 1 cebula 100g parzonego boczku Przyprawy, po 1/3 łyżeczki: Sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, curry 2 łyżki śmietany 18% łyżka oleju 300ml wody 2 saszetki kaszy bulgur Kupiec Robimy! Boczek i cebulę kroimy(...)kroimy w drobne półkrążki (można cały- ja najmocniej zieloną końcówkę odcinam i daje do zupy) , paprykę obieramy i kroimy w kostkę lub paseczki krótkie. Dorzucamy do cebuli i boczku, przesmażamy minutę i podlewamy wodą Układamy mięso, dodajemy przyprawy i dusimy całość około 40minut. Przekręcamy raz po raz uda, by sosik przeniknął z każdej strony Mięso będzie miękkie, warzywa się lekko

Latosiowydom
Zupa z dyni, marchewki i imbiru 88

mleczka kokosowego (w całości) 200 g marchewki 2 łyżeczki tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1/3 łyżeczki kolendry w proszku 100 g boczku drobno posiekana natka pietruszki   Wykonanie Gotujemy bulion. Po jego przyrządzeniu usuwamy jarzyny oraz wyjmujemy żeberko. Dynię i obraną marchewkę dzielimy na kawałki, rozkładamy na papierze do pieczenia, posypujemy solą(...)zupy, dodajemy przyprawy – tarty imbir, kolendrę oraz gałkę. Do gotującej się zupy wlewamy mleczko kokosowe wraz ze znajdującą sie w puszce śmietanką kokosową. Doprawiamy solą. Pokrojony w paski boczek podsmażamy na suchej patelni. Gotową zupę przekładamy do miseczek, wykładamy boczek oraz dekorujemy drobno posiekaną natką. Zupa jest przepyszna! Smacznego! Artykuł Zupa z dyni, marchewki i imbiru pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Krupnik z kapustą kiszoną 129

gorąco polecamy! Szklanka ma 250 ml Krupnik z kapustą kiszoną Składniki: żeberka wieprzowe paski: 600 – 700 g kapusta kiszona: 400 – 500 g ziemniaki: 500 g kawałek wędzonego boczku (ok. 50 – 70 g) kasza jęczmienna: 1/2 – 3/4 szklanki marchewka: 1 szt. pietruszka: 1 szt. kawałek selera opalona cebula: 1 szt. liść laurowy: 1 szt. ziele angielskie(...)pokrojoną kapustę kiszoną. Ugotowaną pietruszkę, marchew oraz selera kroimy w kostkę lub plasterki. Mięso z żeberek oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni podsmażamy na rumiano boczek. Gdy kapusta, ziemniaki oraz kasza są już miękkie, zlewamy wszystko do jednego garnka. Dodajemy mięso, warzywa oraz boczek. Doprawiamy roztartym majerankiem oraz solą i pieprzem. Polecamy również nasz przepis

Kuchnia Na Wypasie