buzi, żeby czasem nikt mi go nie zabrał. Teraz pamiętam. Mam nadzieje, że kiedyś moje dzieci też będą miały taką możliwość. Nie pamiętam jednak, od kogo dokładnie nauczyłam się piec ciasta drożdżowego. Byłam samoukiem w wielu sprawach kulinarnych, ale tutaj nie wiem. Mama też niegdyś spędzała mnóstwo czasu w kuchni, ale od jakiegoś okresu gdzieś to umknęło, a gotowanie(...)kulę. Następnie powstało kulę z ciasta rozcieram na grudki, jakby konsystencja mokrego piasku i wstawiam do lodówki na 20 minut. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto, które ponownie przed wyłożeniem zagniatam, rozprowadzam je po blaszce, za pomocą rąk pokrytych mąką. Truskawki kroję w połówki, układam na powierzchni ciasta. Porzykrywam kruszonką dość dokładnie
W kuchni Karmel-itkiPozostawić do całkowitego wystygnięcia (ważne, inaczej nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe ok 2,5 cm kółka(...)paski ok 10 cm długości. Można wykładać łyżką. Piec w temperaturze 200°C przez ok 20-30 minut (ja piekłam ok 30 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na pół i nadziewać. NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA, BO OPADNĄ !!!!!!!! ( nie pytajcie skąd to wiem:)) KREM Z ADVOKATEM: 350 ml mleka 250 ml advokatu (ja użyłam takiego swojej
Blondynka Gotujeciasto piekłam na Święta Bożego Narodzenia - w domu zrobiło furrorę wśród męskiej części rodziny. Zniknęło do ostatniego okruszka w ciągu dwóch dni:) SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Białka ubić(...)olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłozyć do formy o wymiarach 25*34 cm (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i piec około 20-25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. SKŁADNIKI NA MLECZNA MASĘ: 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku niebieskiego pełnego 2/3 szklanki
Blondynka Gotujepalcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec 15-20 minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni. BISZKOPT Z 4 JAJEK: 4 jaja szczypta soli 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki i łyżeczka cukru 4/5 szklanki mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 białka oddzielić od żółtek. Dodać(...)szczyptę soli i 1/2 łyżeczki octu. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić. Dalej miksując dodać żółtka. Na końcu przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką w taki sposób, aby napowietrzyć masę. Należy masę wymieszać szybko i energicznie. Piec w temperaturze 150-180 stopni, 25 minut (max. 30). KREM: 20 dag cukru 0,5 l mleka
Blondynka Gotujepracy było kilka minut :) Składniki: 250 g miękkiej margaryny Kasia 150 g drobnego cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy 3 łyżki bułki tartej (z małą górką) 500 g agrestu 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: M argarynę utrzeć z cukrem(...)szystkie sypkie składniki (oprócz bułki tartej i cukru trzcinowego) mieszamy razem. I na koniec wmiksowujemy do masy maślanej. P rostokątną formę o wymiarach 23x17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy równomiernie bułką tartą, w to wciskamy owoce agrestu, jeden obok drugiego. Owoce mają być zanurzone w cieście do połowy. Całość posypujemy
Blondynka Gotujetata, żeby powiedzieć, że są pyszne:) Ekspresowe w wykonaniu. Nie ma co czekać - pieczcie! :) Składniki na 12 sztuk:) 125 g masła 100 g drobnego cukru 1 jajko 2 żółtka (te które zostają po zrobieniu bezy) 120 g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 36 sztuk agrestu Na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i po kolei żółtka. Ciągle miksując dodać mąkę i proszek do pieczenia. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do których wkładamy powstałą masę maślaną (CIASTO MOCNO UROŚNIE, WIĘC NIE PRZEJMUJMY SIĘ ŻE JEST GO MAŁO). Do masy wciskamy na wierzch
Blondynka GotujeBiszkopt trochę różni się od klasycznego. Jest troszkę twardszy i bardziej zbity. Wyrazisty smak czekolady, a posiekana gorzka czekolada fajnie chrupie podczas jedzenia. Pieczenie go - sama przyjemność, w całym domu cudnie pachnie czekoladą i kawą....mmm:) Idealny na spód do sernika na zimno, czy innych jogurtowców na zimno. Pewnie do wielu innych ciast będzie pasował idealnie:) Składniki(...)porozrywać wiązań glutenu, które mają kształt pałeczek:) Na koniec dodaję posiekaną czekoladę, którą też łączę z resztą ciasta. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia, na który wylewam ciasto, które piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Można po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia ciasta, ja jednak nie zawsze tak robię, czasami wyciągam
Blondynka Gotujepapieru do pieczenia. Odrywamy jeden arkusz i przenosimy ciasto do formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Dno dziurkujemy widelcem. Dno i boki ciasta okrywamy papierem do pieczenia, na dno wysypując obciążenie, nie mam ceramicznych kulek, więc wysypałam ryż, można też suchą fasolę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut , następnie usuwamy papier z ryżem(...)pieczemy jeszcze przez 13 minut . Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Panna Cotta: Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, wlewamy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny Przelewamy do zimnej miski i wstawiamy ją do zimnej wody z kostkami lodu, od czasu do czasu mieszamy do całkowitego ostudzenia. Wylewamy
Blondynka Gotujeprostokąty, na które wyłożyłam masę makową zostawiając ok. 2 cm wolnych od maku brzegów ciasta. Następnie zwinęłam jak roladę końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno, ok 1 cm luzu, nie więcej. Na dużej blasze, tej od piekarnika ułożyłam moje strucle, układając je w dosyć sporych odległościach i wstawiłam do nagrzanego(...)stopni piekarnika i piekłam ok.30 - 40 minut. Pieczemy na złoto- brązowy kolor. Po upieczeniu rozcięłam papier i odstawiłam do przestudzenia. Ja polukrowałam swoje strucle, na koniec posypałam je makiem, tak żeby ładne były :D Ps. Strucle można mrozić, ale bez lukru!!! Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej Bakalland 1 szklanka maku mielonego 2 białka Wykonanie: Tu się nie popisałam
Blondynka Gotujepoście pokażę Wam jak ja często przygotowuję udka do pieczenia. Choć robię to coraz rzadziej, bo udka lubi przyprawiać mój syn. W tym poście tak jak w poprzednim będę używać przypraw firmy Kamis. Jestem pod wielkim wrażeniem Przyprawy do kurczaka w młynku - rewelacja! Pod nazwami przypraw ukryłam linki do stron z produktem, ja lubię oglądać zanim kupię, więc(...)pieprz czarny KAMIS w młynku Masło Czosnkowo - Ziołowe z tego przepisu Wykonanie: Ćwiartkę kurczaka dzielimy na połowę. Smarujemy miodem i posypujemy przyprawami z każdej strony. Wkładamy do rękawa do pieczenia, do krótego wrzucamy około 2 łyżki masła czosnkowo - ziołowego. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Obok w drugim rękawie piekłam ziemniaczki zapiekane z masłem czosnkowo - ziołowym . Wyszło
Blondynka Gotujeoddzielnej misce pozostałe składniki. Zalej sypkie składniki rozcieńczonym mlekiem, mieszając, aż otrzymasz masę przypominającą konsystencję owsianki. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy lub wyłożonej formy papierem do pieczenia i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na 110 o C , a po 30 minutach zwiększ temperaturę do 190 o C . Chleb piecze się ok. 1h - 1h 15 min. (zależy(...)piekarnika). Ja piekłam 1h 15 min. Smacznego all photos made
coolinarnastrefa.blogspot.comczekoladowa. :) Z takiego połączenia musi powstać dobre ciasto. Snikers vel Gosiak PRZEPIS /na dużą blachę tzw. "sernikową"/ Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180 o C Czas pieczenia: 30-35 min. Ciasto kakaowe 4 jajka 0,5 szkl. cukru 1 szkl. mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
coolinarnastrefa.blogspot.comelse{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Chleb pytlowy PRZEPIS Temperatura pieczenia: 230 o C (10 min.), 210 o C (30 min.) Czas pieczenia : ok. 40 min. Składniki 2 szkl mąki pszennej chlebowej. typ 750 2 szkl mąki żytniej pytlowej 3 szkl. wody ciepłej 1 szkl mąki krupczatki 5 dkg drożdży 1 łyżka(...)wysmarowanych olejem foremek i obsypać otrębami. Ponakładać do foremek do ½ wysokości. Jak ciasto wyrośnie smarujemy wierzch wodą i obsypujemy sezamem, czarnuszką i płatkami owsianymi (wg uznania). Wstawiamy do nagrzanego pieca wraz z naczyniem z wodą (poprawia wilgotność chleba). Pieczemy 10 min w temp. 230 o C następnie 30 min w temp. 200 o C. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.compf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Tarta ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Składniki 1 gotowy płat ciasta francuskiego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 g szpinaku (np. mrożonego w kostce) 3-4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka suszonych pomidorków(...)Dodać szpinak. Dusić pod przykryciem. Dodać przyprawy. Kiedy szpinak będzie miękki dodać śmietanę. Wymieszać i jeszcze chwilę całość podgrzać. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (ja użyłam papieru do pieczenia). Boki przyciąć i wykorzystać na wyłożenie wierzchu tarty. Spód podpiec (ok. 25 minut w temp. 200 o C). Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Na wierzch wyłożyć plastry mozzarelli oraz
coolinarnastrefa.blogspot.comprzechowywać w lodówce (placki miodowe zmiękną a smaki się przegryzą). Polecam! Sernik gotowany PRZEPIS /forma: 25 x 35 cm/ Temperatura pieczenia placków miodowych: 190 o C Czas pieczenia placków miodowych: ok. 25 min. Ciasto 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 jajka 0,5 kostki (100 g) masła 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka(...)łyżeczka proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 5 jaj 3/4 szkl. cukru 1 kostka masła (200 g) 1 szkl. mleka budyń śmietankowy bez cukru zapach waniliowy Przygotowanie Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec placki na mocno złoty kolor w temp. 190oC przez ok. 25 min. Masa
coolinarnastrefa.blogspot.com