pieczenie - 19054 przepisów (strona:235/1271)

Bagietka pszenna 143

blachę wyłożoną matą silikonową lub wysmarowaną olejem i uformować z ciasta bagietki. Zostawić na około 30 minut żeby bagietki podrosły. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20 minut. Po wyjęciu z pieca bagietki przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia

Ala piecze i gotuje
Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową 151

Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się z masłem i ostudzić. Tę samą czynność można wykonać w mikrofalówce. Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę z masłem oraz konfiturę z wiśni i dobrze połączyć składniki. Masę przelać do tortownicy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. P iec ok. 50-60 minut w 180 o C, do suchego patyczka. Wystudzić, posypać cukrem pudrem. Brzegi ciasta udekorowałam bitą śmietaną i ozdobiłam kandyzowanymi  wisienkami

Czerwień i błękit
Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu 174

nowoczesnych rozwiązań w technologii. W pokrywie zastosowano specjalne szklane krople, dzięki czemu uzyskano efekt w postaci równomiernego nawilżania pieczonej potrawy. Natomiast dno naczynia skonstruowano z wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi. Indyk, kaczka, ryby, zapiekanka, mięsa(...)wymieniać bez końca! Pojemne, żaroodporne naczynie jest bowiem doskonałe do wielu potraw. Użyteczność brytfann jest nieoceniona, dania przygotowane są smacznie, zdrowo i stylowo! Można w nich jednocześnie piec i kolorowo podawać do stołu. Naczynie składa się z dwóch części: brytfanny i pokrywy, która dodatkowo posłużyć może do przygotowywania innych potraw. System Grill&Drop to innowacja polskiej firmy Termisil , której

Z Kuchni Do Kuchni
MAKOWY MAZUREK WIELKANOCNY 165

łyżeczki proszku do pieczenia, 1 puszka gotowej masy makowej, garść rodzynek, łyżka kakao  czekolada roztopiona w kąpieli wodnej migdaly, ozdoby Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko i 1 żółtko. Zagnieć ciasto. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt(...)ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Białko jajka ubij z 1/3 szklanki cukru pudru, dodaj kakao, ubij i wyłóż na ciasto. Na pianę rozłóż masę makową wymieszaną z rodzynkami. Ciasto włóż do piekarnika na około 25 minut. Jak wyjmiesz mazurka z piekarnika - poczekaj aż ostygnie

Z Kuchni Do Kuchni
Clafoutis czyli klafuti truskawkowe 149

Clafoutis  (wym. klafuti) to delikatne, podobne do puddingu ciasto popularne we Francji. Taki troszkę grubszy pieczony naleśnik z nadzieniem. Ma wiele zalet: doskonale smakuje, zawsze się udaje i można je szybko przygotować.  Dzieci to uwielbiają, jak naleśniki, tylko , że smażenie naleśników długo schodzi. A tu coś w rodzaju naleśnika, od razu z nadzieniem i ..z piekarnika. Właściwie(...)owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj! Składniki -3 jajka -70 g cukru -300 ml mleka -pół łyzeczki aromatu waniliowego -szczypta soli -70 g mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -truskawki -cukier puder do osypania bądz bita śmietana Nastawić piekarnik na 180 st. C (termoobieg) lub 175 stopni w tradycyjnym.. Osuszyć truskawki . Lekko nasmarować naczynie lub naczynka żaroodporne

Z Kuchni Do Kuchni
Biszkopt genueński 153

ocieplone do temperatury pokojowej) • 115 g cukru • 115 g mąki Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Biszkopt *: Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany(...)Wlać roztopione masło i ponownie delikatnie wymieszać . Ciasto przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut . Biszkopt ostudzić, następnie wyjąć z formy i usunąć krążek z papieru. Formę umyć, zrobić krążek z folii aluminiowej, włożyć biszkopt podzielony na 2 krążki. Jeśli posiadasz CC Major Kenwood, to sprawa ma się troszkę inaczej. Składniki- -300g świeżych

Z Kuchni Do Kuchni
Kokilki TUPPERWARE- ....pyszne jaja! 171

działającej w ponad 100 krajach na świecie, oferującej swoim Klientom nowoczesne rozwiązania, pomocne zarówno w codziennej pracy w kuchni, jak i poza domem. Oferta obejmuje serię produktów do przygotowania, pieczenia, gotowania i serwowania potraw oraz pojemniki do przechowywania, mrożenia i transportowania żywności. W Polsce Firma rozpoczęła działalność w 1995 roku. Więcej o Tupperware poczytasz(...)kokilki te posiadają pokryweczkę w komplecie!  To bardzo ważne. Można kokilkę przykryć i zapiekać bez obaw , że zbyt szybko wyschnie nam makaron, czy wędlina stwardnieje. Pod koniec pieczenia, usuwam pokryweczkę i dopiekam na złoty kolor. Kokilki są o pojemności 250 ml. Tak pojemnik jak pokrywka mają jasne oznaczenia prawidłowego użytkowania. Co nie jest bez znaczenia.  Dla tych

Z Kuchni Do Kuchni
Paluszki sernikowe w czekoladzie 140

użyłam małej , ceramicznej formy do lasagne . Składniki -1 kg twarogu - zmielić 3 razy -6 jajek -szklanka cukru pudru -100 g margaryny roztopionej -torebka budyniu waniliowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżeczki cukru waniliowego -wisnie suszone premium Skworcu – ile dusza zapragnie -melon kandyzowany Skworcu – ile dusza zapragnie -mango kandyzowane Skworcu -ile dusza zapragnie -wiórka kokosowe Skworcu- do posypania -czekolada(...)Jajka zmiksowałam z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę w CC Major Kenwood trzepaczką, i dodawałam kolejno cały czas miksując: wystudzoną margarynę, ser zmielony, proszek budyniowy proszek do pieczenia Wysmarowałam formę masłem i wlałam masę sernikową.  Całość posypałam pysznościami Skworcu, one podczas pieczenia ładnie się wkomponują w środek. Mój sernik wyszedl celowo niski, bo potrzebowałam

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką 213

Mojej rodzince tak zasmakowało, że ostatnio piekłam je już trzy razy. Śliweczki są jeszcze dostępne więc pewnie na trzech razach się nie skończy. składniki: ciasto 300 g mąki pszennej, użyłam szennej typ 500 z Młynu Kopytowa 200 g masła lub margaryny 100 g cukru pudru 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, użyłam proszku Wodzisław szczypta soli kruszonka(...)mąki pszennej 100gcukru 100 g masła lub margaryny oraz ok 600-700 g śliwek węgierek Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać makę. Wymieszać ją z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Dużą blaszkę natłuścić i dno wylepić ciastem. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście skórką do dołu. Przygotować kruszonkę. Do miski

Monia miesza i gotuje
Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste 188

sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli szczypta proszku do pieczenia Wykonanie: Mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mokre. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy po nim masę, najcieniej jak to możliwe. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30 minut, następnie zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 30  minut

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto rabarbarowe 180

szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko 3 laski rabarbaru szczypta soli 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z zimnego masła, żóltek, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki. Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, kroimy  w plasterki rabarabar. Białko ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem(...)sztywną masę. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Na ciasto układamy rabarbar i jabłko, posypujemy przyprawami, wykładamy pianę z białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnikana. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Raz na jakiś czas

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe ślimaczki drożdżowe 129

cynamonu 1 łyżeczka kardamonu    Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Pieczoną dynię blendujemy. W misce łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrabiamy przez 10 minut mikserem. Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)części, czyli powstały mi dwa prostokąty o wymiarach 25 x 20 cm. Zwinięte rulony kroimy na 9-10 części, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, po czym smarujemy je mlekiem. Ślimaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Jesienny sernik dyniowy 199

mielonego twarogu 250  g  pieczonej dyni 100 brązowego cukru 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Wierzch 200 ml śmietany 18% 30 g cukru Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki miksujemy razem z masłem i przyprawami(...)przekładamy do tortownicy. Dociskamy je mocno do dna tortownicy i chowamy formę do lodówki. Pieczoną dynię miksujemy, dodajemy do niej pozostałe składniki masy serowej i chwilę miksujemy, po czym wylewamy na masę herbatnikową. Do piekarnika na sam dół wstawiamy pojemnik z wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Focaccia z oliwkami 168

Przy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy  chleb oliwkowy . Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie wykorzystać ten przepis, tym razem piekąc focaccie. Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Focaccia z oliwkami Składniki na 2-3  sztuki: (wg. J. Hamelmana) Zaczyn płynny(...)godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, z każdej formujemy focaccię i układamy  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Focaccia powinna być nieco grubsza niż pizza. Wierzch smarujemy obficie oliwą z oliwek, dekorujemy odłożonymi oliwkami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Po tym czasie

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki katarzynki 329

Udało mi się w końcu kupić foremkę do katarzynek ! Katarzynki piecze się szybko, a ciasto nie zawiera tłuszczu, ważna wiadomość dla osób liczących kalorie ;). Przepis pochodzi z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej, ale korzystałam z też z uwag  Doroty . Po upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej(...)następnie wałkujemy na grubość 0,5 - 1 cm, katarzynki nie mogą być cienkie. Foremką do katarzynek wykrawamy pierniczki, smarujemy je z wierzchu wodą i pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 12-15 minut. insertCookd("8edb8da8902aaa1281fbd06898ed3992

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania