pieczenie - 19054 przepisów (strona:244/1271)

1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa 159

żółtka 25 dkg margaryny 3/4 szkl.cukru pudru 2 łyżki śmietany 1  łyżeczka proszku do pieczenia Z mąki, margaryny , żółtek i jajka, cukru i śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blaszce [ u mnie tortownica],a drugą część włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika . Budyń ugotować na mleku. Gruszki(...)jabłka obrać  i zetrzeć na tarce.Skropić sokiem z cytryny.Wyłożyć na ciasto i zalać budyniem.Na budyń zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 45 minut w 200 stopniach.Wystudzić , posypać cukrem pudrem lub polać polewą

Moje domowe kucharzenie
1488.Domowe gofry po polsku 156

otarta z 1 cytryny lub pomarańczy 1 łyżeczka  proszku do pieczenia Wodzisław sól Masło utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do kremu maślanego, stale ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, startą skórkę cytrusową, a następnie po jednej łyżce śmietany. Ciasto(...)powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać jednorazowo dwie łyżki wazowe ciasta. W gofrownicy każdy wafel piecze się 4 minuty. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari

Moje domowe kucharzenie
1492.Biszkopt -przepis podstawowy 156

przepis na udany biszkopt..można upiec w prodiżu , tortownicy lub w blaszce..ja piekłam w blaszce ..i wykorzystałam go do pysznego ciasta...[ wpis z ciastem oczywiście będzie]. 7 jajek 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka  proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżka  octu winnego Jamar Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)cukrem, pod koniec dodać łyżkę octu. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, następnie obie mąki i proszek do pieczenia i miksować na najniższych obrotach.Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut

Moje domowe kucharzenie
1505.Tarta biszkoptowa z jabłkami 205

łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubić do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i ubijać. Dodać proszek do pieczenia i powoli przesiane mąki. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie łyżką w jednym kierunku. Blachę do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wylać na nią masę piec w nagrzanym piekarniku

Moje domowe kucharzenie
1509.Biszkoptowe tartaletki 141

łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubić do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i ubijać. Dodać proszek do pieczenia i powoli przesiane mąki. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie łyżką w jednym kierunku. Foremki do tartinek wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub mąką. Wylać  masę do 2/3 wysokości foremek(...)piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. 3-4 jabłka 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru [ ilość zależy od gatunku jabłek] 1 łyżka miodu z cynamonem 1 łyżka cynamonu śmietana  cukier do smaku Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć na maśle, dodać cukier , miód i cynamon i razem chwilkę jeszcze

Moje domowe kucharzenie
1566. Ciasto ciepnięte ..z miodem 169

spieni się na biało] i energicznie wymieszać i dodać do ciasta .Całość razem wymieszać.Upiec 3 placki lub jeden a potem przekroić na trzy części. Piec w 170 stopniach około 15 minut. Ciasto podczas pieczenia jest przez dłuższy czas ciągle blade, a dopiero w ostatnich kilku minutach nabiera koloru. Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Danie jednogarnkowe 1153

pieczone nadaje danią z drobiu wyrazisty smak i aromat. Świetnie nadaje się do wszystkich dań drobiowych pieczonych zarówno na patelni w piekarniki jak i na grillu. Dzięki tej mieszance kurczak będzie miał złocisto-czerwony kolor. Aby przygotować takiego kurczaka, wystarczy natrzeć go przed pieczeniem i gotowe. Przyprawa rosołowa jest kompozycją odpowiednio dobranych warzyw i ziół o intensywnym aromacie. Przyprawa

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt -przepis podstawowy 187

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko(...)połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
Babka orzechowa 196

cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, cukier puder i cukier waniliowy.Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia i połączyć z utartą masą.Z białek ubić sztywną pianę , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Przełożyć do foremki , piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Przekładaniec z masą budyniową i dżemem 186

oczywiście napiszę w osobnym poście...zaglądajcie..a dowiecie się co będzie można wygrać.. Biszkopt 6 jajek 1 szkl. mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szkl. cukru Masa budyniowa 1 i 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki mąki pszennej kostka masła(...)Dodatkowo dżem malinowy  Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki i przełożyć do tortownicy .Piec w temperaturze 170 stopni  przez około 35 – 45 minut . Odłożyć do całkowitego ostygnięcia i przekroic na połowę

Moje domowe kucharzenie
Murzynek z kawą 178

dodatkiem kawy podpatrzyłam u  Majanki ..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie.. Składniki na formę 23cm: 4 łyżki kakao 1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki 4 jajka 250 g masła 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej słonecznik prażony z miodem(...)miodem) u mnie bez takiego dodatku Masło, cukier, kakao i kawę zalać wodą i podgrzewać do rozpuszczenia się składników, ale nie gotować. Ostudzić, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wbić żółtka, z białek ubić pianę i dodać do masy. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 ºC przez

Moje domowe kucharzenie
Muffiny jak pączki 176

łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo 4 łyżki dżemu / konfitury z wiśni 2 łyzki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki margaryny Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia oraz sól. W oddzielnej miseczce olej połączyć razem z jajkiem, maślanką oraz ekstraktem z wanilii. Mieszaninę dodać do suchych składników i wymieszać do połączenia składników. Papierowe foremki na muffinki(...)wypełnić łyżką ciasta, robiąc na środku lekkie wgłębienie na dżem. Wypełnić 0,5 łyżeczką dżemu i przykryć łyżką ciasta. Najlepiej jeśli foremka zostanie napełniona do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 C przez ok. 20 min. Margarynę rozpuścić, cukier wymieszać z cynamonem. Wierzch jeszcze ciepłych muffinek posmarować roztopionym masłem i obtoczyć w mieszance cukru z cynamonem.  Przypominam i zapraszam

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy z ziarnami 167

Pierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam  tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej  450 ml letniej wody  7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl(...)keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 minut. Pod koniec pieczenia można wyjąć chleb aby opiekł się ze wszystkich stron.Upieczony chleb studzić na kratce. Przypominam i zapraszam

Moje domowe kucharzenie
Babka z białek ..z dodatkiem galaretki 225

stopionego masła 3/4 szkl.ciepłego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy ( 16 g ) skórka z  cytryny galaretka truskawkowa Wodzisław Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.. Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodać cukier i ubijać jeszcze ok 10 minut . Cały czas miksując dodać mleko, masło i mąkę, a na koniec cukier waniliowy(...)skórkę z cytryny. Ucierać do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do formy i wyrównać wierzch. Piec w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do przestudzenia.Wierzch babki nakłuć [ zrobić dziury] w kilku miejscach . Tężejącą, ale płynną galaretką polać ciasto,  aby  galaretka dostała się

Moje domowe kucharzenie
Rogale maślane..wypiekanie na śniadanie 246

minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Razem ze mną rogale piekły: Małgosia z blogu  Smaki Alzacji Justyna z blogu  Gotowanie i pieczenie Dorota z blogu  Moje małe czarowanie Grażyna z blogu  Grażyna gotuje Daria z blogu  Breakfast Alina z blogu(...)piecze i gotuje Iza z blogu  Smaczna pyza Jola z blogu  Nasze życie od kuchni Lorentyna z blogu  Pistachio Monika z blogu  Matka wariatka Joanna z blogu  Różowa kuchnia Lidia   str  fb  Łucja z blogu  Fabryka kulinarnych inspiracji Monika z blogu  Niezapomniane smaki Kasia z blogu  Kasia.in

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania