pieczenie - 19054 przepisów (strona:224/1271)

Mona de Pascua 188

Wielkanocą zwierzęta, czy charakterystyczne zawijasy z ugotowanym uprzednio jajkiem. Na zdjęciach przedstawiam trzy tradycyjne kształty Mony ale niech poniesie Was fantazja :).Teraz istnieją dwa sposoby przygotowywania Mony do pieczenia:1. Uformowane Mony przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepły miejscy na około 4h, aż ciasto wyrośnie, a skórka stanie się twarda.2. Uformowane Mony wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50ºC(...)przygotowane, to nastawiamy piekarnik na  200ºC, a następnie ciastka smarujemy rozbełtanym jajkiem i dekorujemy kolorowymi posypkami. Wkładamy je do piekarnika i natychmiast obniżamy temperaturę do 180ºC. Monę należy piec przez około 30 minut, aż do momentu, kiedy skórka stanie się złota.Po upieczeniu studzimy poza piekarnikiem. Można je teraz udekorować roztopioną czekoladą lub czekoladowymi jajkami. Monę można piec

Food Square
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 428

szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego(...)lodówki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy. 4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 7 minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy

My Culinary Art
Strucla makowa krucho - drożdżowa 344

kwadrat o szerokości blaszki do pieczenia, smarujemy cienką warstwą masy makowej. Struclę zwijamy, a boki podwijamy pod spód ciasta. Gotowe rolady makowe układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, a wierzch smarujemy rozmąconym białkiem. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 60 minut, ale najlepiej zrobić próbę ,,suchego patyczka

Apetyczna babeczka
Dyskusyjna świąteczność limonki 185

zielonym kolorze (proszek)1 łyżeczka jasnego brązowego cukruMasło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Sok i skórkę z limonki wymieszać z rumem. Dodawać partiami do masy na zmianę składniki suche i mokre, cały czas miksując (na najniższych obrotach).Formę do ciasta wysmarować masłe(...)obsypać bułką tartą.Ciasto rónomiernie wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię łyżką.Piec 30-35 minut w 175 st. C.Ciasto studzić 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę, skropić ekstraktem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem z limonki na gładki, gęsty lukier. Polukrować ciasto.Przed zastygnięciem lukru posypać brązowym cukrem i galaretkami.Smacznego!Nad zatokę się jednak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 208

lebiega (którą chyba niestety jestem...), nie ujmuje to jednak ich smaku - są boskie! Do nadziania użyłam domowych powideł śliwkowych. Możecie nafaszerować je czymkolwiek, byle gęstym - inaczej nadzienie wypłynie podczas pieczenia. Na początku chciałam je jeszcze polukrować, ale bez tego smakują idealnie - a ja nie lubię, jak jest zbyt słodko. Polecam je Wam serdecznie - w pracy zrobiły furorę, dzieciakom(...)Przy podstawie każdego trójkąta nakładać łyżeczkę powideł, zawinąć ciasny rulonik, zagiąć końce formując rogalik. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Przed pieczeniem wierzch każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 190 st. C. 15-20 minut, aż do zrumienienia.Ostudzić na kratce.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak się do dyni zabrać? 148

doszłam do wniosku, że jedynym słusznym sposobem na traktowanie dyni jest jej pieczenie. Człowiek się zbytnio nie zmęczy, bo wystarczy pociąć ją na kawałki. Po wyjęciu z pieca jest mięciutka i nie sprawia już żadnych problemów.Najwięcej informacji o dyniach można znaleźć (moim zdaniem) na blogu Bea w kuchni. Bea co roku prowadzi Festiwal dyni(...)taką, z której wycinamy lampiony na Halloween. Hokkaido na przykład daje mus o cudownie intensywnym, pomarańczowym kolorze, a wypieki z jej dodatkiem będą zdecydowanie bardziej pomarańczowe niż moje.Mus z pieczonej dyniSkładniki:dynia w ilości dowolnejDynię rozkroić ostrym nożem. Dużą przekroić na 8-12 kawałków, mniejszą wystarczy na 4-6. Łyżką wydrążyć środek z pestkami. Ułożyć kawałki dyni na blasze skórą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 123

bardzo - on pragnie moich bułeczek! Jakkolwiek by to nie brzmiało...W związku z tym, zaraz po jego wyjściu, radośnie zaczęłam przeglądać książki i gazety na temat. W gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2009 znalazłam bardzo ciekawy przepis na bułeczki z dodatkiem płatków owsianych. Spodobał mi się o tyle, że zdaję sobie sprawę z uwielbienia C. dla rzeczonych(...)misce, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Bułeczki posmarować mlekiem, naciąć na krzyż, obsypać pozostałymi płatkami. Piec w 200 st. C. 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dziękuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę egzotyczny, bardzo letni. Serniczek 180

Wiecie, że uwielbiam serniki. C. też lubi. Ale tu zaczyna się konflikt interesów... Ja bowiem jestem fanatyczną wręcz wielbicielką tych pieczonych, on z kolei zdecydowanie woli na zimno. Cóż... Ostatnio zapytałam, jaki by sobie życzył, i jego decyzja nie zaskoczyła mnie ani odrobinę. W sumie, to te z żelatyną też są przecież dobre...Najpierw więc zajrzałam do magicznej szuflady(...)cytryny125 g cukru250 g papai z puszki10 płatków żelatynydodatkowo:skórka z 1 cytrynyMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugnieść na spodzie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Serek i cola, czyli najdziwniejszy sernik 208

jakoś podejrzanie nie mogły się skomponować w mojej głowie. W końcu jednak C. stwierdził, że dopóki nie spróbuję, nie będę wiedziała. Jak będzie niedobry, przynajmniej więcej błędu nie popełnię. Piekłam już muffiny na coli, ale to jednak coś zupełnie innego... Tam chodziło o nadanie ciastu puszystości, roli coli w serniku nie udało mi się rozgryźć, nawet po jego przygotowaniu. Hmpf(...)płatki żelatynydodatkowo:20 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, dodać drobno pokrojoną białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać czekoladę do ciastek, wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść łyżką lub dłonią masę ciasteczkową, schłodzić.Serek zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać cukier, sok z cytryny, rum i colę. Zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowy zawrót głowy 154

partiami dodwać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Następnie wsypać drobno posiekany tymianek. Na końcu dodać białka, delikatnie mieszając łyżką.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch.Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut, do suchego patyczka.Przestudzić, następnie zdjąć obręcz i wyłożyć na talerz(...)należy użyć formy o średnicy 20 cm, a nie 26, jak to zrobiłam. Dzięki temu ciacho będzie wyższe i będzie się ładniej prezentować. Pamiętajcie tylko, żeby wydłużyć wtedy czas pieczenia o 5-10 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze trochę rabarbaru... 135

więc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się!Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka podczas pieczenia. Mmm, pychota! Aż żałuję, że to już tylko wspomnienie...Tarta rabarbarowa z marcepanemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:250 g mąki pszennej40 g cukru pudru1/4(...)wymieszać trzepaczką.Rabarbar pokroić w poprzek na 3 części, i każdą część wzdłuż na pół.Na podpieczonym spodzie ułożyć rabarbar. Zalać całość masą jajeczno-marcepanową, posypać wierzch płatkami migdałowymi.Piec w 180 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!A jak tam pogoda? U nas w kratkę, czasem słońce, czasem deszcz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki duńskiej babci 164

swój przepis gdzieś zapodziała, wspomagaliśmy więc internetem. C. znalazł przepis na Alletiders kogebog, i sprawdził się on znakomicie.Polecam serdecznie, nie tylko wtedy, kiedy nie będzie się Wam chciało piec nic innego.Duńskie bułeczki babuniSkładniki:(na 24 sztuki)150 g masła250 ml mleka50 g świeżych drożdży40 g cukru700 g mąki pszennej2 jajkadodatkowo:1 jajko2 łyżki mlekaMasło rozpuścić w garneczku, wlać(...)wsypywać mąkę. Zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta uformować małe, okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożónej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do napuszenia.Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować bułeczki.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jutro rodzinna impreza - pięćdziesiąte urodziny. Szpilki już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ćwiczenia w rolowaniu 140

Rolady. Hmm... Dlaczego ja ich właściwie nie piekę...? Na blogu jest jedna, zrobiłam może ze dwie więcej w czasie, kiedy nie miałam nastroju na zdjęcia i pisanie. Jakoś nie jest nam po drodze...Oglądam ostatnio Kagekampen. Duński program o pieczeniu. Od poniedziałku do czwartku uczestnicy stają przed zadaniami postawionymi przez zawodowych cukierników. Tort, ciasteczka, beza, rolada... I kiedy(...)puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier, cały czas miksując, następnie po jednym dodawać żółtka. Na koniec dodać przesiane mąki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik dyniowy z Anią 190

życie, dopóki dynia zupełnie nam się nie znudzi, albo po prostu nie skończy. Na pierwszy ogień poszło coś, czego jeszcze nie próbowałam, a co intrygowało mnie od dawna.Sernik dyniowy piekłam, i był pyszny. Cudownie wilgotny, kremowy, w ogóle bajeczny. I teraz padło pytanie: czy da się zrobić sernik z dynią na zimno...? Hmm... Długo szukałam jakiejś inspiracji. Chciałam, żeby był(...)budyniowy proszek o smaku sernika bez cukru, prawda? Pomijając fakt, że w Danii takich cudów nie ma, to się zastanawiam, czy jakbym dała coś takiego do sernika bez pieczenia, to nie smakowałby mąką? Czy może amerykańskie puddingi nie mają w składzie mąki? Nie wiem. I pewnie przez jakiś czas jeszcze się nie dowiem. Stwierdziłam zatem, że najprościej będzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki od Tatter 138

Pisałam już o tym, że piekę ostatnio zawrotne wręcz ilości pieczywa. Wszystko dlatego, że teraz codziennie jemy razem śniadania (i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będziemy je jeść przynajmniej do końca listopada). Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb(...)dobrze. Domowy jest stokroć smaczniejszy, można sobie nawymyślać, co się chce, powkładać różne ciekawe składniki, i delektować się tymi smakołykami. Poza tym zapach wydobywający się z piekarnika w trakcie pieczenia - nie do zastąpienia... Nie narzekam więc, tylko szukam coraz to nowych to przepisów. Ostatnio zawędrowałam na bloga Tatter - jednego z najlepszych dotyczących domowego pieczywa. Tam znalazłam prześliczne

Pożeraczka, czyli raz adobrze