Bananowy kopiec BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki KREM śmietana - 36 % - 2,5 szkl żelatyna - 1 łyżka gotowana woda czekolada gorzka(...)DODATKOWO: banany - 4 szt sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 28 cm, piec 35 minut w 175 stop, ostudzić Łyżeczką wydrążyć środek w odległości
Kuchnia DanusiPyszne, kruche paszteciki ! Składniki: 20 dag mąki 12 dag margaryny 3 dag drożdży ½ łyżeczki cukru 4 łyżki mleka sól do smaku 1 jajko papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 puszka kukurydzy 1 filet z kurczaka 25 dag pieczarek 1 cebula biała 1 czerwona papryka 15 dag żółtego sera 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa tłuszcz do smażenia Wykonanie nadzienia(...)utarte z cukrem i mlekiem, posolić do smaku i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon, pokroić w grube plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut na złoty kolor
Tradycyjna KuchniaDziś dzielę się z Wami przepisem na jeden z moich bardziej ulubionych torcików bez pieczenia. Zawiera takie smaki deserowe, bez których nie wyobrażam sobie kuchni: wanilię, migdały i wiórki kokosowe. Tym ciastem i przepisem świętuję 100 tys. wyświetleń mojego bloga. Kto by przypuszczał, że w niespełna rok od publikacji, blog doczeka się tylu wejść? Serdecznie Wam dziękuję za odwiedziny(...)Zmiksować na jednolitą masę. Do kremowej masy dodać rum i wsypać 250 ml wiórków kokosowych. Wymieszać. Dno formy wyłożyć herbatnikami jeden obok drugiego. Ja uprzednio wykładam formę papierem do pieczenia, by ciasto łatwiej było wyjąć z formy. Na herbatniki wyłożyć ok. 1/3 całej masy. Równo rozprowadzić. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, lekko dociskając je dłonią do dna. Herbatniki warto ułożyć
Weekendy w domu i ogrodziemasła 4 jajka 1 szklanka mąki 1,5 szklanki cukru 4 czubate łyżki kakao 4 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki kokosa do dekoracji W garnku zagotowujemy masło z cukrem, wodą i kakao(...)masa przestygnie dodajemy 4 żółtka. Z masy odlewamy około 150 ml płynu. Ubijamy pianę z 4 białek. W dużej misce mieszamy masę czekoladową z mąką i proszkiem do pieczenia. Wszystko łączymy z ubitymi białkami. Masę przekładamy do formy, mniej więcej do połowy jej wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po wystudzeniu przekładamy masą czekoladową
KuchcikoweLoveprzyprawy do piernika. Przepis na podstawowe ciasto parzone jest bardzo łatwy i prosty, można z niego przygotować ptysie klasyczne eklerki , mini ptysie , karpatkę . Samo przygotowanie ciasta parzonego wraz z pieczeniem i nadziewaniem kremem zajmuje mniej niż godzinę. Te ciasta są panaceum na niezapowiedzianych gości, którzy wpadli na kawkę. Na Sylwestra przygotowałam klasyczne ptysie z bitą śmietaną, na Trzech Króli(...)rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, jeśli nie mamy wystarczy ciasto przełożyć do woreczka strunowego i odciąć końcówkę. Za pomocą końcówki rękawa cukierniczego formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe ptysie z ciasta (wystarczy 2 razy zrobić obrót). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 200ºC, nie otwieramy piekarnika bo ptysie opadną. Po upieczeniu ptysie studzimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChociaż nie miałam w planach pieczenia pierników na święta to dałam się na mówić dziecku i przystąpiłyśmy do działania :) Z małym pomocnikiem poszło bardzo sprawnie a pierniczki były przepyszne!—>KLIK Przepis pochodzi z książki Julii Bator „Święta bez chemii”. Standardowo zmieniłam ilość cukru i dodałam go dużo mniej. 200 g miękkiego masła 50 g cukru(...)sody oczyszczonej Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu można ozdobić lukrem ale ja nigdy tego nie robię bo nie przepadam za słodkim lukrem ;) Smacznego! Artykuł Orkiszowe pierniczki pochodzi
Mienta blog1 kg jabłek tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Następnie wsypać kaszę mannę z wiórkami i proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać mikserem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odlać powstały sok i dodać do masy razem z ubitą na sztywno pianą z białek. Delikatnie(...)wymieszać, przełożyć do przygotowanej dużej formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut
Tradycyjna Kuchniażółtko jaja 1 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 aromat pomarańczowy ½ kg jabłek cukier puder do posypki cynamon mielony do posypki 1 szczypta soli papier do pieczenia Wykonanie: Margarynę posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto(...)Jabłka obrać, pokroić w ósemki i usunąć gniazdka nasienne. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto, szklanką wycinać kółeczka i nakładać jabłka. Następnie zlepiać, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Tradycyjna Kuchnialodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja ma 35,5 na 23,5 cm) i pieczemy w 180 st. na złoty kolor (ok 10 minut). Pozostałe 4 części rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zwijamy, a następnie układamy obok siebie w tej samej blaszce, w której piekliśmy poprzednie(...)placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Nadzienie makowe: 1 szklanka maku, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć) Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem
Cynamonowe szczęściekulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczać, nadziewać niewielką ilością powideł. Formować okrągłe kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki powinny się zrosnąć. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać do przesianego cukru pudru, ukręcić gładki lukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzenależał do moich ulubionych ryb, w ywołującego same negatywne skojarz enia kulinarne. Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków, w znakomitym towarzystwie jajka w koszulce, kasztanów, pieczonej skorzonery i kalafiora. Staropolska kuchnia była bardzo kreatywna :) Wystarczą dobre krajowe produkty, karp ze sprawdzonej hodowli np. Stawy(...)kostki, oprószamy sola, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Podobnie obieramy skorzonerę skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze skorzonerą . Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem
SzczyptaSmaQtrakcie pieczenia. Pieczemy w temp. 180’C przez około 45 min aż makowiec nie nabierze pięknego rumianego koloru. Gdy ciasto ostygnie możemy je udekorować polewą czekoladową. Jeśli używamy do ciasta żółtek możemy wykorzystać białko do posmarowania ciasta przed położeniem maku i następnie na mak. Spowoduję to mniejsze prawdopodobieństwo odstania maku od ciasta podczas pieczenia. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoPiekę i dekoruję ,,, dekoruję i piekę pierniczki rzecz jasna ... Na te do dekorowania , do powieszenia na choince mam swój ulubiony sprawdzony przepis. ( KLIK ) Ale też zachciało mi się innych pierniczków takich małych ,słodkich ,miękkich . I wpadł mi do głowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników(...)czasie ciasto podzielić na kilka części , każdą z nich rozwałkowywać na grubość ok pół cm ( nie cieniej ) i wykrawać dowolne kształty.Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec maksymalnie 10 min w 170'C Ciasteczka wystarczy posypać cukrem pudrem , można również oblać polewa czekoladową. Ja natomiast dla wzmocnienia pomarańczowego smaku oblałam je lukrem
Malinowa KawiarenkaCiasteczka na patyku czyli cakepops - w końcu nadeszła pora, że pojawiły się także u mnie. Mam nawet maszynkę do wypieku kuleczek, ale tym razem wersja bez pieczenia. Całą(...)rodzina była zachwycona ich smakiem. Niby to tylko takie jakby ziemniaczki na patyku, ale jednak smak trochę inny, no i ta urzekająca dekoracja! Dla kogo: dla lubiących przepisy "bez pieczenia" dla chcących zaskoczyć gości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą
Mania Wypiekaniatabl. mlecznej czekolady kilka kolorowych landrynek na okienka Ciasto: W rondelku rozpuścić miód, cukier, margarynę, kakao i przyprawę do piernika. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie podzielić na kilka części i rozwałkowywać na ok. 3-5 mm. Wykrawać(...)poszczególne części domku. W miejsce okien wsypujemy pokruszone landrynki. Pieczemy ok 7-10 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Ostudzić. Wymiary ścianek: Front i tylna ściana: Podstawa 10cm, wysokość 15cm. Okienka 2x2cm. Drzwi 4x2cm- wycinamy 2 takie ścianki, z tym, że drugą bez drzwi. Ścianki boczne: 10x7cm. Okna 2x3cm- wycinamy 2 takie ścianki. Dach: 11x11cm-wycinamy 2 części. Podstawa
Smakołyki Asi