zdrowy) skutecznie mnie do tego odstraszyła. Polałam je pysznym musem truskawkowym, bo ... przecież ... truskawki też są zdrowe ;-) Składniki: 1 szklana mąki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 2 łyżki cukru 1 duże jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła olej do smażenia (minimalna ilość) Wykonanie: W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek(...)pieczenia, cukier i sól. Dodać jajko, mleko, roztopione masło. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Patelnię posmarować olejem, można to zrobić za pomocą silikonowego pędzelka. Małą chochelką wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię formując małe okrągłe placuszki. Smażyć do momentu, aż spód stanie się delikatnie brązowy, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki
Walijskie Pichceniewersji z brzoskwiniami jest bardzo smaczne. Składniki: (u mnie tortownica 22cm) 4 jajka 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju 3/4 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szkl. mąki łyżka kakao kilka kropli aromatu(...)cytrynowego kilka kropli aromatu rumowego dowolne owoce Wykonanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Walijskie Pichcenieinformacji nie doczytałam i zamiast podzielić się nimi wczoraj robię to dzisiaj ;) Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto a drugiego dnia nadzienie , po czym zabieramy się zwijanie i pieczenie :) Korzystałam z przepisu , który znalazłam na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki . Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka ( 2 białka zostawiamy do nadzienia ) pół łyżeczki ekstraktu(...)bokach zostawić troszkę miejsca i zwijamy zaczynając od szerszej strony. Zwijając nacinamy pośrodku i zwijamy a boki układamy pod spód. Wykładamy na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia , przykrywamy ściereczką i czekamy 90 minut do wyrośnięcia. Pędzelkiem smarujemy każdy rogalik roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi orzechami. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ok. 30 minut ( każdy piekarnik
Słodkości i nie tylkominimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego cebularza i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkladam cebularze do pieca na 25 minut
prawdziwe jedzenieBardzo dawno piekłam już chlebek, dlatego należało od nowa zrobić zakwas i poczekać ,aż wyrośnie. Chleb już gotowy. Cała kuchnia pachnie. Chleb się studzi , ale każdy próbuje już coś sobie odkroić. Jest pyszny chrupiący. Polecam Prawdziwy dobry zakwas: 2 szklanki mąki żytniej woda tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany 1 łyżeczka soli Wykonanie: Szklankę mąki wymieszać z letnią(...)bochenek zostawić na blacie pod przykryciem na ok. 40 min. Po tym czasie napełnić ciastem foremki ( połowa formy) wysypane otrębami. Posypać ziarnem słonecznika. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec kiedy ciasto wypełni cała formę. Piekarnik powinien być nagrzany do ok. 220 stopni C. Wstawić chleb i piec 1 godzinę. Upieczony chleb odstawić do ostudzenia. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewyczosnek i delikatnie mieszamy. Chipsy serowe: ser trzemy na cienkiej tarce i mieszamy z papryką. Posypujemy nim jarmuż i delikatnie mieszamy. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy(...)rozgrzanym piekarniku do 140°C. Każdy smak chipsów pieczemy oddzielnie. Rada: Jeśli jarmuż jest w całości należy liście podzielić na mniejsze kawałki i nie wolno zapomnieć o usunięciu twardych łodyg. Po umyciu trzeba dobrze go wysuszyć, żeby chipsy były chrupiące. Czas pieczenia jest bardzo ważny, bo w ciągu jednej min. można wszystko przypalić. Smacznego
Moniki SmakołykiPrzepis wygrzebany z szafy. Zniszczony, zalany, pociapany..ale odzyskany. Gocha dostała go od pani Milewskiej, stąd też nazwa. Babka w cudzysłowu, bo pieczona w keksówce. Gdy mama upiekła go kilka lat temu, nikt nie mógł uwierzyć, że sama go zrobiła.. oskarżano ją o zakup ciasta w cukierni. To ciasto nie może nie wyjść! Zawsze jest wilgotne, słodkie(...)Milewska uratuje sytuację. Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. cukru trzcinowego Cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża garść zmielonych orzechów (włoskie/laskowe) 1 łyżka kakao Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodać mąki i proszek do pieczenia
Czarnawisienkagorzkiej czekolady - 85 g kakao - 200 ml wrzącej wody - 145 g mąki pszennej - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 90 g masła - 200 g cukru (lub mniej) - 50 g ciemnego cukru muscovado - 2 jajka, w temperaturze pokojowej - 250 ml mleka kokosowego(...)przemian z przestygniętą czekoladą; miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki (mąka, soda, proszek i sól), zmiksujemy, tylko do połączenia się składników. Kwadratową formę o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przelewamy gotową masę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, lub dłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, całkowicie ostudzić (można upiec dzień
Malinowe Pocałunkipieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny. Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo minut. insertCookd("f25f05d4b6a344b39c75a1b58f4efa0a"); Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i miksujemy blenderem. Dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę i dokładnie mieszamy(...)śmietany w sposób opisany powyżej. Do wykonania dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam róże na całej powierzchni tortu. Motyle czekoladowe: Na papierze do pieczenia rysujemy motyle. Czekoladę rozpuszczamy, przekładamy do woreczka cukierniczego robimy minimalną dziurkę i wyciskamy kontury naszego motyla płynną czekoladą. Należy pamiętać, aby odwrócić papier i nanosić czekoladę
Malinowe PocałunkiNajlepszy jaki piekłam i jaki jadłam. Wypełniony po brzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle makowe. Można również zrobić 3 większe. Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 150 g masła ok 180 ml mleka 6 żółtek 45 g drożdży cukier z prawdziwą(...)cukru 150-200 g rodzynek 6 łyżek miodu zapach migdałowy 2 łyżki masła (roztopionego) ulubione bakalie (ok szklanki) 7-8 białek papier do pieczenia Mak zalewamy wrzątkiem (woda powinna być 1 cm wyżej od maku) i zostawiamy do wystygnięcia. Odsączamy np na sitku, następnie dwa razy mielimy w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem
Malinowe Pocałunkiłatwe, składniki wszędzie dostępne. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu można przechowywać w puszce lub w słoiku przez długi czas. Składniki: 2.5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 22 dag masła 15 - 20 dag czekolady 1/2 łyżeczki sody 1. Składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto. 2. Czekoladę kroimy(...)drobne kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy, aby równomiernie się rozłożyła. 3. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odstępach, gdyż pod wpływem temperatury rozpuszczą się na boki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 15 minut. Po wystudzeniu można je związać kokardka
Apetyczna babeczkarówne części,owijamy folią spożywczą lub, jeśli jej nie macie, folią aluminiową, i odstawiamy do schłodzenia na ok 40 - 60 minut do zamrażalki. W "międzyczasie" blachę wykładamy papierem do pieczenia. Myjemy śliwki i usuwamy z nich pestki. Zalecam kupno śliwek węgierek. Zdarzyło mi się piec to ciasto z innym gatunkiem śliwek, jednak węgierki są zdecydowanie najlepsze(...)ziemniaczaną, wykładamy ją na śliwki i równomiernie rozprowadzamy. Ostatnim krokiem w przygotowaniu naszego wypieku jest stercie pozostałej zmrożonej części ciasta na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę. Ciasto pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu, placek posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! P.S. Możecie modyfikować ten przepis wg. uznania, np. śliwki zastąpić jabłkami
Taste Of My Daypół roku znalazło zastosowanie!), a piekłam je w "serduszkowych", silikonowych foremkach, które dostałam od mojego Ukochanego z okazji Mikołajek <3 Składniki: 100g gorzkiej czekolady 120g masła 0,5 szklanki cukru torebka cukru waniliowego 2 jajka 3/4 szklanki śmietany 3 łyżki brandy 0,5 łyżeczki cynamonu 1,2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta(...)czasu do czasu mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Czekoladę z masłem odstawiamy do ostygnięcia. W wolnym czasie w osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, sól. Oraz przygotowujemy foremki :) Do przestudzonej czekolady z masłem dodajemy cukier waniliowy i zwykły, a następnie ucieramy mikserem. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki, t.j. jajka, brandy, śmietanę i znów
Taste Of My Daynasiona i pieczemy do miękkości. Ja robię to w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, pokrojoną na mniejsze cząstki. Gdy zmięknie (stwierdzamy to po sprawdzeniu, np. widelcem), wyjmujemy ją z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie z warzywa wytrąci się spora ilość wody, którą odcedzamy. Do jednego naczynia przekładamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól(...)owoce wyjęte z nalewki, które rozdrabniam blenderem i łączę z pure. Dodajemy jajko, olej, suszone owoce i mieszamy na jednolitą masę, następnie łączymy z suchymi składnikami, napełniamy papilotki oraz pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut, jednak przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy środek muffinków jest suchy (upieczony). Jeśli patyczek po wyjęciu z ciastka będzie mokry, z pozostałościami surowego
Taste Of My Dayniezbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta. Sernik wylewamy powoli na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, najlepiej z wykorzystaniem kąpieli wodnej. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Ostatnio czasu na pieczenie coraz mniej, jak się okazuje praca 7 dni w tygodniu nie jest tak prosta jak się wydawało
sama złodycz