pieczenie - 19054 przepisów (strona:264/1271)

Tarta Jabłkowa 164

mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wysypać na stolnicę, dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło oraz wodę, szybko zagnieść ciasto. Odstawić na ok 30 minut do lodówki.  W tym czasie jabłka obieramy(...)ogniu z dodatkiem cukru waniliowego, cynamonu i odrobiną wody.  2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę, na to jabłka, resztę ciasta kroimy w plaski i wykładamy na jabłka. Pieczemy w temp 180 st. C  do zarumienienia się ciasta, ok 45 minut

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto"Delicja" 129

jeszcze lepiej smakuje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka 2 galaretki pomarańczowe 1,5 szklanki wody Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, zagotować

Słodka Kraina Wypieków
Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 509

ziół jest jednym z moich ulubionych i na blogu pokazywałam Wam już wiele dań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje także tak po prostu, na przystawkę razem z chlebkiem pita, jak podawano nam go w Grecji. Porządnie schłodzony sos tzatziki wspaniale smakuje w gorący(...)małej ilości czosnku (tzatziki powinien być mocno czosnkowy). Do czego wykorzystać sos tzatziki? jako dip z krakersów, chlebków pita ( przepis na chlebki pita ), świeżych warzyw pokrojonych w słupki, frytek, pieczonych lub grillowanych warzyw jako sos do grillowanego mięsa, np. takich szaszłyków , lub greckich klopsików keftedakia wegetarianom polecam szaszłyki z sera halloumi i warzyw oraz keftedakia z halloumi i kaszy jaglanej

Chilli Czosnek i Oliwa
Czekoladowe ciasto z gruszką 152

ciasto o pięknym aromacie Składniki - 1 kostka margaryny - 5 płaskich łyżek kakao - 400 ml mleka - 4 jajka - 4 nie całe szklanki mąki - 2 szklanki cukru - 1 mały proszek do pieczenia - 4 łyżki powideł lub dżemu ja dałam dżem z pigwy - 1 mały olejek pomarańczowy ( 1 łyżka) - 5 gruszek 1. - Margarynę rozpuścić w garnku dodać kakao odstawić garnek z ognia(...)masy dodać dżem cały czas ubijać dodać całą mąkę i wlewać rozpuszczoną margarynę z mlekiem Miksować aż wszystko się połączy wlać na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia Na górę rozsypać gruszki pokrojone w kostkę piec 180 stopni ok 50 minut sprawdzić patyczkiem blacha 26/40

W królestwie smaków Beaty
Tarta białkowa na bezach z malinami 103

bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki(...)proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę z białek, dodając stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki, zalać ciastem i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu

Tradycyjna Kuchnia
Babeczka czekoladowa z kubka 215

największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie pieczenia). Dodać jajko, mleko i olej i zamieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Piec w mikrofalówce o mocy 800 W przez 2,5 minuty. Ciasto pod koniec pieczenia gwałtownie się unosi ale po wyłączeniu mikrofalówki opada. Można je wtedy bez problemu wyjąć z kubka. Podawać np. z bitą śmietaną

Bullio
KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ 465

folię spożywczą. Wsadź ciasto na 20 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzej do temperatury  180 stopni C . Blachę o wymiarach  25 x 25 cm  wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj dno lekko olejem. Wyjmij większą część ciasta z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz(...)następnie wyłóż delikatnie bezę. Wyrównaj wierzch.  Wyjmij mniejszą część ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp delikatnie powstałymi wiórkami bezę. Piecz ciasto przez  55 minut , a następnie wyłącz piekarnik i od razu wyjmij z niego ciasto do  całkowitego ostygnięcia. Ciasto kroi się najlepiej, gdy jest porządnie przestudzone

Słodko-Słony Świat Ilony
pyszny sernik 522

śmietanką z mlekovita  około 1 szklanki cukru  1 budyń waniliowy ,śmietankowy(proszek)  150g masła Wykonanie Ciasto: Masloro rozpuścić.W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Do suchych składników dodajemy żółtka ,oraz przestudzone rozpuszczone maslo i zagniatamy ciasto, które nie musi tworzyć zwartej kuli, może przypominać kruszonkę.  3/4 ciasta przekładamy do formy(...)przygotowanej masy dodajemy ubita piane z białek icałość delikatnie mieszamy. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, wylewamy na nie masę serową, którą następnie posypujemy 1/3 odłożonego ciasta, tak jak kruszonką. Pieczemy 40 -50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC Po upieczeniu odstawiamy w chłodne miejsce

w mojej kuchni
Ciasteczka imbirowe bez masła i cukru 173

było moje pierwsze podejście do ciastek ze wzorkami. Nie wiem, czy mogę je zaliczyć do udanych, bo niestety wzorki trochę się rozlały i ciastka wyglądały zdecydowanie lepiej przed pieczeniem. Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na zapobiegnięcie temu, to chętnie poczytam :) Co do samego przepisu, ciasto musi być dobrze wyrobione, w przeciwnym wypadku przypomina kruszonkę i trudno je rozwałkować. Warto(...)Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Jeśli robisz wzorki stemplem, włóż je potem do lodówki na około 30 minut. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C, piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 minut, aż ciastka się zarumienią. Energia  (1 ciastko) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 71,6 kcal

Powiedz dietom nie
Quiche ze szparagami i wędzonym łososiem 169

formę przez 30 minut w lodówce. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ° C . Wyjmij schłodzone ciasto, górę pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchym grochem lub fasolą. Piecz 15 minut , a następnie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut . Spód wyjmij z piekarnika, nie wyłączając go. Nadzienie: 1 duży kubek kwaśnej śmietany 18% (około(...)następnie wylej nań masę śmietanowo-jajeczną. Na górze ułóż kawałki łososia, sera oraz pocięte na mniejsze cząstki pozostałe szparagi. Posyp wszystko płatkami migdałów i wstaw z powrotem do pieca na 30 minut ( 180 ° C ) . (Quiche możesz wyjąć z piekarnika, gdy wierzch się zetnie). Odstaw na 10-15 minut do przestudzenia, a następnie krój na kawałki. Smacznego

Food Square
Ciasto z czereśniami + film 178

Białka oddzielamy od żółtek a następnie przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy płatki migdałowe i wszystko razem łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką a następnie dokładnie rozprowadzamy. Na wierzchu(...)ciasta układamy umyte i wydrylowane czereśnie. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Ciasto (placek) z malinami - proste, szybkie i bardzo smaczne 205

same białka, do drugiej żółtka. Do miski z żółtkami wsypujemy oba cukry, miksujemy. Po czym wlewamy przestudzoną (lekko ciepłą) margarynę, miksujemy. Następnie wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli mleko, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do miski z ciastem dodajemy powoli ubite białka i łączymy delikatnie przy pomocy łyżki(...)bądź miksera (na bardzo wolnych obrotach). Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Następnie na cieście układamy w sposób dowolny umyte maliny, lekko wciskając w masę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem. ... kolejna łyżeczka pysznego ciasta z malinami Smacznego

Słodkie okruszki
Energetyczny deser bez pieczenia i gotowania. Zdrowy, ekologiczny i smaczny. Prosty przepis. 211

Zdrowy, ekologiczny i energetyczny deser bez pieczenia? Nie tylko dla dzieci?     A co powiedzie na przepyszne połączenie daktyli, orzechów nerkowca, rodzynek, sezamu i świeżych owoców?   Robi się ciekawie!   Moje dzieci bardzo chwalą ten deserek, jest bardzo pożywny i dodaje mnóstwo energii.     Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych wpisów kliknij Lubię To na Facebook(...)najmłodszych, nie potrafię się powstrzymać...   Składniki w zasadzie dostępne w większości w kuchni, wystarczy przewietrzyć szafki.   Do dzieła!     Składniki na deser energetyczny bez pieczenia:     Spód:   eko suszone daktyle: 150g eko rodzynki 75g bio słonecznik łuskany 30g bio ziarna sezamu 10g eko amarantus ekspandowany 35g szczypta nasion czarnuszki ( tutaj )     Masa

IzaGotuje
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem czyli Zupowy Wtorek odc.67 214

idącym do placówki oraz zadowoloną Córcią układającą klocki. Dzień sprzyjał kuchennym działaniom i spacerowi, z którego wróciliśmy ledwo żywi :) Po wczołganiu się na górę posililiśmy się zupą krem z pieczonej marchwi z imbirem a na deser było ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem oraz kawa... Jutro kolejny dzień pełen niespodzianek dla mnie dla Was jutro na blogu będzie przepis(...)mleczka kokosowego lub śmietanki roślinnej otrzymamy danie w sam raz dla wegan lub alergików nie mogących jeść mleka. Zupa jest gęsta, wyczuwa się wyraźnie fakt, że marchewki były pieczone.  Lekko pikantna i dość orzeźwiająca w smaku. Syci i bardzo smakuje. Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem na 4 porcje: 6 marchewek pół łyżeczki nasion kopru włoskiego 3 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zdrowy miks owocowy z herbatką Teekanne i fit sałatka z kurczakiem w herbacianym dresingu 205

pieczenia w piekarniku Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na plastry. Przygotowane kawałki z nacieramy delikatnie słodką papryką i bazylią, doprawiamy pieprzem i solą. Wkładamy do folii do pieczenia ułożonej na blasze z piekarnika. Skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny. Uwaga zamkniętą folię należy poprzebijać w kilku miejscach np. wykałaczką. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania