boczek - 14002 przepisów (strona:266/934)

Kurczak zapiekany w boczku 78

Pierś kurczaka zapieczoną w boczku razem z suszonymi pomidorami oraz pod serową pierzynką można podać do obiadu, ale również na imprezie pokrojoną w plastry i nadzianą na dekoracyjne patyczki :) Składniki (3 porcje): 3 filety z kurczaka 6 plastrów parzonego wędzonego boczku 6 szt suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku sól, pieprz(...)lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piersi z kurczaka połóż na desce. Na każdej ułóż po dwa plasterki suszonych pomidorów, a następnie owiń dwoma plasterkami boczku. Tak zawinięte mięso połóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz na środkowym poziomie z termoobiegiem przez 15 minut. Następnie na każdym kawałku rozłóż starty

Delicious Place
Pasztet z indyka. 91

Sprawdzony przepis na pasztet z indyka, pasztet z piersi. Dzięki dodatkowi boczku nie jest suchy. Delikatny w smaku, łatwy do zrobienia pasztet drobiowy. Idealny na kanapki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z indyka Składniki 500 g piersi z indyka 200 g boczku 100 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 1 średnia(...)sucha bułka 2 liście laurowe 4 kulki ziela angieslkiego sól, pieprz do smaku 1 duża szczypta gałki muszkatołowej Instrukcje Pierś z indyka, wątróbkę oraz boczek z dodatkiem soli, grzybów suszonych, liścia laurowego oraz ziela bielskiego gotujemy około 40 minut. Następnie mielimy 3-krotnie lub blendujemy. Bułkę moczymy w wywarze po gotowaniu mięsa, odciskamy i również mielimy

To co lubię - gotuję i polecam
Grochówka przecierana 88

kombinowałam ze składnikami, a w tym dodatkowo pomogła mi książka kucharska z 1965 roku. Miało być prosto, domowo. Tak też jest. Smacznego. Składniki: 2 l wody 300 g wędzonego boczku 350 g grochu łuskanego (ja użyłam całego grochu) 1 duża cebula 2 mniejsze marchewki 1 większy korzeń pietruszki mały kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Groch płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na jakieś 12 godzin. Boczek zalewamy 2 litrami wody, dodajemy do niego obrane marchewki, pietruszkę i seler, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i zmiażdżone ząbki czosnku, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. W międzyczasie

Kardamonovy
Łazanki z kiszoną kapustą 154

dzieła biorę się. Łazanki polecają się nie tylko po świętach. Arek Gie Składniki:         1 cebula 4 łyżki oleju 200 g cienkiej kiełbasy 250 g boczku wędzonego 250 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz         Przygotowanie:         Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu(...)Odcedzamy. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek i smażymy aż cebula się zeszkli. Kapustę odciskamy, drobno kroimy, dodajemy do kiełbasy i boczku, chwilę razem smażymy-cały czas mieszamy, by kapusta nie przywarła do dna. Zalewamy szklanką wrzątku, wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem, do miękkości kapusty (około 45-50 min.). W razie potrzeby wodę

R'n'G Kitchen
Gołąbki z kaszą i ziemniakami 62

kapusty (możesz ją zastąpić włoską kapustą), ok. 1,5kg ziemniaków, 200g kaszy pęczak, 2 cebule, 2 jajka, 2-3 szklanki domowego bulionu warzywnego , 2 łyżki kaszy manny, 30g wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku, łyżka octu winnego lub jabłkowego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, sól i pieprz do smaku. 1. Z kapusty usuń głąb. 2. Do głębokiego garnka nalej wodę, zagotuj(...)oczkach i odciśnij nad miską na sitku. Na dnie miski osadzi się skrobia - odlej wodę i dodaj skrobię do ziemniaków. 6. Cebulę i czosnek posiekaj i przesmaż z pokrojonym boczkiem. Warzywa warto posiekać chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 7. Kaszę, ziemniaki, jajka i cebulę z czosnkiem i boczkiem dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym

Z notatnika dietetyka
Żurek 72

zupa o wyjątkowym smaku. Czas przygotowania:  1 godzina Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 700g kiełbasy białej surowej 2 litry bulionu warzywnego 200g boczku surowego wędzonego 5-6 ziemniaków 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 500ml zakwasu żytniego do żurku 100ml śmietany 18% jajka na twardo 1,5 łyżeczki chrzanu 2 łyżki majeranku(...)liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz sól 1. Kiełbasę nakłuwamy wykałaczką. 2. Do garnka wlewamy bulion . Dodajemy kiełbasę, skórę z boczku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbasę do ostygnięcia. 3. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek. Jak się zarumieni dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy majeranek

karolgotuje
Bigos staropolski 65

obecnie doskonale wpisuje się w dietę keto.  SKŁADNIKI: kapusta kiszona 1,5 kg biała kapusta 1/4 główki cebula 3 szt. wołowina 500g wieprzowina 300g dobrej wędzonej kiełbasy 200g boczek wędzony 200g kilka suszonych kapeluszy grzybów liscie laurowe 3 szt. ziele angielskie i jałowca kilka szt. cukier 1 łyżeczka ( pominęłam) sól i pieprz do smaku śliwki suszone wędzone(...)kostkę mięsa. Robić to partiami aby mięso sie zrumieniło a nie ugotowało. Przełożyć mięsa do garnka z kapustą. Na patelni gdzie smażone były mięsa usmażyć  pokrojony w kostkę boczek. Całość dodać do kapusty i gotować dwie godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie ponownie wynieść garnek w chłodne a nawet zimne miejsce ( najlepiej w mroźny dzień

AZgotuj!
Sos myśliwski 60

oryginalny w smaku sos, który wielokrotnie okazał się skutecznym i sprawdzonym partnerem w naszej kuchni. Głównymi składnikami sosu myśliwskiego są suszone grzyby, ogórek kiszony, bulion wołowy oraz wędzony boczek. To właśnie te główne produkty oraz mieszanka aromatycznych przypraw tworzą intensywny, a zarazem bardzo uniwersalny dodatek do wspaniałych dań kuchni polskiej. I Ty spraw sobie i swojej rodzinie pyszne i gustowne(...)szalotka: 2 – 3 szt. przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki masło: 3 łyżki sos pomidorowy: 3 łyżki średniej wielkości ogórek kiszony pokrojony w małą kostkę: 1 szt. wędzony boczek pokrojony w kostkę: 100 g bulion wołowy: 1 szklanka papryka słodka w proszku: 1/2 łyżeczki jagody jałowca: 2 – 3 ziarna ziele angielskie: 3 ziarna liść laurowy: 2 szt. szczypta

Kuchnia Na Wypasie
Bigos nietypowy, dlaczego? 68

kapusty 20 porcji Składniki: 2 kg młodej kapusty 1 l kiszonej kapusty 600 g wieprzowiny, łopatka i karkówka 300 g wołowiny rosołowej 250 g kiełbasy podwawelskiej 200 g wędzonego boczku 3 liście laurowe 150 g suszonej żurawiny 5 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 2 łyżeczki suszonej szałwii 50 ml brandy 1½ łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki(...)Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Nie wylewać wody. wieprzowinę i wołowinę włożyć do jednego garnka, wlać zalać gorącą wodą i gotować przez godzinę na małym ogniu. Boczek wędzony pokroić w kostkę i zrumienić na małym ogniu. Dodać do kapusty. Na tłuszczu wytopionym z boczku zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodać do kapusty

codojedzenia
Omlet z pieczarkami i brukselką. 68

jajka 10-15 małych pieczarek brunatnych 5 cm białej części pora 2-3 brukselki 2 łyżki masła (łącznie do smażenia pieczarek i omleta) 2 łyżki krojonego w słupki boczku Sól i pieprz Parmezan i natka pietruszki do podania Przygotowanie: Pieczarki podsmażyć na maśle. Boczek, posiekanego pora i brukselkę podsmażyć. Ubić jajka, z solą i pieprzem, smażyć na maśle na średnio(...)rozgrzanej patelni. Na wierzchu omleta ułożyć pieczarki, brukselkę, pora i boczek. Po przełożeniu na talerz udekorować parmezanem i natką. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym 70

świeża surówka. Polecam!     Składniki: Klopsy: ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 cebula 2 ogórki kiszone 10dkg boczku wędzonego pół pęczka natki pietruszki Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek 2-3 łyżki musztardy pół szklanki mąki do obtoczenia klopsów Dodatkowo: 2 cebule (u mnie(...)biała i czerwona) 1 szklanka wody 1 kromka chleba razowego 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka musztardy olej do smażenia       *** Ogórki, cebulę i boczek wędzony kroimy w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miseczki i mieszamy razem *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Masę

Blog z Apetytem
Tortilla z ziemniaków 83

ziemniaków. A co to za przepis? To tortilla z ziemniaków! Jest to danie, które uwielbiam przygotowywać na śniadanie. A smakuje po prostu wyśmienicie, szczególnie w połączeniu ze smażonym boczkiem i sadzonymi jajkami . To naprawdę idealne połączenie smaków! Do przygotowania tortilli używam typowego ciasta na kopytka, które wałkuję na cienkie placki i smażę na oleju. To najprostszy wariant tego dania(...)pszennej mąki 1 małe jajko ½ cebuli 100 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oliwy 4 łyżki kokosowego oleju sól i czarny pieprz do smaku Do podania plastry smażonego boczku jajka sadzone Przygotowanie tortilli z ziemniaków krok po kroku jest prostym i smacznym sposobem na urozmaicenie codziennych posiłków. Aby rozpocząć, należy pokroić cebulę w drobną kostkę i zeszklić ją na oliwie. Następnie

codojedzenia
Jajka sadzone na boczku i warzywach 69

Pomysł na jajka, tym razem sadzone na boczku i warzywach.  Składniki: 2 jajka 2 łyżki pokrojonego w kostkę boczku kawałek czerwonej papryki kawałek cukinii sól, pieprz ewentualnie olej do smażenia szczypiorek lub zielona cebulka Sposób przygotowania: 1. Warzywa pokroić w kostkę.  2. Na patelni lekko zrumienić boczek, po czym dodać warzywa i całość chwilę dusić

Kuchnia domowa Ani
Kasza gryczana z boczkiem i serem 73

zasadzie to miał być makaron z boczkiem i serem. Niestety po powrocie z pracy nie byłem w stanie dokonać wyboru makaronu...za duży asortyment. Z kaszą było znacznie łatwiej, choć nie ukrywam, że też spory rozrzut był do dyspozycji. Danie proste, jednak nie prostackie. Smaki idealnie dobrane. Danie syte i co najważniejsze, szybkie w wykonaniu. Ową strawę polecam, Arek(...)Składniki:         1 szklanka prażonej kaszy gryczanej 400 g boczku surowego wędzonego 200 g wędzonego białego sera solankowego 1 duża cebula 1 łyżka gęsiego smalcu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz         Przygotowanie:         Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku (około 12 minut). Odcedzamy. W wysokiej patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojony

R'n'G Kitchen
Czeska zupa czosnkowa 77

Czeska zupa czosnkowa. My pokochaliśmy tą zupę za smak i szybkość wykonania. Jest lekka mimo, że w przepisie jest boczek. To zupa która świetnie smakuje jesienno zimową porą. Dzięki sporej ilości czosnku podnosi odporność. A już przeziębionym przyniesie ulgę.  SKŁADNIKI 100g boczku surowego wędzonego chudego pokrojonego w drobną kostkę 6 średniej wielkości ząbków czosnku  3 duże ziemniaki(...)szczypta soli świeżo mielony pieprz 2 kromki dobrego chleba na zakwasie ser tarty np. cheddar lub ementaler trochę natka drobno posiekana PRZYGOTOWANIE W garnka o grubym dnie wysmażyć boczek, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, kminek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na średnim ogniu. Wlać bulion i gotować do miękkości ziemniaków około 10 minut. W międzyczasie pokroić chleb

AZgotuj!