przygotowaniu , ale nie oszukujmy się , że tylko w przygotowaniu... Czas pieczenia: 20 min - 25 min Temperatura pieczenia: 200 °C Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki cukru1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta solicukier waniliowy200 ml mleka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki kakao,cukier waniliowyjabłkacynamon Wykonanie:Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim kawałki jabłek wymieszane z cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około(...)minut w 180 stopniach. Do pozostałego ciasta dosypujemy kakao i wykładamy na podpieczone ciasto , po wierzchu posypujemy resztą jabłek. Pieczemy dalej ok. 25 minut.Można posypać cukrem pudrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaproszku do pieczenia- 2 krople aromatu waniliowegoOddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj na kogel-mogel ze słodzikiem. Dodaj otręby, skrobię, proszek do pieczenia, 2 krople aromatu i jogurt. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Kładź na niego łyżką ciasto i wstaw ciasteczka do nagrzanego
charlotte gotujedomowy dżem lub marmoladamleko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 szklance ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.Do miski wrzucamy mąkę, 1 szkl mleka, proszek do pieczenia, 3 jajka, olej, cukier waniliowy, cukier i sok z cytryny jeżeli go używamy. Dokładnie zagniatamy ciasto - ma być gładkie i powinno odchodzić od ręki. Formułujemy kulę, delikatnie oprószamy mąką(...)rozplaszczamy w dłoniach i na środek kładziemy łyżeczkę powideł. Zlepiamy boki i układamy je zlepieniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Odstawiamy aby ciasto ponownie się napuszyło.Przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15min (sprawdzajcie czy nie są już gotowe, bo to zależy od piekarnika). Po wyjęciu
charlotte gotujezamrażalnika na ok 1 godz.Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy większą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyrównujemy, lekko przyklepujemy i pieczemy ok. 15 min w 180st. C do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy, budynie śmietankowe oraz(...)wlewamy olej po ściance naczynia w którym przygotowujemy piankę. Dokładnie mieszamy i gotowe rozprowadzamy na podpieczonym spodzie.Na piankę wykładamy owoce, lekko je wciskamy i ścieramy drugą część ciasta.Całość pieczemy ok 35-40 min w 180st. C. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.Smacznego
charlotte gotujepszennej0,75 szklani mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru3 łyżki oleju3 łyżki wodyWYKONANIEJajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia(...)trochę mąkę wsypywać do masy- mieszać. Dodawać również partiami olej i wodę. Mieszać tak, by wszystkie składniki się połączyły.Wlać do formy ( jeśli mniejsza, ciasto będzie wysokie) Ja piekłam w formie 30 cm. na 20 cm. dość duża.Piec w temperaturze 180 ok 40 min.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie Ewynaprawdę można się najeść. Lubię warzywa al dente, więc mieszanki nie przysmażałam wcześniej na patelni. Jedyne co zrobiłam, to rozmroziłam mieszankę, aby nie puściła mi wody na ciasto podczas pieczenia. Niekonwencjonalne pomysły bywają zaskakujące, a ten pomysł zaowocował w pyszne danie!Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody3,5 szklanki(...)odsączonego z sosu, a na koniec wyłożyłam ser starty na tarce o grubych oczkach. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 220 - 240 stopni i piekłam około 20 minut. Nigdy nie trzymam się wyłącznie czasy pieczenia, piekę na oko, sprawdzając poziom upieczenia pizzy, patrzę na boki i podglądam spód.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeproszku do pieczenia200 g truskawekWYKONANIE:CIASTO:Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy wszystko na blaszkę. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.Oczyszczamy truskawki i kroimy je na ćwiartki.Na gorące ciasto układamy pokrojone truskawki.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy 4 łyżki cukru. Następnie dajemy(...)truskawki i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni
Serce zamknięte w formie pysznościdodałam troszkę poziomek, malin, borówek amerykańskich i zwykłych borówek)WYKONANIE:CIASTO: Ubijamy białka i dodajemy cukier oraz szczyptę soli. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia, octem i dokładnie(...)mieszamy. Żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Po wymieszaniu dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie łopatką (nie mikserem). Przygotowujemy blaszkę (smarujemy masłem i posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut.Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody, gdy będzie zimna możemy włożyć do lodówki
Serce zamknięte w formie pysznościcudowny :) Typowy smak ciepłego lata. Wszystkim życzę smacznego! :) SKŁADNIKI: CIASTO: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli MUS: 850 g wiśni 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 1/4 szklanki wody PONCZ: 1/4 szklanki gorącej wody łyżeczka cukru łyżka soku(...)dokładnie wymieszać. Następnie mus wiśniowy połączyć z galaretką i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Piekarnik należy nastawić na 170 stopni. Formę można wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Przesiać obie mąki. Oddzielić białka od żółtek, następnie białka ubić dodając sól, cukier (nie naraz). Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet
Serce zamknięte w formie pysznościdekoracji (ja wykorzystałam czekoladowe ażurki) kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystałam tortownicę o średnicy 21 cm.Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy mąką.Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.Obie mąki i kakao przesiewamy i odkładamy(...)miski.Oddzielamy białka od żółtek. Białka dajemy do większej miski, a żółtka do mniejszej.Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier (po kilka łyżek).Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i wszystko mieszamy, masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką
Serce zamknięte w formie pysznościudekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą) kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm.Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Obie mąki i kakao przesiewamy i odkładamy(...)miski.Oddzielamy białka od żółtek. Białka dajemy do większej miski, a żółtka do mniejszej.Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier (po kilka łyżek).Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, wszystko razem mieszamy. Masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką
Serce zamknięte w formie pysznościmasę, dodając cukier.Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki.Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem.Przełożyć na formę 35x25 cm i włożyć do piekarnika na 20 minut.Rozpuścić dwie galaretki w 950 ml gorącej wody, następnie schłodzić
Serce zamknięte w formie pysznościwysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Posypujemy pestkami granatu i kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien
Ciastkozercykiedy dowiedziałam się po raz pierwszy, że istnieją pierniki, które po upieczeniu trzeba odstawić na jakiś czas, żeby zmiękły, wydało mi się to szalenie okrutne. Jak można wyciągnąć z pieca blachę świeżo upieczonych ciastek i nie spróbować od razu jak wyszły? Przepis, który mam dziś dla Was jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam i całe szczęście nie należy(...)roztopioną margarynę z jajkami oraz miodem i zagniatamy.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone foremkami pierniki. Jeśli korzystamy z foremek z elementami, które mogą łatwo odpaść przy przenoszeniu na blaszkę (np. rogi renifera), możemy odwrócić kolejność. Papier
Ciastkozercy