perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe w wykonaniu. Piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na naszym blogu nie brakuje.Świetne i szybkie są również mini bułeczki na proszku do pieczenia. Tym razem do ciasta chlebowego dodałam mieszankę przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Chleb(...)wrócę z pracy (czyli ok. 6 godzin) chleb powiększa sobie spokojnie swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i wstawiamy do niego pusty żeliwny garnek, w którym będziemy piec chleb. Garnek nagrzewamy ok. 1/2 godziny gdyż musi być bardzo gorący. Garnek wyciągamy i jego dno obsypujemy mąką, z misy zsuwamy ciasto do gorącego garnka, naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy ponownie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóre podała bez jakichkolwiek dodatków i były smaczne solo, więc zapozyczyłam przepis z jej bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Świąteczne pierniczki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki za sprawa sody lekko rosną . Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, lepiej niech pierniczki będą bledsze, niż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodpłomyk i to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka. Takie podpłomyki jadałam u mojej babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy co przygotować(...)pomidora, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz 2 małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia i rozciągamy je tworząc 2 płaskie placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Ciasto obkładamy plasterkami surowych pieczarek, pomidorem, oraz cebulką pokrojoną w piórka, obsypujemy serem pokrojonym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy go spiralnie. Bagietki układamy na papierze do pieczenia obsypanym mąką, lekko obsypujemy bagietki mąką, nacinamy w kilku miejscach najlepiej żyletką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni(...)bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml wody, albo spryskujemy wodą powierzchnię bagietek. Wstawiamy blachę z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 15-20 minut. Bagietki studzimy na kratce. The post Bagietki pełnoziarniste appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 175-180C Śliwki umyci pokroić na mniejsze części i zalać alkoholem, odstawić na 15 minut, po tym czasie śliwki odsączyć. Alkohol
RAROSSApołączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa Serowa: Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubici na sztywno z cukrem waniliowym. Biały ser wymieszać z cukrem pudrem
RAROSSAmiksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części MASA TRUSKAWKOWA Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić
RAROSSApołączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C ok. 25 min. Masa jabłkowa Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną
RAROSSAprzed świętami, ale myślę, że takie ciacha można piec o każdej porze roku, nieważne czy to święta czy nie :) Składniki: Wspólne: 2 szklanki mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej i żytniej w równych proporcjach) Pół szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (dużym łasuchom radzę troszkę więcej) Szczypta soli Szczypta sody oczyszczonej Szczypta proszku do pieczenia (można dodać więcej, jeśli chcemy, żeby ciastka(...)lnianego 3/4 szklanki przegotowanej wody Cynamonowe: cynamon Piernikowe: 2 łyżki kakao przyprawa do piernika Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połowę mieszaniny przekładamy do drugiego naczynia. Do jednego dodajemy cynamon, do drugiego kakao i przyprawę do piernika, mieszamy, ale nie ze sobą. Siemię lniane zalewamy wodą i wstawiamy
Weganizm infantylnyBardzo często piekę muffinki, bo to prosty i smaczny deser. Podstawowy przepis, z którego korzystam, pochodzi z dodatku kulinarnego "Palce lizać". Można go dowolnie modyfikować, dodawać owoce, kakao, bakalie, kawałki czekolady, a jeśli pominiemy cukier i dorzucimy szynkę, ser, oliwki, szynkę i doprawimy ziołami otrzymamy pyszne wytrawne babeczki. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka (może być też jogurt, maślanka czy kefir) 2 jajka 100 g roztopionego masła Przygotowanie: 1. W jednej misce bardzo dokładnie mieszam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier). 2. W drugiej misce mieszam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski
Kulinarny PamiętnikDzień Matki dla każdej mamy, a zwłaszcza dla tych dbających o linię :-) Składniki: * ciasteczka: 1,5 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki miodu 100 g dobrego masła pół łyżeczki soli 5 łyżek mleka * polewa czekoladowa: pół tabliczki dobrej mlecznej lub gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej) 2 łyżki śmietanki (użyłam(...)zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na pół godziny. Schłodzony wałek z ciasta pokroiłam na krążki o grubości ok. 5 mm, które ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy ciastka piekły się w piekarniku przygotowałam polewę: czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i wymieszałam ze śmietanką. Odstawiłam do lekkiego
Kulinarny Pamiętnikzaliczyć do przepisów dla początkujących. Placek z jabłkami i budyniem był jednym z pierwszych, które nauczyłam się piec, mam więc do niego sentyment :-) Składniki: kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka szklanka mąki pszennej szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 jabłek, obranych i pokrojonych w grube plastry Przygotowanie: Pół(...)łyżki cukru. Mieszankę dodałam do gotującego się mleka. Margarynę utarłam z cukrem i cały czas miksując powoli dodawałam po jednym jajku i po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części - jedną wyłożyłam na natłuszczoną blachę, na to ułożyłam pokrojone jabłka i wylałam gorący budyń. Całość przykryłam drugą częścią ciasta. Piekłam ok. godziny
Kulinarny Pamiętnikczęści, z tego trzy rozdać dobrym ludziom na szczęście najpóźniej do poniedziałku Niedziela Do czwartej części dodać 250ml oleju, 250g mąki, 3 całe jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, trochę soli, 1 cukier waniliowy, szczyptę cynamonu, rodzynki, 2 starte jabłka, ½ startej czekolady. Wymieszać. Piec 45 minut w 180 o C Jak widzicie trochę zabawy jest. Pod całym przepisem(...)był jeszcze dopisek który pewnie zdenerwuje nie jednego przeciwnika wszelkich łańcuszków: „Chleb przynosi szczęście rodzinie. Chleb piecze się raz w życiu. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie”. Jak napisałem wcześniej, niezależnie jak na to spojrzycie, jeżeli ktoś kiedyś „obdaruje” was zaczynem to spróbujcie bo ciasto smakuje przepysznie. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz
Świat Smakułyżki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta sody oczyszczonej - cukier waniliowy - 80 dag węgierek - łyżeczka kakao Wykonanie Margarynę zagnieść z 3 łyżkami cukru, żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i sodą na gładkie ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę ( 25x40 cm ). Drugą połowę podzielić jeszcze raz na pół, do jednej części dodać(...)śliwkach ułożyć 1/3 ciemnego i jasnego ciasta „poskubanego” na kawałki. Ubić pianę z białek, dodać resztę cukru i cukier waniliowy. Wyłożyć na owoce. Na pianę „poskubać” resztę ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 180 o C ( z termo obiegiem piec 40 minut ). Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane
Świat Smakupłat. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 1 h. Pomidory osączyć i ułożyć na mięsie. Przykryć serem i oprószyć przyprawą do pieczeni. Ciasno zwinąć w roladę i związać bawełnianą nicią. Roladę włożyć do natłuszczonego olejem z pomidorów naczynia żaroodpornego. Piec godzinę pod przykryciem w temperaturze 190 o C. Naczynie odkryć(...)piec jeszcze 20 minut, polewając wytwarzającym się sosem. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś
Świat Smaku