temu i co roku cześć pierniczków piekę właśnie z tego przepisu. W tym roku urozmaiciłam go o mieloną skórkę pomarańczową . Lukrowane pierniczki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao(...)wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę. Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cały czas
Kulinarne przygody Gatitypiekę na Święta klasycznego piernika, natomiast robię ciasto marchewkowe z korzenną nutą piernikową i pomarańczową. Doskonale zastępuję ono piernik, a ciasto nie jest zbyt słodkie, jest puchate i wilgotne w środku. Dodaję do niego trochę rodzynek i kandyzowaną skórkę pomarańczowa . Można je przygotować parę dni wcześniej, wtedy idealnie przejdzie wszystkimi aromatami. Tort marchewkowo(...)piernikowy z kremem Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1,2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek Krem 400 g serka mascarpone
Kulinarne przygody GatityCiasto marchewkowe już jakiś czas temu podbiło nasze serca, choć nie powiem, pierwszy raz piekłam je z małą niepewnością... marchewka i ciasto ? Dzisiaj prezentuję ciasto marchewkowe w wersji bogatszej, czyli przekładane krem. Tutaj kolejne zaskoczenie: śmietankowy słony serek jako masa do ciasta ? Nic bardziej mylnego, okazało się, że lekko słonawy serek śmietankowy(...)ciast ! Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia smaku , ale lekko go zmodyfikowałam. Ciasto marchewkowe z polewą Składniki: Ciasto 200 g mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g trzcinowego cukru 75 g cukru zwykłego 150 g startej drobno marchewki 150 g ananasa 150 ml oleju rzepakowego 50 g wiórków koksowych
Kulinarne przygody Gatityudział wzięły: Joanna z bloga Różowa kuchnia Dorota z bloga Moje małe czarowanie Małgorzata z bloga Smaki Alzacji Olimpia z bloga Pomysłowe pieczenie Karolina z bloga Kresowa panienka Małgosia z bloga Po prostu Marghe Karolina z bloga Przepisy Karoliny Dobrawka z bloga Bona apetita Justyna z bloga
Kulinarne przygody Gatityzbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek. Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę 2 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru brązowego ¾ szklanki cukru białego 1 szklanka wiórków(...)składniki, a w drugiej te mokre. Następnie łączymy i dokładnie mieszamy zawartość obu misek. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem i ustawiamy na blaszce do pieczenia . Pieczemy przez ok. 25 minut. Babeczki studzimy na kratce, ubieramy w ozdobne osłonki i posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitypieczeniem chleba zaczynałam od gotowych mieszanek. Tak było najłatwiej i najszybciej, ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia ! Postanowiłam bardziej szczegółowo zapoznać się z tematem pieczenia chleba, zaopatrzyć w różne rodzaje mąki. Szczególnie gdy poczytałam sobie co zawierają kupowane przeze mnie mieszanki: różne ulepszacze i wypełniacze. Zrezygnowałam więc ze sklepowych mieszanek, choć czasami taka gotowa(...)przez 20 minut mikserem, miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do fermentowania. Po upływie 30 minut ciasto przekładamy do formy, w której będziemy piekli chleb, u mnie była to keksówka, po czym odstawiamy znowu do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tuż przed włożeniem chleba
Kulinarne przygody GatityUkładamy na kamieniu i pieczemy 25 minut. Zajrzyjcie też do: Łucji z Fabryki kulinarnych inspiracji Moniki z Matki wariatki Pat z Patison w kuchni Pawła z Marder & Marder Manufacture Dobrawki z Bona apetita Izy ze Smacznej pyzy Darii z Breakfast Justyny z Gotowanie i pieczenie Gabriela(...)Męskiego wypasu Doroty z Mojego małego czarowania Lidii z FB Olimpii z Pomysłowego pieczenia Eweliny z Przy kubku kawy Joanny z Różowej kuchni Moniki z Pin up cooking looking Małgosi ze Smaków Alzacji Edyty z Przy kuchennym stole Ani z Everyday flavours Karoliny z Kresowej panienki Małgosi z Po prostu Marghe
Kulinarne przygody GatityWielkanocnych wypieków ciąg dalszy... Piekłam już babkę majonezową , więc dzisiaj kolej na bardzo prostą babkę, tym razem cytrynową. Moją udekorowałam polewą czekoladową, ale to już od Was zależy czym będziecie chcieli ją wykończyć. Doskonale będzie również smakować przyprószona tylko cukrem pudrem. Babka cytrynowa z polewą czekoladową Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy
Kulinarne przygody Gatityryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska(...)zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą
Kulinarne przygody Gatityubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Białka delikatnie mieszamy z masę szpinakową i wylewamy na papier. Wyrównujemy i pieczemy 10-12 minut, aż stężeje. Gdy placek szpinakowy jest już gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, przykrywamy z góry papierem do pieczenia i odwracamy do góry nogami. Pozostawiamy go przykrytego z obydwu stron do wystygnięcia. Z placka zdejmujemy wierzchni papier(...)czyli ten na którym się piekł. Na placku rozsmarowujemy serek i układamy plastry łososia. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, owijamy ściśle folią aluminiową i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Roladę kroimy bardzo ostrym nożem
Kulinarne przygody Gatitymnie już noc z tymi rosnącymi chlebami i musiałam już włożyć do piekarnika, nie mogłam już dłużej czekać. Następnym razem zostawię je do rośnięcia na całą noc i będę piekła dopiero rano. Mimo wszystko chleb bardzo nam smakował, dodatek pomidorów do chleba to doskonały pomysł. Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Składniki Zaczyn: 55 g aktywnego zakwasu żytniego razowego(...)ostatecznego wyrośnięcia. Im wyższa temperatura otoczenia, tym szybciej chleby nam wyrosną.U mnie chleby rosły 6 - 7 godzin. Chleb delikatnie przekładamy na łopatę, szybko nacinamy ostrym nożem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Chleb studzimy
Kulinarne przygody Gatityblogu Eweliny . Wspólnie piekłyśmy bułki do hamburgerów lub do hot-dogów. Tym razem ja skusiłam się na paluchy do hot dogów, bo bułki do hamburgerów już kiedyś piekłam. Bułki do hot-dogów Składniki Zaczyn: 340 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10 g drożdży świeżych) 340 g ciepłego mleka(...)dzielimy na 12 mniejszych prostokątów. Z każdego prostokąta formujemy podłużną dobrze naciągniętą bułeczkę i układamy w odstępach 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Każdą bułeczkę smarujemy dwukrotnie jajkiem, pieczemy około 15 -17 minut
Kulinarne przygody Gatityodpalić piekarniki ! Uwielbiam te drożdżówki z owocami i kruszonką, bo można z nimi swobodnie kombinować, doskonale smakują z każdym dodatkiem. A jak cudnie pachnie w calutkim domu gdy się pieką ... !!! Na blogu pojawiły się też w odsłonie z karmelizowanym rabarbarem . Serdecznie zachęcam do upieczenia :-). Drożdżówki z owocam i i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki(...)Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem. Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia na bułeczkach układamy świeże maliny. Studzimy na kratce
Kulinarne przygody Gatitypieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut. Na 5-6 minut przed końcem pieczenia na cieście układamy plasterki pomidora i dalej pieczemy
Kulinarne przygody Gatityostatnie moje odkrycie kulinarne: chlebki z patelni ! Czemu ja na to wcześniej nie wpadłam ? Był chlebek na proszku do pieczenia , teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta(...)czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat i dzielimy na 6 części. Każdą część ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kulkę. Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy
Kulinarne przygody Gatity