pieczenie - 19054 przepisów (strona:263/1271)

Drożdżówki z truskawkami 108

wyrośniętych placuszkach zrobić wgłębienie na nadzienie - wcisnąć w środek dno małej szklaneczki lub filiżanki (o śr. 4 cm). Należy to robić delikatnie, ale na tyle głęboko, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypadło. Do wgłębień włożyć po 2 łyżeczki sera i po kilka plasterków truskawek. Wierzch drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką  (fot.5(...)Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). Po przestudzeniu drożdżówki polać lukrem  (fot.6) . Ja przygotowałam go trochę więcej niż w oryginale, bo uwielbiam lukier na drożdżówkach :) Podgrzać sok z cytryny w garnuszku, gdy będzie gorący, odstawić z ognia i dodawać stopniowo cukier puder mieszając aż powstanie gładki lukier. Źródło: kwestiasmaku.com

Świat Ciasta
Chrupiąca granola na pożegnanie 153

wymieszać. Oliwę połączyć z syropem klonowym. Wlać do płatków, dokłądnie wymieszać, aby płyn pokrył płatki. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 st. C. przez 1 godzinę. W połowie pieczenia przemieszać. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Jestem ostatnimi czasy naprawdę zajęta; dodatkowo nasz internet okazał się nieprzeprowadzalny . Nie wiem więc kiedy pojawią się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pleśniak jabłkowo śliwkowy 212

waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany szczypta soli cynamon 200g śliwek 300g jabłek dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Masło przesiekać z mąką i proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać szklankę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtko i śmietanę. Wyrobić ręką jednolite ciasto, tak długo aż składniki się połączą, a ciasto będzie odchodziło od ręki. Gotowe(...)ubitą pianę. Z pozostałej części ciasta zrobić kruszonkę (ucierając ciasto na tarce lub rwać kawałeczki ręcznie) i posypać nią pianę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i dopiekać ciasto jeszcze przez około 15 minut

Jacob Tastes
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 240

oleju pół szklanki cukru połowa cytryny - sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek'; document.write(" "); Krok 1 Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich(...)jednolitej konsystencji. Krok 3 Ciasto przelewamy do formy i układamy w nim owoce, wtykając w ciasto, aby połówki z nich były zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni i pieczemy około godziny, do zrumienienia – suchego patyczka. Studzimy ciasto. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp

Kuchnia Bazylii
rolada kawowa z rodzynkami w rumie 168

łyżki cukru pudru dodatkowo: 100 g czekolady 2 łyżki mleka posypka czekoladowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad .Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)piec około 15 minut, uważając, żeby nie przesuszyć biszkoptu (wtedy rolada będzie się łamać). Po wyjęciu ciasta z piekarnika przykryć je wilgotną ściereczką i zwinąć w roladę. Kawę zaparzyć w kilku łyżkach wody i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Wmiksować do niej mascarpone i kawę (razem z fusami). Wmieszać orzechy i rodzynki. Roladę rozwinąć, posmarować kremem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bezglutenowe ciasto kokosowo-cytrynowe :) 138

wyczuwalnym smakiem zarówno kokosa i cytryny ciasto. Przez niektórych okrzyknięte sernikiem :D  Składniki: 190 g mąki kokosowej (Incola) 60 g mąki amarantusowej (Incola) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko  1 mocno dojrzały banan 100 g erytrolu (lub inne słodzidło) 300 ml mleka 300 ml wody gazowanej  sok wyciśnięty(...)jednej cytryny  1 łyżka startej skórki z cytryny  Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę.  Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto, wyrównując łyżką po całej powierzchni.  Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 40 minut

Zdrowie na języku :P
Biszkoptowe ciacho z truskawkami 120

truskawek Wykonanie: Ubijamy jaja cale na puch z cukrem i cukrem waniliowym( masa nam się potraja). Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dokładnie nad jajami i mieszamy łopatka do ostatniej mąki.Na końcu dodajemy rozpuszczone masło lub bardzo miękkie masło. Całość mieszamy nadal łopatką. Formę silikonową okrągła 24-26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy masę biszkoptową(...)foremki , rozprowadzamy równomiernie po całości. Truskawki opłukujemy, obieramy z "supełków" i kroimy w plasterki.Kładziemy na ciasto i lekko dociskamy. Pieczemy 35 minut w 170 stopniach

Różowa kuchnia
Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies) 148

mąki pszennej 3 czubate łyżki cukru pudru pół łyżeczki mahlabu   opcjonalnie duża szczypta cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i mahlabem, Przesypać do blendera, dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i miksować pulsacyjnie przez około 30-40 sekund, aż do uzyskania ziarnistej konsystencji. Całość przesypać na stolnicę, zagnieść(...)grubość około 3 mm podsypując nieco mąką, aby ciasto nie przyklejało się do wałka i stolnicy. Wykrawać niewielkie ciasteczka (te które widzicie na zdjęcia nie przekraczają 3 cm średnicy) Piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 12-18 minut lub do lekkiego zrumienienia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grecka pizza. 142

żeby odgazować ciasto, a następnie wałkujemy na placek o grubości około 5-10 milimetrów (w zależności czy wolicie cienki, czy gruby spód). Tak przygotowane ciasto przekładamy na papier do pieczenia, a na nim równomiernie rozkładamy szpinak, posypujemy pokruszonym serem i posiekaną miętą. Tak przygotowaną pizzę zostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia, a następnie wkładamy ciasto na rozgrzaną blachę(...)pieczemy około 10-12 minut, czyli do chwili, aż się apetycznie zarumieni. Gotowe

Rozpustne gotowanie
CIASTECZKA TĘCZOWE SERDUSZKA (NA DZIEŃ DZIECKA I NIE TYLKO) 586

wzdłuż rzędu serduszek. Ciasto ostatni raz schłodź przez 10-15 minut w zamrażalniku.  Następnie pokrój je w ciasteczka - plastry grubości 5-7 mm i piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C. Z cukru pudru i odrobiny wody zrób gęsty lukier, taki by po posmarowaniu nie ściekał z brzegów ciastek. Ranty upieczonych(...)zamiast 5 mm jak w oryginale) i wykrawałam po dwa serca w rzędzie zamiast trzech. 2) Z braku posypki w formie kolorowych kuleczek, które nie rozpuszczają się podczas pieczenia, użyłam zwykłej cukrowej posypki. Pokryłam nią już upieczone ciasteczka, uprzednio smarując ich ranty gęstym lukrem. 3) Zabarwione warstwy ciasta przed wykrawaniem serduszek ułożyłam fioletowym kolorem od góry, dlatego moje serduszka

Słodko-Słony Świat Ilony
CHOCOLATE CHIP COOKIES - NAJLEPSZE 153

pieczenia (na jednej blaszce zmieści się max. 8-9 ciastek). Leciutko dociśnij kulki od góry. Piecz ciastka przez około 14-15 do lekkiego zezłocenia , wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do ostudzenia. Ważne jest, aby ściśle trzymać się czasu pieczenia! Wtedy ciastka będą miękkie, stwardnieją lekko na zewnątrz, gdy wystygną, a pozostaną ciągnące w środku. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
CHRUPIĄCE GOFRY 472

cukrem pudrem czy dżemem. Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 szklanka cukru * 5 jajek  * 1 kostka roztopionej, schłodzonej margaryny albo 3/4 szklanki oleju * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki wody * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Rozgrzać gofrownicę. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier, wbić jajka, wlać margarynę (olej), wodę, wsypać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylewać porcjami chochlą na rozgrzany blat gofrownicy. Piec gofry 3-5 minut. Studzić na kratce

Zrób to smacznie
Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową 492

mąkę, wlać mleczko kokosowe, dodać cukier i wymieszać. 2. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC przez około 12-15 minut, na drugiej od dołu półce piekarnika. Masa serowa: 3. Ser przełożyć do miski i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku(...)orzechowe, wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, przesiać mąkę ziemniaczaną (na masę serową, patrz FILM ), dodać przyprawy, wymieszać. 5. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec jeszcze przez około 50 minut. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić

Mała Cukierenka
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 218

olej kokosowy i resztę składników. Wszystko razem blenderujemy (wraz z bananami). Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy orzechy i kawałki czekolady. Pieczemy 25 minut w 170C. Pod koniec pieczenia można posypać cukrem kokosowym. W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, 1 opakowanie borówek podgrzewamy w rodelku z dodatkiem 3 łyżek wody. Gdy borówki puszczą

Fill The Bowl
Bataty – słodkie ziemniaki 212

sałatek i wielu innych potraw. Można robić z nich frytki oraz placki, podobne do ziemniaczanych lub podawać jako substytut ziemniaka. Można je również piec, grillować i gotować ze skórą. Wykorzystuje się je również do pieczenia ciast, przyrządzania puddingów. Jadalne są nie tylko bulwy, lecz także liście batata. Są one powszechnie znane w restauracjach chińskich, japońskich i filipińskich. Jakie bulwy(...)twarde, pozbawione miękkich plam, uszkodzeń i obtłuczeń. Po obraniu należy je szybko obgotować lub do czasu gotowania umieścić je w lodówce – nie zmienią one koloru na ciemny. Przed pieczeniem w całości należy je kilkukrotnie nakłuć. Bataty przechowuj w chłodnym, ciemnym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Zachowują wówczas świeżość około 10 dni. Jeżeli nie miałeś okazji spróbować tego warzywa

Ciasna Kuchnia