najlepsze są gorące prosto z piekarnika...to fakt..ale następnego dnia są też pyszne i świeże...córki robiły sobie kanapki do szkoły..a ja miałam też na śniadanie...bo piekłam je późnym wieczorem..Ja swoich bułeczek nie nacinałam nożykiem..a wykorzystałam urządzenia do krojenia jabłek..wychodzi fajny wzorek...niektóre bułeczki trochę "rozsadziło" i wzorek po upieczeniu już nie był taki(...)gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba]. Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować bułki (mogą też być rogale) i układać zachowując odstępy. Naciąć. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, drobno startym serem... [ u mnie tylko jajko] . Piec
Moje domowe kucharzenieprzypadek usunęłam zdjęcie ciasta z przekroju..no cóż...musi być tylko takie.. 50 g margaryny 1,5 szkl.mąki 1,5 szkl.cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 kisiele cytrynowe 1 galaretka cytrynowa Wodzisław 3 szklanki wody(...)masła 1 kg kiwi 20 dkg cukru 1 opakowanie żelfixu Margarynę rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem na puch.Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Do ciasta wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać łyżką.Ciasto przelać do tortownicy .Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto zostawić w otwartym piekarniku
Moje domowe kucharzeniewystygnięcia. Dzięki temu zabiegowi wanilia odda cały swój aromat do płynu. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą widelcem wszystkie sypkie składniki - 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru (jeśli nie posiadacie laski wanilii to w tym momencie warto dorzucić 2 cukry waniliowe) oraz szczypta soli. Do sypkich składników można już wlać wystudzony mleczny płyn(...)średnich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kwaśnej śmietany [ ja wymieszałam łyżką] . Ciasto wlewać do 3/4 wysokości foremek - powinno go wystarczyć na 12 średnich ciastek. Waniliowe muffinki pieczemy 15 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni. Dwie minuty przed końcem warto włożyć wykałaczkę i sprawdzić czy ciastka nie są już gotowe. Jeśli patyczek będzie suchy, oznacza to że można
Moje domowe kucharzenieOrzeszki...,jest ktoś chętny?..wczoraj pieczone...mam od wczoraj maszynkę do wypieku takich oto orzeszków [ o tym urządzeniu będzie trochę później]..Kiedyś pożyczałam od koleżanki specjalną "patelnię" do takich orzeszków, a teraz mam już swój sprzęt do pieczenia takich cudeńków..Przepisów na orzechy i masę do nich jest mnóstwo..ja tym razem skorzystałam z przepisu na orzeszki z internetu(...)łyżeczki sody szczypta soli Dodatkowo krem czekoladowy + okruchy z orzeszków Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem
Moje domowe kucharzeniesoli 225 ml mleka 50 ml wody 20 g masła 2 jajka 10 dkg czekolady posiekanej na drobne kawałki W misce wymieszać mąkę,cukier, proszek do pieczenia, sól. Porcjami wlewać mleko i wodę, cały czas miksując. Następnie dodać roztopione masło, jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać(...)dobrze rozgrzaną gofrownicę, piec na złoty kolor
Moje domowe kucharzenieskładników..masa wyszła szara...dodałam więc odrobinę barwnika..aby ciasto nie było szare.. Składniki na Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem ptysiowy 1/2 kg sera mielonego białego [ dałam serki waniliowe ] 3/4 szkl.cukru pudru [ dałam mniej] 2 jednakowe galaretki 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka(...)łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 30% Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze
Moje domowe kucharzeniebudyniowym.Resztę mleka i cukier doprowadzić do zagotowania. Wlać mleko z budyniem i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ostudzone masło wymieszać z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać .Do każdej papilotki na dno wyłożyć warstwę ciasta, na środek 1 łyżeczkę(...)budyniu i przykryć resztą ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Raz w roku jest taki dzień, Kiedy wspomnienie dzieciństwa, Powraca do nas jak cień! W tym dniu, każdy z nas, Chciałby znów się dzieckiem stać, Choć na krótki czas! Bo przecież w każdym z nas, Bo przecież w każdej
Moje domowe kucharzeniekokosowych 500-600g rabarbaru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Roztrzepane jajka wymieszać łyżką z mąką, cukrem, olejem, jogurtem, proszkiem do pieczenia, sodą, wiórkami i rozpuszczoną czekoladą. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Rabarbar obrać, pokroić, ułożyć na wierzchu ciasta.Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut w 200C.Upieczone
Moje domowe kucharzeniebył propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w przygotowaniu, ale trochę czasu trzeba poświęcić na wyrastanie ciasta...ale warto..bo są smaczne..Dzięki za wspólne pieczenie... Zaczyn: 320 g białej pszennej maki chlebowej [dałam zwykłą pszenną] 1 ,5 łyżeczki drożdży instant 340 g letniego mleka Mąkę połączyć z drożdżami, dolać mleko.Wymiesza(...)formować lekkie bułeczki i pod przykryciem zostawić na 10 minut. Następnie kształtować dobrze naciągnięte bułki, układać je na naoliwionej blasze i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.Przed pieczeniem posmarować bułki jajem z mlekiem.Piec w temperaturze 210 stopni przez 30 minut. Wystudzić na kratce. Razem ze mną piekły: Justyna , Wiosenka , Iza , Lidka, Magda
Moje domowe kucharzeniepokroić kostkę, pieczarki na połowę[ małe mogą być w całości].Nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian mięso, papryki i pieczarki.Skropić olejem ,posypać przyprawą .Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa
Moje domowe kucharzeniekonkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania.. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 1/2 l mleka 1/2 szkl.cukru(...)masła 25 dag wiórek kokosowych cukier waniliowy Polewa: 2 czekolady 1/2 kostki margaryny Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać do blachy i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić. Mleko zagotować z cukrami,następnie wsypać
Moje domowe kucharzeniewymiarach 23-25 cm smarujemy masłem i wysypujemy dno i boki bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę przesiewamy. Łączymy suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do drugiego naczynia wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Następnie łączymy wszystkie mokre składniki: jajka, masło, coca-cole i mleko. Składniki suche łączymy z mokrymi(...)delikatnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia się. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę i jabłka. Masło drobno kroimy, następnie rozcieramy palcami z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na kosteczkę. Podsmażamy do małym ogniu przez około 15 minut, tak aby się
Mania Gotowaniatego typu ciastek zastąpiłam jabłkiem. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, smak jabłka idealnie komponuje się z kokosem i migdałami. Niestety nie dałam rady zrobić ładnych zdjęć, gdyż ciasteczka piekłam wieczorem i była to jedyna okazja na ich fotografowanie. Rano już zniknęły:) Ciasteczka owsiane z jabłkiem Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko ¼ szklanki otrębów owsianych 1/2 szklanki(...)rozdrabniamy na nieco mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki łączymy w misce . Dodajemy składniki mokre i wszystko dokładnie zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy porcje masy na papier do pieczenia i formujemy płaskie ciasteczka. Między ciastkami powinno być około 1,5 cm przerwy. Pieczemy około 20 minut
Mania Gotowaniaekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno tortownicy. Spód smarujemy powidłami. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy ser. Miksujemy(...)delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Masę wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie łączymy wszystkie składniki na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt zbita możecie dodać nieco więcej płatków owsianych. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Sernik posypujemy kruszonką. Pieczemy około 80 minut. Upieczony sernik studzimy w uchylonym
Mania Gotowaniałyżeczka soli Ja wymieszałam wszystko w Thermomixie na funkcji wyrabiania ciasta. Ale oczywiście można zagnieść ręcznie. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni. Wyłożyć ciastem tortownicę, przykryć papierem do pieczenia, położyć na wierzch fasolę, groch lub soczewice. Nasiona po upieczeniu oczywiście usuwamy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C. i pieczemy 15min. Do farszu użyłam: 350 g pora pokrojonego(...)maśle. Ja wolę ten drugi wariant. Rozkładamy go równomiernie na upieczonym spodzie. Do śmietany dodajemy jajka, ser starty na tarce, sol, pieprz i gałkę. Masą zalewamy pora i pieczemy jeszcze ok 45 min. *do masy można dodać pokrojony w kostkę boczek
Olikowa kuchnia