pieczenie - 19054 przepisów (strona:256/1271)

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 545

ręką. Następnie dodać roztopione i ostudzone masło, zapach waniliowy i otartą skórkę z cytryny i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Kruszonka. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Pieczenie. Rozłożyć ciasto na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką(...)tartą  dużej blaszce z piecyka. Poczekać aż troszkę urośnie i rozłożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180ºC i piec około 30-40 min. (do zarumienienia). Smacznego     Polecam również:     Ciasto drożdżowe z kruszonką

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto czekoladowe Królowej Saby wg przepisu Julie Child 583

czekoladowe jest autorstwa Julii Child. Oryginalnie pieczone w tortownicy, zaś ja postanowiłam upiec je w kwadratowej formie i pokroić w romby (ot taka mnie naszła fantazja ;-)). Ciasto jest niewysokie, porcja nie jest duża, lecz w sam raz na zaspokojenie czekoladowego głodu. :) Ciasto czekoladowe Królowej Saby PRZEPIS {forma: 20x20cm, źródło: Bon Apetit } temperatura pieczenia: 180 ºC | czas pieczenia(...)całości. Następnie w małych porcjach dodawać na przemian mąkę i pianę z białek. Przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, dodatkowo smarując jej ścianki masłem powyżej ciasta.  Ciasto piec około 25 minut. Wystudzić.   Polewa czekoladowa Julii. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać stopniowo masło i łyżką mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić do momentu aż konsystencja

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 385

kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika. Ciastka układać na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut (piekłam ok. 30 min), aż rogaliki będą rumiane. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i piekarnika. Podawać posypane cukrem pudrem. Rada: im grubsze ciasto rozwałkujemy tym bardziej puchate rogaliki otrzymamy, nie radzę zbytnio przesadzać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kremowy sernik rumowy z rodzynkami w czekoladzie 354

czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć dno tortownicy o śr. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasolę, ryż tak by obciążyć ciasto. Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć i piec kolejne 15 - 20 minut. Masa serowa(...)Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, dodać rodzynki w czekoladzie i wymieszać. Masę serową wylać na ostudzony spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę. Mieszać do uzyskania jednolitej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 178

Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka Pieguski. Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" PRZEPIS {"Kuchnia bez pszenicy", Davis William} Temperatura pieczenia: 180 o C   | Czas pieczenia: 25 min. | Ilość 30 sztuk Składniki 4 szkl. mączki migdałowej (patrz: uwagi *) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej 4 jaja 1/2 szkl. oleju kokosowego lub masła, roztopionego(...)stewię. Połączyć uzyskaną masę z surowymi składnikami. Dodać posiekaną czekoladę. 3. Nakładać łyżką spore porcje ciasta (****). Za pomocą łyżki spłaszczać każde ciasteczko na grubość ok. 12 mm. 4. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 C, do czasu gdy brzegi lekko zbrązowieją. Przełożyć na druciany ruszt do całkowitego wystygnięcia. 95 o C przez ok. 50 min, do czasu gdy masa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Batoniki czekoladowe 214

już wiem dlaczego. Polecam! Batoniki czekoladowe PRZEPIS {blacha: 22,5 x 22,5 cm, 12 porcji, "Kuchnia bez pszenicy"(William Davis)} Temperatura pieczenia: 95 o C   | Czas pieczenia: 50 min. Składniki 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek pestek słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 daktyle ( użyłam garść papai kandyzowanej ) 1 szkl. mąki migdałowej ( starte migdały(...)orzechy, serwatkę, kakao i słodzik. Dodać mleko kokosowe oraz masło migdałowe i całość wymieszać. Wyłożyć masę na blaszce o wym. 22,5x22,5 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Przyklepać i piec w temp. 95 o C przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Karmelowy przekładaniec 339

Sobota , prawie , że świateczny dzień ;) to pyszne ciasto się należy :) Ciasto znalazłam w jednej z gazet , przepis pochodzi ze zbioru p.Moniki Mościckiej. Temp. pieczenia biszkoptu : 180st. C Czas pieczenia : 40 minut Biszkopt: 6 jaj 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 szkl. + 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa

Słodkości i nie tylko
Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 471

pieczenia 150 g jogurtu naturalnego truskawki 1/2 szkl. cukru Sposób przygotowania : 1/2 kostki masła ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkiem. Dosypujemy 2 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy jogurt. Miksujemy i wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę. Umyte truskawki , przekrojone na pół układamy na cieście.  Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut. Szklankę mąki(...)mieszamy z 1/2 kostki masła i 1/2 szkl. cukru. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy je kruszonką. Pieczemy dalej ok. 50 minut. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Śmietankowa szarlotka 902

użyć słoik jabłek litrowy) cukier puder   Sposób przygotowania: 2 jajka i 1 żółtko (białko zostaw) i zmiksuj z cukrem na puszystą pianę.Wymieszaj z przesianą mąką , proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę ( 29 x 24 cm ) i piecz ok. 25 minut w temp. 180 C Ciasto wyjmij z piekarnika , posmaruj białkiem wierzch(...)jabłka obierz , wyjmij gniazda nasienne , pokrój na ćwiartki, zalej wodą i duś pod przykryciem do czasu aż jabłuszka zmiękną, lekko posłódź do smaku)  a następnie wylej resztę ciasta. Piecz przez 30 minut ,aż ciasto nabierze pięknego złotego koloru. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Miodowa stefanka 349

dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto miodowe lubi sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :) Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej ) Czas pieczenia : 15 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki Ciasto : 250 g mąki jajko 2 łyżki miodu 5 łyżek cukru pudru łyżeczka sody oczyszczonej(...)ciasto po upieczeniu nabiera wysokości i gdy mamy  je później  pokroić w poprzek na 5 prostokątów to może wyjść wysoki wieżowiec tak jak w moim wypadku ;). Piec 15 minut w temp. 180 C. Upieczony placek studzimy i kroimy na 5 równych podłużnych kawałków ( prostokątów) Masa marcepanowa: Marcepan łączymy z cukrem i śmietanką.  Przekładamy masą placki. Wierzch ciasta

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka kruche 149

jajko 400g maki 120g cukru pudru  30ml miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia mozna 20g kakao (jesli chcemy czekoladowe)  Make, cuker puder i proszek do pieczenia mieszamy razem Dodajemy na to margaryne i siekamy ja Wbijamy jajko i wszystko razem rozrabiamy  Wlewamy miod i znow ugnatamy Jak juz ciasto jest rozrobione wkladamy do lodowki(...)trakcie gdy ciasto jest w lodowce przygotowujemy brytwanke w ktorej bedziemy piec  Nastepnie wlaczamy piekarnik na 180 °   Po wyjeciu ciasta z lodowki dzielimy ciasto i walkujemy na placki ok 2cm  Wycinamy ksztalty ciastek i ukladamy na brytwanke  Wkladamy do nagrzanego piekarnik i pieczemy kazda partie ciastek ok 5min   Gotowe ciastka przystrajamy wedle wlasnego gustu

Klaudynkowa kuchnia
Ciasto porzeczkowe 118

białka - szczypta soli - 2 łyzki soku z cytryny - 1,5 szklanki cukru kryształu - 75 dag porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i stopione (wystudzone) masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 15 minut w 200 C. Porzeczki (by nie puszczały za dużo soku opruszamy bułką tartą(...)myjemy, osuszamy i posypujemy ciasto. Białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli, sokiem z cytryny i wylewamy na porzeczki. Pieczemy 20 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Cukiniowe placuszki :) 118

średnie cukinie - 20 dkg sera żółtego - 1/2 łyżeczki soli - 4 jajka - 4 ząbki czosnku - pęczek posiekanej natki pietruszki - 10 łyżek mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - olej do pieczenia - zioła prowansalskie i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy. Po chwili odcedzamy powstały sok a do cukini(...)wbijamy jajka, mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, zmiażdżonym czosnkiem, natką, serem i wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i pieprz do smaku i ponownie mieszamy. Łyżką nabieramy niewielkie porcje masy i smażymy placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju. Jeżeli masa wyszłaby za rzadka dodajemy jeszcze odrobinę mąki

Zainspirowana w kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami. 148

śmietany 18 % - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 kostki masla - 1 kg śliwek - 3 jajka Przygotowanie: Mąkę połączyć z masłem, żółtkami, śmietaną, połową szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia. Energicznie wyrobić ciasto, po czym podzielić je na 2 części. Jedną chłodzić przez godzinę, a drugą rozwałkować i przełożyć do formy. Piec około 15 minut w temperaturze(...)ogniu do miękkości. Białka ubić na sztywno z dodatkiem drugiej połowy cukru. Na podpieczony spód wylać śliwki i wyłożyć pianę. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce wprost na ubite białka. Piec około 20 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka koktajlowe 142

Ostatnio złapałam się na tym, że często piekę ciasta. Stąd też dziasiaj moja propozycja ciasteczkowa :) Składniki: - 40 dag mąki - 25 dag masła - 25 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 pomarańcza - 4 kostki gorzkiej czekolady - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Masło roztapiamy, dodajemy cukier, skórkę otartą z pomarańczy, sok z połówki pomarańczy oraz przesianą i wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia kroimy na plasterki, układamy na blasze i pieczemy w 180 C na lekko złoty kolor. Polewę przygotowujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i mleka. Mi z tych proporcji wyszło 86 sztuk

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania