proste, wszystko się wkłada, mieli, miesza i piecze! :) Proste prawda?:) Ciasto jest aromatyczne, miękkie, mokre.... Na wierzchu lśni biała masa serowa, która jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia. Składniki Ciasto: 70 g orzechów włoskich 300 g marchewki 4 jajka 250 g cukru szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody spożywczej 1 łyżeczka mielonego(...)przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Dodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 5. Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 40 min w 180st. C. Oczywiście możemy zrobić ciasto bez Thermomixa. Wtedy marchewkę po prostu ścieramy na tarce, orzechy siekamy a resztę składników stopniowo dodajemy
Olikowa kuchniapieczenia 1 szczypta soli 120ml mleka 3/4 opakowania malin wykonanie: Masło ucieramy z cukrem zmielonym na puder, następnie dodajemy żółtka, białka, aromat, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i mleko. Jak składniki się połączą na idealnie gładką masę, dodajemy maliny i mieszamy łyżką. Przekładamy do foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C), pieczemy(...)złoty kolor, moje piekły się 35- 40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. i już ;-) studzimy ;-) Smacznego ;-))) Dodałam na blogu 2 funkcje tj. możecie dołączyć do grona obserwatorów bloga (do czego zachęcam będzie mi miło wiedzieć kto z Was tu zagląda) i otrzymywać na @ powiadomienia o nowych postach - Follow by Email. Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIzapraszam do wspólnego pieczenia. Przepis na ciasto czekoladowe: 20dag masła 20 dag cukru 4 jaja 25 dag mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 1/2 tabliczki czekolady śliwki 10- 12 sztuk gruszki 2 sztuki Wykonanie: margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy cukier (zmielony na cukier puder), jaja, mąkę, kakao na samym(...)gruszkami a drugie tylko ze śliwkami, ja zrobiłam każdą wersje ;-). Przykrywamy pozostałym ciastem. Moje kokilki są dość spore i na tą ilość ciasta wyszło mi pełnych 6 kokilek. Pieczemy 40 min w umiarkowanie nagrzanym piecu około 200 stopni. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu, ciasto wyjmujemy z kokilki, układamy na talerzu posypujemy kakao. Gotowe! Smacznego! Prawda że pyszne
SMYKWKUCHNIpiernika - 4 łyżki kakao W dużej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem (około 10 min), dodajemy po żółtku ciągle ucierając, dodajemy 1 szklankę mąki wymieszaną z proszkiem d pieczenia, dodajemy mleko, ucieramy, dodajemy resztę mąki. W osobnej misce ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Pianę mieszamy z masą. Gdy uzyskamy jednolitą gładką masę, dzielimy(...)pokrojone w ósemki gruszki (około 6 gruszek średniej wielkości), na to wylewamy masę ciemną (nr 2 ), na wierz układamy pokrojone w cienkie plasterki gruszki (2 gruszki). Wstawiamy do pieca, w moim piekarniku gazowym ciasto piekłam na 4 (skala do 10) 1godzinę 20 minut. Studzimy. Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe z cukrem 1/5 kostki margaryny 3 szklanki
SMYKWKUCHNIidealnie odklejać się od ręki, wtedy jest już prawidłowo wyrobione - odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce - po tym czasie formujemy bułeczki na blaszce ( mi wyszło 8 sztuk) - nastawiamy piec na 220 stopni C - bułeczki pozostawiamy na blaszce 10 minut by podrosły przed wstawieniem do pieca -za pomocą pędzelka smarujemy żółtkiem bułeczki - wstawiamy do pieca i pieczemy 45-50minut(...)złoty kolor - wyjmujemy z pieca, całkowicie studzimy SKŁADNIKI porcja dla 2 osób: - 200g łososia - 5 łyżek marynaty tajskiej - 1 łyżka sosu sojowego - chili Łososia marynujemy minimum 5 godzin w marynacie z w/w składników. Smażymy lub grillujemy. SOS POMIDOROWY NA CZERWONYM WINIE: - lampka wytrawnego czerwonego wina - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 1/2 młodej cebulki - 1-2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy
SMYKWKUCHNIwykorzystaniem są cudownie pyszne. Szczególnie jeśli przełamiecie naturalną kwaskowatość owoców ekstremalną słodkością krówek :) Ciasto: 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru szklanka mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki ziaren wanilii 250 g porzeczek Polewa: 200 ml śmietanki 36% 12 krówek(...)Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z cukrem aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez kryształków, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy przesianą mąkę, żółtka, wanilię i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, oczyszczone porzeczki oprószamy mąką i całość łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 40 minut
sama złodyczminut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Przed pieczeniem Po pieczeniu Wieczorem
OstryKęsSernik jagodowo-malinowy na zimno to ciasto idealne na letnie upały, gdyż nie wymaga pieczenia. Dostępność sezonowych owoców sprawia, że zamiast pieczonych tortów, na specjalną okazję możemy przygotować pięknie wyglądający sernik na zimno. Do przygotowania sernika użyłam typowo leśnych owoców i jest to połączenie idealne, gdyż maliny bardzo dobrze komponują się z jagodami. Sernik został przygotowany w tortownicy(...)łyżek wody 1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku 150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia - herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku - masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić nią całe dno, tworząc zwarty spód - spód schłodzić
Smakołyki Berenikipostanowiliśmy, że Wigilia obejdzie się bez prezentów ze względów finansowych, postanowiliśmy zrobić prezenty handmade. Zapach pieczonego masła, cynamonu, goździków rozlewał się po całym domu. Przepis na ciasteczka korzenne znalazłam tutaj . Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)być dość twarde, ale sprężyste. Kulę ciasta wkładam do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wycinam ciasteczka, dziurkuję (słomką do napojów), układam na blasze w niewielkich odstępach. Piekę ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. I tyle! Wychodzą przepyszne. Dziękuję Dwóm Chochelką za przepis
Brzuszki Łakomczuszkimasła lub margaryny, 2 budynie czekoladowe (po 40g każdy), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soku z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodać cukier, żółtka oraz masło i sok z cytryny. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. 2/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Resztę ciasta(...)owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim dno formy o wym. 23 x 33cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180st. Przestudzić. Masa: 5 białek, 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%, 1 i 1/2 szklanki cukru, budyń śmietankowy (40g), 120g kaszy manny, szczypta soli, 500g czerwonych
Z miłości do słodkościśrednicy nieco większej niż foremka. Ciastem wykleić foremki do tartaletek, dociskając dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez 10 minut, po czym zdjąć groch i papier/folię do pieczenia i dopiec jeszcze przez 20-25 minut - aż ciasto się zrumieni
kolorowotorcikowoDzisiejsze bułki piekłam na akcję "Wspólne wyrabianie bułek śniadaniowych" . Do akcji zostałam zaproszona przez Agnieszkę z bloga Kuchniamaryny. U mnie wyszło 16 bułek i wszystkie zniknęły w jeden dzień z czego się bardzo cieszyłam bo to oznaczało tylko to, że były smaczne. Do ciasta dodałam prażoną cebulkę, która nadała świetnego aromatu i zapachu ale można dodać również inne dodatki(...)bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem zlepieniem do dołu. Odłożyć ponownie do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka. Piec 15 minut w 210 stopniach a następnie 10 minut w 190 stopniach. W wspólnym wyrabianiu bułek udział brali: Agnieszka z bloga Kuchniamaryny Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie Joanna
Ala piecze i gotujemną babka cytrynowa :D Sama jeszcze nigdy takiej nie piekłam więc poszperałam trochę w necie i jest! Przepis idealny znalazłam na blogu ' Niebo w gębie ' . To najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam :) Składniki: 200g mąki pszennej 120g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 200g roztopionego masła lub margaryny(...)cytryny starta skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą
Ze smakiem i z pasjąsłodszego i "normalnego" życia. Jakiś czas temu mój blog zwrócił uwagę moich przełożonych. Mniej więcej w tym samym czasie przyszedł mi do głowy pomysł prowadzenia warsztatów z pieczenia. Szefostwo zastanawiało się kilka tygodni. Dostałam zgodę! Wraz ze zgodą przyszedł sponsor w postaci firmy Tesco. W czwartek mieliśmy pierwsze zajęcia. Piekliśmy mojego ulubionego murzynka z masą czekoladową(...)momencie zabito mi ćwieka... Dzisiaj ten brytyjski specjał piekłam na próbę i rozumiem zachwyt moich kursantów. Jeżeli chcielibyście podpatrywać nasze działania zapraszam na naszego bloga: The Whitechapel Baking Club . Muszę Wam powiedzieć, że niesamowite wrażenie zrobił na mnie zapał tych ludzi. Radość z pieczenia była ogromna! CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry