pieczenie - 19054 przepisów (strona:239/1271)

Placek z budyniem i rabarbarem 179

Takie właśnie ciasto piecze moja mama, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie w sezonie rabarbarowym. Ja uwielbiam ten kremowy budyń, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe... Możecie użyć dowolnych owoców;) Składniki: 200g masła lub margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, jajko + 2 żółtka, 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy(...)łyżki śmietany 12%, 400g rabarbaru, 2 budynie waniliowe z cukrem, 3 szklanki mleka. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, dodać jajko i żółtka, wsypać cukry. Dodać posiekane masło oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.  Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno przygotowanej formy

Z miłości do słodkości
Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy z bezą 228

pół. Obie części zawinąć w folię spożywczą, jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika. Następnie ciastem z lodówki wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm, nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 180st. Owoce: 600 g jabłek, 400 g rabarbaru, 3/4 szkl. cukru, sok z 1/2 cytryny, 2 cukry waniliowe, łyżeczka cynamonu. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, skropić(...)puściły sok. Rabarbar oczyścić. Owoce wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać jednym cukrem waniliowym, cynamonem i zwykłym cukrem. Beza: 6 białek, 1/2 szkl. cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka mąki ziemniaczanej. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką. Ubite białka wyłożyć na owoce. Na tarce

Z miłości do słodkości
Deser czekoladowo-owocowy 130

które mam i które najbardziej lubimy... Składniki: 2 jajka, 4 łyżki masła, 10 łyżek cukru pudru, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka kakao, 50g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, 250g wymieszanych poziomek, malin i truskawek, 250g półtłustego twarogu, 1/2 szkl. śmietanki 30%, 1/4 szkl. zimnej słodkiej herbaty.     Przygotowanie     Masło stopić wraz(...)Jajka ubić, dodać 5 łyżek cukru pudru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao. Na koniec dodać zimne masło, dokładnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 12min w temp. 180st. Ostudzić. 1/2 szkl. wody zagotować z 3 łyżkami cukru pudru oraz szczyptą cynamonu. Dodać 2/3 owoców i dusić ok. 10min na małym ogniu. Przestudzić. Śmietankę

Z miłości do słodkości
Ciasto "Leśne smaki" 137

jeszcze truskawki obowiązkowo piekę to ciasto:) Puszysty, lekki biszkopt, krem owocowy oraz cała góra świeżych owoców zalanych galaretką... Bardzo proste i naprawdę bardzo smaczne;) Chłopcy je uwielbiają, ja zresztą te nie pogardzę;) Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki wody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.     Białka(...)ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Kolejno dodawać żółtka. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 160-170st. Ostudzić.     Krem: 250g masła lub margaryny,  100 g jagód,  200 g truskawek

Z miłości do słodkości
Ciasto twarogowe z malinami i kruszonką 164

obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... Inspiracja Ciasto: 400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru, 5 łyżek oleju, 8 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g świeżych malin. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszony twaróg. Dodać cukier, mleko i olej, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wylepić nim dno przygotowanej blaszki o wym. 24x28cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć przebrane maliny.     Kruszonka: szklanka mąki pszennej, 120g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru, 100g płatków migdałowych.     Mąkę przesiać, dodać

Z miłości do słodkości
Kruchy placek z czerwonymi porzeczkami pod bezą 167

masła lub margaryny, 250 g mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Połączyć nożem. Następnie dodać plastry masła. Całość posiekać, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez(...)minut. Ciastem wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 27 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 180st. Ponadto: 250 g czerwonych porzeczek, 3 białka, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki. Dżemem posmarować podpieczony, ciepły spód, wyłożyć połowę umytych i obranych z szypułek porzeczek. Białka ubić z cukrem pudrem na lśniącą

Z miłości do słodkości
Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi pomidorami i posypką 159

Ostatnio coraz częściej piekę chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki: 500g(...)kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, by ciasto podwoiło swą objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki i formując bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczyć w mieszance ziaren. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Tęczowy sernik z ricottą 155

pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem (np. z fasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych 15 pozbywając się go i rumieniąc ciasto.        Cukier ucieramy z jajkami, a gdy masa dobrze(...)dodajemy barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, różowy, pomarańczowy i żółty. Co istotne, dodajemy ich naprawdę odrobinę, wystarczą 3 krople na końcu łyżeczki ze względu na fakt, że kolory podczas pieczenia stają się milion razy bardziej wyraziste i to, co początkowo pastelowe w końcowej fazie będzie dużo intensywniejsze. Gdy 6 porcji serowych jest już dokładnie wymieszanych wylewamy je po kolei

sama złodycz
TORT JABŁKOWY 195

proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. MASA JABŁOWA: Jabłka obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około

RAROSSA
Sernik z musem malinowym 375

wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Brzegi tortownicy należy wysmarować masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz(...)wierzch sernika nakładamy mus w postaci kropel, które przy pomocy wykałaczki rozmazujemy według własnej fantazji :) Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarnika i pieczemy przez 15  minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik w otwartym piekarniku pozostawiamy jeszcze

Emcia Pichci
Ciasto cappuccino 351

wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru Białka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórki. Pieczemy na złoty kolor w temp.160-180 stopni przez około 30 minut. Ciasto kakaowe 8 jajek 250 g cukru 160 g mąki 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i cukier. Delikatnie ubijamy i dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Formę wyłożoną papierem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy podobnie jak ciasto kokosowe w temp.160-180 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu przekrawamy na połowę.   Masa 5 żółtek cukier waniliowy 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy  3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 kostki masła 25 g spirytusu

Moje Kuchenne Rewelacje
PĄCZKI BANANOWO-KOKOSOWE – 1,70 zł 275

WIÓRKI KOKOSOWE +PROSZEK DO PIECZENIA + SÓL (1 min): do mokrych składników dorzucamy teraz suche, czyli: 1 i 1/5 szklanki mąki (najlepiej przesianej przez sitko), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórek kokosowych i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. 4. ROZGRZEWANIE OLEJU (5 min): do małego rondelka (im większe naczynie tym więcej oleju(...)ciepłe pączki posypujemy mieszanką kakao z cukrem pudrem i natychmiast podajemy, ponieważ ciepłe są najlepsze (ale nie gorące! – wtedy może rozboleć Was brzuch, ponieważ ciasto zawiera proszek do pieczenia). OM NOM NOM! Post PĄCZKI BANANOWO-KOKOSOWE – 1,70 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
cygańska droga czyli walka z galaretką 175

łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru  łyżeczka proszku do pieczenia masa: 25 dag margaryny 3 jajka 0,5 szklanki cukru olejek cytrynowy 2 galaretki czerwone i 2 zielone Wykonanie: Margarynę(...)cukrem utrzeć na biały puch i dodawać najpierw jajka a potem resztę składników. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy do formy i pieczemy. ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Masa: ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy jajka, a na koniec olejek cytrynowy

ciastkarnia na kruchym spodzie
szarlotka z kokosem po mojemu:) 160

2 łyżki kakao 2 duże opakowania kokosu 4 jabłka 2 galaretki Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puch i dodać żółtka. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto, dzięki temu będzie bardziej puszyste. Podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao. Oba ciasta upiec 20 minut(...)temperaturze 180 stopniach. Ubić 4 białka na sztywno z 4 łyżkami cukru i dodać cały kokos. Ciasto piec 15 minut na złotawy kolor. Jabłka pokroić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Podgrzać je w naczyniu  na piecu i wsypać galaretkę. Gdy jabłka stężeją na jednolitą masę. Gotowe przestudzone ciasto wyłożyć na kokos. Na ciemne ciasto nałożyć warstwę kokosu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kocie oczy według przepisu babci 125

się jeszcze jakieś babcine przepisy to się z wami nimi podzielę.  Składniki: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru dwie łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli słoik dżemu lub powideł  śliwkowych Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnice. dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną i kakao. Masło rozpuszczamy(...)formujemy jednolita kulę. Wkładamy ją do lodówki na 30 minut. Następnie dzielimy na dwie równe części. Pierwszą rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki. Gotowe ciastka przekładamy na brytfankę i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Z drugą częścią ciasta podstępujemy podobnie tylko wycinamy z niej krążki z otworem. Upieczone ciastka łączymy dżemem puki całkowicie nie ostygną. Najlepsze są na drugi

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania