pieczenie - 19054 przepisów (strona:221/1271)

Keks z bakaliami w polewie z białej czekolady 185

Suszone morela kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cedratu. Dodajemy odrobinę mąki i mieszamy. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jednolita pasę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka mieszając masę na niskich obrotach miksera. Dodajemy 1/2 mąki cały czas mieszając. Wlewamy mleko i wsypujemy pozostałą część(...)mąki. Mieszamy na kremowa masę. Dorzucamy wcześniej przygotowane bakalie i mieszamy. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170' C na 75 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. PRZYGOTOWANIE polewy: W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kawałki białej czekolady i roztapiamy mieszając trzepaczką. Wstawiamy do gotowania na małym

kulinarnyJa
Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową praliną 214

średnicy około 21-22 cm. Pieczemy przez 25-30 minut. W międzyczasie przygotowujemy pralinę orzechową. Masło rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy cukier oraz miód. Gdy masa będzie płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę.Masę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez około minutę. Po upływie 25-30 minut pieczenia wyciągamy tortownicę z piekarnika(...)równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 190 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez 15-20 minut, aż migdały nabiorą ciemnozłotego koloru

Mania Gotowania
Zimowa szarlotka 161

Wiecie co najbardziej lubię w grudniu? To, że 'coraz bliżej święta'. Dla mnie 6 grudnia to początek świątecznego nastroju - świąteczne piosenki, kolędy i tak dalej. Pieczenie świątecznych słodkości, które stają się z każdym kolejnym dniem coraz lepsze. To także spotkania z przyjaciółmi przy ciepłej korzennej herbacie. Tak, lubię grudzień, a najbardziej to co jest z nim związane(...)C.Gdy ciasto się zmrozi, dzielimy je na kawałki i jedną część rozwałkowujemy szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę  15x15 (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 12 minut - do zarumienienia.W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, doprawiamy cynamonem i resztą przypraw.Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy

Słodkie Przyjemności
Muffiny z porzeczkami i nalewką wiśniową 157

mąki  kukurydzianej250 g maki pszennej160 g cukrułyżeczka proszku do pieczeniaszklanka czerwonych porzeczekSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.W dużej misce mieszamy obie mąki z cukrem , dodajemy proszek do pieczenia. W drugiej olej z jajkami, ekstraktem waniliowym, nalewką i mlekiem.Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy łopatką.Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości(...)wierzch każdej babeczki nakładamy po łyżce porzeczek. Pieczemy w 180°C przez 25 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wykwintna beza z truskawkami 145

minutę miksowania.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy w dwóch miejscach ubite białka, tworząc koła z niezgrabnym wzorkiem ( jeżeli wolicie mieć jedno koło, czas pieczenia się wydłuży)Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 40 minut. Następnie

Słodkie Przyjemności
Truskawkowy tort bezowy 201

cukru100 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo6 dużych białek250 g cukru300 g truskawek100 ml sok truskawkowysłoik dżemu truskawkowego (weck)Sposób przygotowania:Mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia mieszamy.Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier i ubijamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami i przelewamy do dwóch jednakowych okrągłych foremek - tortownic.Ciasta wstawiamy(...)nagrzanego do 160`C i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy i wykładamy do na blaszkę do wystudzenia. W tym czasie przygotowując bezę.Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy. Gdy masa będzie sztywna dosypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do momentu uzyskania sztywnej, ciągnącej się masy. Którą następnie wykładamy na wierzch każdego z blatów

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z bezą 154

wstawiamy ponownie do lodówki.Ciasto przekładamy na prostokątną formę (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy(...)ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy bezę na wierzch przygotowanego ciasta. Całość posypujemy startym na arce kruchym ciastem.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 40 minut.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Rurki z kremem 251

Pierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominjącym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać(...)posmarować masłem i ciasto nawinąć na foremki, ale tak, by ciasto nachodziło na siebie (gdzieś do połowy już nawiniętego paska). 6. Nawinięte rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół  przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.Po wyjęciu

Mała Cukierenka
Tort migdałowy 163

likier amaretto* plastyczna masa cukrowa tutajSposób wykonaniaciastoBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać mielone migdały i wymieszać.Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem(...)pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.piec w temperaturze 180 stopni, ok. 35-40 min.przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Po wyjęciu zostawić ciasto w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić.Zimne ciasto przekroić w poziomie 2 razy, aby otrzymać 3 blaty.masa śmietanowo-migdałowaŻelatynę

Mix smaku
Ciasto z owocami II 142

składniki* 6 jajek rozmiar M* 1 szklanka cukru* 1 cukier wanilinowy* 1 łyżka octu* 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej* 2  łyżeczki proszku do pieczenia* 2/3 szklanki oleju* mrożona mieszanka owoców ( truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) lub świeże owoceSposób wykonaniaJajka wybić do miski(...)dodać cukier i cukier wanilinowy, łyżkę octu i utrzeć na puszystą kremową masę, następnie ucierając na średnich obrotach wlać olej. Na koniec dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać na delikatnych obrotach mikserem lub łyżką.Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć mrożone owoce lub świeże.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec

Mix smaku
Ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem 181

składniki* 1 kg kwaśnych jabłek* 400 g (2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej* 250 g margaryny* 200 g ( 2/3 szklanki) cukru* 4 łyżeczki proszku do pieczenia* 5 jajek* dodatkowo łyżeczka cukru i 2 łyżeczki cynamonuSposób wykonaniaJabłka obrać, rozkroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę rozkroić na pół tak, aby jabłko było pokrojone na ósemki. W misce(...)obtoczyć w cukrze z cynamonem.Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem, a następnie dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować.Całość przełożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarować ( ciasto jest dość gęste).Ułożyć jabłka na wierzchu lekko

Mix smaku
Kruche z budyniem i kiwi 143

budynie śmietankowe bez cukru* 4 łyżki cukru* 1 litr mleka* 1/4 kostki margaryny* 10 owoców kiwi* 2 -3 łyżki bułki tartejSposób wykonaniaPrzepis znalazłam tuMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę w temperaturze pokojowej pokrojoną w kostkę, żółtka, cukier puder oraz ocet i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na blaszkę (36/24 cm) posmarowaną margaryną(...)wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą schłodzić w lodówce.Zagotować połowę mleka, a drugą połowę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem, mieszaninę wlać do gotującego mleka cały czas energicznie mieszając ( można sobie pomóc mikserem). Do gorącego budyniu dodać margarynę i wymieszać.Obrać owoce kiwi i pokroić na połówki.Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i ułożyć pokrojone owoce.Na owoce

Mix smaku
Babka w trzech smakach ^ 138

składnikiciasto* 8 jajek* 1 i 1/4 szklanki cukru* 1 szklanka oleju * 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych* 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych i włoskich* 3 i 1/2 łyżeczki kakaopolewa* 3 łyżki masła lub margaryny* 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżki kakaoSposób wykonania   Oddzielić(...)sztywną lśniącą pianę, dodać żółtka i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty, po trochu dolewać olej i ubijać aż do połączenia. Następnie po trochu dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Ciasto podzielić na trzy części 1/2, 1/4 i 1/4.Do 1/2 części dodać migdały, wymieszać i wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia

Mix smaku
Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią 159

dodając żurawiny, czekolady, płatków owsianych i wiórków.Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia( lub dwie mniejsze). Wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir i gałkę w misce.W rondelku rozpuść masło, wymieszaj z miodem, cukrem, puree i wbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj.Dodaj(...)masy żurawinę, czekoladę, płatki owsiane i wiórki. Wymieszaj.Nakładaj łyżką na papier do pieczenia, lekko rozgniataj.Piecz ok. 30 minut, aż patyczek włożony w środek ciasteczka będzie czysty. Ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał

Gotowanie to kochanie
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 167

głęboko śpią, a moje myśli i pomysły płyną wartkim strumieniem. Wtedy mogę pisać. I mogę też piec. Właściwie, wtedy lubię to robić najbardziej. Wiedząc, że wszystkich obudzi zapach świeżo pieczonego chleba/ciasteczek/śniadania. I od razu dzień zaczyna się lepiej! Lubię też wtedy, pijąc cieplutką wodę z cytryną i miodem (sprawdź, o co chodzi!), zastanawiać się, jak najlepiej wykorzystać leniwie(...)łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli3 łyżki cukru2 duże jajka, lekko rozbite3 szklanki maślanki4 łyżki masła, rozpuszczonego + trochę do smarowania patelniPrzygotowanie: Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce: wlej maślankę, w małej miseczce rozbij lekko jajka, dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania