śmietanowa wspaniale łączą się ze słodko - kwaśnym dżemem. Ciasto piekłam już dwa razy i na pewno jeszcze wiele razy zagości an naszym stole... Ciasto: 5 jajek, 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 1/2 szklanki wody, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 5 łyżek kakao(...)Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić
Z miłości do słodkościszczypta soli skladniki na nadzienie i beze: 1,5 kg jablek 100g rodzynek 3 bialka 150g cukru pudru 2 lyzeczki maki ziemniaczanej wykonanie: Przesiana make laczymy z proszkiem do pieczenia i sola, nastepnie dodajemy zoltka, posiekane maslo, cukier puder i smietane. Wyrabiamy ciasto i odkladamy je na godzine do lodowki. Po tym czasie 2/3 ciasta walkujemy i wkladamy(...)wysmarowana tortownice na dno i brzegi. Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 20 minut na zloty kolor. Obrane i pokrojone na kawalki jablka przekladamy do garnka i dusimy pod przykryciem przez chwile. Dodajemy do nich 2 lyzki wody. W oryginale sa jeszcze 2 lyzki cukru, ale dla mnie jest zbyt wiele cukru w przepisie wiec nie dodalam. Rodzynki moczymy
Przysmaki Karolkinadchodzace Swieta to szczegolny czas. Wlasnie teraz jak nigdy dotad moj dom wypelnia sie wieloma aromatami. Gdy latem kroluja owoce i lekkie ciasta z galaretka, tak teraz swoje piec minut maja pelne cudowej woni przyprawy. Zdecydowanie przewodzi im cynamon, ktory znajduje sie niemalze wszedzie. Od piernikow przez inne slodkosci az po herbate. Bedac juz w prawie swiatecznym nastroju odkrylam troche(...)jest bardzo chrupiaca. Jednym slowem ciasto w sam raz na Swieta. skladniki: 115 g miekkiego masla 1 szklanka cukru 2 jajka 2 szklanki maki tortowej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 0,5 lyzeczki soli 1 szklanka smietany posypka: 0,5 szklanki cukru 2 lyzeczki cynamonu cukier waniliowy okolo 3/4 szklanki posiekanych orzechow wloskich wykonanie: Maslo uceramy
Przysmaki Karolkicisto dopadla i mnie. Gdy rano poszlam do sklepu rzucil mi sie w oczy rabarbar, ale pomyslam, ze go nie kupie bo i tak nie mam ochoty nic piec. Po poludniu wszsytko sie zmienilo i na sama mysl o czyms slodkim nosilo mnie po kuchni. Przypomnial mi sie ten rabarbar i jak zakleta pobieglam szybko do sklepu. Kupilam ostatnia wiazke(...)dzis robie powtorke :) Ciasto z rabarbarem skladniki: 300 g maki 200 g miekkiego masla 200 g cukru 4 jajka 1 budyn waniliowy 3 lyzki mleka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 3 lyzki brazowego cukru 500 g rabarbaru wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka i mleko, ucieramy. Nastepnie dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia
Przysmaki Karolkichoc jest to chyba najbrzydszy sernik jaki widzialam, to mimo wszystko nadal pozostaje na liscie moich faworytow. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje gdy zdecydujecie sie go upiec. Sernik pieczony z serkow homogenizowanych skladniki: 6 jajek 3 serki homogenizowane (po 200g) 1 szklanka cukru 3 czubate lyzki maki 0,25 k masla - stopic polewa kakaowa wykonanie: Zoltka oddzielamy od bialek(...)Delikatnie wszystko mieszamy. Wykladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzine w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C. Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy, na ktora przepis podawalam tu przy okazji tortu makowego. Smacznego! Uwagi: Ten sernik bardzo duzo urosnie w czasie pieczenia, ale niestety potem opadnie dosc mocno. Przed podaniem nalezy umiescic
Przysmaki Karolkiproszku do pieczenia 3 jajka do nadziania nutella lub konfitura wykonanie W rondelku roztapiamy maslo z woda, mlekiem i cukrem. Po wystudzeniu dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz zoltka. Wszystko dokladnie mieszamy. Na koncu dodajemy do ciasta bialka ubiete na piane i delikatnie laczymy. Foremeczki do babeczek napielniamy do polowy ciatem, nakladamy lyzke nutelli lub ulubionej(...)konfitury, a nastepnie przykrywamy pozostalym ciatem. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° i pieczemy przez 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego! Przepis zamieszczam rowniez w zwiazku z zabawa Olgi Smile "Kuchnia Wielkanocna
Przysmaki Karolkiczasie ciasto nalezy rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami papieru do pieczenia lub folii spozywczej. Ciastem wykladamy foremki do tart nasmarowane tluszczem. Ciasto nakluwamy widelcem, kladziemy na nie papier do pieczenia i obciazamy np grochem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C przez okolo 20 minut. skladniki na nadzienie: 150g malin 1 lyzka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady 1 zoltko(...)papier z grochem i na srodku nakladamy maliny wymieszane z cukrem pudrem. Calosc pokrywamy masa czekoladowa. Zmniejszamy temperature w piekarniku do 175°C i wkladamy do niego gotowe tarty. Pieczemy je okolo 5-7 minut. Po upiecznie tarty wystudzamy. Dekorujemy malinami i wiorkami bialej czekolady. Odstawiamy do lodowki na godzine. Smacznego
Przysmaki Karolkiniej każdą z kulek. Odkładamy na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady. Możemy posypać czekoladki mielonymi orzechami. Przepis na 30 sztuk/ 4-6 osób Czas : 30 minut (pieczenie 10 minut, przygotowanie 20 minut
Przysmaki Karolkiprzepis 2 duże jabłka 400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, obciążamy np grochem i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przyrządzamy wypełnienie tarty. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy(...)mieszanka lekko przestygła. Jajko i żółtka ubijamy mikserem, dolewamy do nich śmietanę i ubijamy przez 2-3 minuty.Całość wylewamy na upieczone ciasto. Na masę układamy pokrojone jabłka. Tarte pieczemy przez 35 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkiciasta na wyłożenie boków. Za pomocą walka przenosimy ciasto do nasmarowanej masłem foremki, wyrównujemy brzegi odcinając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem. Na tarcie rozkładamy zgnieciony wcześniej arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 300 ml mleka(...)konsystencje budyniu. Ściągamy z ognia. Krem rozprowadzamy na tarcie. Na wierzchu układamy umytą i osuszoną żurawinę. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przepis publikuje w ramach zabawy Wielkie Święto Żurawiny
Przysmaki Karolkilodówki na 1 godzinę. Po tym czasie należy je rozwałkować na wielkość foremki do tart (28 cm) Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę, wyrównujemy brzegi. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągamy papier z grochem i pozostawiamy do wystudzenia. masa serowa: 500 g serka śmietankowego(...)inne owoce letnie Serki ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy jajka i wanilię. Na ciasto kładziemy 3-4 łyżek masy serowej, nastepnie układamy owoce, które przykrywamy resztą masy. Tartę pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu wyciągamy ją do wystudzenia i dekorujemy owocami. Chłodzimy przed podaniem minimum 2 godziny. Uwagi : Inspiracją jest ten przepis
Przysmaki Karolkigulaszu. Tym razem postanowiłam zrobić z niej pieczeń. Wiadomo ze to mięso jest trudno kupić w ładnym zwartym kawałku, dlatego postanowiłam je związać formując zgrabny kawałek na pieczeń. Do tego zioła, marynata i wyszło pyszne, świąteczne danie. Łopatka zyskała całkiem nowe oblicze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksuchych składników i dokładnie wymieszać. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia (lub piec ciasteczka w dwóch partiach) i układać na nich kulki z ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszczyć (w sporych odstępach, ponieważ ciastka rozpłyną się na boki podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku około 8-10 minut, aż będą złoto-brązowe. Po upieczeniu ciasteczka
Zabawa smakiemcudownym czekoladowym smakiem. Zapraszam :) Składniki: 225 gr gorzkiej czekolady 225 gr masło 300 gr drobny cukier 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 75 gr mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Forma: 20*30 Wykonanie: Rozpuszczamy czekoladę i masło w miseczce- miseczkę trzymamy na garnku z gotującą się(...)woda. Mikserem ubijamy jajka z cukrem I cukrem waniliowym- na puszystą masę. Do jajek, powoli nalewamy czekoladę , ciągle ubijając mikserem. Do masy dodajemy make I proszek do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką - do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Wkładamy brownies na 30 min do piekarnika. I gotowe. :) Podajemy z lodami
Smaki Edyty