pieczenie - 19054 przepisów (strona:257/1271)

Rafaello 517

Delikatny biszkopt z nutką kokosową, super połączenie :) Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 3/ 4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: - 3 szklanki mleka - 1 szklanka mąki pszennej - niepełna szklanka cukru(...)kostka masła - 1 olejek śmietankowy Kokos: - 1 łyżka margaryny - 1 łyżka cukru - 5 dag wiórek kokosowych Przygotowanie: W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Jabłecznik czekoladowo-kokosowy 139

- 2 opakowania budyniu czekoladowego - 1 kg jabłek - 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i obie połówki rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia.Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy jedną część ciasta. Jabłka obieramy i ścieramy(...)cieście a na nie równomiernie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy całość i oprószamy wiórkami kokosowymi. Drugą część ciasta delikatnie przekładamy na krem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Jabłecznik pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru pudru. Pianę wykładamy na gotowe ciasto i umieszczamy ponownie w piekarniku. Pieczemy około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Królewiec 733

miodu - 1 łyżka sody - 1 jajko - 15dag margaryny Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 2 łyżki wody - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 20 dag cukru - 1/2 litra mleka - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 cukry waniliowe - 1 margaryna Polewa czekoladowa: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 kostki margaryny(...)ciasto zagniatamy, wyrabiamy i dzielimy na dwie cześci. Każdą pieczemy w 180 C przez około 30 minut (na złoty kolor). Jak blaty upieczone możemy przystąpić do robienia biszkoptu. Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 C około 50 minut

Zainspirowana w kuchni
Babka cytrynowa z lawendą 254

łyżeczki kurkumy      Masło ucieramy na puszystą masę, dosypujemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy po jednym jajku, dorzucamy też proszek do pieczenia i odrobinę kurkumy, która nada babce piękny, intensywnie żółty kolor. Cytrynę wyparzamy, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok, które przekładamy do ciasta. Całość doprawiamy 3 łyżkami lawendy(...)przełoży się na średnio intensywny smak. Jeśli pierwszy raz pieczecie coś z dodatkiem tych kwiatów to lepiej być ostrożnym, bo niesamowicie łatwo przegiąć z ilością - lepiej więc dać mniej niż za dużo i potem podzielić się deserem z okolicznymi ptakami ;)      Masę przelewamy do babkowej blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

sama złodycz
Makowiec z papają 184

płatami papieru do pieczenia. Placek formujemy na kształt prostokąta i wykładamy warstwę farszu, zostawiając brzeg około 2 cm. Zawijamy, pamiętając o podwinięciu boków. Roladę przekładamy na papier do pieczenia i dwukrotnie owijamy, zostawiając odrobinę wolnego miejsca (makowiec podrośnie w piekarniku). Pieczemy 40 minut w 190 stopniach, jeszcze ciepłe ciasto rozwijamy z papieru i lukrujemy, można posypać odłożonym farszem(...)samym makiem lub zostawić ot tak. Też pyszne :)      Moja ilość składników jest podana dla jednego makowca, jest on jednak dosyć mały i mam wrażenie, że lepiej piec od razu kilka. Hyhyhy. Mało jest piosenek Rojka, które lubię, ale ta jest świetna. Dzięki za kolejną inspirację, Marian

sama złodycz
Ciasto czekoladowe na Guinnessie z kremem porzeczkowym 208

cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny     Masło podgrzewamy z kakao i piwem na wolnym ogniu aż do całkowitego połączenia się składników, lekko studzimy. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy w kilku porcjach, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Na samym końcu dorzucamy jaja, dokładnie łącząc je z ciastem. Czekoladę łamiemy i kroimy na mniejsze kawałeczki, całość(...)mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut, studzimy.      Porzeczki myjemy i pozbywamy się łodyżek. Gotujemy na małym ogniu z kilkoma łyżkami wody aż do momentu całkowitego rozpadnięcia się owoców. Przesiewamy przez gęste sito, starając jak najwięcej się z nich "wycisnąć", uzyskując gładki, skoncentrowany

sama złodycz
Schab imbirowo-czosnkowy czyli pieczyste na obiad i na kanapkę 160

częstotliwości kulinarnych nowinek i złożyła wniosek o schabowego. Takiego zwykłego. Bitego. W panierce. Krwawi moje spragnione kulinarnych eksperymentów serce;) Plasterem okazała się pieczeń, którą z zakupionego schabowego kawałka, po wyporcjowaniu na kotlety udało się uratować. A, że mięsko doskonale smakuje zarówno w wariancie gorąco-obiadowym jak i zimno-kanapkowym, tak więc(...)umyć, osuszyć, natrzeć przygotowanym imbirem, czosnkiem, solą, oprószyć ziołami. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny (najlepiej na całą noc) a następnie zapakować w woreczek do pieczenia lub zamykane żaroodporne naczynie mięso podlawając przed zamknięciem wodą, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 1 godzinę. Mięso

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Witajcie! 228

roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak   ilość kalorii zawsze każe mi się opamiętać. A Wy Kochani jakie ciasto najbardziej lubicie?:) Składniki na blaszkę 24 x40cm: Mąka – 0,5 kg Margaryna – 1 szt., najlepiej miękka Cukier – ¾ szkl. 3 żółtka Śmietana – 2-3 łyżki Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki Jabłka   - 1,5 kg, najlepiej(...)łyżek cukru,   Bułka tarta Przygotowanie: 1.        Margarynę rozkruszyć z mąką 2.        Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietaną i dokładnie zagnieść 3.        Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić

Fabryka pomysłów
Kakaowe tartatelki z truskawkami 167

przygotowałam pyszne ciacha bez pieczenia na kakaowym spodzie z kremem z mascarpone. Całość   natomiast dopełniają truskawki oraz truskawkowa galaretka. Zadowolą   one na pewno tych, dla których pieczenie jest zmorą. To także świetny patent na upalne dni – proste i na zimno! Ps. przypominam, że „Gotowanie za głosowanie” trwa do piątku do godziny 22 (ankieta mieści się

Fabryka pomysłów
Miodek- na dzień kobiet! :) 257

Wykonanie: Ciasto miodowe: Wszystkie składniki mieszamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do schłodzenia. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze trochę ubijamy. Mąki mieszamy razem. Następnie dodajemy(...)przemian żółtka i mąkę, mieszamy, tak żeby nie było grudek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Krem: Mleko wlewamy do garnka, zostawiając pół szklanki, w której wymieszamy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Do mleka w garnku dodajemy margarynę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy pół szklanki mleka wymieszane z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprowadzamy do wrzenia, energicznie mieszając

Czerwona Porzeczka
Kruche ciasto z delikatną pianką i owocami leśnymi 165

zamrażalnika i zostawić na ok. 2 do 3 godzin. Po tym czasie wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na dużych oczkach - uwaga na palce :-) Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 190 ° C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto studzimy. Pianka budyniowa: 5 białek, 220 g drobnego cukru(...)wlewamy olej. Miksujemy do momentu połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony i wystudzony spód, układamy owoce oraz ścieramy resztę mrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i pieczemy 30-40 minut.Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem

Delicious Titbits
Maślane ciasto z truskawkami i rabarbarem 390

22x24 cm: 25 dag masła ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 25 dag mąki pszennej 4,5 dag mąki ziemniaczanej (ok. 4 łyżki) 5 jajek 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 kg rabarbaru i trochę truskawek(...)łyżek cukru do posypania owoców i cynamon Przygotowanie: Rabarbar pokroić na kawałki, a truskawki wydłubać z szypułek, zasypać cukrem i odrobiną cynamonu.  Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Zmiksować masło z cukrem,  cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ciągle ucierając wbijać po jednym jajku. Połączyć obie mąki i proszek do pieczenia.  Przełożyć do masy

Fabryka pomysłów
Pieczona pierś z indyka 667

domową wędlinę nie trzeba nikogo specjalnie namawiać. Dzisiaj mam propozycję na pieczoną pierś z indyka. Mięso jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Idealne do kanapek, na imprezkę lub na  zbliżające się święta. Zobaczcie, jak łatwy jest przepis, a może się skusicie :) Składniki marynaty: 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czubata łyżeczka mielonych suszonych pomidorów (u mnie(...)Pierś z indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (można na całą noc). Pierś dokładnie zawijamy w folię aluminiową, pamiętając, że do pieczenia, matowa strona powinna być na zewnątrz. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy mięso i od razu zmniejszamy temperaturę do 175 stopni. Ja piekę 70 minut, na grzałce dolnej + grzałka

Smak mojego domu
Sernik kasztanowo-krówkowy. Najlepszy! 142

masy kajmakowej z puszki 4 kandyzowane kasztany Masło rozpuścić, przestudzić. Ciasteczka razem z kremem pokruszyć, dodać masło, wymieszać. Masę ciasteczkową ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Przestudzić. Serek, kremówkę, jajka, krem kasztanowy i ekstrakt zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Przelać na podpieczony spód. Piec(...)przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ciasto ostudzić w piekarniku, a następnie wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno. 50 g kajmaku podgrzać, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodać masę do pozostałego kajmaku, dokładnie wymieszać. Następnie partiami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet mięsny pieczony by Lulu 178

Pieczony pasztet mięsny przygotowany według przepisu Lulu to prawdziwa poezja smaku. Jadaliśmy go wielokrotnie i za każdym razem był doskonały. Zresztą Ona zawsze potrafi wyczarować coś z niczego :) Tym razem do domowego pasztetu Lulu dodała mieszankę  "Pasztet - typ wielkanocny" , Zaskoczyło mnie to, bo dość często robię zakupy w sklepie Tradismak , a ten produkt, jakoś umknął mojej uwadze. Sama też(...)małe gałki muszkatołowe, 2 czubate łyżeczki imbiru, 2 łyżki stołowe mieszanki  "Pasztet - typ wielkanocny" , sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie można też dodać ostrą paprykę. foremki aluminiowe do pieczenia Przygotowanie Wołowinę, wieprzowinę, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie gotujemy do całkowitej miękkości mięsa, nawet od 4 do 6 godzin Następnie całość schładzamy, wyjmujemy mięso z warzywami, przepuszczamy wszystko przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania