chleb - 26516 przepisów (strona:276/1768)

HUMMUS Z BIAŁEJ DROBNEJ FASOLKI 176

ZROBIĆ HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI? PASTA DO CHLEBA! Pasty do chleba czy też smarowidełka na kanapkę, to coś, co zawsze znajdziecie w mojej lodówce. Mam wrażenie, że pastę na kanapkę jestem, już w stanie zrobić z większości warzyw. Wspominałam Wam nie dawno, w poście o pieczeniu chleba, że nie jem masła, ani tym bardziej margaryny do kanapek. Używam właśnie, przeróżnych(...)nich jest właśnie ta, bardzo prosta, pasta z białej fasolki z puszki. Jest to przepis na pastę, przypominający w smaku hummus. Jeśli tak, jak ja, lubicie smarowidła do chleba, bądź ciepłej bagietki, to ten przepis powinien Wam się spodobać. PRZEPIS NA HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI: - 1 puszka białej drobnej fasoli - 2 płaskie łyżki pasty Tahini - sok z 1/2 małej cytryny

SMYKWKUCHNI
Drożdżowy chleb ze słodem 190

Domowy własnoręcznie przygotowany chleb zawsze jest w cenie, prawda ? Przepis, który dla Was dziś przygotowałam nie jest wcale trudny do zrobienie, a pieczywo na drożdżach zawsze się udaje 😊. Musimy sobie tylko rozplanować czas pieczenia, ponieważ zaczyn na chlebki powinien fermentować przez około osiem godzin.  Drożdżowy chleb ze słodem  Czas przygotowania: 12   godzin Składniki  na 2 chleby(...)mnie ciasto wyrosło w przeciągu 1,5 godziny. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na pół, formujemy dwie kule. Dwa okrągłe (lub jeśli wolicie podłużne) koszyczki do wyrastania chleba wykładamy lnianą ściereczką i posypujemy mąką. Wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, na jego dnie ustawiamy pojemnik z wodą

Kulinarne przygody Gatity
Reaktywacja...... 179

miłość do "garów" Rozpisywać się nie będę- czasu brak .... :) Sylwia specjalnie dla Ciebie :) :) :) A więc do dzieła !!!!!!                      Pszenny chleb na pszennym zakwasie                          - delikatnie puszyście i pysznie(...)mąki pszennej chlebowej  - 14 g soli - 5 g suchych drożdży(opcjonalnie - jeśli zakwas jest młody drożdże przyspieszą rośnięcie) - 40 ml oliwy z oliwek  Jeśli posiadacie maszynę do chleba, to według instrukcji obsługi wrzucacie składniki (najpierw mokre później suche) Nastawić program na zagniatanie i wyrastanie około 1,5 h . Jeśli nie posiadacie takowego sprzętu, wystarczą  ręce lub mikser

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb- Pain Rustique 190

Rustykalny pszenny ... pyszny  Wszyscy Ci z Was, którzy mieszkają na emigracji zapewne tęsknią za  polskim pachnącym chlebem. Znajomi moi- tubylcy, również podzielają mój zachwyt.  Często proszą mnie o upieczenie im choć małego kawałka. Przedstawiam dziś chleb rustykalny, ciabatowy w smaku i wyglądzie.  Chleb na drożdżach- tak tak wiem, że to nie to samo co na swojskim(...)dwie części  -nie ugniatajcie, raczej delikatnie naciągajcie i formujcie bochenek, aby nie zniszczyć struktury ciasta.  Odstawić  do koszyka do wyrośnięcia, złożeniem do góry, czyli wierzch chleba jest na dnie koszyka (najlepiej do wyłożonego bawełnianą ściereczką obsypaną mąką). Jeśli nie posiadacie koszyka można durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczka i też sie sprawdzi. :) Przykryć. Powinno urosnąć- około 25 minut. Naciąć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Smaki Środkowego Wschodu 147

Maneesh i baba ganoush Maneesh jest klasycznym płaskim chlebem, obsypanym aromatycznymi ziołami i ziarnem sezamu. Popularny w kuchni Syrii i Libanu, podawany na śniadanie, albo jako część mezze.  Maneesh dipem baba ganoush tworzy idealnie dobrane połączenie. Dodatkiem do tego pieczywa może być nie tylko posypka ziołowa zwana zaatar, ale wiele innych rzeczy.  Ser , ser z kurczakiem, lub mieloną(...)mocno grillowane bakłażany z tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny.  Proste w przygotowaniu i przepyszne!  Często będziemy do tego dipu wracać. Przepis na maneesh (3 dość spore chleby) 500g mąki chlebowej 10g soli 25g drobnego cukru do wypieków 10g suszonych drożdży  20 ml oliwy- plus dodatkowo do posmarowania na wierzch. 360 ml wody Na wierzch (zaatar

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pyszny chleb z czarnymi oliwkami i tymiankiem 237

Pewien przystojny mężczyzna, zainspirował mnie do zrobienia chleba z oliwkami i tymiankiem.  Do sprawy podeszłam bardzo poważnie, ale i tak efekt mnie bardzo miło zaskoczył. Pyszny, pełen nieregularnych dziur z cieniutką skórką, miękki i puszysty bochenek.  Jeśli lubicie oliwki i tymianek- będziecie zachwyceni. Ciasto długo leżakuje w lodówce, dzięki temu ma piękną strukturę i  głębie smaku. Przepis(...)szklanka odsączonych i pokrojonych czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku.  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać oliwki,  tymianek i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć szczelnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zakwas pszenny na fermencie owocowym 316

pszenna typ 650  14 g mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 lub 2000  35 g wody Otrzymuję 140 g zakwasu. Zazwyczaj biorę z tego 100 g do wypieku chleba, resztę odświeżam. Dozowanie zakwasu o 53% hydratacji zamiast 100% Dodajemy tyle samo co zakwasu 100% i robimy korektę wody w cieście (dodajemy do ciasta dodatkową wodę

Przepisy na domowy ser i chleb
Krokiety z chleba tostowego 450

Krokiety trochę inne niż te tradycyjne, bo z chleba tostowego i parówek. Bardzo smaczne, a pracy mało. Przepis, a raczej pomysł, który możecie wypróbować. Parówki w przepisie można zastąpić kabanosem. Na blogu znajdziecie przepisy również na inne krokiety np. takie z makrelą wędzoną , pyszne krokiety z pieczarkami  czy krokiety z ziemniakami serem i boczkiem . Składniki(...)kromek chleba tostowego 5 długich cienkie parówki 2 jajka 2 łyżki śmietany (dałam 18%) 10 plasterków żółtego sera sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego odkroić cieniutko skórki z każdej strony i każdą kanapkę rozwałkować wałkiem do ciasta. Parówki przekroić na pół. Jajka roztrzepać ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Na każdą kromkę chleba ułożyć

O kuchni z uczuciem
Chleb szpinak z awokado 198

Domowy zielony chleb bardzo zdrowy. Przemyciłam w nim szpinak i awokado. Chleb jest bardzo dobry i można go jeść z samym masłem. Moja wersja jest na zakwasie ale można zrobić taki na drożdżach. 1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu 4 szklanki mąki pszennej typ 650 1 awokado 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody 2 ziemniaki ugotowane(...)ciasto rozciągnięte. Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół,  i wstawiam miskę z gorącą wodą pod rusztem.Wkładam chleb i piekę 10 minut

wesoła kuchnia
bułki "gyros" 183

środka nasz gyros. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie rozmarynem i nacinamy... Tak przygotowane bułki pieczemy w 200 st.C  przez 30 minut Kiedy cały dom pachnie chlebem i gyrosem, to czas wyjmować :) Smacznego

chleba naszego
PRL 179

ma.Natomiast mamy wspólczesne"trybuny", "dzienniki", władzę.  Jak widać wszystko przemija, nawet najbardziej wymyślne systemy :)  Zadbajmy więc wszyscy o to, co zawsze będzie: dom, rodzina, przyjaciele i chleb powszedni

chleba naszego
bułki 162

chwilę wyrabiamy i "kulamy" bułki. Wykładamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli nie to wodą z cukrem i nacinamy. Tak przygotowane buły pieczemy 30 min w 200st. C. Pachnie chlebem cały dom :)  Po ostudzeniu mamy fajne domowe pieczywo, które upieczone wieczorem...rano jest nadal pyszne. Można je zjadać same, na słono, na słodko... Smacznego

chleba naszego
duże pierogi z ... 221

jest dobra, więc połączyłem te dwie potrawy, ku uciesze wszystkich domowników :) Wszystko widać na zdjęciach, dlatego też nie będę się dużo rozpisywał :) Ciasto takie jak na pizzę i na chleb. Nadzienie...jakie kto lubi :) Lepimy :) Smarujemy jajkiem :) Jeżeli zrobimy za dużo ciasta, to pieczemy bułki :)  Przed włożeniem do piekarnika dodałem do ciasta trochę płatków owsianych i mąki żytniej... Pierogi

chleba naszego
Ania, bułki i warkocze... 195

Domowa zwykła bułka, to coś bardzo smacznego:)nasze  Dzieci wiedzą o tym  najlepiej:) Bułka niby to nic takiego, a jednak, jest to przede wszystkim  pachnący chlebem cały dom!  Wczoraj Ania upiekła tyle bułek, że dla małej armii by wystarczyło :) Napracowała się, ale efekt widać :) Bułki z bananami, warkocze, bułki poznańskie... Już na kolację ciepłe bułki

chleba naszego
kanapki 209

zasobów :) Jak  jest bogato, to szalejemy i wymyślamy :) Jeżeli nic nie ma w lodówce, to robimy naleśniki :), które można przygotować z wszystkim :) Jak widać na zdjęciach, to cebula-chleb-jajko zawsze w domu są :)  Dobre kanapki naprawdę nie muszą być wyszukane, żeby były dobre :) Dobry pomysł gwarantuje sukces,  dzieci mają też świetne pomysły i mogą same przygotować

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania