misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier z mąką. Pianę delikatnie łączymy z wiórkami kokosowymi. 3. Na blaszce/kratce rozkładamy papier do pieczenia. Nawilżamy ręce w letniej wodzie; z masy kokosowej formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odległościach od siebie (kokosanki odrobinę urosną, ale nie tak jak babeczki(...)ciasto francuskie :)). W razie potrzeby ponownie zwilżamy ręce. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe
My Culinary ArtSkładniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 - 4 średnie jabłka Przygotowanie : Jabłka obrać ze skórki i pokroić(...)cienkie plastry Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem, w trakcie dodawać po łyżce wody Wsypać stopniowo mąkę pszenną i ucierać, potem ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia - utrzeć Białka ubić na pianę i dodać ostrożnie do całości, wymieszać delikatnie Pokrojone w plasterki jabłka dodać do masy i wymieszać łyżką, wlać do foremki Piekłam to ciasto
Proste Potrawyjajka zostaną " wrobione" w masę Gdy masa jest już jednolita (w czasie wrabiania jajek na pewnym etapie ciasto przypomina "kluchy")wykładamy do formy z papierem do pieczenia- rozsmarowujemy cienko Ta ilość starcza na upieczenia jednego placka. Składniki : 250 g śmietany kremówki (ewentualnie 30 %) 250 g serka marcaspone cukier puder do smaku - (około 3 łyżek) pół tabliczki(...)biały krem A tak w ogóle to dekoracja dowolna :) Takie ciasto i taki krem są najlepsze na kilka godzin po przyrządzeniu, na drugi dzień niekoniecznie... Moje ciasto piekłam w prodiżu z podgrzewaczem od dołu
Proste PotrawyDoskonały prezent walentynkowy . Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 niepełna szklanka mąki 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju (może być rzepakowy ) Przygotowanie : Białka ubijam i po całkowitym ubiciu piany dodaje stopniowo cukier (NIE cały na raz ) Teraz(...)dodaję stopniowo po jednym żółtku ( w trakcie ubijanie dodajemy szczyptę soli ) Jeszcze dodaję po łyżce oleju i ciągle ubijam ( ja robię to mikserem ) Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję do masy , mieszam delikatnie , tyle by mąka wrobiła się w całość Pieczemy w foremce w kształcie serca:) Upieczone ciasto w prodiżu. Składniki do przełożenia
Proste Potrawydniu odpuszczam wszystko i szaleję na całego, bo urodziny się ma tylko raz w roku! :) Składniki: 1 duży dojrzały banan 1 jajko 4 łyżki maki kukurydzianej 1/2 proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego cynamon 1 gruszka (u mnie w syropie) Sposób przygotowania: Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę(...)miski wpijamy jajko, obranego i pokrojonego banana i pozostałe składniki (oprócz gruszki). Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dorzucamy gruszkę i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 180 przez 25-30 minut. Smacznego! Wujek Google o mnie nie zapomniał
Truskawkowa Fiestapomidorami to idealna alternatywa dla ludzi nie mających zakwasu na chleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Głównym dodatkiem do chleba są pokrojone w kostkę tegoroczne pieczone pomidory . Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek(...)bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 10 sztuk pieczonych pomidorów płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPasztet jest potrawą przygotowywaną z jednolitej masy z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, drobiu, podrobów, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, z wszystkiego co może przyjść człowiekowi do głowy. Na Święta upiekłam pieczeń rzymską z karkówki i boczku z dodatkiem kaszy jaglanej, oraz prażonej cebulki, oczywiści jak zawsze w nadmiarze, aby to się nie zmarnowało zmiksowałam, zapakowałam w słoiki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka Owoce: 2 jabłka (szara reneta) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Ciasto kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. 2/3 część ciasta wykładamy na tortownicę (wykładamy(...)kostkę. Oprószamy cukrem i cynamonem. Mieszamy. Masę serową wykładamy na spód ciasta, posypujemy jabłkami a na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C (termoobieg) przez godzinę. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem
Qchnia po prostumleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść(...)wałkujemy i wykładamy blachę o wymiarach 30 x 25 cm. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na drugą blaszkę (placek ten nie musi mieć idealnego kształtu, gdyż zostanie pokruszony). Piec 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nadzienie - jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać bakalie. Następnie dodać kakao, olejek spirytusowy i mleko. Utrzeć na jednolitą masę
Ciastka - domowe słodkościroztopionej czekolady, lub namalowane rozrobionym w wodze barwnikiem spożywczym wiśnie kandyzowane (na noski) Bardzo ważne, żeby wszystkie składniki na babeczki były w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników, po każdym dodaniu. Dodać wanilię(...)mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1) . Wystudzić na kratce. Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić
Świat Ciastaświątecznych ciast? Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem tylko wtedy wychodzą ! Dawne tradycyjne receptury mają to do siebie, że są niezawodne i sprawdzone jak przepis na ten piernik który nie wymaga leżakowania, jest bardzo dobry zaraz(...)kakao i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste. Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Pieczemy w 165*c przez godzinę lub do suchego patyczka. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Marcepan wałkujemy na prostokąt o wymiarach piernika. Całkiem zimny piernik kroimy wzdłuż na połowę, pierwszy blat
Wanilia i Kardamonprzepis i jest teraz zdecydowanie zdrowszy ale równie smaczny. Sernik podczas pieczenia rośnie a potem opada i jest to normalne. Normalne jest także to że może popękać podczas pieczenia i dlatego warto go przykryć w piekarniku. No to co? pieczemy? Nowojorski sernik Nigelli Lawson. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejuż ich z nami… Ale zanim zasiądziemy do wigilijnego stołu czeka nas sporo przygotowań. Lepienie uszek, pierogów z kapustą i grzybami, przygotowanie czerwonego barszczu, pieczenie ciast… I przygotowanie wielu innych potraw, które tradycyjnie pojawiają się na naszym stole. Jeśli na Waszej wigilijnej kolacji ma pojawić się cała rodzina zajęć macie na prawdę nie mało i warto
Słodkie okruszkiwaniliowej/ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania Kruchy spód Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać jajko, zlepić składniki(...)masy dodać jajka i znów krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na spód. Z pozostałego ciasta wyciąć np gwiazdki i udekorować brzegi ciasta (opcjonalnie). Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Opcjonalnie udekorować bakaliami i lukrem. Nowy post Tarta makowa pojawił się w Wypieki i Rumience
Wypieki i Rumieńceutrzeć mikserem do białości na najwyższych obrotach około 3 minuty wsypać mąkę z proszkiem, mikserem połączyć składniki, wlać olej rzepakowy i połączyć składniki forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blaszki rozsmarować ciasto, lekko wciskając w ciasto ułożyć kawałki gruszek i jabłek miękką margarynę i pozostałe składniki kruszonki utrzeć mikserem na kruszonkę rozsypać na wierzchu ciasta, lekko(...)przyklepać dłonią do owoców, piekarnik elektryczny na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto w blaszce wystudzić ciasto jest wyśmienite w smaku z chrupiącą aromatyczną kruszonką...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię