pieczenie - 19054 przepisów (strona:251/1271)

Flan kokosowo gruszkowy 372

suchego patyczka. Wyjąć przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem i zmielić na górę przyprawę do kawy i deserów .  Forma silikonowa 23*29 cm. Ps. Metalową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli twaróg jest grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków

Ala piecze i gotuje
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 263

twarogową. Do kremówki dodać jajko, cukier puder i zmiksować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Zimne naleśniki posmarować masą twarogową, zwinąć rulony i przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu, zalać kremówką. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st z termoobiegiem około 1 godziny. Pieczemy tak długo, aż śmietana będzie ścięta

Ala piecze i gotuje
Babeczki z fantazją 227

jednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wylepiać ciastem małe foremki do babeczek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min w 190 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 min wyjąć babeczki z foremek i odłożyć do wystudzenia. Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno

Ala piecze i gotuje
Likier piernikowy 9313

klik . Od razu miałam  kilka pomysł na wykorzystanie produktów. Dzisiaj pierwszy - likier piernikowy. Ale jest tak pyszny i aromatyczny, że z powodzeniem możecie robić. Na rozgrzewkę i przy pieczeniu ciasteczek po jednym kieliszeczku jak znalazł. A i na prezent się nadaje, z pewnością osoba obdarowana się ucieszy. Składniki: 0,5 l kremówki 1 czekolada gorzka 100 g cukru

Ala piecze i gotuje
Pizza z patelni 1109

Dzięki uprzejmości firmy Neoflam mogłam w końcu upiec pizzę z patelni. Otrzymałam piękny i praktyczny komplet z odpinaną rączką do przetestowania klik . Pizzę najpierw podgrzewamy w patelni na piecu a potem wkładamy do piekarnika. Wystarczyło odpiąć rączkę i włożyć do pieca. Pizza jest bardzo puszysta, ładnie wyrośnięta i smaczna. Oczywiście w kwestii dodatków co kto lubi. Składniki: Ciasto

Ala piecze i gotuje
Pączki hiszpańskie 1243

masę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć

Ala piecze i gotuje
Mini tarty z orange curd 218

robota i wyrabiamy ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około 15 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 minutach wyjąć babeczki z foremek i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Orange curd: Z pomarańczy wycisnąć

Ala piecze i gotuje
Szynka wieprzowa 286

Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawę wymieszać z łyżeczką soli, natrzeć mięso i obwiązać sznurkiem. Do szynki powciskać ziarenka jałowca z przyprawy, włożyć do rękawa do pieczenia, dodać przyprawy z marynaty. Szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik szynkę zostawić jeszcze 10 minut i wyjąć. Pozostawić szynkę

Ala piecze i gotuje
Rolada z truskawkami 222

cukier i cukier waniliowy aż powstanie gęsta i sztywna piana. Do piany dodaję po 1 żółtku i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Zmieszane ze sobą mąki i proszkiem do pieczenia dodaję do ubitych jaj w 3 porcjach, za każdym razem mieszając ale już tylko łyżką. Całość powinna mieć gęstą puszystą konsystencję. Piekarnik rozgrzewam na 180oC. Masę rozprowadzam równomiernie(...)wyłożoną pergaminem blachę - tą dużą z wyposażenia pieca. Piekę w 180oC przez 20 minut. Serek mascarpone przekładam do misy i dodaję wszystkie składniki do nadzienia - miód, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę. Truskawki kroję w małą kostkę(kawałki), dodaję do masy i mieszam. Upieczone ciasto wyciągam na wilgotny ręcznik - pergaminem do góry

Mechanik w kuchni
Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao 144

Pieczenie ciasteczek powoduje, że się relaksuję w kuchni. Uwielbiam siedzieć w kuchni i wymyślać nowe połączenia smakowe, tak by ciasteczka były smaczne i apetycznie wyglądały. To mój kolejny przepis na kruche ciasteczka, pachnące karmelem, wanilią z lekko widocznym cienkim paskiem kakao. Tym razem kruche ciasteczka obsypałam karmelem z wanilią. Bardzo lubię takie połączenie smakowe. Ciasteczka są bardzo smaczne(...)karmelem z wanilią wałkujemy formując prostokąt. Ciasto posypujemy karmelem z wanilią, posypujemy gorzkim kakao. Zwijamy ciasto w roladkę i kroimy w krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 10-15 minut. Ciasteczka mają być blade. Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao podajemy do kawy lub herbaty. Smacznego! The post Karmelowo-waniliowe ciasteczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jaglane muffiny ze szparagami i szynką 185

szynki. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. Dodajemy płynne składniki: majonez wymieszany razem z jogurtem, miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z płatkami jaglanymi, proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy dalej na małych obrotach. Wsypujemy pokrojone szparagi i szynkę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy(...)ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 180 C z termoobiegiem 15 minut, obkładamy powierzchnię muffinów ćwiartkami pomidorów, pokrojonymi szparagami i szynką, pieczemy kolejne 15 min. Po ostudzeniu muffiny podajemy. Jednak najlepiej mi smakowały gdy były ciepłe! Smacznego ! The post Jaglane muffiny ze szparagami i szynką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 201

Ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki 200 g masła lub margaryny Kasia 120 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300 g grubo siekanych orzechów włoskich 175 g cukru 2 łyżki miodu 20 g masła lub margaryny Kasia 150 ml słodkiej śmietany 2 łyżki soku z cytryny Zagniatamy kruche(...)Dekorujemy listkami lub kwiatuszkami wyciętymi z ciasta kruchego. Ja niestety nie miałam ciasta na dekoracje, dlatego radzę zarobić go troszkę więcej) ). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym żółtkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190°C przez 30/40 min. Nie kroimy ciasta od razu, bo masa nam wypłynie. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Można go przechowywać do paru dni, ale nie wiem

Mia Cucina Sofieta
Marysieńka 166

pieczenia Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C, ok 30 minut. Po przestudzeniu, kroimy placek wzdłuż, na 2 części. Blat orzechowy: • 150 g orzechów włoskich • 3 białka • 120 g cukru(...)płynnego • pół łyżki mąki pszennej • pół łyżki mąki ziemniaczanej Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następine posiekane orzechy i pozostałe składniki. Wylewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy ok 30 minut w temp 180 st. C. Krem: • 550 ml mleka • 2 budynie z cukrem (na 0,5 lt mleka) • 150 g miękkiego masła Gotujemy 2 budynie na mleku

Mia Cucina Sofieta
Moje nominacje do Liebster Award 161

lubię się dzielić radością pichcenia) 2. Znienawidzona potrawa z dzieciństwa?- szpinak, ale teraz jadam 3. Twoje popisowe danie?- wybieram ciasto: cassatta siciliana 4. Gotowanie czy pieczenie?- zdecydowanie pieczenie) 5. Ostatnio przeczytałam/em...- “Zumba living- dalla palestra alla cucina” 6. Spacer czy kino?- spacer 7. Romantycznie czy hardcorowo?- romantycznie… 8. Twoja ulubiona przyprawa?- rozmaryn i cynamon

Mia Cucina Sofieta
Tarta cytrynowa 225

kukurydzianej Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 h. Ciastem wyklejamy tortownicę (23cm) i robimy wysoki brzeg z ciasta. Ciasto w tortownicy nakłuwamy wildelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy fasolę, która obciąży ciasto. Podpiekamy spód ciasta 15 min w 200°C.  Następnie papier usuwamy i pieczemy jeszcze  5 minut, aż spód(...)dodajemy skrobię ( uważamy na grudki), sok, skórkę z cytryny i stopniowo uprzednio ubitą śmietanę. Masa będzie bardzo płynna. Całość wstawiamy do piekarnika na 30 min w 180° C i pieczemy   aż masa się zetnie. Jesli zachodzi taka potrzeba ciasto można przykryć, aby się zbytnio nie przyrumienilo.   Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na noc, przed podaniem posypujemy

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania