Razem z cieplem po mieszkaniu rozchodzil sie zapach cynamonu. Ja zas z niecierpliwoscia czekalam na chwile gdy zasiade sobie na kanapie z filizanka pysznej, cieplej herbatki i kawalkiem ciasta. Szarlotka z budyniem skladniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej maly proszek do pieczenia 2 budynie smietankowe 3/4 l mleka
Przysmaki Karolkitego brakowac. Tym razem oprocz kwiatow dostalam tez sporo jablek. Przyjelam je z wielka radoscia, bo od razu pomyslalam, ze zrobie z nich przecier, ktory wykorzystam do pysznej szarlotki. Oj tak, to zdecydowanie moje ulubione ciasto z jablek. Po powrocie do domu wynioslam siateczke z owocami na balkon i o nich zapomnialam na kilka dni. Na szczescie to oczekiwanie
Przysmaki KarolkiKomarka 4. Majanka 5. Malgosia 6. Ania 7. Atinka 8. Atria C 9. Viridianka 10. Kasiaaa24 11 . Tili 12. Monika L. 13. Ania 14 . KasiaC 15. Karolina 16. Szarlotek
Przysmaki Karolkiciasto także z jabłkami ale prostsze, szybsze bo ucierane. Przepis pochodzi z zakamarków moich notatek, z Poradnika domowego sprzed kilku lat. Ciasto idealne dla tych co nie lubią typowych szarlotek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie. Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne
Bernika - moj kulinarny pamietnikPodsumowanie mijającego tygodnia zaczynam od dzisiejszej akcji wspólnego pieczenia szarlotek przez super dziewczynki ! Cieszę się , że wszystko dobrze poszło i mimo stresu Durszlak.pl nas ładnie podsumował! Mamy swoje 12 wpisów - jeden po drugim . Planujemy już grudniowe Wyzwanie Blogerek - więc już teraz zapraszam Was ponownie do zabawy! A teraz przechodzimy do podsumowania w zdjęciach belgijska czekolada - idealna na jesień - pyszna ! pyszne
Magiczne Życie MartyWitam :) Dalej pozostajemy w klimatach owoców sezonowych - dzisiaj w roli głównej śliwka. Mini szarlotki rozeszły się w szybkim tempie z komentarzem "Pycha!", więc trzeba było zrobić coś następnego, a śliwki w kuchni kusiły :) Przejrzałam sporo przepisów, znalazłam jedynie ciasta ucierane, ale to mnie nie interesowało... W końcu wpadłam na pomysł zrobienia kruchych babeczek, wypełnionych budyniem i śliwką. Czytaj
Pora coś zjeśćpołączeniu z waniliowym budyniem i kruchym ciastem idealnie się sprawdzi. Polecam przygotować je na weekend, może odgoni deszcz i zimno jakie zagościło w Krakowie? :-) Przepis przygotowałam na bazie szarlotki z budyniem z bloga Moje Wypieki. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćMiód to składnik wielu świątecznych ciast, co nie znaczy, że nie wykorzystujemy go w innych, bardziej codziennych wypiekach. O ten smaczny i zdrowy produkt postanowiłam wzbogacić
Smakołyki BerenikiPłomienie szaleją na palenisku w kominku. Deszcz dudni o szyby, a wiatr huczy w kominie. Jesień. Wilgotne powietrze, mokre chodniki, szare dni i mgliste poranki. Jesień. Zapach cynamonowej szarlotki, smak dyniowych przetworów. Jesień. Kiedy tak wieczorem, po powrocie, siadam przed kominkiem z zeszytem w dłoni, nasłuchuję opowieści ognia. I czasem lubię umilić sobie czas. NALEWKA Z ZIAREN KAWY
W kuchni Karmel-itkiwyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiam do wystudzenia. Kiedy zacznie gęstnieć, miksuję z jabłkami. Wykładam na biszkopt. wierzch
W kuchni Karmel-itkipapierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką). Piekła w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuścił w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiła do wystudzenia. Kiedy zaczęła gęstnieć, zmiksowała z jabłkami. Wyłożyła na biszkopt
W kuchni Karmel-itkiKORZENNE CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ. / źródło: http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/ciasto-dyniowe-z-nutella/ / podaję z moimi małymi modyfikacjami 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 opakowania przyprawy do szarlotki (np. z Kamisa) 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki wody 1 szklanka purée z dyni 2 jajka 10 łyżeczek Nutelli W jednej misce mieszam mąkę, sodę, sól
W kuchni Karmel-itkibłyskawicznych 2 szklanki mleka 2-3 łyżki płynnego miodu 2-3 jabłka 1/3 szklanki brązowego cukru cynamon mielony Jabłka obieram, kroję w kosteczkę, zasypuję cukrem i przesmażam, jak na szarlotkę czy dżem. Muszą być ładnie skarmelizowane i ciągnące. W tym czasie zagotowuję mleko. Wrzącym zalewam płatki i odstawiam na kilka chwil, aby zmiękły. Dodaję do płatków płynny miód, mieszam
W kuchni Karmel-itki